pm píše:lepsi posilovna? ha ha, contadictio in adiecto. ja bych doporucil spis zajit mezi powerliftery nebo vzperace - neujet si samozrejme na powerliftingu nebo vzpirani, ale to co delaj tyhle panove je s bu kompatibilnejsi a v posilovne to clovek malokdy najde. to ze to je zatracene tezky, to je vec jina - ergo kettlebells

jinak wille, s tim baletem mas recht, se sportem rozhodne ne ...mozna ani s tim baletem ne, baletaci jsou namakany jak svina

for. Pm
Nezlob se, ale nemáš pravdu powerlifting je velice agresivní sport, na který musíš mít i od přírody geneticky dané určité dispozice, pro bojová umění absolutně nevhodné !!! Když to vezmu z pohledu, že to ten kluk dělá pro sebe nebo se snaží uspět v niších soutěžích, tak musí jet hlavně vytrvalostní složku síly, tzn. vyší počet opakování na jeden zátah. Tzn. že může jet kliky, žabáky, lehsedy, angličáky, atd., dát si třeba 3x 50 kliků nebo když udělá jenom 30, tak dát 30 z toho získá sílu a i mu narostou svaly. Nic jiného nepotřebuje. Pokud se jedná o činky, tak tady platí to samé vyší počet opakování a pokud je začátečník, tak pod dohledem. Ono to úplná prdel není ne nadarmo se to studuje na vysoké škole, ale taky bych to nedramatizoval. Co se týče opotřebování kloubů na hrazdě, atd., tak to je přirozená věc s vyším věkem prostě nebudeš moct jet jak 18 letý kluk, to je přirozená věc, když už hrazda nepůjde, tak pojedeš kladku. Věk prostě nezastavíš. I v japonsku se doporučovalo budování svalů do 35 let, potom už jseš v jakémsi důchodu a soustředíš se více na techniku. Jinak činky byly a jsou součástí bojových umění, takže opakuji posilovna ano, ale pod dohledem. Na co si je třeba dát pozor u začátečníků je, že nesmí přeskakovat při opakováních klouby, prostě v nich nesmí praskat nebo byť i mírně přeskakovat, jestli při cviku praská v kloubu, tak se nesmí cvičit, protože hrozí jeho vážné poškození, je třeba změnit cvik na cvik při kterém kloub nepřeskakuje nebo v něm nepraská, to je důležité, ta disbalance není až tak nebezpečná jako toto. A to, že je třeba sypat kloubní výživu je snad samozřejmost o tom se tady ani nebudu rozepistovat. Jinak posilování nerozvíjí areobní složku, takže se k tomu musí ještě běhat.
Co se týče sportu a posilování, tak si nedělám iluze, že mají třeba karatisti nebo i jiní adepti bezkontaktních bu nějakou zvláštní sílu spíše mají kulový. Jednou se mě můj mladší spolubojovník ptal jaktože mám takový svaly a přitom vlastně žádný nemám

, když na mě na tréninku tří naskákali, tak jsem je všechny přepral nebyli to dospělí chlapy, ale junioři, ale stejně se divili, kde beru tu sílu. Když šli jednou do posilovny, tak je celý týden bolelo tělo, tak už to radši znova nezkoušeli

. Něco jiného je vrcholový sport, ale v nižších soutěžích je to, tak z 80 procent takhle, čest výjimkám. Něco jiného je fulkontakt znám kluky boxery, kteří makají v posilovně a mají fakt páru, tito už jsou fakt nebezpeční, ale ne taky zase všichni makají v posilce.