©koly Jujutsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod marcelo » ned 26. zář, 2010 15:21

NAIA- vyborna recenzia 8)

Perfektne si to popisal,uz viem kde a akym smerom sa budem uberat co sa tyka vyskladania "obleku-ov":D

Dikeska
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1121
Registrován: úte 26. úno, 2008 0:00

 

Příspěvekod DrGlock » ned 26. zář, 2010 16:20

Čau Jardo,

Makoto píše:Marku, k tem oblekum...zpetna vazba je velice zkreslena jak uz tu bylo x-krat receno, protivnik nereaguje, jak by reagoval ve skutecnosti...


A ví někdo, jak bude reagovat ve skutečnosti? Proč by vlivem adrenalinu, endorfinu, drog, atd. nemohl vydržet to stejné, co běžný člověk v ochranném obleku? Sebeobranu nelze postavit na předpokladech, že útočník na techniku A zareaguje pohybem B. Myslím si, že tohle není nevýhoda ochranných obleků a chráničů všeobecně, spíše naopak jejich výhoda, protože nás připravují na ty těžší soupeře. Ochranné obleky jsou taková "instantní dávka adrenalinu, endorfinu, či jiných drog" pro trénink. A je jasné, že když se naučím přemoci těžšího útočníka v obleku, zvládnu přemoci i všechny méně náročné útočníky. A v sebeobraně se chceme připravit na nejhorší. Záleží na tom, co se při tréninku používá. Třeba lehké obleky typu High Gear útočníkovi zas takový bonus k obraně nepřidávají, a myslím si, že lze docela dobře počítat s tím, že útočník na ulici snese to stejné. Ostatně stačí se mrknout co snesou borci v ringu ve fullkontaktních zápasech. Bylo by nerozumné předpokládat, že útočníci na ulici snesou méně. Samozřejmě bude spousta takových, kteří snesou méně a padnou k zemi třeba po jediném kopu mezi nohy. To je ale spíše takový bonus, nemůžeme s tím počítat. V sebeobraně se potřebujeme připravit na to, že např. jeden kop mezi nohy nebude stačit, že bude třeba kopat opakovaně. A na takovou přípravu jsou, mimo jiné, potřeba dobře obrnění tréninkoví útočníci.

Makoto píše:...a tak a) musis byt daleko tvrdsi v uderech, coz muze byt v realu problem, protoze muzes pak ublizit vice, nez je nutne,...


V tom bych problém neviděl. Myslím si, že problém je předpokládat, že budou stačit jiné než ty nejtvrdší a nejsilnější údery. Útočník si v drtivé většině případů vybírá slabší oběť a ta musí udělat maximum proto, aby se ubránila. V profesní sebeobraně (vyhazovači, bezpečnostní agentury) či při obraně třetí osoby, kdy si "obránce vybírá útočníka", může někdy stačit bojovat s menší intenzitou. Ale v civilní sebeobraně si nemůžeme dovolit podcenit útočníka a musíme jet vždy na maximum. Ostatně většina obyčejných lidí nikdy nezíská dost zkušeností na to, aby poznali, kdy stačí ty slabší údery. Je nutné, aby se při tréninku naučili bojovat s maximálním nasazením, protože tak jak bojují na tréninku, budou bojovat i na ulici. Proto je dobré mít i ty extrémně odolné tréninkové obleky, na kterých si každý může zkusit bojovat s maximální intenzitou. Kdo na tréninku jede jen na půl plynu, nedostane ze sebe maximum, až to bude potřebovat, až na tom bude záviset jeho zdraví či život.

Makoto píše:...b) casem se to meni v neskodne kockovani, protoze oba akteri vi, ze si nemohou fakticky ublizit, takze je to takove vzajemne boxovani do zivych boxovacich pytlu....


To ale není problém ochranných obleků, nýbrž jen lidí kteří je používají. Při modelovkách, kde jsou přesně dány role kdo je útočník a obránce, by to nikdy nemělo sklouznout k tomu kočkování. Jednak by tam měl být trenér, který to řídí a v případě potřeby to zastaví, či nechá zopakovat. Ale hlavně útočník musí zvládat dobře útočit, musí obránci připravit takové podmínky, aby ho přešel smích a musel se pořádně snažit, aby tu modelovku zvládl.

Makoto píše:...Proto cim dal vice upoustime u nas v oddile od obleku a spise se snazime jen vytipovat ty nejnutnejsi chranice (prilba, zuby, rukavice, lokty, suspik, kolena a holene) a s tim se mazat. Jasne, boli to, nekdy to pekelne boli, ale na druhou stranu se protivnik chova velice realne a krome modrin a narazenin nema nic trvaleji zraneneho (takze stale mame okouzlujici usmev i koule v poradku :-)...


Myslím že se moc soustředíte na to, aby se útočník choval reálně. A možná že ani ne reálně, ale spíše tak, jak se vám to hodí pro obranu. Jak už jsem napsal výše, nikdo nezná reálné reakce útočníka, a je třeba si zvyknout na to, že všechny dovednosti fungují v mnohem méně než ve 100% případů. Ale co je hlavní, především jde o to, aby se choval reálně obránce. Vy musíte připravit takové podmínky pro obránce, aby mohl cvičit co nejvíce reálně, aby měl co nejméně zábran bojovat naplno. Pokud třeba vaše omezená sada chráničů neobsahuje chrániče hrudníku, tak můžete počítat s tím, že se nikdo nenaučí pořádně používat kopy kolenem, protože prostě bude mít strach vás kopnout, aby vás nezranil. Mám velmi pěkný zážitek z jedné modelovky na téma obrany třetí osoby. Kopal jsem do člověka na zemi, obránce byl zrovna někde v prostoru za mými zády. Z rozběhu mě kopnul do zad, takže jsem přeletěl přes tu oběť a liskl sebou na zem. V tu chvíli mě to tak překvapilo a rozhodilo, že měl spoustu času pomoci oběti na nohy a mohli zmizet. Kdybych tenkrát neměl pod měkkou vestou ještě plastovou protiúderovou vestu, obránce by si nemohl dovolit vůbec vyzkoušet takovou razantní obranu. Nikdy by si neověřil, jestli mu ten nápad funguje. Přitom jeho řešení bylo velmi jednoduché, účinné a zřejmě i bezpečnější, než se mě pokusit zneškodnit nějak klasicky na blízko. Pokud se v sebeobraně řádně využívá okolní prostor, je potřeba docela komplexní ochrana celého těla. Útočníka bez ochrany zad si obránce nemůže dovolit omlátit o zeď či třeba topení, přitom by mu to mohlo v sebeobraně pomoci rozhodujícím způsobem, a je tedy důležité, aby si to natrénoval. Atd., těch důvodů, proč se bez pořádného vybavení neobejdeme, jsou spousty.

Makoto píše:Oblek je suprovy na uvodni vlitnuti do soupere, to musi byt opravdu tvrde, aby jsi si ho nacal. Takze at uz SPEARem, pokud zacinate z delsi vzdalenosti, nebo PENSADORem (zamerne pisu PENSADORem, protoze jine varianty rukou na hlave se nam neosvedcily), pokud je to na hodne blizko. Ale pak uz ten oblek spise skodi nez pomaha. No a i to vlitnuti se da osetrit mnoha drily, ktere cvici NAIA se svyma klukama a my to od nich prevzali. Proto bych se do obleku zase tak nehrnul. Ja vim, ze to vypada cool a drsnacky, ale pri nacviku pak sam zjistis, ze te to bavi tak 15 minut, kdy do protivnika muzes rezat jak hluchej do vrat, ale pak....no clovek muze vymyslet aj jine kardio cviceni ;-)


Různé dovednosti se dají nacvičit i s jinými chrániči, s lapami, atd. Ale to je jen trénink nástrojů a dovedností. Jak sám píšeš v tom článku o protiúderových oblecích, na konci je potřeba, aby se lidi zbavili zábran a naučili se všechny ty nástroje a dovednosti používat proti živým lidem. A myslím si, že v tomto ohledu nemáme nic lepšího, než všelijaké ty protiúderové obleky.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: pát 20. říj, 2006 23:00

ochranný oblek

Příspěvekod PetrSvo » pon 27. zář, 2010 8:06

Marcelo napsal:

"Co som pozeral ten Tokui-do oblek,oni chcu za to tusim okolo 20 000 CZK a Highgear je tym padom len o 10 000 drahsi z USA plus postovne..to nie je az taky kauf za tu cenu a bez prilby :roll: :roll:"


Obvykle do internetových diskuzí nevstupuji, ale v tomto případě jsem se rozhodl reagovat.
Aniž bych chtěl náš oblek nějak zvlášť vychvalovat (navíc původně nebyl ani určen k volnému prodeji), dovolím si jen drobnou korekci výše uvedeného příspěvku. Cena obleku od firmy Petris je 18.600 Kč a to včetně poštovného a balného. Cena byla nastavena tak, aby bylo možné oblek "dovybavit" přilbou (nejběžnější a asi i v ČR nejlepší typ od TEAMX za 1.100 Kč) a suspenzorem (od téže firmy za cca 350 Kč). Takže celková cena včetně přilby a suspenzoru je opravdu zmiňovaných 20.000 Kč. Je-li to hodně nebo málo nevím. Výrobní náklady jsou samozřejmě hluboko pod touto hranicí, ostatně jako u všeho co běžně kupujeme.
Přiznám se, že mě pobavilo Marcelovo konstatování, že za podobné peníze může mít originál z USA. Jednak si myslím, že originály jsou oba, i když HIGH GEAR vznikl určitě dřív a byl nám inspirací, jednak je náš oblek postaven na trochu jiném principu. Vznikl na platformě protiúderového kompletu pro policii, ale byly z něj odstraněny plastové výlisky (z důvodu bezpečnosti obránce nebo sparingpartnera) a následně byly rozšířeny a zesíleny nejvíce exponované části. Oblek jsme testovali poměrně dlouho a věřím, že se nám celkem povedl. Nespornou výhodou je i to, že oblek můžete vidět a samozřejmě si ho i otestovat.
Na závěr si dovolím ještě jednu malou poznámku k výši ceny. Pokud chcete dělat "dobrou" reálnou sebeobranu, tak budete muset investovat značné prostředky do vybavení a samozřejmě i "know how", což mi určitě představitelé oddílů, které já osobně považuji za kvalitní (Martin Mikolášek - RBSD, Matěj Novák - JUJUTSU), potvrdí.

Přeju hodně úspěchů při tréninku a dovolím si připojit ještě jedno video z rychnovské "sekce". Pokud ho vydržíte až do konce, tak v závěru je krátké použití našich obleků při volném sparingu.

http://www.youtube.com/watch?v=ccBwPggeoPE
PetrSvo
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte 27. dub, 2010 23:00

Příspěvekod Makoto » pon 27. zář, 2010 9:09

Nazdar Honzo,
Ctu si to neustale dokola a premyslim, kde se mijime, nebo v cem byl ten clanek tak nejasny, ze vyvolal tak dlouhou reakci, ktera shrnuje obecne fakta, myty a hlavne ukazuje znatelnou mezeru v implementaci techto fakt do prakticke aplikace. Dovol mi uvest nekolik komentaru. Nebudu rozporovat kazdy jednotlivy argument, ktery jsi vyse uvedl, to by bylo nadlouho a riskovali bychom oba dva, ze se to zvrhne ve flame. Urcite bude sance se zase nekdy potkat a muzeme to prodiskutovat v klidu osobne. Takze nekolik (snad objasnujicich) fakt:
1. Protiuderovy oblek je pouze jedna z pomucek, jak se naucit sebeobranu. Neni jedina ani vsenahrazujici. Pokud jsi se v tom jiz mlatil, jakoze predpokladam, ze ano, pak by jsi to mel vedet.
2. Pri zaverecnem kurzu sebeobrany pro zeny se nam nekolikrat stalo, ze nas branici se divka drzela za suspensor a protoze to byl jen suspensor, pokracovali jsme v utoku dale (vubec jsme to netusili v tu chvili). A to je spatne. Neverim, ze opily clovek nebo pod adrenalinem by to necitil. Pokud tvrdis opak, velice rad si to na tobe otestuji. ;-)
3. Mimochodem, troufnu si tvrdit, ze tu mame asi nejtezsi oblek v republice. A presto od neho upoustime, protoze na zaklade PRAKTICKYCH zkusenosti jsme zjistili, ze se utocnik chova jinak. Mlatit do terminatora asi nezlepsi tvou techniku, vid?
4. Protiuderovy oblek obleci je jedna vec. Jak se v tom spravne chovat, je vec druha. A zatim jsem to u tebe nikde nevidel zminene, krome hromady obecne platnych informaci, ktere si mohu vycist na kazdem druhe webu o sebeobrane. Dam ti tip: velice dobre to zpracovava Tony Blauer a jeho video “Be a Good Bad guy”. Prosim nastuduj, abychom se mohli o tom bavit dale.
5. Borci ve fullkontaktnich zavodech se nesnazi jeden druheho tezce poranit / zmrzacit ci zabit...proto vydrzi vice. Porovnavas hrusky s jabkama.
6. Opet nikde netvrdim, ze staci jeden uder ci kop a protivnik to vzda. Pokud to nekde tvrdim, najdi prosim a ocituj v opacnem pripade mi nepodsouvej blbosti.
7. Vyhazovaci ani bezpecnostni agentury se neuci “profesni sebeobranu” bo takova neexistuje. Existuje definice “sluzebniho zakroku” (pokud vyhazovace a serify chybne radis na stejnou uroven jako policisty), ktera je presne definovana v policejnim zakone a zbytek je sebeobrana, ktera je stejna pro me jako pro tebe, ci vyhazovace a serifa. Vsichni mame stejna prava a povinnosti a tedy vsichni uzivame stejnou sebeobranu. To, ze nekdo odvede neposlusneho hosta z podniku, je stejne, jako kdyz odvedu opileho strycka ze svatby kamarada. Nemusim byt vyhazovac a nemusim kvuli tomu studovat nic extra.
8. Z tvych reakci usuzuji, ze vnimas pouze dve polohy konfliktu – klid a absolutni brutalitu….skutecne to tak je?
9. Nikde netrvrdim, ze techniky v nasem systemu maji predem dane poradi. Pokud ano, prosim uved sem citat. Pokud ne, prosim nepodsouvej mi priste podobne blbosti. Diky
10. Jestli premuzes vetsiho soupere neni otazka, zda-li ma na sobe oblek nebo ne. Je to otazka nacasovani a zvolene techniky. Znovu tedy – oblek s tim nema vubec nic spolecneho. Prekvapuje me tento tvuj vysoce….teoreticky argument.
11. Co se tyka nasazeni – opet si pletes hrusky s jabkama – v relativne vysokem nasazeni muzes jet i bez protiuderoveho obleku. Jak jsem psal vyse, uz ten tezky oblek prakticky nepouzivame, ackoliv jsi mohl po tom obleku doslova skakat a nic se nestalo (tolik k plnemu nasazeni) Vzpomen si na Lee Morissona a jeho stupnici 1-10, kdy nam rikal, ze pro nacvik spravnych reakci staci jet na 7 a do lap….Ze by se take mylil?
12. Obecne receno, oblek te spise nez cokoliv jineho nauci “nebat se” mlatit do ziveho cloveka. Je rozdil, kdyz mlatis do pytle, kde si muzes nazkouset tvrdy brutalni uder a pak mlatit ziveho cloveka, ktery reaguje, prosi, place, narika, nadava, je agresivni. Jak jsem psal v clanku, clovek ma hluboce zakoreneny odpor k zabijeni nebo mrzaceni dalsiho sveho druhu (neni-li magor) a proto se tenhle odpor musi “obejit” Jde tedy hlavne o psychickou stranku veci nez tu fyzickou.
13. Policiste a armada ma killing house a FX strelivo. Civil ma modelovky a prouderovy oblek. Je to jasne?
14. Ano, soustredime se na to, aby se choval utocnik realne…a nejen utocnik, ale i obrance. Znamena to, ze ty se na to nesoustredis? Hmmm….
15. Ano, je nam jedno, jak se utocnik chova, POKUD se chova realne. Zbytek prosim opet ocituj anebo nam nepodsouvej podobne blbosti.
16. Znovu – nezpochybnuji pouziti protiuderovych obleku, ale tve vnimani jeho pouziti. To neni jen zivy boxovaci pytel, na kterem si vyzkousis tvrdost uderu a jak jsi brutalni. Tohle je az sekundardni (stejne muzes prokazat na BOBovi, o kterem se v clanku take zminuji). Primarni je odbourat psychicky blok, ktery kazdy ma.

Asi bude skutecne lepsi to probrat osobne, verim, ze hromada veci se hned vyjasni. Mozna jsou to limity psaneho slova, netusim. Mej se fajne :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Re: ochranný oblek

Příspěvekod kamiwaza » pon 27. zář, 2010 11:11

4 PetrSvo
Pěkně udělané video, ale ten (kick)boxing co tam předvádíte, si myslím, že se běžně dělá touto intenzitou bez jakýchkoliv chráničů a totéž platí o řešení sebeobranných akcí, kde kolikrát nedošlo k dotažení úderů a kontaktu. Na to není takový oblek podle mého soudu třeba a lze si opravdu vystačit s mnohem menší investicí (vím o čem mluvím). Na druhou stranu to vysvětluje, proč máte všichni dobré zkušenosti s přilbou Team X, kterou mimochodem taky máme. Pro (ostřejší) sparring OK, na lehký kontakt u modelovek OK, ale jakmile někoho staticky stojícího trochu víc natáhneš po vzoru Lee Morrisona (o úderu loktem nemluvě), tak stejně skončí s otřesem mozku. Chápu že bude mít všechny zuby ..., ale chce to něco, co bez problému ustojí, budeš do něho moct jít naplno a pude použitelný pro dalšího v pořadí :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Re: ochranný oblek

Příspěvekod Makoto » pon 27. zář, 2010 12:02

kamiwaza píše:4 PetrSvo
Pěkně udělané video, ale ten (kick)boxing co tam předvádíte, si myslím, že se běžně dělá touto intenzitou bez jakýchkoliv chráničů a totéž platí o řešení sebeobranných akcí, kde kolikrát nedošlo k dotažení úderů a kontaktu. Na to není takový oblek podle mého soudu třeba a lze si opravdu vystačit s mnohem menší investicí (vím o čem mluvím). Na druhou stranu to vysvětluje, proč máte všichni dobré zkušenosti s přilbou Team X, kterou mimochodem taky máme. Pro (ostřejší) sparring OK, na lehký kontakt u modelovek OK, ale jakmile někoho staticky stojícího trochu víc natáhneš po vzoru Lee Morrisona (o úderu loktem nemluvě), tak stejně skončí s otřesem mozku. Chápu že bude mít všechny zuby ..., ale chce to něco, co bez problému ustojí, budeš do něho moct jít naplno a pude použitelný pro dalšího v pořadí :wink:

Ja malicko nechapu tu obecnou euforii jit do vseho hned naplno a mlatit na 100%... Ja vim, ze je to strasne cool vlitnout do soupere a pak ho 15 minut mazat a skakat po nem a dupat a lokty do xichtu a koleno do kouli a a a a... Ale take vim, ze za predpokladu, ze hodne rvacek neni ferovych (tedy ne one2one), tak musim pouze zastavit soupere / vlitnout do nej, dve tri rany a pryc. A na to je oblek suprovej. Ne na nejake kockovani x minut. Pokud samozrejme nepotrebujete shodit par kilo a pak je to dobra pomucka, kdy si i resetujete mozek. Mam pocit, ze Blauer uz v tom dela taky vsechno, aby to prodal, ale prvni videa byla hlavne o zastaveni a rychlou eliminaci, finito.

Kdyz jste vsici takovi tvrdaci a vyznavate co nejtvrdsi / nejrealnejsi trenink, protoze vas na ulici chce hned kazdej vykuchat, zastrelit, tak si vemte ostre naboje, neprustrelne vesty a trenujte tak odebirani zbrane, strelbu na velmi kratkou vzdalenost, apod. To uz asi ne, ze? :twisted: Take zkusite nejdrive strelbu do nezivych tercu pro zlepseni rychlosti, zautomatizovani reakce a pote az pripadne strelbu FX strelivem do ziveho jako finalni level.

Tady je to podobne. Nejdrive ruzne uderove pomucky jako lapy, boxovaci pytle, BOB, na kterych si nacvicite tvrdost a presnost a rychlost. A teprve pak protiuderovy oblek, kdy si vyzkousite uvodni vlitnuti nebo zastaveni soupere...a pripadne si odstranite mentalni blok, diky kteremu podvedome neutocite hned na oci, nekousete (ostatne to asi ne ani v obleku), netrhate koule, atd. atd. Je potreba si uvedomit ze oblek neslouzi pro obrance, aby si vyzkousel svou "zabijackou" obranu, ale aby se nezranil utocnik, prototoze je to vas partak. Je to fakticky analogie FX streliva.

My jsme na to take prisli az casem, jen jsem vam chtel usetrit cas. Pro me za me v tom obleku treba spete....vase vec.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod DrGlock » pon 27. zář, 2010 13:56

Čau Jardo, z toho co jsi napsal jsem usoudil, že jste si z používání obleku vyvodili jiné závěry, než třeba já. A myslím si, že v některých ohledech se na to díváte špatně. Proto ta reakce.

Myslím že se v zásadě shodneme, jen pár poznámek:
3. 4. Asi jsem to měl zmínit, je mi jasné, že útočník v obleku musí spolupracovat. Čím větší brnění a slabší obránce, tím větší spolupráce ze strany útočníka. Měl jsem na sobě ten váš oblek, tak vím co vydrží, vím jak by se v něm dělal modelový útočník.
5. Borci ve fullkontaktních zápasech nejedou na body, ale se snaží vyhrát na KO, tzn. nejen klasicky uspat, ale jakkoliv zneschopnit soupeře bojovat. A to znamená i těžce poranit či zmrzačit (rozkopat nohy aby nemohl stát, zlámat žebra, rozsekat obličej a způsobit tržné rány, atd.).
8. Spíš jsem to myslel tak, že když na silného soupeře budu potřebovat třeba 5 silných úderů, nebudu na relativně slabého používat 5 slabších úderů, ale budu rád, když postačí třeba jen jeden silný úder. Samozřejmě podle situace budu volit co budu dělat (jak moc brutální obranu zvolím), vždy to ale bude s maximálním nasazením.

K těm ostatním bodům bych se vyjádřil komplexněji:

V tom co píšeš vidím jeden zásadní pohled na věc, se kterým nesouhlasím. Jestli tě správně chápu, tak si myslíte, že existuje nějaká "nereálná" reakce útočníka v obleku. Já si myslím že žádná "nereálná" reakce neexistuje, a pokud reaguje tak jak to ty nečekáš, pak je to jen vítaná simulace horšího soupeře.

Když vezmu ten tvůj příklad z kurzu sebeobrany pro ženy - opravdu si myslíš, že chycení za koule funguje vždy a že existuje nějaká očekávaná reakce? Obleč si rifle či jiné tvrdší kalhoty a zkus si to na sobě. A porovnej si, jakou máš sílu v tom stisku ty, a jakou mají ty dívky. Rozhodně to v tom bojovém zmatku nebude fungovat tak, jak bys teoreticky očekával. Pokud máš dojem, že jsem ti podsouval nějaké "předem dané pořadí", tak sem měl namysli přesně tohle. Prostě nelze čekat a počítat s tím, že když někoho chytím za koule, že bude reagovat tak jak si myslím. Dá se předpokládat, že mu to bude vadit, ale rozhodně ne vždy, třeba to vyjde jen v půlce případů. A díky tomu, že jste na to chycení přes suspenzor nereagovali vždy, dostaly ty dívky tu nejdůležitější lekci pro sebeobranu: "Nic nefunguje pokaždé. A když něco nevychází, musím udělat něco jiného." Když to budete trénovat bez suspenzoru, v lehkých kalhotách od kimona, tak si toho chycení určitě všimnete pokaždé a na tréninku to bude fungovat perfektně. Ale to je jen iluze, kterou by si ty dívky (a ani nikdo jiný) z toho neměly odnést.

Vy jste díky obleku přišli na to, že ne všechno funguje tak jak si člověk představuje. Ale zřejmě jste z toho udělali špatný závěr - že je to chyba obleku, že v něm útočník reaguje nějak "nereálně" - jinak než jste si představovali. Ve skutečnosti je to v těch dovednostech, protože prostě nic nefunguje na 100% a útočník často nebude reagovat tak, jak si představujeme. V tomto směru je oblek nedocenitelná tréninková pomůcka. Proti útočníkovi v obleku může spousta věcí selhat, ale především proto, že ten oblek tlumí bolest. A musíme počítat s tím, že proti nám budou stát útočníci, co něco vydrží. Na bolest se v sebeobraně nelze spoléhat. Je spousta jiných věcí, které v obleku neukecáš, i když jako útočník spolupracovat nebudeš. Můžeš mít ten nejtlustší oblek, ale když ti seberu rovnováhu, spadneš na zem jako kdokoliv jiný. Můžeš mít helmu Bulletmena, ale když ti každý můj úder hasícím přístrojem hodí hlavou o půl metru, neustojíš to. Napsal jsi: "Mlatit do terminatora asi nezlepsi tvou techniku, vid?" Mlátit do terminátora tě naučí, že ne na každého ti bude fungovat a hlavně stačit mlácení. Mít možnost tohle zjistit už na tréninku je cenná zkušenost. Naučit se počítat s tím, že ne vše bude fungovat podle představ, ztratit jakékoliv iluze o použitelnosti v praxi čehokoliv, naučit se improvizovat a přizpůsobit se útočníkovi, atd., jsou zásadní věci v tréninku sebeobrany. A ochranné obleky jsou v tomto směru nedocenitelná tréninková pomůcka.

Toť zhruba můj názor. Klidně to můžem někdy prodiskutovat osobně :-)
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: pát 20. říj, 2006 23:00

Příspěvekod Makoto » pon 27. zář, 2010 14:10

DrGlock píše:......Toť zhruba můj názor. Klidně to můžem někdy prodiskutovat osobně :-)

Bude to lepsi, jednak mi neustale podsouvas veci, ktere jsem nikde nerekl, ani nenapsal a druhak...proberme to u piva a urcite se dobereme nejakeho akceptovatelneho zaveru.

Vzhledem k tomu, ze se opet asi uvidime na Morrisonovi, urcite se k nasi vecerni diskusi pripoji aj vice lidi, ze? ;-)

Mej se fajne. Jarda
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Re: ochranný oblek

Příspěvekod kamiwaza » pon 27. zář, 2010 17:35

Makoto píše:
kamiwaza píše:4 PetrSvo
Pěkně udělané video, ale ten (kick)boxing co tam předvádíte, si myslím, že se běžně dělá touto intenzitou bez jakýchkoliv chráničů a totéž platí o řešení sebeobranných akcí, kde kolikrát nedošlo k dotažení úderů a kontaktu. Na to není takový oblek podle mého soudu třeba a lze si opravdu vystačit s mnohem menší investicí (vím o čem mluvím). Na druhou stranu to vysvětluje, proč máte všichni dobré zkušenosti s přilbou Team X, kterou mimochodem taky máme. Pro (ostřejší) sparring OK, na lehký kontakt u modelovek OK, ale jakmile někoho staticky stojícího trochu víc natáhneš po vzoru Lee Morrisona (o úderu loktem nemluvě), tak stejně skončí s otřesem mozku. Chápu že bude mít všechny zuby ..., ale chce to něco, co bez problému ustojí, budeš do něho moct jít naplno a pude použitelný pro dalšího v pořadí :wink:

Ja malicko nechapu tu obecnou euforii jit do vseho hned naplno a mlatit na 100%... Ja vim, ze je to strasne cool vlitnout do soupere a pak ho 15 minut mazat a skakat po nem a dupat a lokty do xichtu a koleno do kouli a a a a... Ale take vim, ze za predpokladu, ze hodne rvacek neni ferovych (tedy ne one2one), tak musim pouze zastavit soupere / vlitnout do nej, dve tri rany a pryc. A na to je oblek suprovej. Ne na nejake kockovani x minut. Pokud samozrejme nepotrebujete shodit par kilo a pak je to dobra pomucka, kdy si i resetujete mozek. Mam pocit, ze Blauer uz v tom dela taky vsechno, aby to prodal, ale prvni videa byla hlavne o zastaveni a rychlou eliminaci, finito.

Kdyz jste vsici takovi tvrdaci a vyznavate co nejtvrdsi / nejrealnejsi trenink, protoze vas na ulici chce hned kazdej vykuchat, zastrelit, tak si vemte ostre naboje, neprustrelne vesty a trenujte tak odebirani zbrane, strelbu na velmi kratkou vzdalenost, apod. To uz asi ne, ze? :twisted: Take zkusite nejdrive strelbu do nezivych tercu pro zlepseni rychlosti, zautomatizovani reakce a pote az pripadne strelbu FX strelivem do ziveho jako finalni level.

Tady je to podobne. Nejdrive ruzne uderove pomucky jako lapy, boxovaci pytle, BOB, na kterych si nacvicite tvrdost a presnost a rychlost. A teprve pak protiuderovy oblek, kdy si vyzkousite uvodni vlitnuti nebo zastaveni soupere...a pripadne si odstranite mentalni blok, diky kteremu podvedome neutocite hned na oci, nekousete (ostatne to asi ne ani v obleku), netrhate koule, atd. atd. Je potreba si uvedomit ze oblek neslouzi pro obrance, aby si vyzkousel svou "zabijackou" obranu, ale aby se nezranil utocnik, prototoze je to vas partak. Je to fakticky analogie FX streliva.

My jsme na to take prisli az casem, jen jsem vam chtel usetrit cas. Pro me za me v tom obleku treba spete....vase vec.


4 Makoto
Nějak nerozumím tomu co jsi napsal. Jednak mi podsouváš něco, co jsem neřekl a na druhou stranu píšeš věci, se kterými absolutně nemohu souhlasit.
1. kdo co vykládá o mlácení někoho 15 min, dupání ..., jen mluvím o tom, že když už něco cvičím, tak pořádně, proto to pojedu na někoho v obleku, který "útočníka" ochrání a mně umožní si to zkusit naplno.
2. mluvíš proti kočkování a přitom to na těch videích není nic jiného, proto jsem upozorňoval, že na to není třeba ochranný oblek za 20 táců, že obdobné věci máš na každém druhém videu krav magy a bez chráničů.
3. když vysypeš tří rány do přilby Team X na full, tak toho dotyčného přizabiješ, takže by mě zajímalo, jak to děláte (je to i pro ostatní a netahejte do toho lapy, bloky, BOBany ...).
4. a předpokládám, že jsou tu lidé na určité úrovni, takže střely FX do živého jsou na místě a je zbytečné se probírat suchou střelbu, resp. stínování a lapováním, prostě jde o to se posunout někam dál. A pokud je řeč o ochranném obleku, tak by měl být takový, aby tohle všechno umožnil co nejreálněji. I když není oblek jako oblek, každý má své pro a proti HG vs B-men.

A na závěr. Napsat to, že tyto obleky neslouží jako ochrana pro obránce ale útočníka, je totální pitomost, ne-li pikačovina :evil: Rukavice ochrání např. boxerovi ruce, ale to je nesrovnatelné, tam proti sobě oba jedou podle pravidel, kryjí se a můžeš bouchat do omezeného prostoru, kde ti nastavují čelo a lokty. Člověk v ochranném obleku je proto, aby ustál ty kopačky do koulí, údery do ksichtu ..., protože dělá útočníka jako, i když je tam agresivita, síla, dynamika, tak je to stále hrané, on po tobě nejde aby tě sestřelil, ale aby ty jsi se na něm naučil reagovat, útočit a hlavně dokázal reagovat ve skutečném střetu a ustát ho.
A podle této logiky by to v reálu znamenalo, že útočník na ulici prohraje, protože obránce nemá oblek (který vlastně chrání útočníka), a tak se zraní. Tak jsi to myslel:?: Kolik je takových případů? Ale každopádně zajímavý myšlenkový pochod :idea:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod hellas » pon 27. zář, 2010 17:38

2. Pri zaverecnem kurzu sebeobrany pro zeny se nam nekolikrat stalo, ze nas branici se divka drzela za suspensor a protoze to byl jen suspensor, pokracovali jsme v utoku dale (vubec jsme to netusili v tu chvili). A to je spatne. Neverim, ze opily clovek nebo pod adrenalinem by to necitil. Pokud tvrdis opak, velice rad si to na tobe otestuji.


Kamarád ohledně teho pravil, že na něho v klubu nastópila nějaká gorila (on, ač dobře stavěné, je menší postavy) takže mu ve rvačce drtil koule až pomalu dostával křeč do ruky a...nic 8O
Po rvačce zaním borec došel s tím, že to byla super bitka a že ho ty kuliska děsně bolijó. Ovšem při fajtu prostě nepovolil. Takže só aj takoví mezi nama 8)

Sorry za OT.
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Příspěvekod marcelo » pon 27. zář, 2010 18:29

hellas píše:
2. Pri zaverecnem kurzu sebeobrany pro zeny se nam nekolikrat stalo, ze nas branici se divka drzela za suspensor a protoze to byl jen suspensor, pokracovali jsme v utoku dale (vubec jsme to netusili v tu chvili). A to je spatne. Neverim, ze opily clovek nebo pod adrenalinem by to necitil. Pokud tvrdis opak, velice rad si to na tobe otestuji.


Kamarád ohledně teho pravil, že na něho v klubu nastópila nějaká gorila (on, ač dobře stavěné, je menší postavy) takže mu ve rvačce drtil koule až pomalu dostával křeč do ruky a...nic 8O
Po rvačce zaním borec došel s tím, že to byla super bitka a že ho ty kuliska děsně bolijó. Ovšem při fajtu prostě nepovolil. Takže só aj takoví mezi nama 8)

Sorry za OT.



..ja mam tiez jednu zo zivota..v jednej poulicnej rvacke som dostal kop spickou topanky rovno do medzinozneho "kamosa",netrafil mi testes ale bolest to bola stiplava a priserna,som myslel ze mi "vtak" odpadne na mieste :twisted:

.. ten fight so dokoncil lowkickom do "dyne" na sediaceho supera ktory tam sedel "polonahuleny" po petarde na sanicu..keby ma vtedy nekopol zakerne do penisu,nechal by som ho tak a nepokracoval v boji,ale za tu zakeracinu isiel lowkick na istotu rovno do dyne...totalne som ho vypol, svinstvo za svinstvo..

..tot moja skusenost,ked uz niekomu pojdete do oci,guli..musite ho ku koncu vypnut,pridusit,knocknut..inak sa moze stat ze vas za tu zakeracinu "zadupe" do zeme.. :wink:
Naposledy upravil marcelo dne pon 27. zář, 2010 18:46, celkově upraveno 1
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1121
Registrován: úte 26. úno, 2008 0:00

Re: ochranný oblek

Příspěvekod marcelo » pon 27. zář, 2010 18:45

PetrSvo píše:Přiznám se, že mě pobavilo Marcelovo konstatování, že za podobné peníze může mít originál z USA.



Nazdar,
zas az taky vtipny som nebol :wink:

Ked si este raz precitas,co som napisal tak tam najdes tam ze vas oblek stoji do 20 000,- a za 30 000,- ma clovek HighGear :wink:

Inak nech sa vam dari s vasim oblekom, po recenzii od NAIU viem akou cestou sa mam uberat ohladom vyskladania obleku..za mensie peniaze nez HighGear atd..

K vasemu sparingu...hmmm... my sa v "ultimatkach" rezeme asi o 40% vacsou razanciou nez vy v boxerkach a to bez protiuderovych oblekov..jedine prilba s plexi klietkou..ked su povolene kolena tak taka tenka "vesticka" pre karatistov a by sme si nedodruzgali rebra s zdvihakmi a kolenami z klinca..

..vsetko dobre

:D
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1121
Registrován: úte 26. úno, 2008 0:00

Re: ochranný oblek

Příspěvekod TongPo » pon 27. zář, 2010 21:36

PetrSvo píše:...dovolím si připojit ještě jedno video z rychnovské "sekce". Pokud ho vydržíte až do konce, tak v závěru je krátké použití našich obleků při volném sparingu.

http://www.youtube.com/watch?v=ccBwPggeoPE

Já osobně nemám s tím vaším modifikovaným oblekem pro výcvik sebeobrany žádný zkušenosti, znám jen ten policejní protiúderák. Každopádně jsem na tom postnutým videu nenašel nic, kde by byl pro "útočníka" jakejkoliv ochrannej oblek zapotřebí, protože razance obrany zúčastněných cvičenců byla tak žalostná, že by na to bohatě stačil suspenzor + přilba... :roll: Snad ještě chrániče nohou při těch odkopávačkách ze země... A to avizované použití při volným sparingu už jsem nepochopil vůbec. 8O Proč používat ochrannej oblek na takový "pinkání" v boxérkách? Marcela jsem zatím osobně nepotkal a tím pádem s ním ani netrénoval, ale i my na zcela opačný straně bejvalýho Československa, než žije a trénuje on, jsme se i v grapplingovkách (+ přilba a suspík) řezali s výrazně větší razancí, než vy v těch protiúderákách a boxérkách... :lol: A to už vůbec nemluvím o razanci u x-boxérských plnokontaktních sparingů :idea:

Jinak vidím, že tu panuje nesoulad v tom, jak a na co použít ochrannej oblek... Dle mýho osobního názoru je ochrannej oblek vhodnej zejména pro vyzkoušení si (ideálně při modelovkách) obranných technik a to včetně "prasáren" s razancí blízkou či rovnou maximálně možný, aniž bych při tom zranil figuranta - útočníka. A že občas figurant v ochranným oblek zareaguje jinak, než by "správně" měl? No a co, vždyť je to svým způsobem žádoucí. V praxi je každej útočník přece jinej, z vlastních zkušeností vím, že mezi tou většinou salátů se občas vyskytne pittbull, na kterýho toho prostě hodně nefunguje - zejména těm lehčím :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
Uživatelský avatar
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 705
Registrován: pát 18. led, 2008 0:00

Re: ochranný oblek

Příspěvekod Makoto » pon 27. zář, 2010 21:56

kamiwaza píše:A na závěr. Napsat to, že tyto obleky neslouží jako ochrana pro obránce ale útočníka, je totální pitomost, ne-li pikačovina :evil: Rukavice ochrání např. boxerovi ruce, ale to je nesrovnatelné, tam proti sobě oba jedou podle pravidel, kryjí se a můžeš bouchat do omezeného prostoru, kde ti nastavují čelo a lokty. Člověk v ochranném obleku je proto, aby ustál ty kopačky do koulí, údery do ksichtu ..., protože dělá útočníka jako, i když je tam agresivita, síla, dynamika, tak je to stále hrané, on po tobě nejde aby tě sestřelil, ale aby ty jsi se na něm naučil reagovat, útočit a hlavně dokázal reagovat ve skutečném střetu a ustát ho.
A podle této logiky by to v reálu znamenalo, že útočník na ulici prohraje, protože obránce nemá oblek (který vlastně chrání útočníka), a tak se zraní. Tak jsi to myslel:?: Kolik je takových případů? Ale každopádně zajímavý myšlenkový pochod :idea:

Uz jsem se ve svych 36 letech naucil, kdy se vecna diskuse stava bezpredmetnou. Ano mas pravdu, ve vsem mas pravdu, ja nevim vubec nic, nikdy jsem v tom necvicil a proto placam uplne z cesty. Staci to takto, abychom ukoncili tuto neplodnou diskusi? Mozna za nejaky cas prijdes na to, ze to tak uplne neni, ale to chce cas, neboj, jsi mlady, k tomu dojdes ;-) Preji hezky vecer.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Re: ochranný oblek

Příspěvekod Makoto » pon 27. zář, 2010 22:45

TongPo píše:Jinak vidím, že tu panuje nesoulad v tom, jak a na co použít ochrannej oblek... Dle mýho osobního názoru je ochrannej oblek vhodnej zejména pro vyzkoušení si (ideálně při modelovkách) obranných technik a to včetně "prasáren" s razancí blízkou či rovnou maximálně možný, aniž bych při tom zranil figuranta - útočníka. A že občas figurant v ochranným oblek zareaguje jinak, než by "správně" měl? No a co, vždyť je to svým způsobem žádoucí. V praxi je každej útočník přece jinej, z vlastních zkušeností vím, že mezi tou většinou salátů se občas vyskytne pittbull, na kterýho toho prostě hodně nefunguje - zejména těm lehčím :twisted:

To je presne ono TongPo - vyzkousim si prasarny a obranne techniky. A ted klicova otazka - jak dlouho prumerne trva konflikt? 15 vterin? 30 vterin? A jak dlouho se vyse uvedeni manici mlati? Dve minuty? Vice? Chlapi, predstavte si situaci, kdy proti vam stoji vice lidi. Nasrali jste proste nepravyho. Jednoho sestrelite a hned se na vas sesype vic lidi. Nemate cas se zaobirat jednim utocnikem a zkouset si, co jsem se naucil v kurzu sebeobrany. Proste ho odstrcim, sestrelim a jdu po dalsim (pokud me uz nesestrelil pullitrem). Neni cas zkouset si efektni kombinace a la budoshow. Napriklad ted uz standardne drilujeme na instruktorskych trenincich techniky proti dvema utocnikum (vice nema moc smysl, protoze si zacinaji navzajem prekazet a i tak v tom uz neni prilis rozdil). A jak to vypada? Dva te zacnou mlatit, vletis do jednoho, bud ho nacnes a pouzijes jako stit proti druhemu, aby jsi jej mohl pak sestrelit, nebo se nezadari, strhne te na zem, takze se snazis v kleku, sedu ci vleze utocit (napriklad kladivy) na nohy a co nejrychleji vstat a dostat se z toho kotle. Jedeme to bez obleku a presto si myslim, ze jde o velice intenzivni dril. Rozhodne o modriny neni nouze, ted si prohlizim stehna a kolena a jsem rad, ze uz neni sezona na kratasy. Podobnych drilu mame sest pulek (rozumej tri p.dele) a jak jsem slibil, pristi rok, nekdy v breznu / dubnu (drive casove nestihame, program uz mame plny) vam je radi ukazeme, at si je muzete vyzkouset a pripadne zapracovat do vaseho systemu. Najednou se vam fakt nektere veci malicko ujasni. A na to ten oblek nepotrebujete a presto se dostanete o level dal. Je dana sekvence, ale kdyz se utocnici zachovaji jinak, bad luck, musis improvizovat, jinak jich schytas nepocitane. Proste oblek neni vsezachranujici a vse resici. Tot vse. To ze dostanu kladivo do stehna sice boli jako krava, ale neni to trvale poskozeni. Prolomeni kolene mi nezachrani ani oblek, proto vzdy opatrne. Vzpominam si, jak nam kdysi Gazdik rikal, ze obleky a chranice nejsou dobre, protoze zkresluji realitu. Oponoval jsem mu podobne jako Dr.Glock a Kamiwaza. A pak jsem zacal cvicit v obleku a cim dal vice musel davat za pravdu Stanovi (at uz si o nem myslim cokoliv) "Ku.va delas sebeobranu nebo balet?" Vsak proc myslite, ze studenti CBU oblek neznaji? Protoze utuzuji uderove plochy stejne tak jako sve telo. Stejne tak jako thai boxeri. A my se davame podobnou cestou. Boli to, ale pokud to nezpusobi trvale zraneni....uz jsme ve fazi, kdy nas podobna bolest spise nastartuje a cim vice, tim lepe. Pokud me to neuspi, pak tomu hajzlovi utrhnu hlavu.
Proto je oblek dobry na uvodni fazi zastaveni utoku, ale pak...jen at si to telo uzije, kdyz hlava chce delat sebeobranu :twisted:

Shrnu-li to: my pouzivame oblek pouze na uvodni fazi, abychom se naucili zastavit soupere nebo do nej dobre vletet. Pak uz je oblek spise na skodu. Nemlatime se v nem, protoze tvrdost a presnost uderu vyzkousime na BOBovi, boxovacich pytlech, atd. Misto toho drilujeme zakladni postupy a ucime se improvizovat a zkouset kolik je potreba vlozit sily na to ktere citlive misto, aby utocnik reagoval. Nekde staci relativne malo, jinde musis poradne jebnout, aby jsi vyvolal potrebnou reakci. A kdyz se nedostavi, existuji jine cile. Blbe se to vse popisuje, urcite se uvidime na nekterem seminari a pak vse rad vysvetlim.

Snad jsem to vysvetlil dostatecne jasne. Pokud ne, urcite bude sance se sejit behem pristiho roku (prvni polovina) a tam vse probereme. Mozna se mylim ja a mozna vy. A mozna jsou oba pristupy spravne, ted nedokazu rici. Navrhuji to jiz nechat a venovat se jinemu tematu.

RE: TOKUIDO a ten klip
Kluci zkuste trochu ubrat na chranicich. Sice to boli, ale neustale utocite tak, jako by se nic nestalo. Je potreba malicko zlepsit/ zrealistictit reakci Bad guys. Nechte si pouze chranena mista, ktera by mohla doznat trvalejsiho poskozeni a zbytek odlozte. Neni to tak hrozne, vim o cem hovorim :-)
My ted resime chranic krku, protoze hlava po uderech do prilby lita az moc. Telo neresime. Mate-li neco otestovane, dejte vedet.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Re: ochranný oblek

Příspěvekod Makoto » pon 27. zář, 2010 22:55

double post
Naposledy upravil Makoto dne úte 28. zář, 2010 19:57, celkově upraveno 1
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod DrGlock » úte 28. zář, 2010 9:32

Obleky jsou potřeba třeba na takový typ tréninku: http://www.youtube.com/watch?v=MfyL0b-vOd4

kamiwaza: Pokud se řežete tak, že helmy s mříží nestačí, tak další level jsou helmy na motorku. Dají se polepit nějakým měkkým materiálem (tatami, výztuž do chráničů, tepelná izolace), viz video výše.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: pát 20. říj, 2006 23:00

Příspěvekod kamiwaza » úte 28. zář, 2010 14:04

4 DrGlock
To video máme i na našem webu a nedávno ho sem dokonce Marcelo dával. Ale hlavně na podobné věci již nějaký pátek děláme a za cca 3 týdny by to mohlo být hotovo, tak jsem zvědav, jak se to povede a jaká bude cenovka :?:

Jinak jsem kluci rád, že to vidíte alespoň někteří podobně jako já. To mě těší.
Už jsem se lekl, že jsem zbytečně kritický, a že se nedejbože pletu :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod PetrSvo » stř 29. zář, 2010 10:07

Netušil jsem, že se strhne taková "bouře" :-) cílem bylo spíš diskutovat o "českém" obleku než o videu...ale budiž, názory jiných mě vždycky zajímají...
Jen bych upřesnil, že na tom videu jsou i lidé, kteří trénují jen několik měsíců nebo vůbec a chtěli to jen zkusit a navíc se třeba nikdy ani žádnému jinému sportu nevěnovali (chyby tam samozřejmě jsou - v intenzitě, technice...ale o to až tolik nejde, kvůli zlepšování trénujeme asi všichni) a sebeobrana (sport obecně) by asi neměl být výsadou několika "skvěle disponovaných" jedinců...to by asi bylo i proti smyslu sebeobrany...kdo působí jako instruktor, dá mi za pravdu, že obvykle je procento těch co dispozice nemají a učí se obtížně celkem vysoké :-)video jsem umístil hlavně kvůli obleku a možnostem jeho využití z mého pohledu...nepřeceňuju ho, ale myslím, že bez něj je trénink trochu rizikovější, ať už jdu "naplno" nebo jen na plynulost a techniku...

Hodně věcí na tom videu je i jen třeba kvůli rozvoji řízené agresivity, vytrvalosti nebo jen "vyblbnutí"...reakce na komentáře k "sparingu" :-)

Navíc se nám už asi nechtělo to "lepit" z hokejové nebo jiné výstroje nebo z různých chráničů...ale nic proti tomu nemám...za dobré považuji i to, že "zmizí" tvář "kamaráda" a objeví se "útočník"...pokud ho na tréninku využíváme, tak obvykle jednou za měsíc až dva, při "modelovkách"...přikláním se k názoru Makota, že maximální intenzita by měla být směřována spíš na lapy, bloky, pytle, Boba...

A abych se neschovával za "krátce" cvičíví nebo za ochranný oblek :-), umístím ještě videa, na kterých cvičí ti pokročilejší. A než se strhne nová bouře :-) poprosím Vás o umístění i Vašich videí - abychom se neschovávali za ty zahraniční - Lee Morrisona už jsem viděl asi 100 x nebo za přezdívky :-) NAIA nemusí :-) toho už jsem viděl a trénoval s ním i Radek Maxa od nás, takže vím, že umí. A nepište, že nemáte čas na natáčení :-) podle délky příspěvků bych řekl, že nějaký ten čas se najde :-)

http://www.youtube.com/watch?v=dtLlX8sTkYM

http://www.youtube.com/watch?v=1CZPYAMbRl0
PetrSvo
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte 27. dub, 2010 23:00

Příspěvekod marcelo » pon 07. úno, 2011 20:28

NAIA píše:
marcelo píše:
Cau Maro,
co rikas na toto?: http://www.galls.com/style.html?assort= ... tyle=TE316

Já to mám, a když už něco používám tak toto, vesta od HG je pomerne tvrdá a já nemůžu mít lokty u žeber jak jsem zvyklý. Utlumí to náraz ale je to cítít. Za sebe můžu doporučit. Maj sa M.



Ahoj Martine,

po dnesnom telefonate som si to presiel hlavou a skusil som tuto adresu co si zadal,len problem je,ze pri platbe kartou som zistil,ze posielaju chranice len do USA,nejak som tam Europu nevidel..ty si objednaval tie Galls veci z tejto stranky???
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1121
Registrován: úte 26. úno, 2008 0:00

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 10 návštevníků