Právní povědomí !!!! Důležité!!!!!

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Právní povědomí !!!! Důležité!!!!!

Příspěvekod Jendis » pát 14. led, 2011 18:48

Protože pořád cítím,že právní povědomí osazenstva zdejšího fora je hodně nízko,dovolím si dát pár odkazů na nejdůležitější paragrafy -

Nutná obrana -

http://www.mujglock.com/nutna-obrana.html


Krajní nouze -

http://www.mujglock.com/krajni-nouze.html



Důležitý je ještě paragraf 76 trestního řádu :

http://ostraha.eu/zpravy-online-1/zakon ... a-svobode/



Pokud čemukoliv nerozumíte,ptejte se!!!! :!: (je nás tu dost,kteří buďto ví,pohybují se v tom....nebo se tím živí - právníci )......

Přijde mi,že je obrovská ostuda,že je zde spousta lidí,kteří se věnují "reálné sebeobraně" a nemají přitom minimální znalosti o našem právním řádu.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

 

Re: Právní povědomí !!!! Důležité!!!!!

Příspěvekod zm » pon 17. led, 2011 18:13

Jendis píše:Protože pořád cítím,že právní povědomí osazenstva zdejšího fora je hodně nízko,dovolím si dát pár odkazů na nejdůležitější paragrafy -

Nutná obrana -

http://www.mujglock.com/nutna-obrana.html


Krajní nouze -

http://www.mujglock.com/krajni-nouze.html

Nechci být zbytečně neskromný, ale citované odkazy máte v kompletním znění zde - http://www.otokodate.com/docs/obrana1.pdf , před rokem jsem to zpracoval pro vnitřní potřebu členů našeho dojo (mujglock.com citoval s mým souhlasem).
Je pravda, že právní vědomí (nevědomí až bezvědomí? :-) ) obecně v našem státě je velice nízké. I dnes např. lidé stále operují chybnými citacemi původních dnes již přeformulovaných a překodifikovaných §§ 13, 14 tr.zák. a tzv. "přiměřeností/nepřiměřeností" obrany a jejich "praktickými aplikacemi" a to i v médiích. Každý tomu rozumí poněkud jinak a pak dochází ke zbytečným excesům - "ale říkali to přece v televizi". Orgány činné v tr.řízení málo využívají znalců v tomto oboru (kdysi jsem to měl na základě vyšetřovatelské praxe rozjeto taky, ale pak jsem z toho raději odstoupil) a raději to rozhodují samy, což také svědčí o malém povědomí o tomto rozsahem sice malém ale velmi důležitém a dost citlivém právním institutu a neudržují si tím potřebný odborný nadhled, který je často v jejich pojetí zaměňován za jejich zaujatost, povýšenostm neznalost nebo ignoranci. Není přece nic horšího, když se kdokoli ať už při samotné sebeobraně (obránce) nebo pozdějším posuzování a rozhodování (OČTŘ) nechává strhnout vlastními emocemi.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Kain » úte 18. led, 2011 7:59

Ahoj.
Mam dotaz k tehle vete: "musí se jednat o útok skutecný (reálný) nikoli domnelý, nesmí jít o žert, hru"

Jde o to, jak to vidi okoli, nebo ja? Mysleno, pokud na mne vybafne v noci ze krovi chlap s pistoli a zacne rvat, ze mne zastreli, ja vytahnu nuz a bodnu ho a pak zjistim u soudu, ze si kluci delali prdel a pistole byla kulickova (coz jsem nemohl v dane chvili poznat). Je to pak moje chyba (byl to zert), nebo jsem reagoval "dobre", odvracel jsem utok?

Kain
Kain
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 95
Registrován: čtv 06. led, 2011 0:00

Příspěvekod marcelo » úte 18. led, 2011 8:09

Pri veskerej ucte ku kolegom, ja na nutnu obranu zvysky kycham...pre mna a aj mnoho inych by bol prinosnejsi "rychlokurz" ako vypovedat pred silovou zlozkou a sudom aby clovek vyfasoval co najmensi trest, ako klamat,zavadzat a fabulovat...sam som uz mal kedysi sud za neprimeranu obranu,kde ako "napadnuty obcan" som skoncil ako agresor,kriminalnik atd...


Cize zvysky mrdam na nejaku nutnu obranu a podobne kecy,pretoze v reale je to uplne inak...vacsinou si na vas vyslapne mamomrd pod vplyvom alkoholu ktoreho "zosekate" a on po vytriezveni,ked zisti ze jeho ego utrpelo vas ide udat fizlom a nahlasit "regres"..hlavne ked ma viac modrin a skrabancov atd ako vy v lekarskej sprave, je okamzite pre sudcu chranenym druhom..


..to je moje osobna skusenost,mojich kamosov biletarov a kopec inych...ti uz maju slusnu prax v kulehach a ojeb.vkach,kryti si chrbatu navzajom s alibi a ako co najlepsie vypovedat vo svoj prospech..

..bezny clovek to neovlada,na vysluchu je stremovani,povie velakrat to ,kde sa ho snazi fizel naviest a zbytocne si to pritazi a poserie si to,velakrat "utocnik" si zozenie vlastnych "svedkov", ktori narozpravaju pred vysetrovatelom take "rozpravky" ze sa nestacite divit :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1121
Registrován: úte 26. úno, 2008 0:00

Příspěvekod Skateordie » úte 18. led, 2011 8:29

Plne suhlasim s Marcelom. Je dobre to mat pre zaujimavost precitane, ale zase ked niekomu chcem rozbit papulu, tak asi nebudem rozmyslat nad paragrafmi, skor budem rozmyslat, aby tam neboli svedkovia alebo aby tam boli moji svedkovia :wink:
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 688
Registrován: stř 16. lis, 2005 0:00
Bydliště: ?ilina

Příspěvekod Jian » úte 18. led, 2011 9:30

Kain: neber si to nejak osobne, ale pokud na tebe vyskoci v noci z krovi chlap s pistoli v ruce a ty zacnes sahat do kapsy pro rybicku, tak jsi nepochybne blazen a asi te neodsoudi uz jen na zaklade tohoto zjisteni. :) Jinak pokud ta pistole ciste nahodou kulickova nebude, pochybuju ze nejaky nuz stacis vubec vytahnout (natoz pak bodnout) a tedy je zbytecne resit co bude dal. Na me uz mirili strelnou zbrani nekolikrat, ale neco takoveho by me vazne nenapadlo ani ve snu. 8O
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod Kain » úte 18. led, 2011 9:59

To Jian:

Ja vedel, ze se nekdo takovy ozve... Proboha, byl to priklad. Nechci tu rozebirat jak se v dane situaci chovat. Jasne ze s nejvetsi pravdepodobnosti akorat ztuhnu. Jde mi o to, jestli se probira i to, jak jsem to videl ja a jaka byla skutecnost (byl to zert, ale ja to nemohl poznat). Srozumneno?
Kain
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 95
Registrován: čtv 06. led, 2011 0:00

Příspěvekod Makoto » úte 18. led, 2011 10:14

Skateordie píše:Plne suhlasim s Marcelom. Je dobre to mat pre zaujimavost precitane, ale zase ked niekomu chcem rozbit papulu, tak asi nebudem rozmyslat nad paragrafmi, skor budem rozmyslat, aby tam neboli svedkovia alebo aby tam boli moji svedkovia :wink:

Kluci a nebylo by lepsi poradne si nastudovat zakony, ktere tu dali Jendis a ZM, abyste vedeli, co muzete a nemuzete, nez resit nasledny krok dve, jak vypovidat, lhat, apod. pred policii?
Nekde jsem to tu uz psal (nebo to bylo na nasich strankach, uz netusim), tady se slepe prejimaji zahranicni systemy boje (zvlaste ty vojenske) bez toho, aby nekdo posoudil, jestli to, co je mozne napriklad v Izraeli, je mozne aj tu. Takze se tu v klidu ucime strilet do zad, podrezavat, hned bodat do tela, atd....ale nikdo nam uz nerekne, ze v tom okamziku se sebeobrana meni na vrazdu ci prinejmensim neprimerenou obranu....a pak jsou prave zminovane opletacky se zakonem. Ja vim, je to teorie, ktera vam nezrychli uder ci kop, ale mozna vas ochrani pred "dovolenou" v tuzemskem ubytovacim zarizeni.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod levakbob » úte 18. led, 2011 10:22

Pod tohle se podepíšu.
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát 16. dub, 2010 23:00

Příspěvekod PC » úte 18. led, 2011 10:31

Marcelo&Skate: Tady to je z juesej, nevim jak u nas.. ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=6wXkI4t7nuc
Pavel Codl
Chen Taijiquan - Chen Style Practical method
陈式太极拳
www.taijiclub.cz
pavel@taijiclub.cz
+420 602 213 628
PC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 569
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00

 

Příspěvekod Jendis » úte 18. led, 2011 10:40

Nechci polemizovat s Marcelem,na Slovensku máte znění zcela jistě jiné.....

add zm - jo,vzal jsem první odkaz,který mi vyskočil,přišlo mi zbytečné dávat celou citaci z tr.zákona i s dosatkama(které jsou pro běžné lidi o hovně).

Ke zbytku -

nezapomínejte,že tam kde vy máte reakční čas v řádu pár vteřin....tak vaše jednání potom budou rozebírat různí znalci a "znalci" jak dlouho budou potřebovat....samozřejmě taky hrozně záleží na tom,co případně řeknete tomu pánovi ve výslechové místnosti na jeho otázku:"tak mi popište,co se vlastně stalo?"

Na řeči ve stylu :"mrdám na nutnou sebeobranu" ,s prominutí,nehodlám reagovat....je hrozně hezké si říct :"je lepší,když mne vedou dva,než nesou čtyři".....ale jen do okamžiku,než v této situaci opravdu budete.....pak to stojí za vyliž prdel. A to,že jste to přežili,je malá útěcha na to,co se začne dít......takovej Luen by mohl povídat(a už povídal).

Ty zákony tu jednou jsou,platěj a je potřeba se podle nich chovat.......toť můj pohled na věc a problematiku.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Jian » úte 18. led, 2011 10:41

Makoto: ale marcelo ma myslim take v necem pravdu. Obcas proste nemusi byt prostor na to, abys resil co "muzes a nemuzes" - a pak je ve hre navic i ta varianta, ze se sice zachovas podle toho co "muzes", ale beztak se to z nejakeho duvodu pozdeji otoci proti tobe. Viz co napsal marcelo o udani po vystrizliveni, shaneni si vlastnich svedku atd. Potom je to cele trochu slozitejsi. Nemuzes vyloucit, ze se te ten druhy pokusi "dostat" (pravne) i s vyuzitim ruznych nekalych praktik.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod levakbob » úte 18. led, 2011 10:41

Chci se zeptat k tomu co posílal zm, jedná se konkrétně o bod:

b) útok prímo hrozí nebo trvá

- „prímo hrozící“ – který má bezprostredne nastat, není treba, aby už zacal, není treba cekat

vs.

- nutná obrana není prípustná proti pripravovanému útoku, který ješte bezprostredne nehrozí

Jaký je rozdíl mezi připravovaným útokem a tím, na který není třeba čekat? Může mi někdo poslat příklady těchto chování? Já si to představuju asi tak, že proti mě stojí někdo kdo má ruce u pasu a sevřené v pěst, v prvním případě si ruce pouze "připravuje" před tím, než je zvedne do nějakého boxerského střehu a v druhým případě hrozí bezprostřední atak mojí oblasti břišní nějakým hákem. Pokud mu v takovém případě fláknu, odvrátím, ze svého pohledu, útok na břicho, protože nemusím čekat než udeří a z jeho pohledu se jednalo o pouhou přípravu, kdy moje facka nespadá pod nutnou obranu... Jak by se k tomuhle stavěl soud, kdyby se to k němu dostalo?

Dík
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát 16. dub, 2010 23:00

Příspěvekod Jian » úte 18. led, 2011 10:50

Jendis: nechci rypat, ale treba v te nasi diskusi ve vlakne bezdomovcich ses ty sam o platne zakony dvakrat nezajimal. Pamatuji si napr. vetu "jde ale o mé osobní rozhodnutí,za které jsem ochoten(a připraven) nést důsledky" nebo "je pro mne přijatelnější se potom někde popotahovat,než být hvězdou někde v TV,nebo na netu..." atd. A v podstate ti tam ostatni jeste souhlasne prizvukovali, ze kdyz jde o ty .... tak nakonec co... To jenom k vete "ty zákony tu jednou jsou,platěj a je potřeba se podle nich chovat" - jestli ono to nebude tak trochu subjektivni (kdy a podle jakych zakonu, respektive jeden me zajima a jiny zase vubec).
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod Jendis » úte 18. led, 2011 10:52

To se nedá odpovědět.......tak,jak jsi položil otázku.

Já to chápu následovně :

někdo mi vyhrožuje,že mi rozbije držku a já ,preventivně,zaútočím první....- to je,dle mého,zářný příklad případ připravovaného útoku,který ještě nezačal.

Někdo po mně jde.....já ho varuju,že následující krok směrem ke mně budu považovat za útok(i kvůli svědkům,aby to slyšeli)....naruší mi osobní zónu......to už je útok přímo hrozící.....


samozřejmě,potom se zkoumá co jsem zač já,co je zač on...situace,okolnosti...atdatd.

Jak by se k tomu stavěl soud?? Opět...záleží na posudku,jednotlivém soudci atdatd.

Už jsem tu kdysi psal o případu,kdy se pán bránil střelnou zbraní otevřenému a brutálnímu útoku.....chodil pravidelně cvičit na střelnici obrannou střelbu a vystřelil 2x rychle za sebou...double shot. První ránu soudkyně uznala jako nutnou obranu,za druhou šel sedět....že to už byla msta(kua,měl jsem to stažené a nemůžu to najít...mám bordel ve složkách.....ale najdu to,slibuju).

Je potřeba si uvědomit,že každý jeden případ je jiný....nelze sumarizovat :!: :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Jendis » úte 18. led, 2011 11:03

Jian píše:Jendis: nechci rypat, ale treba v te nasi diskusi ve vlakne bezdomovcich ses ty sam o platne zakony dvakrat nezajimal. Pamatuji si napr. vetu "jde ale o mé osobní rozhodnutí,za které jsem ochoten(a připraven) nést důsledky" nebo "je pro mne přijatelnější se potom někde popotahovat,než být hvězdou někde v TV,nebo na netu..." atd. A v podstate ti tam ostatni jeste souhlasne prizvukovali, ze kdyz jde o ty .... tak nakonec co... To jenom k vete "ty zákony tu jednou jsou,platěj a je potřeba se podle nich chovat" - jestli ono to nebude tak trochu subjektivni (kdy a podle jakych zakonu, respektive jeden me zajima a jiny zase vubec).


Je rozdíl někomu šlápnout na mobil a je rozdíl někoho zabít/zbít/zmrzačit.
A taky jsem tam,tuším,psal,něco o tom,že slušně požádám(nejdříve),aby mne dotyčný netočil....nepatřím ke státním složkám,neustále jsem soukromá osoba,takže tak. Nehledě na to,že zákon o ochraně osobnosti atd je tak nesrozumitelnej(oproti tomuhle),a má tolik různých výkladů - paskvil,že je to,v podstatě 50:50.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod levakbob » úte 18. led, 2011 11:07

Dík za osvětlení.
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát 16. dub, 2010 23:00

Příspěvekod marcelo » úte 18. led, 2011 11:13

Jendis píše:Já to chápu následovně :

někdo mi vyhrožuje,že mi rozbije držku a já ,preventivně,zaútočím první....- to je,dle mého,zářný příklad případ připravovaného útoku,který ještě nezačal.

Někdo po mně jde.....já ho varuju,že následující krok směrem ke mně budu považovat za útok(i kvůli svědkům,aby to slyšeli)....naruší mi osobní zónu......to už je útok přímo hrozící.....





Hele Jendo,

neviem ako u vas ,ale tu vacsina vecernych bitiek a napadnuti zacne jednou vyhrazkou a lietaju petardy..ja som proste nemal cas riesit chujoviny ale na jeho pokus o zakernu hakovku voci mne,som ho zacal tak "kurovat" do pysku,kym neskoncil rozhoneny na zadku..keby som jednal v ramci nutnej obrany,lezim na zemi , hladam zuby a nadavam na osud,zivot atd...

..budte taky laskavy a nedavajte mi do pusy vyjadrenia na zabijanie nozom,pistolovou,zabitia a zmrzacenia...to nie je moja parketa..

..ja riesim to ,ze 90% napadnuti bezneho cloveka je pastami,zakerne a bez priciny..u nas sa kudlami a pistolami velmi neriesime..

P.S. zmrdov ktori na mna hulakaju a vyhrazaju sa mi z dialky 1,5metra neriesim,tych poslem do <> ,otocim sa a tym to pre mna konci.. :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1121
Registrován: úte 26. úno, 2008 0:00

Příspěvekod marcelo » úte 18. led, 2011 11:19

Makoto píše:
Skateordie píše:Plne suhlasim s Marcelom. Je dobre to mat pre zaujimavost precitane, ale zase ked niekomu chcem rozbit papulu, tak asi nebudem rozmyslat nad paragrafmi, skor budem rozmyslat, aby tam neboli svedkovia alebo aby tam boli moji svedkovia :wink:

Kluci a nebylo by lepsi poradne si nastudovat zakony, ktere tu dali Jendis a ZM, abyste vedeli, co muzete a nemuzete, nez resit nasledny krok dve, jak vypovidat, lhat, apod. pred policii?
Nekde jsem to tu uz psal (nebo to bylo na nasich strankach, uz netusim), tady se slepe prejimaji zahranicni systemy boje (zvlaste ty vojenske) bez toho, aby nekdo posoudil, jestli to, co je mozne napriklad v Izraeli, je mozne aj tu. Takze se tu v klidu ucime strilet do zad, podrezavat, hned bodat do tela, atd....ale nikdo nam uz nerekne, ze v tom okamziku se sebeobrana meni na vrazdu ci prinejmensim neprimerenou obranu....a pak jsou prave zminovane opletacky se zakonem. Ja vim, je to teorie, ktera vam nezrychli uder ci kop, ale mozna vas ochrani pred "dovolenou" v tuzemskem ubytovacim zarizeni.


Cau Makoto,

ja ako suhlasim ze pokial vidim a instiktivne citim,ze dany zmrd len hra formu a nechysta sa ma ohrozit,tak mu nebudem slapat po hlave,alebo ko knockoutujem na bradu zbytocne ale chcem vidiet vas,ako si vas niekto vyhliadne bo si chce udriet,nieco na vas zrukne zasype vas udermi a vy budete v tom soku riesit nutnu obranu,respektive odvracat utok po dobu nevyhnutnu a spacifikujete ho nejakou pakou a drzanim..

..kazdy z vas v adrenaline ked vas nahodou nevypne a preberiete iniciativu,budete do neho prasit lava-prava,kladivo a laket :lol: :lol: :lol: ala Lee Morrison a spamatate sa ked bude na zemi alebo bude zdrhat :wink: :twisted:
Naposledy upravil marcelo dne úte 18. led, 2011 11:21, celkově upraveno 1
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1121
Registrován: úte 26. úno, 2008 0:00

Příspěvekod Jendis » úte 18. led, 2011 11:19

Jasný,Marcelo....jak píšu,u vás je to trochu jinak(co vím). Jak se k tomu stavíš Ty osobně,je taky čistě Tvá věc...... :)
A to zabíjení atd. to nebylo na Tebe,psal jsem všeobecně :wink:

Ono mi šlo hlavně o to,že je spousta gerojů,kteří se potom docela dost diví......cože se to začalo dít a co po nich ta státní mašinerie vlastně chce.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Další

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 21 návštevníků