defendu píše: Přesně, šok je vyvolán úlekovou reakcí na nějaký nenadálý, překvapivý podnět...
Jo asi máte recht.
defendu píše: Přesně, šok je vyvolán úlekovou reakcí na nějaký nenadálý, překvapivý podnět...
zipule píše:luen píše:JJ je to tak ...
Dobre mozna jsem to blbe napsal, tim dechem jsem myslel to, ze kdyz ho kontrolujes tak to funguje proti takovemu tomu freezu, soku. Kdyz mas sok zacnes preryvane dychat, nebo tajis dech a tim ze zacnes zhluboka dychat si od toho pomuzes ne?
Aspon mne to tak funguje.
luen píše:zipule píše:luen píše:JJ je to tak ...
Dobre mozna jsem to blbe napsal, tim dechem jsem myslel to, ze kdyz ho kontrolujes tak to funguje proti takovemu tomu freezu, soku. Kdyz mas sok zacnes preryvane dychat, nebo tajis dech a tim ze zacnes zhluboka dychat si od toho pomuzes ne?
Aspon mne to tak funguje.
Uz to zase napsal Honza s Emilem, tak jen doplnim.
DrGlock píše:Obvykle je to nebezpečí skutečné, a tak je strach oprávněný a vhodný.
...
Pokud například máte strach z nějakého člověka, věřte tomu, že je oprávněný, i když vám vlastní rozum neřekne, proč z něj máte strach.
luen píše:4Emil: Mozna bychom si meli ujasnit pojem strach. Ja myslim, ze Honza nepise o uzkostnem strachu ze ztraty kontroly a nebo panickem strachu, apod...
defendu píše:luen píše:4Emil: Mozna bychom si meli ujasnit pojem strach. Ja myslim, ze Honza nepise o uzkostnem strachu ze ztraty kontroly a nebo panickem strachu, apod...
Já myslím že si nemusíme ujasňovat co je to strach, on ho snad někdo nezná? Už jsem to několikrát napsal - neexistují dva nebo tři, čtyři druhy strachu, ale jen jedna jediná emoce o určité síle/intenzitě...lidi, ale mají tendenci všechno pitvat, proto se o strachu o nízké intenzitě mluví jako o obavě a o vysoké jako o děsu apod., nic to nemění na tom, že to je pořád jedna a ta samá emoce...
Někdo se zabývá strachem teoreticky, podle knížek, někdo kvůli tomu, že dělal práci kde si prostě strach nemohl dovolit a vadilo mu když ho zbytečně moc cítil, ale co zrovna tobě budu povídat, co?
defendu píše:Zajímavý pohled Honzo, ale skoro s ničím (kde píšeš konkrétně o strachu) s tebou nesouhlasím...
Strach je dobrý? Můžeš si udělat jednoduchý kvíz, až budeš mít někdy z něčeho strach, ale opravdu strach, tak si polož otázku jestli se ti ten duševní stav líbí...Nelíbí? Pak si autoři mohou psát co chtějí, mohou mít třebas doktorát ze strachu, ale nic to nemění na tom, že je to prostě nepříjemná, negativní emoce, která tě brzdí a to i v boji.
defendu píše:Pokud máš strach z člověka aniž bys věděl proč, znamená to přesně dvě věci:
1) Dotyčný svým tělem vydává signály, které ti podvědomě říkají, že ti hrozí nebezpečí... (to jsi popsal)
2) Pokud v té chvíli v sobě rozeznáváš emoci, kterou by jsi nazval strachem, tak to bohužel znamená, že se zrovna připosíráš, protože si dopředu představuješ co by ti dotyčný mohl všechno udělat, pokud to strach není, ale jen určitý druh nejistoty, ostražitosti, divný mrazení v zádech, je to ok, dotyčný ti nesedí a ty se připravuješ na to co "z něj vypadne"
defendu píše:Pokud potřebuješ strach k tomu, když stojíš např. na vrcholu útesu, aby tě varoval, před možným pádem, tak to spíš znamená, že ti (nebo dotyčnému, abych nebyl hloupě osobní) chybí elementární, selský rozum...je to kluzký a vysoko - můžu spadnout, tak tam prostě nejdu...k čemu strach?
defendu píše:Dobré přirovnání s tím provazochodcem. Stačí vzít prkno, položit ho na zem a desetkrát po něm přeběhnout a pak zkusit to samé se stejným prknem, které bude na pevno (nebude se houpat) umístěno třeba ve dvaceti metrech nad zemí...co se stane? Položené na zemi ho klidně stokrát za sebou přeběhneš, ale v té výšce půjdeš jako posr..., a důvod? Strach z výšky? Nikoliv (pokud nemáš fobii z výšek)...představa tvého pádu, takže nejdříve tvá myšlenka a pak se teprve dostaví strach. Je strach dobrý? Ne, je prakticky vždy iracionální a přichází až na základě myšlení. Pokud mu nepředchází myšlení, tak už jsi ve stavu skutečně smrtelného nebezpečí a jde ruku v ruce s panikou, šokem, pudem sebezáchovi, hrůzou/zděšením, ale už to neni klasický strach, je to biologická záležitost, kterou jsme měli už jako pravěcí lidé, ještě před myšlením...
defendu píše:Souhlasím s tebou, že bojovat s ním je nesmysl. Psal jsem, že strach je jen jeden, vychází z myšlení a je na něm závislý...kdo myslí? Já. Kdo má strach? Já. Odkud vychází myšlení? Z já/ega. V momentě strachu Jsem Já Strach...Co, ale dělají lidí, když ho potlačují? Snaží se svým egem potlačit to čím sami jsou, co sami před chvíli zase jinými myšlenkami vytvořili. Jak už jsem psal - emoce jsou fyzickou odpovědí na naše myšlenky.
Existují metody jak ho zmírnit a jak ho pochopit, ale ten luxus, nechat ho jen tak, protože je někde napsáno, že je "dobrý" si "bojovník" nemůže, nesmí dovolit.
NAIA píše:Me to pripada takto:
Honza pise spise o tech obavach - a ty muzou byt i dlouhodobe a s tema je mozne takto pracovat. Resp rozebrat a zjistit ze to treba nic neni. Kdyz to popisu na te tme tak stejnou nevyhodu jako mas ty (nevidis) ma i ten druhy. A kdyz clovek tomu vice "porozumi" tak se muze prestat tolik bat. Casto se bojime neznameho.
To co popisuje Defendu je jak rika ta sama energie ale je tolik intenzivni a bezprostredni ze je lepsi ji na ten kratky okamzik vytesnit abych mohl "prezit" tu situaci. Neco jako kdyz nekdo jde po tom lane nad propasti tak je lepsi mu rici at se nediva dolu a vytesni tu propast nez rozebirat ze vsech stran co se s nim deje a proc se vlastne boji.
Treba se platu u obou jen tohle mi nejak vychazi z vasi debaty. Jsem blizko?
Víš jak je naprogramovaný náš mozek? Nejsou to slova, ale obrázky. Když ti řeknu, že jsem si koupil např. novou motorku...v hlavě máš okamžitě její obraz, automaticky, bude to samozřejmě jiná motorka než ta reálná, ale víš o čem mluvím, ne?
Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 2 návštevníků