rozdíly mezi WTF a ITF

hapkido, musado, taekwondo ITF, WTF, GTF, tang soo do...

rozdíly mezi WTF a ITF

Příspěvekod naty » úte 27. zář, 2011 10:02

Ahoj,
Chtěla bych se zeptat jak se liší (historicky, technicky, politicky atd.)
různé styly (organizace) Taekwondo.
Mohl by někdo zasvěcený podat kratší přehled ?
Dík
Naty
naty
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon 26. zář, 2011 23:00

 

Příspěvekod Asanoth » úte 27. zář, 2011 10:43

Ahoj,
ohledně cvičení, politiku v tom nehledej, v tom(opkud chlapci z ITF nedělaj komunistickou propagandu, o čemž SILNĚ pochybuju), není rozdíl. Bojové umění není politický směr :)
Co se týče technik, tak WTF se soutředí na rychlost a sílu do úderu dává vytočením v kyčlích atp.(to samé jako boxeři při úderu), mělo by se cvičit uvolněně. ITF pravděpodobně taky vytáčí, ale s technikou klesá v těžišti, čím dodá sílu na úkor rychlosti. otázkou je, jak moc to má vliv na tu rychlost, to nemohu posoudit. Každopádně pořád je to Korea a korejské bu stojí vždy na dost podobných principech. Teoreticky bych řekl, že je to něco mezi čínou a japonskem, ale nic jaopnského jsem nikdy necvičil.
O historii nemám už takový přehled, ale najdeš to jak na stránkách svaz, tak na wikipedii. Vím jen, že původní WTF vzniklo někdy cca před 50 lety sloučením asi pěti relativně nově ustanovených stylů, ITF založil generál, jehož jméno si nevybavím.
To je ovšem teorie. Pokud se budeme soustředit na TKD v ČR, vím docela slušně, jak vypadá situace ve WTF. Myslím, že opdobná bude i ve světě. Předně bych rád řekl, že jihokorejské TKD je skvělý a funkční styl, který stojí na dost zajímavých principech. JENŽE v současné době tenhle styl degradoval z bojového umění do sportu a u nás, a asi i v Koreji, najdeš jen minimum lidí, kteří by ho skutečně cvičili/učili skutečně systém boje, a nikoliv sport. Jediný, u koho jsem si jistý, že má význam cvičit TKD je Pavel Sutto v Mladé Boleslavi, protože on skutečně cvičí TKD a narozdíl od "mistrů" po republice, kteří mnohdy ani neumí cviky sestav, natož aby skutečně věděli, co který styl znamená, umění skutečně rozumí. Snad je tu takových lidí víc, ale osobně jsem se o nikom takovém nepřesvědčil(ani jsem se o to moc nepokoušel, to uznávám).
To byla trocha filosofie, teď praxe: Jak jsem psal, v TKD se cvičenci soustředí v naprosté většině případů na sportovní plnokontaktní zápas. To by někomu, kdo neví, jak ten zápas vypadá, pokud někdo takový je, mohlo přijít pozitivní, že TKD nespadlo do slepého cvičení technik bez aplikace. Problém ale je, že jsou povoleny jen techniky nohou od pasu nahoru a údery přední stranou pěsti na střed těla. Na hlavu se údery nesmí, v důsledku čehož jsou zkušenosti ze sportovního zápasu, oproti třeba Shotokanu, ITF, nebo MT, v praxi(rozuměj na ulici) zcela nepoužitelné. TKD obsahuje i tzv. jayu kyorugi, tedy volný boj +- bez pravidel, ale nesetkal jsem se s tím, že by ho někdo cvičil, nebo mi o tom vyprávěl.
Stejně jako v japonských stylech, existují zde technické stupně, tedy "pásky". Ty se udělují pouze pokud:
-cvičenec ovládá techniku na daný stupeň(10%)
-cvičenec sportovně zápasí a další kup/dan(technické stupně), je třeba k jeho sportovnímu postupu(40%)
-cvičenci je udělen stupeň za účast na zkouškách a zaplacení poplatku, přestože neovládá... no, prakticky vůbec nic(50%)

Jaká je situace v ITF nevím, ale i kdyby byla stejně špatná jako tady, alespoň tam v zápasech(matsogi), které oficiálně nejsou plnokontaktní, mohou rukou do hlavy, a lze tak nabyté zkušenosti skutečně použít v boji.

Co se týče WTF: velkou událostí je, že poslední 2-3 roky je v čechách mistr Lee Youn Jae, který má 7. Dan. Cvičil jsem pod ním jen párkrát, ale co vím je, že se hodně soustředí na fyzičku a sestavy(i zbraně v jiných stylech) cvičí tak, aby to bylo esteticky co jehodnotnější. Nechápe formy jako přípravnou fázi k boji, ale preferuje v nich užívání jiných technik, často zdravotně závadných(propínání lokte snad ve všem), nežli v aplikaci. nabízí se otázka, k čemu potom ty formy jsou...

Korea: Co jsem četl, v Koreji existuje jistý master Blue(jeho web lze dohledat), který se skutečně soustředí na TKD jako na TKD a ne jako na sportovní boj. Většina TKD je sportovní a znám lidi, co tam odjeli s 7. kupem, vrátili se s černým páskem za 2 roky a nic neuměli. Takže tak...

už musím běžet, možná potom ještě něco napíšu.

Ještě jedna věc: vše, co jsem napsal o WTF je podloženo mými zkušenostmi a bohužel lety cvičení. Kde jsem asi mohl být, kdybych tehdá začal s něčím pořádným...
Asanoth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: pát 30. bře, 2007 23:00

Příspěvekod Asanoth » stř 05. říj, 2011 21:56

Tak dál, jen pro doplnění:

Kromě ITF a WTF, což jsou 2 nejpopulárnější a dalece největší organizace existují ještě některé minoritní, např. GTF, které se(mám z doslechu) u nás jednu dobu snad taky cvičilo.

Kromě těchto asociací existují taky styly TKD, které se nazývají "Kwan"(nejsem si tím jist, ale jedná se pravděpodobně o totéž slovo, jako čínský "Chuan" nebo "Quan", možná i "Kyun", ale to už fakt hádám). Př. Jung Do Kwan nebo Moo Duk Kwan. Tady se jedná buď o záležitosti "já-si-vymyslím-vlastní-styl-a-budu-nejlepší-borec", nebo skutečně o tradiční školy, hlásící se k odkazu předválečných dob a taky Kwanů vznikajících v 50. letech, ze kterých se pak složilo Taekwondo a snad i Tangsoodo. Tyhle školy pak většinou cvičí kompletní TKD, takže i páky, přehozy atp.(občas zbraně, ale to je spíš import z jiných stylů), je to něco jako například v Karate, kdy troufám si říct 95% škol cvičí systém okleštěný na údery a kopy, v lepším případě páky, a nikoliv komplexní boj "prázdnýma rukama" :) . O ničem takovém u nás nevím, pokud někdo ví, tak i já osobně takovou informaci uvítám.
Asanoth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: pát 30. bře, 2007 23:00

Příspěvekod Asanoth » stř 05. říj, 2011 22:02

Ještě k těm sestavám, hezký citát:

jungdokwan-taekwondo.blogspot.com píše:I recall going to one poomsae seminar and in the brake time between training I observed a 1st cup (thats just before black belt) going through Taegeuk 4 Jang. The bluebelts she trained with asked her why they had the non fingerstriking hand under their elbow as opposed to their hips as is cusomarily taught in basic technique. I will never forget the answer she gave them: "Because this looks a lot cooler. There is no reason other than that." I still crunge when I think about it. The blue belts just absorbed the answer and accepted it. I wonder if they are continuing the teaching of the cool move or if they have investigated the deeper applications at all?


Jedná se tady hned o první techniku(chlapec to necvičí uplně podle mých představ, hlavně ty kryty, ale o to teď nejde ;) )
Je u nás jen velmi málo lidí, kteří skutečně vědí, co pohyby v Poomsae znamenají... :(


edit:
Ještě se mi zdařilo najít stránku Mastera Blue: http://taekwondobible.com/
Asanoth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: pát 30. bře, 2007 23:00

Příspěvekod Thunderon » stř 02. lis, 2011 21:35

Dělám ITF a jsem nad míru spokojen.
V ITF je kladen velký důraz na sestavy oproti WTF. Ale člověk se neučí tak rychle akrobatické kopy jako ve WTF. V ITF se dá soutěžit ve více disciplínách sportovní boj((matsogi)od modrého pásku), sestavy(tul), silové přerážení((wiryok)od zeleného pásku ), speciální techniky((tuky) kopy ve výskoku).
V matsogi je semi-contact(stále bolestivé) ale narozdíl od WTF jsou povoleny údery do obličeje což je pro mne výhoda jelikož člověk je nucen dávat větší pozor. Pravidla se poslední dobou mění takže vysvětlovat je by bylo zbytečné.
Z mého pohledu je ITF více bojové umění jelikož jsem nenašel školu/klub kde by se čistě jel jenom sportovní boj. Semi-contact zas tolik nevadí techniky se učíme z větší části energicky.
Vůbec nevím jak je na tom WTF nikdy jsem žádný trénink neviděl. Ale nepochybuju že se najdou i školy/klub kde se učí i tradiční část Taekwonda.
Thunderon
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř 02. lis, 2011 0:00
Bydliště: Pardubice


Zpět na korejská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron