defendu píše:3)Tunelové vidění - je to zcela běžný jev,který měla i většina luenových kámošů (pokud nežije pouze v prostředí rváčů od přírody,kteří skutečně tyto stavy nemají,nebo je mají v tak malé míře,že je zpětně nedokáží identifikovat a o tom silně pochybuju)A proč o tom nemluví?Protože o tom vůbec nemusí vědět...ono totiž když vás bude bolet v krku a nikdo vám neřekne,že existuje nějaká angína,tak těžko budete vědět,že jí máte.Spojovat tunel. vidění s psychickou poruchou (viz. zmiňované týrání) je úplně mimo.Představte si pánové,že váš mozek se natolik soustředí na nastálou situaci,že prostě vypne periferní vidění...nic víc,nic míň,nehledejte v tom poruchy osobnosti ani projevy strachu.Někdo to má hodně a to už když se s někým hádá,někdo to má málo nebo vůbec a můžete na něj jít klidně s nožem.Nikde neni psáno,že v takovém stavu nelze bojovat...lze a velmi efektivně.
Já mám tenhle stav při každým větším střetu a stejně tak neuvěřitelnej třas rukou a problém s dechem těsně po něm (hodně podobně to popsal marcelo)
To je všechno...
Je mozne, ze to taji - o cemz pochybuju, protoze jsem s klukama neco zazil a byl jsem mnohdy u toho. Nicmene bych se priklanel k tomu, ze ma nekdo jen nepatrne projevy...
Emile, nejsem si jistej tim, kdyz nekdo "X" roku trenuje, ma to porad stejne, ze je to uplne v poradku. Nemusi byt hned magor a nebo vylozene narusenej. Nicmene mu asi neco funguje jinak v hlave - nemusi to byt patologicke. Kdyz nad tim premyslim, tak i nekteri herci rikaji, ze maji i po "X" letech vystupovani stejnou tremu jako kdyz hrali poprve. Pripoustim tedy, ze to ma kazdej asi fakt jinak.
Porad ale verim na to, ze cloveka zmeni prave prakticke zkusenosti a snad i existuje nejake rovnitko mezi tim, kolik toho zazil a jak intenzivni bylo to, co zazil. Presne jak pises.
Trenink mnoha lidem vubec nepomuze. Je asi treba rici, ze na nektere veci si nekteri proste nesahnou a je jedno, co jsou pro vec ochotni udelat. Je trosku nepoctive tem lidem lhat a rikat jim, ze to zarucene trenalem zmenime. Ono je to jako se vsim, kazdej si na konec sahne jen na to, co mu jeho geny dovolej.
To spojeni tunelu s narusenou psychou byl jen jeden priklad a nemyslel jsem to obecne - jen jsem si chtel rypnout.
Jeste me napadlo, kdyz mnoho lidi treba neprizna, ze maji tunelove videni (treba jim to prijde zzenstele), tak nemusi ani priznat to, ze maji tunel a jsou naruseni

Ani nechci psat o tom, co jsem zazil - to by asi nebyl dobrej napad. Nicmene nezveda se mi kufr z krve, mrtvol a to mam asi od sudicek... Jinak by to samo bylo u rodiny, ale to se uz resilo v jinem vlakne.
Ale at nejsem OT:
Preci nepotrebujeme navod na pouziti kazde veci, ktera se da pouzit jako zbran. Neni velkej rozdil nebo principialni rozdil v pouziti klacku a teleskopu (krome vahy, materialu). to je jako se extra ucit balit blondsku, brunetu... Ten rozdil je preci v necem jinem. Jen amik potrebuje mit na mikrovlnce napsano, ze v ni nema susit domaci zvirata - predpokladam, ze ani vy to tam mit napsane nemusite. Jestli nekdo potrebuje utracet na seminarich prachy za to, ze kdyz treba propisku, tak kovovou, ze se s ni neda rezat a nikoho s ni ke stromu nepripichnete... Tak mi to proste prijde ujete. BU a BS maji cloveka v tomto smyslu vychovavat, clovek by mel byt schopen vystoupit ze stada, samostatne uvazovat a pouzivat selskej rozum. Ovsem musi proto mit geneticke predpoklady.Jestlize clovek rika ze "X" let neco cvici a porad je svazovanej poverama, hovadinama (ted je "IN" rikat tradicema)... Proste kdyz do nejakeho gymu prijde truhlik, tak z nej trener genia neudela. A jen truhlik si to muze namlouvat.
Proto porad lidi resi, to nejlepsi a nejucinejsi BU - chteji se schovat za znacku, protoze nepoznaji kvalitu a neumi to vyhodnotit. Nekdo nerozezna zlato od lejna a chce byt jinejma presvedcovan o rozdilu.
Nekdo ma a nekdo nema - to je cele a tak to nejspise zustane.