Wang Xiang Zhai o Taiji ...a dalších čínskych stylech

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Wang Xiang Zhai o Taiji ...a dalších čínskych stylech

Příspěvekod login » pát 22. dub, 2011 18:43

Toto je příliš vtipné na to, aby se to tady neobjevilo...smál jsem se tak, že jsem uvažoval jestli to nedám do vlákna s vtípky

"As masters of the original ‘Taijiquan’, I should recommend the Yang brothers Shaohou and Chengfu. They are also old friends of mine, thus I know that this boxing really has some knowledge of mechanics, but out of one hundred persons not even one gains its essence, and even if one can gain it, it is still one-sided, because the basic skills of intuitive perception already died out a long time ago, thus their lower bodies have no real strength to speak of. Originally this boxing consisted of three fists, also called the “old three cuts”, Mr. Wang Zongyue changed it into “thirteen postures”, and it was later changed into as much as one hundred and forty or fifty postures, this is the major reason for the distortion.

For health preservation, it restrains the spirit and mettle, and brings discomfort to the practitioner. For combat, it harms the practitioner’s limbs and trunk, and causes the useful body to become a mechanical and stiff thing, it also disturbs the student’s nerves, and is nothing more than wasting one’s time. As for its method of training, a punch with a fist here, a slap with the palm there, a kick to the left, and another one to the right, that is pitiful and laughable.

As for dealing with an enemy in a fight, against a master-hand, please do not even consider it, if the adversary is not stiff and sluggish, even the famous masters of this boxing have no chance to apply their skills. These abuses are so big that ‘Taijiquan’ might soon become just a mere form comparable to a chess manual. For the last twenty years, most people who have studied this boxing have not been able to differentiate right and wrong, even if someone has been able to differentiate them, he has not been capable of putting it into practice. As for common students, most of them use their ears instead of their eyes.

So ruined is this boxing that it has become useless, this is really deplorable. I wish that the powerful members of this school would promptly and strictly clean it up, and attempt to develop it in the future. When the day of success comes, they will be held as the bosom friends of all the boxing fans. I dare to say that I understand ‘Taijiquan’ deeply, those who do not agree, can notify me or lay the blame on me, only the wise ones might understand. At the same time, I suppose those who have really gained something in their study of ‘Taijiquan’, when they read this, they will nod in agreement and cannot help laughing. "

pokračování pŕíště : )

Jestli tohle byl stav Taiji v číně na pŕelomu 19. a 20. století, tedy v době, kdy se bojová umění ješté používala v reální praxi, tak stojí za zamyšlení, kde asi může být taiji dnes, když reální bojové zkušenosti má jenom pár profesionálů a pár idiotů
login
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 02. úno, 2011 0:00

 

from wang xiang zhai for ukropcany : )

Příspěvekod login » pát 22. dub, 2011 18:48

Wang Xiangzhai: The boxing arts of our nation are in a chaotic state, thus the people cannot know what course to take. Summed up, they have abandoned the quintessence and kept only the scum, nothing more. Although the martial arts of Japan and the boxing of Western Europe are one-sided, they all have their original points. In comparison to an ordinary boxer of our nation, they are countless miles ahead. The people should be very ashamed of this. So we should clean up and carry forward the old knowledge. Except for us, who else is there left to do it? Despite my meagerness, I call for action to advocate it, only for this purpose.
login
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 02. úno, 2011 0:00

Příspěvekod roza » sob 23. dub, 2011 17:47

login
no,vidíš,a jak ses mohl nasmát,kdyby sis to přečetl před lety,když jsem to sem dával já.....
kdo se směje naposled,ten.......

:wink:

PS:ovšem nečekej odpovídající reakci.
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod login » sob 23. dub, 2011 21:57

roza píše:login
no,vidíš,a jak ses mohl nasmát,kdyby sis to přečetl před lety,když jsem to sem dával já.....
kdo se směje naposled,ten.......

:wink:

PS:ovšem nečekej odpovídající reakci.


tak aspon trochu ozivime zaslou slavu toho vyroku : )

"For health preservation, it restrains the spirit and mettle, and brings discomfort to the practitioner. For combat, it harms the practitioner’s limbs and trunk, and causes the useful body to become a mechanical and stiff thing, it also disturbs the student’s nerves, and is nothing more than wasting one’s time. As for its method of training, a punch with a fist here, a slap with the palm there, a kick to the left, and another one to the right, that is pitiful and laughable."

jsem uprimne zvedav na nejake informace o tom, proc to Wang rek a jak velkej byl vul : )

jinak, nemas nahodu vic od textu od Wanga?
What is reasonable is achieving comfort, gaining strength, and getting zest into one’s life. If one does not achieve comfort, gain strength, and if the study does not bring zest into one’s life, then it cannot be called boxing.
login
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 02. úno, 2011 0:00

Příspěvekod Kanec » pon 25. dub, 2011 9:49

To co Wang napsal o Yi Quanu je ale mnohem zajimavejsi nez tyhle kritiky na triko jinejch stylu. Coz me mrzi ze jmeno tak velkeho mistra jako byl Wang pouzivate jen k vtipu a ktitice. On vzal Taiji jako priklad jednoho z rozsirenejch stylu, a zkritizoval by uplne stejne kazdej jinej styl a kazdyho cloveka, protoze to jak cvicime my je v porovnani s jeho levelem a ryzim bojovym umenim teprve smesne.
Kanec
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 96
Registrován: pát 13. bře, 2009 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod roza » pon 25. dub, 2011 18:49

Děkuji kanče za rozbor.
Mrzet tě nic nemusí,"jménem velkého mistra" se zaklínat nemusíš,natož ryzím bojovým uměním.
Já to přečetl komplet,pochopil po svym,a jen mi přijde vtipný,jak se dneska náměsíčníci vymlouvaj při nařčení z nefunkčnosti,přestože to evidentně už před sto lety stálo za vyližprdel.....ale hlavně že maj tu "pravou linii"....

login:
mam vše,co se dá sehnat na netu.
Vůl byl pro všechny ty,kteří se od těch dob až dodnes schovávají před pravdou do ulity své pohádky....

Popravdě,i když je text i osoba velmi zajímavá,neslibuj si od toho nic.
V rámci staleté přetvářky nemůžeš jen tak říct:Yang Chengfu byl tlustej dement,kterej taiji akorát tak zprznil ještě víc........chor intelektuálů by začal pištět,že nemáš žádnou úctu k tradicim a blablabla......

Rozumný argumenty jsou naprosto k ničemu v situaci,kdy naschopnost je vydávána za umění a největší místní expert ti bude tvrdit,že "Staří mistři" bojovali v bitvách se zbraněma,který váží 40 kg díky síle chči.....

Srát na to.
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod nick1234 » pon 25. dub, 2011 22:48

U nás stále predáva značka. Keď poviem že ma kung fu naučil Ďuro Lakatoš z Hornej Dolnej, všetci ma vysmejú, aj keby že porazím medveďa. Ale keď viem líniu, rod, a mám patriarchu, som super! Tým netvrdím že kto sa učí niečo a pozná línie, kmene, rody, je na hovno, len bohužiaľ veľa ľuďom to zaslepilo zrak.
nick1234
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 206
Registrován: pon 15. lis, 2010 0:00

Příspěvekod pavela » úte 26. dub, 2011 9:02

Stálo to za vyližprdel u lidí který jsou líný, vydělávaj na tom akorát prachy nebo víc kecaj, místo aby dřeli. Těch je byla a bude vždy většina. A menšina budou ti frajeři, který dřou a nekecaj. Takže nevim vo co vám jde a co dokazuje to, co někde vyblil v Akutolovym opojení starej vožralej Wang? Tak to bylo před 100, 1000 lety a tak to je i dneska.
Xing Yi Quan: Zhang Baoyang-Du Fukun
Shaolin: Shi Su Xi-Shi De Yuan
Bagua: Li Ziming-Ling Changyong, Gao Ziying-Shao Jinzhang
Taiji:Chen Fake-Tian Jianhua(Chen),Yang Zhenji-Zhou Fengyun,Li Tianji-Liu Guochen(Yang),Li Binci-Jin Lian(Wu吴)
atd.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1707
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Peking-Praha

Příspěvekod Kanec » úte 26. dub, 2011 10:15

roza: sory nesouhlasim, ty bud proste dal nastvanej na taiji uchylaky kteri ti ublizili a hrab se v bordelu kterej kolem sebe maji a ja budu vzpominat na cviceni s zakem JangJwingMinga a cvicit si neco malo co jsem stihl okoukat a tesit se na navstevu do jedinyho pravyho shaolinu, kterej nestoji v Cine ale v Californii http://ymaa-retreatcenter.org/
Kanec
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 96
Registrován: pát 13. bře, 2009 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod roza » úte 26. dub, 2011 13:03

pavela - nejde mi o nic,rád bych u nás potkal někoho z té menšiny - i když myslím,že takhle malému množství se neříká ani menšina ale statistická odchylka :wink:

kanče,klidně nesouhlas,nejsem naštvanej ani ublíženej,hodnotim bez emocí,prostě jsem jenom přirozeně sprostej :wink:
A jezdi do šaolinů,jezdi,SamTingWong se ti za tvou naivitu po zásluze odmění..... :D
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

 

Příspěvekod pavela » úte 26. dub, 2011 13:56

Kanec píše:roza: sory nesouhlasim, ty bud proste dal nastvanej na taiji uchylaky kteri ti ublizili a hrab se v bordelu kterej kolem sebe maji a ja budu vzpominat na cviceni s zakem JangJwingMinga a cvicit si neco malo co jsem stihl okoukat a tesit se na navstevu do jedinyho pravyho shaolinu, kterej nestoji v Cine ale v Californii http://ymaa-retreatcenter.org/
Takže abysme si rozuměli, Yang Zi Ming= Taiwanská sračka, Taiji i Xing yi. Hromady keců kungfu 0. Shaolin je jen a jen jeden a to ten náš v horách Sung v provincii Henan. Znovu obnovenej jižní Shaolin pomáhali otevřít naši mniši. V USA je Šaolin tak akorát v serálu Kung Fu legenda pokračuje... Jedinej opravdovej mnich ze Šaolinu kterej působí v USA je můj strejda Shi De Yang, machr nad machry a ten nemá s Yang Zi Mingem nic společnýho. Takže si nepleťme pojmy. ROZA: u nás, rozumějme v ČR asi nepotkáš. U nás, rozumějme v Číně, víš sám, ne? Stačí zajet do Čchen Jia Kou nebo Yong Nianu a uvidíš Tchaj Ťi...borce vesničany co nemaj ruce ale železný lopaty... Akorát to nejsou ty Slavní Sifuové ale prostý burani, co od rána do večera dřou... ale co bych povídal, dyť to znáš, ne? :wink:
Xing Yi Quan: Zhang Baoyang-Du Fukun
Shaolin: Shi Su Xi-Shi De Yuan
Bagua: Li Ziming-Ling Changyong, Gao Ziying-Shao Jinzhang
Taiji:Chen Fake-Tian Jianhua(Chen),Yang Zhenji-Zhou Fengyun,Li Tianji-Liu Guochen(Yang),Li Binci-Jin Lian(Wu吴)
atd.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1707
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Peking-Praha

Příspěvekod login » úte 26. dub, 2011 16:33

pavela píše:Stálo to za vyližprdel u lidí který jsou líný, vydělávaj na tom akorát prachy nebo víc kecaj, místo aby dřeli. Těch je byla a bude vždy většina. A menšina budou ti frajeři, který dřou a nekecaj. Takže nevim vo co vám jde a co dokazuje to, co někde vyblil v Akutolovym opojení starej vožralej Wang? Tak to bylo před 100, 1000 lety a tak to je i dneska.


S tim chlastem to vypadá tak, že to je nutná podmínka dosáhnutí mistrovství když neumíš chlastat, tak neumíš boxovat : )

ale vážně, z toho co je dostupné o Wangovi, vypadá, že byl docela šikovnej a nějak se snažil zjistit jestli mu to funguje nebo ne..i kdyby jeho cílem byl marketing své školy, stejně se nenašel nikdo, kdo by mu dal přes hubu (alespoň se o tom neví)

mě Wang zaujal svou metodou tréningu..
What is reasonable is achieving comfort, gaining strength, and getting zest into one’s life. If one does not achieve comfort, gain strength, and if the study does not bring zest into one’s life, then it cannot be called boxing.
login
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 02. úno, 2011 0:00

Příspěvekod Kanec » úte 26. dub, 2011 18:04

pavela píše:Takže abysme si rozuměli, Yang Zi Ming= Taiwanská sračka, Taiji i Xing yi. Hromady keců kungfu 0. Shaolin je jen a jen jeden a to ten náš v horách Sung v provincii Henan. Znovu obnovenej jižní Shaolin pomáhali otevřít naši mniši. V USA je Šaolin tak akorát v serálu Kung Fu legenda pokračuje... Jedinej opravdovej mnich ze Šaolinu kterej působí v USA je můj strejda Shi De Yang, machr nad machry a ten nemá s Yang Zi Mingem nic společnýho. Takže si nepleťme pojmy.


Jasne ze je to tak, respektuju tvoje strejdy stejne jako tebe, ale mnohem vic se mi libi Jang Jwing Mingova prace a je mi jedno odkud to je a jak to je originalni. Borec napsal tunu knizek, do nekterejch napsal nejvetsi blbosti jen aby toho prodal co nejvic a udelal si nejvetsi reklamu, diky tomu ho zna kazdej. Naplnil stabilni sit skol zakama po celym svete. Za prachy pak postavil luxusni "saolin" kde vybrany zaci 5 hodin cvicej kungfu, 5 hodin studujou a 5 hodin makaj na farme nebo v kuchyni aby meli co jist, zadny tajtrdlikovani pro turisty. Uz tam tak jedou 2 roky a sam se muzes podivat jak jim to prospiva, jednou ho zastoupi aby zachovali umeni pro dalsi generaci. A prezto ze YMAA je jednou z nejznamejsich organizaci, neni to zdimacka na prachy, v jejich skolach je bezny ze za kazdodenni treninky taiji i shaolin se plati 500Kc mesicne a pritom je to jeden z nejlepsich systemu co jsem v kungfu videl, ale priznavam ze jsem toho zatim videl malo. Jang Jwing Ming se za svoje kungfu rozhodne stydet nemusi a pro jeho zachovani udelal vic nez kdokoli jinej.
Kanec
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 96
Registrován: pát 13. bře, 2009 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod YueFei » úte 26. dub, 2011 19:27

:o :lol: MASAKR :!:
YueFei
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv 11. lis, 2010 0:00

Příspěvekod pm » úte 26. dub, 2011 19:46

Yang Jwing-Ming a jeho YMAA Retreat projekt - velkej respekt!
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod MartinCZ » stř 27. dub, 2011 9:53

Wang Xiang Zhai a Yi quan- Slyšel jsem, že název yi quan vznikl tak, že Wang cvičil xing yi. Když přišel do Pekingu dobrého Xing Yi bylo všude plno, tak to prostě vyhodil název Xing (tvar) a vznikl z toho Yi quan (myšlenka a pěst) později Da cheng quan.. :)
Lidi od yi quan se zdají trochu arogantní, ale to mě zas ta k nevadí. Snaží se porovnávat, vyměňovat zkušenosti a někdy i předávat. :) Už od začátku si zkoušeli box, což málokdo přizná, ale je to cítit. :) Tui shou je agresivnější, více si kryjí hlavu, protože v tui shou bouchají i háky, škrtí a pod (asi by použili název ma xing, ne hák :) Hodně z nich okamžitě přistoupí na tui shou. Zatimco v tai ji i bagua světě si nejdříve člověk vyslechne, jak není na tui shou ještě připraven, začnou teoretizovat, ukazovat afektovaně zhan zhuang apod., jen aby se jen k tomu velkému cizinci (rozuměj bubák, lao wai,wai guo gui zi.) nemuseli „přichytit“. :) Když už k něčemu dojde končí to většinou ztrátou tváře, nebo výtkou použití moc hrubé síly. :)(hrubou sílou rozuměj chycení za krk, odstrčení dlaněmi a pod.) Osobně mi tyhle mindráci v b.u. pijí krev. Kluci i jedna slečna :) od yi quanu dělají MMA (art of war), kde mají plný režim (san da, bjj.. ) Prostě mám k nim respekt i za to, že se někam chtějí posouvat. Můj učitel Zhang také zkoušel BJJ a dlouhou dobu dělal sanda, za což je neustále u „vnitřňáků“ napadán. Asi proto, že lidi v box, bjj a jiných klubech jsou většinou větší pohodáři, než „vnitřňák“ v parku, co se občas zahýbe v nějaké pozici a ukazuje světu, jaká on je hrozně nei jia (vnitřní rodina, styl) a ty jsi jenom wai jia (vnější rodina) neumětel .

Jang jwing ming: Hlavně cvičí a srozumitelně předává. Ze začátku to určitě neměl lehké. Podle mě nedělá nic, za co by se měl stydět. V Tai ji předává hlavně kung fu, tak o co jde? Marketing okolo napovídá, že to umí i prodat. Nevím proč by měl sedět za bukem a vše si odnést do hrobu?

To Pavela doufám, že nemyslíš jižním Shaolinem Nan Shaolin v Quanzhou, protože to je prostě hrůza a komerce na entou. :) Již nikdy!
Martin Bouška
Xing Yi Quan, Liang Bagua-> Zhang Wei Dong, Gao Ji Wu
Dayan qigong -> Wang Tai Li
www.ccviceni.cz
MartinCZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 192
Registrován: ned 25. kvě, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinCZ » stř 27. dub, 2011 9:53

dvoják
MartinCZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 192
Registrován: ned 25. kvě, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod luen » stř 27. dub, 2011 14:30

Toz enem k temu yi quanu jednu otazku. Vzniknul tusim nekdy v 50-tych letech, hele je to vubec gung fu, dyk to nema zadnu tradicu?

Nic, nic, jen se bavim, ale bylo nastoleno par vaznej otazek, tak uvidime :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod pavela » stř 27. dub, 2011 14:36

Jo , psal jsem to samozřejmě v nadsázce, furt lepší Jangjwingming než aby někde děti drogovaly nebo tak. Pro osvětu udělal hodně, bláblá. I když jeho kungfu nic moc, klasická Taiwanská sračka, furt lepší než Furnébr. Takže celková známka spíš plus než mínus. Wang Xiang Zhai: fakta jsou ta, že byl(je) sice slavnej, (možná i díky nebetyčnýmu vychloubání jeho žáků) ALE, jeho styl je okleštěný Xin Yi (on sám byl žák Guo Yun Shena) a on sám sice nabančil hodně lidem ale rozhodně nebyl neporazitelný (to ostatně není nikdo) Něco jiného je realita a něco jiného jsou pohádky, zejména šířený cizincema který dneska dělaj z Da Cheng Quan byznys. Wang Xiang Zhai a jeho žáci shodou okolností v Pekingu cvičili poblíž žáků Wang ji Wu-a a často se navštěvovali a poměřovali síly. A většinou dostali na kokos. Protože komplexní styl je vždy lepší než okleštěná forma redukovaná jenom na stání a sparring. Mimochodem, stejně byl přesvědčenej i Guo Yun Shen, že mu stačí postoj a 5 prvků a nakonec musel dostat na kokos od staršího bráchy Che Yi Zhaie aby se konečně naučil celej styl. Zkratky neexistujou..
Xing Yi Quan: Zhang Baoyang-Du Fukun
Shaolin: Shi Su Xi-Shi De Yuan
Bagua: Li Ziming-Ling Changyong, Gao Ziying-Shao Jinzhang
Taiji:Chen Fake-Tian Jianhua(Chen),Yang Zhenji-Zhou Fengyun,Li Tianji-Liu Guochen(Yang),Li Binci-Jin Lian(Wu吴)
atd.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1707
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Peking-Praha

Příspěvekod Kanec » stř 27. dub, 2011 16:44

luen píše:Nic, nic, jen se bavim, ale bylo nastoleno par vaznej otazek, tak uvidime :wink:

Jo jo, ta otazka na stole ma asi pul litru, uvidim jesi to zvladnu :lol:
Kanec
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 96
Registrován: pát 13. bře, 2009 0:00
Bydliště: Jihlava

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků