Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Pec » pon 19. zář, 2011 8:08

luen píše:Sice nemam 5fingers boty, nebeham uplne do spicek, ale popremejslel jsem o technice kladeni nohou, o odrazeni a ejhle, najednou s kolenem problem nemam a uz jsem dal 13 kilaku (sice ne buhvi jakym tempem) a koleno je v klidu. Naopak konecne zase zacinam citit, ze se to nekam posouva :wink:

Staci nastudovat zakladni veci kolem behani, sladit to s bouchanim ... :wink:

Paráda :) Tak ať kolínko nezlobí.
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 19. zář, 2011 8:31

Pozeram, ze sa nam tema pekne rozbehla :D

hellas - hlavne opatrne,
1. spociatku nedavaj dlhsie vzdialenosti ako si daval na pase
2. spravna technika je kluc, ale kym si na nu nohy zvyknu, moze to trvat, preto bod 1.
3. nepodcenovat zahriatie a strecing pred/po behu, dokladnost sa vyplati. ak ta nieco zacne boliet, treba to natahovat este viac, natierat a dat tomu pokoj na chvilu.
4. spociatku treba zvolit priatelskejsi teren ako asfalt, aspon do doby, kym nezvladnes bod 2. ja uz beham 90% len po asfalte a da sa to.
5. good luck ;)

A teraz k mojim Tatram :D
Achillovka je v pohode, turistika mi ich doliecila... prvy den Krivan, druhy den regeneracny beh hodinovy a saunovanie, treti den Rysy, vcera presun do BA a zajtra sa chystam na 30km plus kolko budem vladat. Chcel som ist uz dnes, ale pocasie bude asi proti :evil:

Ucrop - pekny cas, na to, ze sa ti plietlo 3000 ludi pod nohy :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 19. zář, 2011 11:43

Hadam sa mi podari buduci rok aj night run, ale september je najlepsi na turistiku, takze ked terminy koliduju, uprednostnim slapanie do kopcov.

Aky mas bezecky program do maratonu?
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » pon 19. zář, 2011 12:40

RBR píše:Po kolika to dáváš? Jak dlouhý pauzy mezi jednotlivými úseky?
V Olomiku, někdy na semináři Martina budeš mít možnost prohnat důchodce, pokud doženeš lehkonohého vlka (78kg). :D

Po kolika? Podle chuti... Jelikož si před tím dávám 7 km, tak to moc nehrotím, jsem jen rekreační sportovec... :lol: Ty kratší sprinty dávám max. 6x, ty delší nebo kopečky mi klidně stačí i 3x. Přestávky dlouhý podle zklidnění tepovky nebo subjektivního pocitu. :D

PS: S tím "lehkonohým vlkem" bych se moc nezaklínal, páč vlci sice dosahujou rychlosti 45 km/h, ale medvědi (zvláště ty šedý) jsou na tom ještě o pár km lépe... :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 19. zář, 2011 14:01

ukropcany píše:
cohen píše:Aky mas bezecky program do maratonu?
Zlý... vo štvrtok búchame, takže streda a štvrtok určite nič, dnes tiež nič, lebo som na šrot po tých dvoch behoch (plus včera som mal na obed ešte normálny tréning), dnes len nejaká tieňovačka a čau. No a po štvrtku sa uvidí... ak to budú nejakí kopáči, tak na maratón možno ani nepôjdem... uvidí sa ako dopadnem...

veru... ked nedam tu 36tku, tak budem tiez riadne zvazovat, ci ist. Uvidim podla pocitu, zajtra ma byt uz celkom kosa, max. 16°C, takze by sa mohlo behat celkom v poho.

a neboj nic, lykantropa si nikto nakopat nedovoli 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 19. zář, 2011 14:13

ukropcany píše:4RBR - pauzy majú byť v zásade minútové, tepovka Ti musí klesnúť pod 130. Ak Ti do minúty neklesne, tak si dobehal, pretože už si za hranicou.

Za jakou hranicí?
Ale jinak je to asi dost subjektivní věc - já osobně mám třeba dost vysoké tepovky i když běžím relativně v klidu. Na kardiu mi na to doktor řekl, že prostě každej člověk je unikát a ať si z toho nic nedělám :lol:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 19. zář, 2011 15:12

To zní dost zajímavě... já se bojím běhat delší běhy (tak tu hodinku), abych zbytečně "nehubnul", když to tak řeknu, neboť mým cílem je spíše postupně kilečko po kilečku něco přibrat...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 19. zář, 2011 15:39

Gino píše:To zní dost zajímavě... já se bojím běhat delší běhy (tak tu hodinku), abych zbytečně "nehubnul", když to tak řeknu, neboť mým cílem je spíše postupně kilečko po kilečku něco přibrat...

chudnutia sa neboj, vaha mi zacala klesat az ked som zacal behat nad 35 km tyzdenne... ale kazdy to ma inak.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » pon 19. zář, 2011 16:57

Gino píše:To zní dost zajímavě... já se bojím běhat delší běhy (tak tu hodinku), abych zbytečně "nehubnul", když to tak řeknu, neboť mým cílem je spíše postupně kilečko po kilečku něco přibrat...

Přibírání je mimo genetický dispozice záležitostí pozitivní energetický bilance. Takže když budeš např. 2x tejdně vytrvalostně běhat, k tomu cvičit silově (abys nutil tělo budovat / zachovat svalovinu) a dostatečně jíst, tak bys na váze rozhodně ubírat neměl.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 19. zář, 2011 17:28

TongPo, já jsem právě takovej ten pavouk, ucrop mě už viděl :lol:
Přibírání je fakt problém, hubnutí vůbec... takže mám docela strach, že když začnu trošku víc pravidelně běhat delší tratě (10km, nebo hodinku prostě), že to nebude mít dobrej efekt na mě. Spíš uvažuju o těch kratších (5/6km)... do půl hodinky...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 19. zář, 2011 20:13

ukropcany píše:4RBR - pauzy majú byť v zásade minútové, tepovka Ti musí klesnúť pod 130. Ak Ti do minúty neklesne, tak si dobehal, pretože už si za hranicou.

V neděli jsem se pokusil o první intervaly. Zároveň jsem chtěl otestovat ofociálně naměřené okruhy v parku.
Jsou tam tratě na 100m, 500m, 1km, 2km. Hodnocení:
2km - nejde v současnosti běžet, část tratě je rozkopaná
1km - skládá se to ze dvou dlouhých rovinek, zatáčky jsou dost ostré, nedají se probíhat naplno
500m - zhruba tvar trojúhelníku, nebyla by špatná, ale v jednom místě se to kroutí jak žížala při epi záchvatu, pro rychlý běh nepoužitelná
100m - úplná katastrofa, uprostřed zatáčky 30cm schod.
Po lehkých úpravách je na rychlý běh použitelná 500m trať.

Mělo to jen jednu nevýhodu, 500m jsem nebyl schopen udýchat. Posledních 100 m bylo utrpení, sotva jsem pletl nohama. Chtěl jsem udělat poslední rovinku zrychlovanou, ale moc to nešlo.
Tep jsem neměřil, takže nemohu říci, za jak dlouho jsem šel pod 130. Pauzy jsem dával tak, že 500 m ostře, dalších 500 výklus a tak dokola. Ke konci jsem se musel nejdřív vydýchat než, jsem byl schopen vyklusat.
Asi jsem to přepálil. Nevadí, najdu v parku rovný úsek 200m, který bude pro podobné akce vhodnější.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod levakbob » úte 20. zář, 2011 7:46

RBR: Intervaly můžeš dávat i časově, nemusí to být vzdálenosti. A už vůbec bych nejel intervalově ze začátku takovýhle pálky, pokud nemáš zkušenosti s odhadem zátěže. Dej si klidně sprint 100m + výklus (až chůze) 100m. Anebo sprint 10s + výklus/chůze 1min. Pokud jsi intervaly nikdy neběhal anebo jsi běhací "panic", tak tě 500m intervaly spíš zlikvidujou a budeš mít mnohem delší cestu za nějakou slušnější výkonností než pokud začneš v klidu na "dětských" hodnotách a budeš mít kam přidávat.

IMHO:
úplně klidně bych začal s intervaly typu:
10s sprint + 1min výklus až chůze a vydýchání - to celé 5x za sebou, nastav si budíka do uší co ti pípne těch 10s a během tohohle času sprintuj jako ďas.

Tohle dej 2-3x týdně, v dalších týdnech (resp. až tohle zvládneš v trysku a bez blití) přidávej další intervaly, třeba až na počet 8. Potom začni buď zkracovat pauzu mezi sprintama anebo naopak prodlužuj dobu sprintu (IMHO víc jak 20s sprintu nemá smysl, protože pak už to není sprint ale paskvil a nezvládneš to kvalitně opakovat).

Další varianta pak, co asi používá Ukrop (alespoň si to myslím), jsou intervaly typu rychlejší/pomalejší běh, jde o to, aby byl poznat rozdíl v zátěži, tohle se pak dá praktikovat i na ty tvoje půl kiláky, ale hůř se kontroluje právě ta zátěž, proto mám radši sprintovací intervaly, tam jedu sice taky subjektivně, ale zase na max toho co jsem schopen (rychleji už prostě běžet nemůžu).
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » úte 20. zář, 2011 9:38

RBR - par stranok dozadu som daval skusenosti zo sprintov - 100m sa da napalit naplno uz od zaciatku trenovania 4 - 6x za sebou, pri 200m uz musis setrit sily, atd...

Inak super pocko na 36tku - prijemnych 17°C, chladivy dazdik... uz sa tesim jak taky pes do tej sloty 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » úte 20. zář, 2011 9:59

Ukrop- mala otazka- je lepsie dat mesiac silove obdobie v posilke a potom mesiac dlhe behy na rozvoj vseobecnej kondicie, alebo dat dlhsie obdobie napr. 2 mesiace silovka a 2 mesiace dlhe behy a dostat z toho maximum???
Dik za radu vopred ;)
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 20. zář, 2011 11:07

marcelo - ja si len dovolim na zaklade mojej vlastnej skusenosti - zmysel ma robit oboje. Si predstav, ze po tych dvoch mesiacoch silovej pripravy ju VYMENIS za beh - logicky, ked si nebudes udrzovat silu aspon 1x do tyzdna cvicenim, tak ju stratis.

Ja som zacal napr. ficat od septembra minuleho roka s KB - siel som s vahou hore od 20kg do 32 kg, behal som 2x tyzdenne 3 - 5 km - cize behal som prd :D V marci som zacal 3 - 4x tyzdenne behavat podla planu, ale s KB, zhybmi a pod. som neprestal ani nahodou - keby som prestal, sila by sla do sraciek. Minimalne 1 - 2x (u mna 2 - 3x, kedze nemam ziadne BS treningy) tyzdenne 3/4 hodka siloveho treningu je nutna.

Cize teraz odbehnem 5x viac ako v marci, a vypressujem to iste ako v marci aj napriek poklesu telesnej hmotnosti.

Po maratone (ak Boh da) bezecky trening zameriam viac na rychlost (doteraz to bol trening vytrvalostny, len so sprintami 1x do tyzdna), ale dlhe behy (cca 20km) samozrejme behat budem pravidelne (aspon raz za dva tyzdne), aby telo nestratilo navyk. A samozrejme tym padom zostane viac energie na silovy trening, kde sa pokusim o dalsi progres, ktory uz bude postaveny na dobrom zaklade - vytrvalostnej kondicii ziskanej dlhymi behmi.

Cize moja rada - zacni so silovym treningom a ked uz budes spokojny, zacni si po nom pridavat postupne dlhsi a dlhsi beh a nastav si to tak, aby si tu silu nestratil.

Ale to je len moj nazor, su tu vacsi praktici ako ja.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 20. zář, 2011 11:11

ukropcany píše:4cohen - a co bude o 2 tyzdne? Mraz, ci slnko? 8)

ja dufam v krasnych 18°C a slniecko obcas prekukujuce cez nadychane oblacky prave vo chvili, ked budem potrebovat psychicky povzbudit :D 8)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » úte 20. zář, 2011 11:39

Ukrop- no som z toho jelen:)))
Cohen- ja mam cas na doplnkove cvicenie len rano pred pracou 2-3 krat do tyzdna.. Nemam cas popri Ultimatoch a Zapaseni riesit po veceroch este dalsie veci ;) Preto mozem sa venovat poriadne len jednemu doplnku, bud silovka abo beh.. Myslim ze po mesiaci mozem na mrtvole spadnut o 10 max 20 kg v kotucoch..ono pri treningu takedownov sa nadviham tych tazkych opiciakov az az, cize na mrtvole by som spadnut az tak nemal a tento jediny cvik v podstate zaujima co sa siloveho zlepsenia tyka, na ostatne cviky prdim.. Spadnem silovo, tak spadnem :oops: :lol:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 20. zář, 2011 12:30

marcelo - tak predpokladam, ze skusenost so silovkou ako doplnkom uz mas - vyskusaj teraz beh a uvidis, ci ta to niekam posunie. a nech ma slepa hus kopne, ked neposunie :D

ucrop - a just bude burka s krupami ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » úte 20. zář, 2011 15:11

Nebezi nekdo z brnaku 8.10 ten zavod okolo prehrady? www.vokolopriglu.cz
Dneska jsem se na to v zachvatu nadseni a zatemneni mozku prihlasil, zaplatil a ted bych rad bezel s nekym, kdo me tam nenecha umrit - prece jen je to muj prvni zavod :)
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RBR » úte 20. zář, 2011 18:44

To Ukrop and Lavakbob

Dík za rady. Jen pro upřesnění: 1. interval jsem dal 1km, zhodnotil jsem to, že to je moc, tak jsem ubral na 500m (3x), lepší, ale 400m by bohatě stačilo, nakonec jsem šel 100m, to byla zkouška toho okruhu se schodem.

Časové intrevaly potřebují vhodné zařízení, to teď nemám, takže se zatím budu orientovat na vzdálenosti. Příští intervaly zkusím kombinaci 100m ostře a 100m výklus, počet opakování dám 5 až 10 podle toho jak se budu cítit.

Potom zkusím kopeček. Máme tam takovou šikovnou lávku z jednoho parku do druhého. To bude jen testík 1 max 2 opakování, záleží kolik dám předtím stovek a jak se budu cítit.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně