Tai chi

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Jian » sob 12. úno, 2011 9:44

Miro: respekt, sam bych podobnou pomoc akutne potreboval, bohuzel dojizdet nekam je ted momentalne pro me trochu problem (rozhodne ne kvuli nedostatku casu, jakoze bych byl liny... driv jsem jezdival hodne po cele CR).
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

 

Příspěvekod luen » sob 12. úno, 2011 10:09

Miro:
to, co popisujes je temer denni rutinou v kazde skole bu/bs (nebo aspon v kazde druhe). Kolik lidi srovnal muj trener na judu, na karate, wing cheunu ... Kolik tezkejch pacientu prislo do skol mejch znamejch/kamaradu jako je treba PM, PC, Tonglong ... a nebo k nam do skoly ...
Taky sem nikdo krome tebe nepise, ze mu chodi rodice dekovat za to, jak srovnal jejich dite, ktere nesmelo cvicit - protoze si zadnej z doktoru nevzal na triko jeho zdravotni stav a radeji jim alibisticky doporucil klidnej zivot na pohovce.
Ve vetsine vlaknech se doctes, ze valna vetsina lidi nejakym zpusobem resi svuj zdravotni stav ...

Tenhle mesiassko spasitelsky pristup neni vubec treba, on totiz automaticky vyplyne ze vztahu zaka a ucitele. Pokud ucitel vi, tak poradi a nebo posle tam kde poradi.

Jinak vazne preji mnoho dobrych vysledku s dalsim leceni lidi. Ne kazdej kdo o pomoc zada ji dostane a ne kazdej si vi rady s nasema civilizacnima chorobama - takze super. Ale neni tohle spise na ordinaci (nemyslim tu v ruzove zahrade) nez na skolu BU? Jestli se primarne zamerujes na leceni pacientu, tak mas ordinaci :wink:

PS: Abys sam vedel o zivote tolik, kolik rad kazes, tak nam sem napis jak budes rozcarovan z toho az ti nejakej pacient umre, pak srovnavej hodnoty do priorit a stav sve zkusenosti a skutky nad ostatni.
Naposledy upravil luen dne sob 12. úno, 2011 15:19, celkově upraveno 2
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Rob » sob 12. úno, 2011 10:39

Spor mezi Mirem a Ucropem je hodně zajímavý a přínosný. Jen je škoda, že je až tak vyhrocený.
Zaujalo mě, že aikido někomu funguje. Z diskuzí tady jsem měl pocit, že je to nefunkční paskvil odtržený od reality.
A další, že učitele/trenéra musíš přesvědčit, aby tě chtěl učit. Tohle je našemu myšlení trochu cizí. My si zjistíme informace o „produktu“, podíváme se na cenu a očekáváme 100% kvalitu. V případě nespokojenosti to jdeme reklamovat.
Nedávno jsem slyšel větu: žák si nevybírá učitele, ale učitel žáka. Trochu mě to zarazilo, školu jsem si vybral sám a pravidelně platím :)

Rob.
p.s. škoda toho odbočení do terapeuticko/léčebné roviny
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 41
Registrován: stř 22. zář, 2004 23:00

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » sob 12. úno, 2011 14:02

Rob píše:Zaujalo mě, že aikido někomu funguje. Z diskuzí tady jsem měl pocit, že je to nefunkční paskvil odtržený od reality.


Ahoj.

Osobně si myslím, že jde spíše o to, že Aikido nefunguje tak, jak se k jeho výuce přistupuje a metodika výuky je vzhledem k jeho aplikaci v sebeobraně velmi nedostatečná. Je k pousmání, když Ti, co říkají, že jim Aikido funguje mají cca 2m a kolem 100kg. ;-) Co se týká samotného Aikido, respektivě jeho "principů/pohybových vzorců". Ty se používají snad ve všech stylech. Co je v boxu sidestep? Pro mě to je poloviční tenkan. Ten samý pohyb najdeš v Pekiti Tirsia Kali a FMA obecně. Vůbec, co se týká Irimi a Tenkan pohybu, tak jsou snad všude. A jistě bych našel takovýchto shodných prvků hafo a to ty BU/BS budou ze všech různých koutů světa.

Líbí se mi aikido. Mám ho rád, ale vím, že tak jak je vyučováno, tak těm lidem pod stresem nebude fungovat.

A nejvíce mě štve, že Ti kluci tomu věří a jsou schopni s tím po roce tréninku na někoho vyrukovat. A mistři je v tom ještě podporují. To nemluvím o tom, že v Aikido jsem viděl tolik namyšlených danů až je to k zblití. Byl jsem na jednom semináři, kde nás učil jeden "x" dan. Ukázoval nám nějakou techniku a pak, když to všechno hezky odchodil, tak se jeden 12ti letý kluk přihlásil, že by se chtěl na něco zeptat a ten zmrd mu arogantně odpověděl, že teď se nemá na nic ptát, že se má zeptat až po semináři a spražil ho jako psa. Měl jsem z něho tu hakamu sléknout. Ještě teď mě stoupne tlak, když si na to vzpomenu.

Každopádně jsem rád, za každou Aikido vyjímku, u které Aiki funguje i pod stresem a na silnější a agresivnější jedince, ale já jsem neměl tu čest. Je mi líto.

Rob píše:A další, že učitele/trenéra musíš přesvědčit, aby tě chtěl učit. Tohle je našemu myšlení trochu cizí. My si zjistíme informace o „produktu“, podíváme se na cenu a očekáváme 100% kvalitu. V případě nespokojenosti to jdeme reklamovat.
Nedávno jsem slyšel větu: žák si nevybírá učitele, ale učitel žáka. Trochu mě to zarazilo, školu jsem si vybral sám a pravidelně platím :)
Rob.


Co se týká vztahu trenér/žák, tak by to měla být jistá symbióza a vzájemný respekt.

Každopádně si učitel vybírá žáka, jelikož on má/ by měl mít znalosti a dovednosti, které jistě nebudou, dle něj, pro každého. Ale tohle je dost závislé na osobě trenéra, co mu vadí/nevadí, jaké jsou jeho životní hodnoty a žebříček, atd. Tím myslím, že když třeba nemá rád nácky, tak pokud se dozvím, že je někdo aktivním členem, tak mu zřejmě řeknu sorry, ale už pro Tebe nic nemám.


PS: Zase OT. :(
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 281
Registrován: čtv 29. pro, 2005 0:00
Bydliště: Jihlava

Re: Tai chi

Příspěvekod YueFei » sob 12. úno, 2011 16:19

tonglong píše:Nevite nahodou nekdo kdo je Milena Čapkova? Musi byt opravdu dobra. Ma 2.dan v Tai chi. Asi ji ho dal jeji guru. Viz: www.shintai_praha.cz
GH




:lol: :lol: :lol: Ježiši :roll: Třeba bude ale dobrá v posteli??? :wink: Bůhví za co ten druhej Dan má...
YueFei
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv 11. lis, 2010 0:00

Příspěvekod YueFei » sob 12. úno, 2011 16:29

Miro píše:
Jian píše:Pokud si to ale dovolit nemuzes, tak je zkratka podle me lepsi i rozumejsi pustit se do neceho jineho, co ma mnohem vetsi potencial vzhledem k tvym soucasnym moznostem.


Jian, nemam s tym ani ten najmensi problem. Ked sa niekto rozhodne zmenit styl, je to v pohode, pokial nenadava na ten predosly styl a na svojich predoslych ucitelov.
Ked sa Ukropcanemu v boxe a kickboxe dari, super, prajem mu nech sa stane majstrom Slovenska, nech sa dostane trebars do K-1, ked chce ucit, nech ma hromady ziakov, nech sa mu dari v comkolvek, po com jeho srdce tuzi. Len, znova opakujem, povazujem za detinske obvinovat svojho mastra z toho, ze som zlyhal v predoslom. Vsimni si, predtym pisal, ze master stal za prd. Teraz pise, ze mastrovi to islo, teda ze on to aikido vedel, iba jeho ziakom to neslo a ze ten jeho master mu NECHCEL povedat ako TO ziskat, lebo bol moneymaker. Mozno sa casom prizna, ze ten master predsa len mal jedneho - dvoch ziakov, ktorym to tiez islo. A sme doma...
Mnoho ludi si mysli, ze bojove umenia sa daju kupit. Ja Ti zaplatim, Ty ma naucis. Ale takto to nefunguje. Chce tam aj nieco viac, presvedcit toho mastra, aby ma naucil. A toto sa Ukropcanemu nepodarilo, v tomto zlyhal, svojho mastra nepresvedcil, nedonutil ho, master ho iba dojil a nedal mu nic, Ukropcany mu zrejme nestal za to, aby ho nieco naucil, bohuzial. Takze Ukropcany ma dozivotnu traumu z aikido a dozivotne heslo "o prachy ide az na prvom mieste". Nuz a na vine je master, kto iny. Ach, pravdaze - este su na vine aj tie kurvy politici.
Miro


Ahoj Miro.Dík za SZ,sice jsi odepsal až za měsíc,ale dejme tomu...Hele prosimtě strašně zjednodušeně-Pokud ti na něčem nebo na někom záleží necháš ho jíst zvratky nebo ho budeš buzerovat,že se nejedí???Já ho radši zfackuju a řeknu mu,že se nejedí a pomůžu mu tim daleko víc ok???Proto chápu pruzení pokud je oprávněné.Tim se nechci zastávat či lézt do zadku Panu Huškovi jak tvrdí někteří jeho bývalí zamindrákovaní žáci kteří se najednou naparujou a hážou plevy kde můžou.Jen jsem v sobě nalezl trochu pokory a tudíž s nim mohu alespoň chodit na pivo a občas i vytáhnout nějaké vzácné info :lol:

A jak tu někdo řekl-Když někomu řekneš,že cvičíš Kung Fu tak se ti většina lidí vysměje,narozdíl třeba od Boxu či Karate-to tu je o 30 let dýl :!: :wink: Takže ta kvalita už je vidět
YueFei
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv 11. lis, 2010 0:00

Re: to Miro

Příspěvekod fakt » ned 13. úno, 2011 10:55

fakt píše:
Zhan_Shi píše: Raději se soustředím na to, abych nedostal od soupeře bombu do nosu a neměl ho pak jak :idea:, meditování nad smyslem jin-jang přenechávám s díky místním mistrům diskutérům. Pokud je to důležitý, tak mi to snad během cvičení někdy dojde. Do té doby zdar a sílu, pevný postoj, howgh.


Tohle mi zajímá. Na co se soutředíš při cvičení sestav, abys pak nedostal bombu do nosu? Slyšel jsem, že se dá v sestavě soustředit i na to, aby ti neulomili palec. Bez urážky jin-jangu, taky mám radši tu praktickou část.
Jinak ti taky přeju pevný postoj.

Tohle zapadlo, anebo jsi prostě neměl čas ještě odpovědět.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Re: to Miro

Příspěvekod luen » ned 13. úno, 2011 13:58

fakt píše:
fakt píše:
Zhan_Shi píše: Raději se soustředím na to, abych nedostal od soupeře bombu do nosu a neměl ho pak jak :idea:, meditování nad smyslem jin-jang přenechávám s díky místním mistrům diskutérům. Pokud je to důležitý, tak mi to snad během cvičení někdy dojde. Do té doby zdar a sílu, pevný postoj, howgh.


Tohle mi zajímá. Na co se soutředíš při cvičení sestav, abys pak nedostal bombu do nosu? Slyšel jsem, že se dá v sestavě soustředit i na to, aby ti neulomili palec. Bez urážky jin-jangu, taky mám radši tu praktickou část.
Jinak ti taky přeju pevný postoj.

Tohle zapadlo, anebo jsi prostě neměl čas ještě odpovědět.


Ahoj sice to nebylo na me a pokud ti nejde vylozene o odpoved tazatele, tak se pokusim.

Pri cviceni sestav se da soustredit na mnoho veci, proto tolik verzi forem (nebo jedne konkretni formy) a tolik zpusobu uchopeni jak pracovat s timto nastrojem. Muzeme se tedy soustredit resp. zamerit treba na:

- plynulost (vytahnu urcite kombinace a nebo je prohazu dle dalsich poh. vzorcu i tak, jak v show verzi po sobe nejdou a zamerim se na schopnost plynuleho kombinovani (uderu, kopu, hodu.... veskereho pohyboveho arzenalu.

- rychlost, tak trochu souvisi s predchazejicim bodem - plynulosti. Zamerem tedy muze byt nacvik v rychlosti, v rychlem nabijeni, praci nohou, boku, ramen ...

- presnost, nemyslim jen jakesi papouskovani urciteho provedeni dle nejake sablony, ale hlavne byt schopen si rici (nebo urci trener, to je sumak), ted to vypalim sem, pak tam, atd... hrat si s tim ...

- vybusnost, prechod z relativne pohodoveho stinovani (jako bych se vydejchaval), do raketoveho kombinovani a snazit se vmestnat max. vyb. sily do jedn. technik a max. vyb. sily do kombinaci ...

da se rozvijet pohybova vybavenost cvicence a daji se nacvicovat slozitejsi pohybove vzorce (slozitejsi nemyslim na samotne provedeni v realu, ale treba proto, ze na nektere veci si clovek nesahne bez jistych fyzickych standardu - fyzicky, atd...) a mnoho dalsich veci, jak ve strikingu, wrestlingu, se zbranema ...

Nicmene, dobre zacvicit formu a to bych chtel vyzdvihnout, nelze bez realneho procviceni. Bez toho, aby mi tyto veci jakys takys chodily v duelovejch vymenach, tedy ve sparingu, dobre zacvicit formu nelze! Da se oddrmolit jako basnicka naucena zpameti, ale dobrej a prinosnej trenink to v zadnem pripade nebude.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod maxo » pon 14. úno, 2011 11:34

chlapci vy tu zase mate problemy ako 12 pri menstruacii a pocas toho v cine zeru umelohmotnu ryzu ;)
http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/225150-v-cine-vyrabeji-falesnou-ryzi-s-umelou-hmotou.html
maxo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 145
Registrován: ned 30. pro, 2007 0:00

Re: to Miro

Příspěvekod fakt » pon 14. úno, 2011 16:38

luen píše:Ahoj sice to nebylo na me a pokud ti nejde vylozene o odpoved tazatele, tak se pokusim.

Nicmene, dobre zacvicit formu a to bych chtel vyzdvihnout, nelze bez realneho procviceni. Bez toho, aby mi tyto veci jakys takys chodily v duelovejch vymenach, tedy ve sparingu, dobre zacvicit formu nelze! Da se oddrmolit jako basnicka naucena zpameti, ale dobrej a prinosnej trenink to v zadnem pripade nebude.


Předem děkuju za odpověď
Dal sis práci, ale dotaz byl opravdu směřován na Zhan Shi. Tvůj přístup trochu znám a zajímá mne přístup přispivatele, který cvičí něco jiného.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod fakt » pon 14. úno, 2011 16:41

maxo píše:chlapci vy tu zase mate problemy ako 12 pri menstruacii a pocas toho v cine zeru umelohmotnu ryzu ;)
http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/225150-v-cine-vyrabeji-falesnou-ryzi-s-umelou-hmotou.html


No mnoho lidí u nás/vás zase kupuje v Kaufu rýži od Lagris. Ta firma je pohrobkem IG Farben a jeden průs.r s jídlem už měla. O ostatním sortimentu si nedělám iluze.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod luen » pon 14. úno, 2011 18:21

maxo píše:chlapci vy tu zase mate problemy ako 12 pri menstruacii a pocas toho v cine zeru umelohmotnu ryzu ;)
http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/225150-v-cine-vyrabeji-falesnou-ryzi-s-umelou-hmotou.html


Videl bych to na kachnu (novinarskou), ale az Cina pusti svuj vyzkum geneticky modifikovanych potravin (toho casu ofiko pozastavenej), tak bude vetsi sranda :wink: :evil:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Jian » pon 14. úno, 2011 20:41

Ja bych se GMO (nebo Luene pises o necem jinem? Trochu me zmatlo to slovo "potraviny"...) zase az tak nebal - skutecny problem je, ze bezi hodne silna kampan proti GMO, ktera spoleha na to ze vetsina normalnich smrtelniku do tehle problematiky nevidi zase az tak hluboko... mohl bych o tom klidne popsat desitky stranek, ale uvedu jen ze je napr. paradox kdyz GMO se v Evrope strasne prisne reguluje, pricemz normalni slechteni/opylovani je oproti tomu OK a muze to delat v podstate "kdokoliv"... pointa je v tom, ze pokud clovek vi jak, zvladne i bez pouziti molekularnich nastroju vypestovat potencialne mnohem nebezpecnejsi rostlinu nez v ramci GMO - cca dva roky nazpet to nazorne potvrdila spolecnost BASF se svym kultivatorem kanoly.

Je ale pravdou ze se kolem toho neustale vedou nejruznejsi "valky" - treba Seralini a kol. tvrdili, ze MON863 (to je odruda geneticky modifikovane kukurice) muze mit negativni vliv na jatra/ledviny, dalsi studie mezinarodniho tymu to vyvratila atd. Ale s tim jsme tu beztak OT, jinak ten clanek o ryzi je zajimavy. :)
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod luen » úte 15. úno, 2011 18:27

Jian píše:Ja bych se GMO (nebo Luene pises o necem jinem? Trochu me zmatlo to slovo "potraviny"...) zase az tak nebal - skutecny problem je, ze bezi hodne silna kampan proti GMO, ktera spoleha na to ze vetsina normalnich smrtelniku do tehle problematiky nevidi zase az tak hluboko... mohl bych o tom klidne popsat desitky stranek, ale uvedu jen ze je napr. paradox kdyz GMO se v Evrope strasne prisne reguluje, pricemz normalni slechteni/opylovani je oproti tomu OK a muze to delat v podstate "kdokoliv"... pointa je v tom, ze pokud clovek vi jak, zvladne i bez pouziti molekularnich nastroju vypestovat potencialne mnohem nebezpecnejsi rostlinu nez v ramci GMO - cca dva roky nazpet to nazorne potvrdila spolecnost BASF se svym kultivatorem kanoly.

Je ale pravdou ze se kolem toho neustale vedou nejruznejsi "valky" - treba Seralini a kol. tvrdili, ze MON863 (to je odruda geneticky modifikovane kukurice) muze mit negativni vliv na jatra/ledviny, dalsi studie mezinarodniho tymu to vyvratila atd. Ale s tim jsme tu beztak OT, jinak ten clanek o ryzi je zajimavy. :)


JJ mluvim o tom samem ac jsem to napsal spatne. Ja jsem neduverivej ke vsemu, co neni dlouhodobe otestovane, nevime, co to udela z budoucima generacema, jak se tyto upravene geny uchyti v potravnim retezci a co napachaji. Jakakoli pozitivni prognoza je zatim i z "hub" tech nej...vedcu, jen zbozne prani a doufani. Ono take myslim zalezi, co vse v tomto oboru bude na dosavadni vyzkum jeste navazovat a co se bude dal povazovat za bezpecne ... protoze o tom, co nam skodi nebo neskodi mnohdy neurozhoduji vedci a seriozni vyzkumy, ale urednici v Bruselu ... A k tem ja duveru nemam vubec zadnou :evil:

Ale nezapleveloval bych to tady genetikou :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Jian » úte 15. úno, 2011 18:44

luen: mno Brusel... :) Nemuzu si pomoct - sice by to asi patrilo asi spis do vtipu, ale bohuzel o vtip nejde... predstav si, ze dovazis (vase firma) ze zahranici mramor a najednou zazvoni v kancelari telefon. Pani se zacne pro jistotu uvodem hned omlouvat, ze si nedela vazne legraci, ale ze proste potrebuje nutne vedet (respektive potrebuje na to rovnou potvrzeni) zda se mezi mramorem ve vasem kontejneru nenachazeji i nejaci tuleni, popripade vyrobky z nich - ve smyslu narizeni EU 737/2010 U.v.L216 (nebo tak nejak to bylo).

Pak si predstav, ze jako dalsi v poradi k vam putuje zasilka diamantu o rozmerech cca 10x10x2 cm (!) a chteji po vas totez, pricemz to musite jeste dale rozsirit o "jina zvirata podlehajici dohode CITES". Nevymyslel jsem si to - vypravel pred casem jeden znamy, jinak prodejce sperku ze Slovenska (s komentarem "to uz hadam nie je normalne").

Takze jestli bych se neceho bal, tak opravdu spis toho co tam zase vymysli nez zrovna GMO. :)
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Příspěvekod fakt » úte 15. úno, 2011 19:29

Jian píše:cca dva roky nazpet to nazorne potvrdila spolecnost BASF se svym kultivatorem kanoly.

:)


BASF má neuvěřitelně široké portfolio.
Je také pohrobkem IG Farben
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Re: to Miro

Příspěvekod JRup » pát 18. úno, 2011 0:42

Janoj píše:Já bych si Tě dovolil jen drobně doplnit a doporučil bych ještě Zhan Shi, aby když už praktikuje to taiči, aby se více zaměřil na pochopení principu jin-jang a to nejen v souvislosti s tím, že noha s větší vahou je jang a druhá je jin :wink: ...


Nedávno jsem dočetl celkem čerstvou knihu od Vincenta Chu - Tai Chi Chuan A Comparative Study, kde se na straně 372 píše:
"In order to better understand Tai Chi Chuan and practice it correctly, one must understand the philosophy of Tai Chi, or Yin Yang theory."

Ono to může vypadat meditativně a teoreticky nicméně v praxi to znamená tak podstatné podmínky asi jako, že auto s plnou nádrží, ale bez chladící kapaliny prostě nepojede dobře.

Moc dobrá kniha! V. Chu patří k mým 3 nejsrozumitelnějším Tai Chi autorům.

Pozn. Vincent Chu - syn Chu Gin Soona, jednoho ze tří hlavních žáků (disciple) Yang Sau Chunga syna Yang Chen Fua.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 296
Registrován: pon 20. bře, 2006 0:00

Příspěvekod Miro » pát 18. úno, 2011 1:12

graver píše:Ten důvod, proč se s Ucropem tak fatálně míjíš, je imho toto: ty jsi možná dobrý psycholog, úspěšný léčitel, člověk s velkým srdcem... ale mnozí z nás (ano, i takové nuly, jako já) vidí pořád v pojmu BU tu "B" složku. Nepochybuju, že ji máš, ale konkrétně v tom, co píšeš v předchozím postu, prostě není. A pokud pak tohle (a pouze tohle) stavíš proti skleněné kleci "vypatlaných boxerů", tak co sakra čekáš?


Graver,

na boxerov mi nesiahaj, pls, poznám ich hodne (ale starú generáciu, dnešní 70- a 80-nici), aby som s kľudom mohol tvrdiť, že "vypatlanosť" nie je záležitosť boxu, ale individuality, konkrétneho človeka. Taktiež je naprosto v poriadku, ak v BU vidíš (alebo niekto iný vidí) tú "B" zložku. Mne sa iba nepáči, ak niekto, kto preferuje tú "A" zložku (od art) či "Z" (od zdravia) či čokoľvek iné, je tu automaticky považovaný za podvodníka... Príklad: až na pár výnimiek, ženy vo všeobecnosti nepreferujú tú "B" zložku (a aj o tých pár výnimkách by sa dalo polemizovať), znamená to, že bojové umenia nie sú pre ženy? To by bol hodne idiotský názor, že? A keď niektorí chlapi nepreferujú "B"? Nepripadá Ti to tiež ako idiotizmus? Ja neviem, možno má Ukropcaný pravdu a všetkých tých, ktorí nebúchajú do mecha, treba ukrižovať (ok, preháňam), ale ja si naozaj myslím, že pod slnkom je dosť miesta pre každého. Naozaj pre každého. A pokiaľ by to nebolo jasné, tak to zopakujem ešte raz: pre každého. Pokiaľ ovšem dotyčný nemá z BU traumu, napríklad takú, že má fixnú ideu (obzvlášť európsku) o tom, čo BU sú a ako majú vyzerať, a keď mu nejaký učiteľ túto predstavu nesplní (lebo preferuje alebo je orientovaný na niečo úplne iné, napríklad ázijské), tak je automaticky podvodník... Takže čo čakám (aby som odpovedal na Tvoju otázku)? Aby tu bolo menej tej osobnej (nie boxerskej) vypatlanosti. Pretože každý si naozaj môže cvičiť čo chce, a každý si môže dokonca aj učiť čo chce (tiež sa mi to neveľmi páči, tiež by som bol radšej, keby na Slovensku alebo aspoň v Košiciach nikto taijiquan neučil, keďže na Slovensku nepoznám nikoho, kto by ho naozaj vedel, ale nič s tým neurobím, učí ho tu spústa ľudí, len v Košiciach sú minimálne 3-4 učitelia mimo mňa). A keď niekto z tých učiteľov si napíše na web, že má 2. dan v taiči, tak nebudem doňho skákať, lebo... (Prečo vlastne, vieš? - a nie, nemá to nič spoločné s boxom.)
A k tomu, čo a jak píšem... No šak dočkaj trochu. Píšem o tom, čo riešim. Až budem mať pár búchačov, budem písať aj o búchaní. Teraz ale riešim iné problémy. Oficiálne sme otvorili školu iba v októbri a v telocvični cvičíme iba posledné dva-tri týždne (predtým sme cvičili vonku v parku), vlastne sme na úplnom začiatku, aj s búchaním do mecha, takže čas na sparring ešte nedošiel, ale aj to bude.
Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Miro » pát 18. úno, 2011 1:46

Ukropcany,

nebudeš mi asi veriť, ale to rehabilitačno-meditačno-ezoterické tiež odjakživa patrilo a stále patrí do BU, prinajmenšom čínskych.
Ale mňa by zaujímalo ďaleko viac, keby si sa pokúsil prísť na to, prečo to tomu aikiďáckemu džaponcovi funguje a jeho žiakom nie. Možno by si sa potom dokázal aj uzmieriť s aikidom. Prípadne si urob súkromný pokus: začni teraz cvičiť aikido (trebárs aj s tým istým učiteľom). Som ochotný vsadiť pár stoviek eur, že teraz Ti to aikido už bude fungovať. Je to jasné, prečo by Ti to už teraz malo fungovať, nie? A teda je jasný aj ten rozdiel medzi džaponcom a jeho ziakmi, nie?
Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Příspěvekod pavela » pát 18. úno, 2011 6:55

Aniž bych se chtěl mísit do učených debat kdo má a kdo nemá právo vyučovat a kdo je nebo není k0k0t, jen dvě připomínky: 1) George, divím se, že jsi se při tvém věku a zkušenostech ještě nesmířil se skutečností, že zápa'dáci raději půjdou provádět new-age tajči tanečky než aby šli k tobě stát do mabu až z nich bude lít pot jako vodopád. Skutečné BU nikdy nebylo masová záležitost neboť jen málo lidí to vydrží. V Číně taky spousta lidí necvičí nic moc ale na druhou stranu furt to aspoń připomíná tchajťi. Na všem je třeba hledat něco pozitivního. Je třeba se s tím smířit, sice to co cvičí nemá s tchaj 'ti čchüan nic společného, sice to dělá ostudu tomuto BU a lidi jako ukrop tím pak oprávněně pohrdají ale na druhou stranu furt je to pro důchodce lepší než tupě sedět před televizí a čekat na smrt. 2) dany, duany a pod. jsou v tradičním wušu skutečně naprostá k0k0tina, wušu je cvičení na ovládnutí sama sebe, na zlepšení fyzické kondice, zdraví, dlouhověkost a SEBEOBRANU. Na ty první věci jsou dany k ničemu a při sebeobraně snad mají dany význam akorát bránit se diplomem v železném pouzdře. Duan byl vytvořen horlivými Číňany pouze v naději, že se wušu dostane na olympiádu a tam byl ranking podmínkou. Ale protože je v Číně národ hravý, tak to po OH nezrušili a působí naprosto groteskně, když přijdete na návštěvu ke starému a slavnému 80letému mistrovi a on vám ze sekretáře vyhrabe a hrdě ukazuje diplom 5 duan (který mu vydali úředníci na asociaci, kteří sami neumí nic akorát chlastat arguotou) :lol: Ty stupně se vydávaly tak, že si je prostě rozdali podle toho, jak se vzájemně znali. :lol: 3)Miro, hlavou rodiny Yang je Yang Zhen Duo protože Yang Zhen Ji už umřel.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1707
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Peking-Praha

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků