Kluby reálné sebeobrany

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod reccol » ned 28. lis, 2010 14:11

Dalt: Tak co, zasel si uz nekam?
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Dalt » ned 28. lis, 2010 20:01

jeste ne - sklatila me nemoc...ale bezovolipovej caj me celkem zacina zotavovat :)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » ned 28. lis, 2010 20:17

V pristim tydnu se hodlam jit mrknout na tu KM, tak pak poreferuju...
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

:-)

Příspěvekod kumori » stř 01. pro, 2010 20:11

kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod DrGlock » pát 03. pro, 2010 14:08

kumori píše:a co www.sebeobrana.com ?

Cvičil jsem tam spoustu let... kdybych si myslel, že se tam naučím sebeobranu, tak tam chodím stále.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod kumori » pát 03. pro, 2010 14:35

[quote="DrGlock"][quote="kumori"]a co www.sebeobrana.com ?[/quote]

Cvičil jsem tam spoustu let... kdybych si myslel, že se tam naučím sebeobranu, tak tam chodím stále.[/quote]

a co se tam dá naučit jiného než sebeobrana?když ji mají v názvu?web je to dost slabý, žádné info, žádná PR, že by nějaký budo underground?v holomócu je to snad v oblasti JJ místní folklór :lol:
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » pát 03. pro, 2010 19:27

Standa Lánský JJ klasika na bázi WJJKO (bývalý žák LP), ale měl snahu propagovat sportovní verzi JJ a zakomponovat sportovní úpoly do JJ. Tuším že pořádal první seminář BJJ v ČR s Radkem Princem, pozval do ČR Guju a učil úpoly na FTK a organizoval soutěže ve SJJ, než byl převelen na sever Moravy. Na tu dobu to mělo docela úroveň. Vždyť tam soutěžili Lukáš Wolf, Naia, a také Dr Glock.
Myslím si, že to nebylo až tak špatné, a že to mělo něco do sebe.

Ano pravda reklama a PR určitě není na úrovni IBU, ale z webu soudě bych řekl, že se asi nedávno vrátil do Olmiku, a že to teprve rozjede.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 03. pro, 2010 20:00

kamiwaza píše:Standa Lánský JJ klasika na bázi WJJKO (bývalý žák LP), ale měl snahu propagovat sportovní verzi JJ a zakomponovat sportovní úpoly do JJ. Tuším že pořádal první seminář BJJ v ČR s Radkem Princem, pozval do ČR Guju a učil úpoly na FTK a organizoval soutěže ve SJJ, než byl převelen na sever Moravy. Na tu dobu to mělo docela úroveň. Vždyť tam soutěžili Lukáš Wolf, Naia, a také Dr Glock.

No jo, ale všichni výše uvedení a další co to se sebeobranou mysleli vážně, od Lanského odešli. Bohužel ty doby, kdy to s JJ Lanský myslel vážně jsou pryč.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » pát 03. pro, 2010 20:55

[quote="RBR"][quote="kamiwaza"]Standa Lánský JJ klasika na bázi WJJKO (bývalý žák LP), ale měl snahu propagovat sportovní verzi JJ a zakomponovat sportovní úpoly do JJ. Tuším že pořádal první seminář BJJ v ČR s Radkem Princem, pozval do ČR Guju a učil úpoly na FTK a organizoval soutěže ve SJJ, než byl převelen na sever Moravy. Na tu dobu to mělo docela úroveň. Vždyť tam soutěžili Lukáš Wolf, Naia, a také Dr Glock.
[/quote]

No jo, ale všichni výše uvedení a další co to se sebeobranou mysleli vážně, od Lanského odešli. Bohužel ty doby, kdy to s JJ Lanský myslel vážně jsou pryč.

RBR[/quote]

a s čím to nejspíš myslí vážně teď?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » sob 04. pro, 2010 2:24

kamiwaza a RBR to napsali celkem trefně. Kdyžtak na Archive.org jsou k nalezení staré stránky, kde je více informací: http://web.archive.org/web/*/http://www.sebeobrana.com

kumori píše:a co se tam dá naučit jiného než sebeobrana?když ji mají v názvu?

Sebeobranu dneska cvičí snad všichni. Co je to sebeobrana a jak by se měla cvičit, je ale věc názoru. Tahle diskuse se jmenuje "Kluby reálné sebeobrany", kde reálná sebeobrana znamená to, čemu se ve světě říká Reality Based Self Defense (RBSD). A do téhle škatulky Olomoucká škola sebeobrany IMHO nezapadá.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » sob 04. pro, 2010 12:38

DrGlock píše:Sebeobranu dneska cvičí snad všichni. Co je to sebeobrana a jak by se měla cvičit, je ale věc názoru. Tahle diskuse se jmenuje "Kluby reálné sebeobrany", kde reálná sebeobrana znamená to, čemu se ve světě říká Reality Based Self Defense (RBSD). A do téhle škatulky Olomoucká škola sebeobrany IMHO nezapadá.

Sebeobranu (JJ, KM, UC, CFA ...) dnes cvičí opravdu skoro všichni a říkají ji různě a dle mého názoru je Real Based Self Protect, Defense ... pouze další z mnoha komerčních názvů. Nic víc, nic míň. Všichni vycházejí ze stejného nebo podobného základu a k tomu si přidají to své, to co je z jejich pohledu účinné, funguje apod.
Podle mne to co dělá kvalitní a účinnou sebeobranu, jsou tréninkové metody a postupy. Název je druhotná záležitost a spíš v tom vidím záměr odlišit se od "konkurence".
Sebeobrana je jedna a jejím cílem je se naučit se bránit. Toť vše. Ostatní je, jak už to nazval kdysi jeden zdejší návštěvník ze severu Moravy "scénický tanec" :lol: (nic proti BU, aikidu etc., ale mnohdy jejich sebeobranný aspekt tvoří 20 %, zbytek jsou techniky cvičené z tradice atd., ale pokud to chce někdo cvičit OK).
A jak už se řešilo jinde, už v padesátých letech psal Matras ve své knize, že by se trénink sebeobrany, v jejich případě to bylo (modifikované) jiu-jitsu, měl podobat skutečným podmínkám. Je to někde v úvodu jeho knihy. Takže proč objevovat Ameriku. Škoda, že si to neuvědomili naši odborníci v 2. polovině 20. stol. v čele se Soke Ing. PhDr. Konečným, soudním znalcem v oblasti sebeobrany a nechali se předběhnout zápaďáky, kteří rovněž vycházejí materiálů a zkušeností svých intruktorů z doby WW2.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

.-)

Příspěvekod kumori » sob 04. pro, 2010 13:18

třeba až se na hané konečně oprostí z okovů judo-jitsu, tak snad začnou cvičit reálně, čest vyjímce rbsd.cz
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .-)

Příspěvekod kamiwaza » sob 04. pro, 2010 14:07

kumori píše:třeba až se na hané konečně oprostí z okovů judo-jitsu, tak snad začnou cvičit reálně, čest vyjímce rbsd.cz

Můžeš být prosím konkrétní. Zajímalo by mě, co je to judo-jitsu, a jak podle tebe cvičit reálně. Díky.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » sob 04. pro, 2010 20:05

[quote="kamiwaza"][quote="kumori"]třeba až se na hané konečně oprostí z okovů judo-jitsu, tak snad začnou cvičit reálně, čest vyjímce rbsd.cz[/quote]

Můžeš být prosím konkrétní. Zajímalo by mě, co je to judo-jitsu, a jak podle tebe cvičit reálně. Díky.[/quote]

vezmi si do ruky zkušební řád federace ju-jitsu česká republika a pochopíš co je to judo-jitsu, navíc by jsi tento systém měl dobře znát, když v něm máš udělen shodan...nebo se mýlím?
Již několikrát jsem zde vzpomenul obecnou a velmi jednoduchou definici sebeobrany:
"sebeobrana je reálná obrana na reálný útok", takže asi žádné shomenuchi a asi žádné sode curikomigoshi...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » sob 04. pro, 2010 21:50

kumori píše:vezmi si do ruky zkušební řád federace ju-jitsu česká republika a pochopíš co je to judo-jitsu, navíc by jsi tento systém měl dobře znát, když v něm máš udělen shodan...nebo se mýlím?
Již několikrát jsem zde vzpomenul obecnou a velmi jednoduchou definici sebeobrany:
"sebeobrana je reálná obrana na reálný útok", takže asi žádné shomenuchi a asi žádné sode curikomigoshi...

Obávám se, že tě zklamu. Nemám black belt FJJČR a WJJKO, šomen uči neděláme, ale sode curikomigoši bych asi zvládl, i když jsem k této technice nikdy neinklinoval. Co je špatné na jakékoliv technice, pokud ji dokážeš použít v sebeobraně. Ano nikdy jsem sode nepoužil, ale kromě mnoha pák a škrcení jsem venku hodil i nízkou seoi nage, kani basami etc. Myslíš, že je to špatně?
Osobně na zkušebním řádu FJJČR, JJČR, ČSJiu nevidím nic špatného. Problém je ve způsobu tréninku a preferencích určité skupiny technik na úkor jiných. Ale to jaksi není můj problém :wink:
Udělej si čas, projdi si zmíněné řády ještě jednou a věřím, že tam nalezneš širokou škálu atemi waza :idea:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » ned 05. pro, 2010 11:33

kamiwaza píše:Obávám se, že tě zklamu. Nemám black belt FJJČR a WJJKO, šomen uči neděláme, ale sode curikomigoši bych asi zvládl, i když jsem k této technice nikdy neinklinoval. Co je špatné na jakékoliv technice, pokud ji dokážeš použít v sebeobraně. Ano nikdy jsem sode nepoužil, ale kromě mnoha pák a škrcení jsem venku hodil i nízkou seoi nage, kani basami etc. Myslíš, že je to špatně?
Osobně na zkušebním řádu FJJČR, JJČR, ČSJiu nevidím nic špatného. Problém je ve způsobu tréninku a preferencích určité skupiny technik na úkor jiných. Ale to jaksi není můj problém :wink:
Udělej si čas, projdi si zmíněné řády (FJJČR a WJJKO) ještě jednou a věřím, že tam nalezneš širokou škálu atemi waza :idea:

Udelal jsem si cas a prosel si stranky a zkusebni rad FJJCR.....a nezbyva mi nez plne souhlasit s kumorim. Na modry pasek chcou napriklad "tri kopy/udery s otockou" (str 13), na hnedy pas chcou "8 technik ve skoku z toho nejmene jedna technika nohou" (str.14), na oranzovy pas chcou kotouly (str.11) (na zkousky kotouly??? Nejde jen o prupravne cviceni? Je to zkusebni rad na JJ sebeobranu nebo jde o gymnastickou prupravu?). A takhle bych mohl pokracovat. Objasnete mi prosim nekdo, jak to souvisi se sebeobranou? A navic asi se vsichni shodneme, ze nejcasteji nas napadne vice jak jeden....bohuzel jsem tu nasel pouze jedinou cast venovanou sebeobrane proti vice jak jednomu protivnikovi (str.12, zeleny pas), atd. atd.
U WJJKO jsem nenasel zkusebni rad, ale za to vcelku vystiznou descripci, cim se zabyva:"The World Ju-Jitsu Federation, through its technical programs, provides for the study and deepening of the knowledge of traditional weapons such as the katana, nunchaku, tonfa, sai, kama, naginata, tanto, bo, jo, etc.
The traditional Japanese weapons programs are studied by those with a grade of 2nd Dan or higher with kata and applications.
For those interested, the W.J.J.F. has instituted a Department of Kobubo (World Ju-Jitsu Kobudo) that is exclusively dedicated to the study of weapons with high-level technical programs, specific and reserved, that develop and intensify from belt to belt." Ani slovo o sebeobrane ci prakticke aplikaci.

Podival jsem se tedy na seminare, protoze jedine crosstrenink zaruci, ze techniky budou fungovat nejenom v ramci jedne skoly/stylu. Nenasel jsem nic krome jinych skol ju/jiu jitsu, atd.
Prosim ukazte mi nekde cast, ktera a) je venovana sebeobrane (v jedne ci druhe organizaci), b) kde je psane ze zkouseji sve poznatky/ konzultuji sve techniky i s jinymi NE jutsu skolami (v jedne ci druhe organizaci).

Jak rikal kumori - judo-jitsu jak vysite. Hafo technik k nauceni, kombinace prupravnych drilu a judo technik, zkusebni rad malicko upraveny z judistickeho (pridana atemi waza) atd. z toho cini skvely cil pro rejpaly jako je kumori...anebo ja. :wink:

Zkusebni rad FJJCR: http://jujitsu.jank.cz/stranky/ZKUSEBNI ... ozurka.pdf

Oficialni stranky W.J.J.K.O.: http://www.wjjko.com/?page_id=12
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » ned 05. pro, 2010 17:37

4 Makoto
Na úvod. Na nějaký zkušební řád v JJ kašlu. Je to o tréninkových metodách, postupech, jejich praktickém využití, ne o nějakém zkoušení secvičeného divadla.
Udělal jsem si čas na váš zkušební řád a musím konstatovat, že to judo-jitsu jste nejspíš i vy :wink: To že si tam přidáte teleskop a nůž okopčený od FMA (teleskop v horším případě od ESP nebo WT) je hezké, ale podle toho zkušebního řádu v tom nevidím zásadní rozdíl. Řekl bych že se LP na Matějovi podepsal. Terminologicky a formou okopčené od LP, resp. juda :wink: Hrajete si na realitu a máte tam techniky, které lze v praxi udělat podstatně huře než Kumoriho tokui waza sodecurikomigoši :lol:

Nechci se zde zastávat LP, FJJČR, JJČR, ČSJiu mají tam spoustu zbytečných věcí, ale nalejme si čistého vína. Někoho kritizuješ a přitom na tom nejste dle zk. řádu o nic lépe. To že jezdíte na další semináře kvůli mouchám ve vašem systému je vaše věc. Ale stejně tak nepoznáš, jestli i někdo z výše uvedených organizací nedělá cross trénink :idea:

Zde posílám zk. řád ČSJiu http://csjiu.sweb.cz/text/zkrad.html#zkrad
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

:-)

Příspěvekod kumori » ned 05. pro, 2010 18:38

4 kamiwaza

a Tobě našeptává při výcviku kdo?meluzína?děláš taky mix nebo ne?jedeš na FMA a implementuješ do toho co cvičís Ty, jedeš na Mírov a to samé, teda tam asi ne, tam není nejspíš co brát, kromě "nástup zpět - nástup hod", ale přiznej si, že Tvé JJ, je určitě v základu judo osekané o sportovní rámec, obohacené o techniky box/MT + FMA.

Páskoval jsi?Páskuješ?A u koho?A podle čeho?Nejspíš podle nějakého předepsaného souboru technik nebo Ti Tvůj sensei řekl "cvič, budu se dívat a pak se rozhodnu" to asi ne, taky jsi se učit a secvičoval to, co od Tebe žádal nějaký ZŘ

Co je pointou?Že stačí chodit na tréninky, platit členské příspěvky, být milý k trenérovi, sem tam nějaký seminár, letní škola etc., pak stačí s kamarádem z dojo secvičit působivé divadlo ( hlavně boj proti skupině osob bývá velmi chutný a dojemný ) a hned se pásáme různými pásy různých barev ( čím tmavějších barev, tím lépe).
Opravdu jsem nepochopil na co je na shodan v ju-jitsu u organizace Ju-jitsu Česká republika požadována NAGE NO KATA?Kua to je kata z juda, nemá v sebeobraném systému co dělat, to je to JUDO-JITSU co pořád vzpomínám...

4 makoto

bude nějaký seminář ( výhledově ) na téma SCJJ?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » ned 05. pro, 2010 18:57

Kumori- ahoj, zaujima ma, ake JJ je podla teba "spravne" JJ v CZ ktore suvisi s realnou sebaobranou...je to azda Hakko ryu alebo Daito ryu ktore mate v CZ a reprezentuju spravny pristup k veci alebo ???
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » ned 05. pro, 2010 19:01

4 kumori

Mně našeptává hodně meluzín :lol: Ano používám i nějaké techniky juda, ale ne moc. Počkat ale, to přece nejsou techniky juda ale JJ, nebo jsi se nedíval na makotův zkušební řád :wink: Na druhou stranu i mnohé techniky juda pocházejí původně z JJ, nebo snad ne? Že by to Kanovi našeptala meluzína :roll:
JJ je pro mne synonymem komplexní a účinné sebeobrany, rozumíš mi, ať už se k tomu nemusím vracet. Dřív Matras, Mikolášek etc. obohatili JJ a box a savate (toho co bylo praktické a dostupné), dnes si mohu dovolit já využít věci co oni neznali (např. zmíněné FMA, teleskopy ...).
Jo a ono nástup zpět, nástup hod, je způsob naučení se techniky porazu. Jak jinak bys se to chtěl naučit. Tak že Ti to někdo naleje trychtýřem do palice :roll: Tomu snad nevěříš :roll:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...