Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod TongPo » pát 15. črc, 2011 18:51

Jasně, tohle je přece diskuze = výměna názorů a ne nějakej pokus někoho napadat... :wink:

Jinak sice je to ve vlákně o běhu silně OT, ale asi takhle: Rozhodovat se dneska při koupi zboží pouze podle toho, co je a co není "známá značka", je poněkud pasé... Světu vládnou prachy, akcie většiny velkých firem dnes drží nadnárodní finanční společnosti, který v podstatě nezajímá, zda ta či ona firma vyrábí dětský dudlíky nebo letadla, ale jde jim jen a pouze o zisk. Proč se dneska skoro všechno spotřební zboží vyrábí v Číně a jen se na to ve finále lepí ony "slavné značky"? Prachy... Výrobní náklady (produktivita, energie, mzdy...) v takzvaný západní civilizaci už prostě nešlo stlačit níž a tak se všechno přesunulo do Číny, kde dokážou vyrábět ještě levnějš. Ale to některým firmám v honbě za co nejvyšším ziskem nestačí. Čína dokáže vyrobit to, co si zadavatel zakázky přeje - od špičkový kvality až po napropstej šunt, samozřejmě za tomu odpovídající ceny. Tak proč nezkusit pod vlajkou osvědčený značky nechat v Číně vyrobit zboží o třídu horší – firma víc vydělá a ty konzervativci, co tu značku kupujou, třeba na nic nepřijdou... A třeba to časem snesou v ještě o něco nižší kvalitě... Spousta v 80. - 90. letech minulýho století opravdu kvalitních značek dneska při stejný cenový relaci nabízí zboží průměrný kvality, teda sice žádnej šunt, ale taky žádnej zázrak. Sám jsem před lety kupoval například oblečení jistý nejmenovaný značky, ale už nekupuju - za stejný prachy gramáž rok od roku menší, šití míň pevný a barevná stálost na hov*o, prostě to vydrželo míň a míň. Už nevím, kdo tady psal moudro nějakýho čínskýho staříka - asi luen? Něco ve stylu: "Vy bílí jste hloupí, kupujete nápisy. Když chci kalhoty co vydrží, dobře prohlídnu jak vypadají, ohmatám látku, vyzkouším pevnost švů a tak dále. Když všechno dobrý tak koupím, jakej mají "nápis" mě nezajímá." A tak by jsme to dneska měli dělat i my... :wink:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 16. črc, 2011 9:18

Tong Po, hezká přednáška. Neděláš na ekonomce náhodou hospodářskou politiku? :)
Když jsi takový odborník přes čínský průmysl, zkus taky hodit něco konkrétního. Ono takové plácnutí, že to Čína dokáže, je mi jako spotřeiteli k hovnu. Potřebuju, když už, vědět co, kde a za kolik + zajímavé reference dalších (jako třeba tvoje). Takže pokud máš nějaké zkušenosti s čínskou špičkovou kvalitou, neboj se o tom poreferovat (třeba v jiném novém vlákně) konkrétně. Já osobně nejsem zastydlej a tak když se mi to bude líbit jinde, nedělá mi problém koupit jinde. Zatím se ale držím toho, čemu říkám osvědčená kvalita - osvědčená a vyzkoušená mnou samotným.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » sob 16. črc, 2011 12:27

Chlapi, tahle problematika fakt nemá póly typu "je dobrý kupovat levný" vs. "je dobrý kupovat drahý". Přijde mi to, že se tu vůbec nebere v potaz, kdy a proč má co výhodu.
TongPo: to, co píšeš, má ještě jednu dimenzi - i, řekněme, nikoliv špičkový výrobek dostává pod střechou "big brand" punc kvality. Ne proto, že by se stal kvalitním, ale proto, že známá firma nahradí kvalitu nízkou cenou a kvantitou. Jinými slovy, i výrobek s velkým jménem může být šunt, ale v ideálním světě vám ho ta "známá firma" bez keců a okamžitě vymění za nový. Může si to dovolit - ten "šunt" totiž třebavydrží polovinu toho, co "non-šunt", ale stojí třetinu. Ve spotřebitelském světě (hlavně českém) to bohužel příliš neplatí, ale v korporátním prostředí wellmi. Je mi líto, že vám nesmím dát příklad (byla by to zároveň odpověď na tu Ginovu otázku ohledně čínské kvality), ale o těchto věcech se zrovna moc nemluví a já si nebudu zadělávat na problémy - to raději zůstanu v pozici kecky.
Jinakl to "moudro čínskýho staříka" je taková profláklá průpovídka - asi jako zenový koany (whatever it is :wink: ). Ne, že by to neplatilo, ale jaksi omezeně. Vona ta Máňa z prasečáku v Tesku asi nebude kritickým okem hodnotit chipset a architekturu motherboardu toho počítače, kterej tam právě mají v hustoakci - stačí jí, že to vysílá česky a vejdou se jí do toho králíky. A ruku na srdce (resp. jiný orgán): kolik z vás pozná (jako ten čínský deduško) kvalitní látku, když si nani sáhne? Já ne.
Gino: to, co píše TongPo, nijak nesouvisí se znalostí čínské ekonomiky - nejen číňani umí (jsouce motivováni) vyrábět kvalitu. Budete se divit, ale na malém dvorku s velkým bičem to umí i balkánské národy - jen už tam ty náklady na dvorek a bič přesahují úsporu na pracovní síle. Přece nechcete vážně věřit tomu, že např Číňani *neumí* produkovat kvalitu.
Jinak není potřeba to hrotit - každý máme svůj styl a nikdo přece není blbec juen kvůli tomu, kde a za kolik nakupuje. Výjimku bych udělal u snobů, kteří chtějí ohromit značkou bez ohledu na skutečnou kvalitu (předpokládám, že jsem se netrefil do nikoho z vás :oops: ).

btw: omluvte prosím mé senilní kecy - studoval jsem korporátní ekonomii na vysoké škole zemědělské :lol:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 16. črc, 2011 15:50

ukropcany píše:urážka... odkedy na VŠE niečo vedia o ekonomike... :roll:

Nemáme jenom VŠE, ne? :) A nemyslím si, že by to bylo zas až tak zlé, záleží na úhlu pohledu. Možná je lepší ekonomka na UK, ale to už jsme asi hodně OT :)
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » sob 16. črc, 2011 20:30

Do hospodářský politiky fakt nedělám - měl bych? 8) :lol: Odborník na čínskej průmysl rozhodně nejsem, navíc ono to všechno není jen o Číně, jsou i další asijský země, kde dokážou vyrábět levněji než v Evropě a přitom v dobrý kvalitě, pokud jí teda odběratel vzhledem k ceně vůbec chce... Před lety jsem dost dlouho pracoval u jedný velký mezinárodní firmy v oblasti řízení kvality, takže jsem lecos z mnou popisovaných trendů (nejen ve firmě samé, ale i při sledování konkurence) pochytil jaksi on-line... :? Jinak to co jsem psal je sice pro dnešek typický, ale určitě to neplatí pro úplně všechny firmy a druhy zboží. Třeba auto z Číny bych si (zatím) opravdu nekoupil :idea: Co se týče naší reality - běžnej smrtelník, kterej není odborníkem ohledně jím nakupovanýho zboží, se může řídit akorát tak selským rozumem, důvěryhodnýma referencema a "silou" svý peněženky... Souhlasím s graverem - není to jen "drahý" vs. "levný", těch aspektů je víc. Gina musím zklamat - konkrétní seznam "co, kde a za kolik" nehodlám a ani nemůžu vytvořit. :lol: Ale asi by ses divil, u kolika značkových výrobků bys našel třeba nápis "Made in China"... :wink: Jako dvě perličky z Asie uvádím:

1) moje značkový sportovní kalhoty Adidas - zakoupeny v roce 2002, od tý doby je každou zimu nosím na běžky i na sjezdovky, na jaře a na podzim je používám na pěší turistiku, dost často je nosim ve volným čase obecně a vyjímečně v nich i běhám... Za ty roky bez známek opotřebení :!:

2) kámošovo "no name" onehand zavírací nůž - rukojeť pravděpodobně nějaká hliníková slitina (původně matně černá), čepel ocel neznámýho typu. Původně zakoupenej z rozmaru jako poněkud přerostlejší houbařskej nůž, později (po překvapivém odhalení jeho kvality) používán zejména jako pomůcka k psychickýmu týrání spolubojovníků prostřednictvím demonstrace toho, že ta "šunka" rok za rokem vydrží a zvládne vše, co ty jejich nože zvučných jmen v hodnotách X.XXX,- Kč... :twisted:

graver píše:...omluvte prosím mé senilní kecy - studoval jsem korporátní ekonomii na vysoké škole zemědělské :lol:

No dobrá - vzhledem k tomu, že ses čestně přiznal ke studiu "ekonomie" na hnojárně, ti ty tvý senilní kecy odpoutím... :twisted: :twisted: :twisted:

PS: Tímto končím s OT ve vláknu o běhu... :oops: A jestli to poruším, ať se propadnu do Rakouska, dostanu státní občanství, dům na pěkným místě v Alpách a 1.000.000,- EUR do začátku na "drobný výdaje"... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » sob 16. črc, 2011 20:34

ukropcany píše:Takže späť k téme - 3. týždeň prípavy - 54,3 km

Zase příprava na maraton? A jak seš na tom s MT? Nebo k tomu jedeš alespoň nějakou fýzu / posilku?
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » pon 18. črc, 2011 11:12

Úplně si to dovedu představit: Ucrops' hell week, aneb běhej nebo zemři! :lol: :twisted: Ale jo, třeba klukům fakt pomůžeš, hodně lidí v BS se totiž svým přístupem k tréninku solidně ničí - hrrr, rychle forma nahoru, pak stagnace, zdravotní potíže a za pár let konec sportovní kariéry... :? Jinak to co popisuješ dokládá, že když máš z minulosti dobře natrénováno a jen si udržuješ slušnou fyzickou kondici, tak "to" tam prostě pořád je, stačí jen oprášit a lehce doladit... :wink:

PS: Máš na mě zhoubnej vliv! :x Začínám totiž uvažovat o tom, že bych si nějakej ten maraton taky zaběhnul, ale to by chtělo tak 12 kg dolů... :oops:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » úte 19. črc, 2011 16:58

ukropcany píše:Žiadny hell week, ale pekne every week :twisted:

No a maratón je na chudnutie tá správna motivácia! Ja tiež musím dole pár kilo, lebo 3:30 s 90 kilami asi nedám...

Tak dobře, novou noční můru bratislavských opičáků upravuju na:

Ucrops' hell week - every week :twisted:

Jinak mně bude stačit si ten maraton jako výzvu zaběhnout 1x za život, dlouhodobějš se mu opravdu věnovat nehodlám, alespoň zatím. Z vytrvalostních disciplín mi úplně stačí 10 km běh 2-3x týdně (naposledy včera), eventuelně kombinovanej s cyklistikou (dneska 8) ). K tomu samozřejmě i nějaká pěší turistika 1x týdně. Jasně, kdybych měl nějakých 85 kg, to by se to běhalo, ale takhle dolů s váhou fakt jít nechci, protože ty kila se mi v práci dost hodí... Moji optimální váhu jsem našel okolo 100 kg, to mám pořád ještě dostatečnej silovej fond při slušný pohyblivosti a rychlosti... :twisted: Bohužel aktuálně jsem s váhou ještě výš... :oops:

PS pro ostatní: Ten sporttester z Lidlu už jsem pořádně otestoval při běhu i cyklistice a zatím spokojenost. :wink:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » úte 19. črc, 2011 17:24

ukropcany píše:No vlastne som zistil, že po polročnej zdravotnej tréningovej pauze som prišiel na prvý tréning na sparingy a dopadlo to ťažko nad očakávania... 8) 17,5 km beh, potom 10 kôl sparingu a ja v pohode... 8) No a zistil som, že keď to preháňam s boxerskym pohybom, tak ma bolí pravá achilovka. Takže dávam činky v rámci udržiavania sa pri sile a tu a tam nejaký sparing, aby som zostal aj pri inej "sile"... furt sa mi ukazuje, že zo všetkého najdôležitejšia je kondícia, technika v hlave ostáva a oko sa dobrúsi za pár kôl... 8) No a keďže si pár ľudí všimlo, že drú a drú a hovno z toho, tak som dostal u nás na starosti kondičnú prípravu... tak som zvedavý, že či mi moje experimenty prejdú... :twisted: :wink:

No těch 17,5 km a těch 10 kol sparingu si dal ovšem sám nebo, že by to byl kua dobrej oddíl :lol:
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » úte 19. črc, 2011 21:53

Chlapec se jenom nesrozumitelně vyjádřil - pravděpodobně tím příspěvkem chtěl říct, že ostatní thaiboxeři s tebou těch 17,5 km před tréninkem neběželi a pokud ano, tak by to byl ten "kua dobrej oddíl"... :wink: Tak hloupej aby tě podezíral ze sparingu samotnýho se sebou snad nebude... :lol:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 21. črc, 2011 14:01

mna ten clenok pobolieva stale, ale uz je to lepsie... minuly tyzden: 0 km, tento 6 km naboso po travicke a vcera som daval 300m do kopca 6x plus zas beh po travicke... lec uz som naspat v civilizacii, tak som zvedavy, co bude na hradzi...
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 23. črc, 2011 11:57

Dotaz na pražáky a okolňáky... potřebuju koupit běžecké boty, ale na to moje pobíhání (tak max 15km týdně) se mi nechce kupovat nic drahého a extra. Myslíte, že seženu nějaké obyčejné boty třeba do 1000kč, které mi poskytnou základní pohodlí (těžko definovatelný pojem, vím) pro běh? Já zatím běhám v obyčejných botách, protože ty běhy kolem 30min zas tak náročné nejsou, ale rád bych začal běhat kolem hodiny (občas) a chtěl bych něco už trošku dělaného na to.

Kdo poradí? Obchodů, kde mají běžeckou obuv je mraky, ale většinou kolem 2000kč výš.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » sob 23. črc, 2011 15:34

Zkus třeba Outlet Praha 10 - Štěrboholy, jsou tam obchody více sportovních značek (Adidas, Hi-Tec, Reebok, Nike, Puma...), kde seženeš starší již nevyráběný modely s někdy opravdu výraznou slevou. Akorát to chce trochu trpělivosti, obejít toho víc, hledat a zkoušet, protože mívají od každýho modelu jen pár velikostí a i slevy začínají někde od 30% až třeba k 75% a to už jde... :wink:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 23. črc, 2011 18:41

TongPo, díky! :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » sob 23. črc, 2011 21:10

Take super obchudek, casto tam nakupujeme:

http://www.bshokej.cz/eurostores-s-r-o- ... adotin/130

momentalne vse min. za 50%, ale nekdy i vice jak 75% ... Nicmene vecne probrane, chce si zavolat a vedet, kdy se k nim stahuje zbozi :!: :wink: Jinak sama extremne mala, nebo velka cisla :arrow: jezdi tam lidi s nakladakama nakupovat do svejch kramu.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 24. črc, 2011 11:13

Gino: Kup si čínské conversky, které prodávají vietnamci snad všude. Takové minimalistické boty jsou lepší než tzv. "tenisky na běhání", viz. historie této diskuse.
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » ned 24. črc, 2011 11:58

DrGlock píše:Gino: Kup si čínské conversky, které prodávají vietnamci snad všude. Takové minimalistické boty jsou lepší než tzv. "tenisky na běhání", viz. historie této diskuse.

Dobrý tip, ale musí umět běhat přes špičku. Pokud běhá přes patu bude muset hledat jinde. Jak si spokejen s pětiprsťáky?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » pon 25. črc, 2011 11:38

RBR píše:
DrGlock píše:Gino: Kup si čínské conversky, které prodávají vietnamci snad všude. Takové minimalistické boty jsou lepší než tzv. "tenisky na běhání", viz. historie této diskuse.

Dobrý tip, ale musí umět běhat přes špičku. Pokud běhá přes patu bude muset hledat jinde. Jak si spokejen s pětiprsťáky?

RBR

Spokojen, stále si na ně nemůžu stěžovat :-)
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 25. črc, 2011 19:14

DrGlock píše:Spokojen, stále si na ně nemůžu stěžovat :-)

To mě těší, až se mě rozpadnou stávající boty na běhání tak du do nich.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 26. črc, 2011 14:07

ucrop: obavam sa, ze tento rok mi bude bohato stacit polmaraton :( clenok stale nie je uplne ok, takze dlhy beh mi nehrozi (minuly tyzden som dal nejakych 30 km dokopy po predminulotyzdnovej nule)... ako bonus sa mi ozyva rameno... a ten drbnuty plan bezecky ma zacina srat :D tento tyzden by som mal teoreticky podla neho zabehnut 66km, co je total chujovina, aj keby som bol zdravy.

asi prejdem na model intervalov 2x tyzdenne s tym, ze behat budem 3 - 4x tyzdenne. proste nezvladam behat tolko prazdnych kilometrov.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně