Návaly....

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Pec » úte 09. lis, 2010 22:21

Pořizování fotografií cizích osob, o filmování nemluvě, je dost problematické, třeba i z pohledu autorského zákona.
Proč myslíš, že se věší cedule typu: Objekt je sledován kamerovým systémem?
Pokud někdo nerespektuje tvoji žádost o nenatáčení/vymazání videa z foťáku, tak bych jeho nedobrovolné vymazání neviděl jako horší přestupek než jeho pořízení.
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 353
Registrován: čtv 10. pro, 2009 0:00
Bydliště: Brno

 

Příspěvekod bison » úte 09. lis, 2010 22:40

2 Jian:
Nereknu ti to presne podle zakonu, nejsem pravnik. Ale nataceni/foceni lidi se jednu dobu dost resilo na foto forech a vysledek byl zhruba takovy, ze fotit (napr) ulici muzes v pohode, svoleni vyfotografovanych netreba. Ale pokud na te same ulici fotis nejakyho cloveka cilene, bez jeho svoleni, tak mas potencialni problem. Zakon na ochranu osobnosti nebo tak neco.
V reale se asi bude resit kdo, co, koho a proc, ale rozhodne si nekoho jenom tak natacet a ohanet se "demokracii" nelze.
Ostatne proto jsou v obchodacich ty cedulky - byl jsi s natacenim seznamen a vstupem dovnitr s nim souhlasis.
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 62
Registrován: pon 12. kvě, 2003 23:00

Příspěvekod luen » úte 09. lis, 2010 23:10

Pokud to prezenu...

Vetsinu osobnich sporu, ktere v zivote resime, neresime v souladu se zakonem. V souladu se zakonem, musi byt incident vysvetlen, aby nedoslo ke stihani :lol:

Jiane, zavri oci a predstav si situaci, ze ti leze do bytu ozrala a ty mas pozkozenej zamek a nemuzes zavrit. Doma zena, deti... Budes primarne zohlednovat zakon a zvazovat primerenost sveho jednani ve vztahu k zakonu?

Ber to jen jako priklad. Nemyslim si, ze je za kazdym rohem Rambo, kterej po nas jde...
Nicmene kdyz musis cistit zumpu, tak se na to musis radne vybavit a pripravit. Pripravit se na to, ze ve srackach se neni radno machat. Je treba jednat rychle a moc se nezas..t.
Hlavne si to prosim nejdrive zkus a pak to prehodnot jeste jednou.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Jendis » stř 10. lis, 2010 5:03

4 Jian - jo,myslím Fořtíka....jména se mi pletou,mám paměť spíš na xichty.
Jinak začínám vždycky slušně,už jako malého mne učili,že se slušností nejdál dojdeš. V okamžiku,kdy to nefunguje,tak holt po zlém.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Jian » stř 10. lis, 2010 8:16

bison: ja ten zakon 40/1964 Sb znam, respektive jeho novelu z roku 2001... nevim jestli se od te doby zase neco nezmenilo, uz to nakonec nepotrebuju vedet tak moc jako driv. .-) A protoze zrovna tohle tema jsem tu nechtel zacit moc rozebirat, tak jsem schvalne ve svych reakcich vyslovene uvadel "pokud svym jednanim ja sam neporusuju zakon/nejake mistni narizeni" - jelikoz jsem si velmi dobre vedom toho, ze existuje nemalo situaci kdy ho nevedomky porusit muzes. Nejvetsi problem je ten, pokud se nachazis na "neci pude" (a v neposledni rade i to, ze vyklad onoho zakona dotazeny ad absurdum by vedl k naprosto nesmyslnym zaverum... me napr. nikdy nikdo v zivote nezkousel tvrdit, ze nesmim fotit/natacet na verejne pristupnych mistech, ale to je na dlouhou diskusi a na jine forum, nebo muzeme probrat pres PM).

Chtel bych ale dodat jednu (z meho pohledu dosti podstatnou vec), totiz ze pokud se bavime jednou o zakonech a nekdo uz se chce jednou odvolavat na zakon zminovany vyse, pak by on sam nemel zakony porusovat (jinak je to tak trochu schizofrenie .-). A co ja se pamatuji, tak nam bylo jasne receno, ze dokonce ani na te "neci pude" nema ochranka (a ani PCR) rozhodne pravo zabavit/znicit ti film/zaznamovou kazetu - vubec uz nemluve o mobilu - maximalne te muzou z objektu vyvest. Podle par znamych fotografu muzou dokonce pozadovat i smazani fotek (jde-li o soukromy objekt a osobu zastupujici prokazatelne majitele), nemuzou vsak v zadnem pripade chtit abys daval fotak z ruky. Muzou privolat PCR, ale ani ta nema pravo na smazani jiz porizenych snimku, max. muze doporucit majiteli at celou vec resi pres obcanskopravni spor. Mozna je to ale dnes uz jinak. :wink:

V podstate chci rict, ze pokud jednou po nekom sam chci aby se drzel zakonu (hele nefot me, ja si to proste nepreju, nedavam ti k tomu svuj souhlas), nebudu je asi porusovat abych si to vynutil (vyhrozovat, brat mu mobil, rozbijet ho atd.) - alespon me osobne to prijde tak nejak prirozene. .-) Mno a nebo zakony neresim vubec... ale to uz jsme pak nekde jinde (u toho co jsem psal Jendisovi).
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod josef2 » stř 10. lis, 2010 9:25

ad foceni: porizovani a uziti fotek v zasade podleha svoleni dotycne osoby, pokud se jedna o projev osobni povahy (§12 odst. 1 OZ) Z tohoto pravidla je par vyjimek tzv. zakonnych licenci (odst. 2 a 3 tehoz). Jendisuv pripad to ale nebude, nebot projevy pri vykonu povolani nejsou osobni povahy a teto ochrany tak nepozivaji. jinak ne vzdy si musim vse trpne nechat libit. § 6 OZ dovoluje tzv. svepomoc kdy se mohu branit primerenym zpusobem neopravneneho zasahu do jakehokoliv prava, tedy i prava na ochranu osobnosti, pokud hrozi zasah do nej bezprostredne ci uz nastal, trva a neni ukoncen. aji to smaznuti fotek by se pod to dalo napasovat...
josef2
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: sob 11. zář, 2010 23:00

Příspěvekod Jian » stř 10. lis, 2010 9:42

josef2: s tou posledni casti bych trochu polemizoval, mozna leda by onen dotycny svuj pristroj ochotne a dobrovolne za ucelem smazani fotek vydal... pokud mu ho vezmes za pouziti nasili, vyhrozujes znicenim (popripade ho rovnou znicis), tezko pak podle me hovorit o "obrane", navic jeste "primerene"... dale myslim musis mit jistotu, ze jde skutecne o neopravneny zasah a nejedna se napr. prave o nekterou z tebou zminovanych vyjimek.. ale to jsme uplne OT.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod bison » stř 10. lis, 2010 9:59

2 josef2:
Diky za upresneni!

Jinak jsem chtel jenom rict ze natacet si nekoho taky neni uplne v poradku a musim cekat, ze se to dotycnymu nebude libit. Do zadnych pravnich bitev se poustet nechci, ani ted ani s nekym nekdy v budoucnu. Pokud mozno.
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 62
Registrován: pon 12. kvě, 2003 23:00

Příspěvekod Jendis » stř 10. lis, 2010 10:19

a proto bych Tě,Jiane,nejprve slušně poprosil,abys to nedělal. V okamžiku,kdybys odmítnul,bych se s Tebou prostě dál nebavil,foťák/mobil bych Ti sebral a dál se zařídil podle svého.
V tomto případě jsou mi milejší nějaké tahanice a vysvětlování,než to,abych pak sledoval videjko na youtube,nebo ve zprávách TV NOVA.......

Jak jsem ale psal,slušně poprosím a Ty jsi mi napsal,že potom by nebyl problém to vypnout. Takže......keine problem :wink:


Pokud se se mnou bude chtít někdo soudit kvůli rozšlapanému mobilu,kdy nereagoval na slušnou žádost,aby mne netočil......směle do toho. V okamžiku,kdy i největším zločincům v TV rozostřují tvář,protože si nepřejí,aby byli k poznání....já,který vykonávám práci,kde se potýkám se zmetkama,kteří společnosti škoděj a otravujou život,si mám nechat tohle líbit????? Leda nasrat...stačí,že u soudu vždy nahlas a zřetelně čtou mé jméno a adresu.....asi aby příbuzní(či kamarádi) zmrdů lehčeji našli cestu ke mně domů??! :evil: Ano,takhle to chodí.....kdyby se někdo divil.

Vím,že někteří tady PŘESNĚ VĚDÍ,o čem hovořím.......a ten kdo neví,tomu to nevysvětlím.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod graver » ned 14. lis, 2010 13:41

josef2: v OZ bych pomoc nehledal - souhlas subjektu je vzápětí negován v §12/3. Jestliže natočím Jendise, jak píchá houmleskáka bokenem do oka a pak to střelím Blesku, jednám zcela v souladu se zákonem. Opravdu je tedy podstatné, jak se záznamem naložím, nikoliv jestli ho (ne)pořídím.
Zákon mi dává právo adekvátně zakročit v případě, že zjevně dochází k porušování práv mých nebo jiných, Jendisův případ to ovšem imho není.

Jinak to berte jako technickou poznámku - tohle téma je poněkud citlivější na diskusi, protože v obdobných situacích proti sobě stojí strany, které se zjevně nikdy nemůžou pochopit.
Ta averze vůči různým BA pochází z minulosti, kdy byl recruitment založen pouze na premise "když už ten blb nemůže dělat nic jinýho". Ostatně není BA jako BA a všechno není na úrovni debílka z Tesca, kterej si kompenzuje malý péro a zlou ženu...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod graver » ned 14. lis, 2010 14:15

Jendis píše:stačí,že u soudu vždy nahlas a zřetelně čtou mé jméno a adresu...

Jo, tohle je moc dobrý - ono nestačí, že je to ve spise, do kterýho může i ten gauner jako účastník řízení nahlížet. To už by člověk šlapal nejen po těch telefonech.
Nemáš to lehký - měl by ses usadit :wink:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod graver » ned 14. lis, 2010 14:31

Jian píše:pokud jednou po nekom sam chci aby se drzel zakonu (hele nefot me, ja si to proste nepreju, nedavam ti k tomu svuj souhlas), nebudu je asi porusovat abych si to vynutil (vyhrozovat, brat mu mobil, rozbijet ho atd.)

No jo, to platí v ideálním světě. Já osobně jsem přesvědčen (neříkám, že to tak je), že Jendis asi nemá tak úplně právo někomu odebírat mobil, n.b. s ním nějak manipulovat (i přes to, co zmiňuje josef2). Ale musím se k tomu postavit osobně: nechme lidi, jako Jendis dělat svou práci, i když to občas někde skřípe. Hrabou se v těch sračkách za nás a já bych hodnotil, jestli Jendis někoho kope do koulí pro vlastní zábavu nebo třeba proto, aby ten dotyčnej nekopal do koulí mě. Já jsem vždycky byl tak trochu Mirek Dušín a měl jsem pocit, že spasím svět před law violators, ale přišel čas, kdy jsem vystřízlivěl. Už bych si vybíral, koho bych na ulici natáčel.
Jen můj názor...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod josef2 » ned 14. lis, 2010 17:44

to graver: tos špatně načetl, přečti si můj post znovu. § 12 OZ jsou chráněny jen projevy OSOBNÍ povahy. Jendis pokud bude natáčenej při práci, je z toho MIMO. Protože jde o výkon práce, nejde o projev osobní povahy, proto není porušeno jeho osobnostní právo, proto nemůže na ten mobil. 12/3 - dokud to není v blesku nejde o novinářskou licenci - pokud mě někdo soukromě natáčí bez mého souhlasu, porušuje moje osobnostní právo. Pokud nemá novinářskou legitku a důvod, tož se na 12/3 nedostane...
josef2
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: sob 11. zář, 2010 23:00

Příspěvekod graver » ned 14. lis, 2010 17:59

josef2 píše:to graver: tos špatně načetl, přečti si můj post znovu. § 12 OZ jsou chráněny jen projevy OSOBNÍ povahy. Jendis pokud bude natáčenej při práci, je z toho MIMO. Protože jde o výkon práce, nejde o projev osobní povahy, proto není porušeno jeho osobnostní právo, proto nemůže na ten mobil.

Ale jo, vždyť píšu, že asi nemůže.
josef2 píše:12/3 - dokud to není v blesku nejde o novinářskou licenci - pokud mě někdo soukromě natáčí bez mého souhlasu, porušuje moje osobnostní právo. Pokud nemá novinářskou legitku a důvod, tož se na 12/3 nedostane...

Ok, to už jsme asi na úrovni judikátů - nechci soudit, jestli se nedostaneš na 12/3, když ex ante neukážeš legitku (občas pořizuješ dokumentaci bez vědomí subjektu...). Mimo to, 12/3 hovoří o účelu - nikde není psáno, že TEN, kdo záznam pořizuje, musí být publicista.
Ale o tohle v diskusi asi nejde...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Jendis » ned 14. lis, 2010 18:26

No...já bych to až tak nerozebíral.....nějaké to mohu/nemohu. Jak píšu vejš,požádám a pokud se nesetkám s kladnou odezvou,jednám. Jde ale o mé osobní rozhodnutí,za které jsem ochoten(a připraven) nést důsledky.
Tohle ale lidem,kteří tak nějak neví,oč jde,těžko vysvětlovat.......(je pro mne přijatelnější se potom někde popotahovat,než být "hvězdou" někde v TV,nebo na netu).

Jedna perlička z dnešního rána:

šlusák se v čekárně potento....přišli jsme tam okamžiku,kdy si ty věci dal bezostyšně usušit na topení a byl tam úplně úplně. Prima pohled,prima vůně....prima začátek do nového dne. Nutno podotknout,že ani tygří mast nezabírala....... :?
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Jian » ned 14. lis, 2010 19:06

Jendis: SZ
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod frajerKokoMihule » stř 17. lis, 2010 22:48

Jian: Ber to sportovne, jako prilezitost k sebevzdelani :-) Takhle aspon vis, ze az budes chtit nejakyho pendreka filmovat pri necem, co ti pripada jako potencialni trestnej cin, tak to musis delat z takove dalky, aby na tebe nedosahl ;-) A jako bonus ses poucil, jak si to takovy matohy umej "etycky" zduvodnit - proste kolem a kolem, vis daleko vic o svete nez predtim ;-)
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Předchozí

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků