kettlebells

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod zenhas » úte 29. lis, 2011 8:56

Pročetl jsem zdejší diskuzi celkem podrobně, ale pořád mi chybělo to konkrétní co začátečníkovi pomůže. S kettlebellem cvičím nějakou dobu a jelikož jsem trošku chaotik, neumím tomu dát nějaký řád. Bohužel, žádný web, který jsem okolo KB nedává návod jak si sestavit program. Většinou jsou všechny stejné, samý marketing a na konci pozvánka na seminář.

Před pár dny jsem narazil na web zelezne koule. Dovolím si sem dát odkaz, možná by se to někomu mohlo takyhodit. Není to sice KB5 ale snad to nevadí. :)

http://www.zeleznakoule.cz/

Začali zveřejňovat cvičební programy. Doufám, že vydrží. Začal jsem podle nich cvičit. :P
zenhas
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » úte 29. lis, 2011 9:19

super, jen vic kettlebells v CR, rad se stavim na nejaky seminar, az budou!

k otazce "programu": na webu je k dohledani x desitek programu - viz treba knizka zdarma ke stazeni zde:

http://www.102kettlebellworkouts.com/

102 programu, enjoy :-)

bud jak bud, program bez spravneho provedeni cviku a bez systemu v pozadi je na nic. to nejhorsi, co cvicenec (navic zacatecnik, co s kettlebell nic neumi) muze udelat je skakat z jednoho progamu na druhy (metodou Workout of the Day/Week apod.), nebo naopak cvicit x mesicu program jeden. neni dulezite jen CO (cviky, program), ale KDO (zacatecnik? laik co se chce dostat do kondice? amater v tom ci onom sportu? profik?), JAK (technika) a PROC (jaky typ sily? mobilita? hypertrofie? hubnuti?) bude clovek ten ci onen program cvicit.

prave v tom se v KB5 odlisujeme - KB5 je system, ktery umozni tvorit programy na miru, sobe i ostatnim, ne jen smeska cviku a programu.

kdyz uz jsme u zacatecniku, zacatecnikovi pomuze, kdyz se nauci provadet par (doslova) cviku spravne, a najede na nejaky minimalisticky program.

kettlebell zdar, jen houst a vetsi kapky!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zenhas » úte 29. lis, 2011 11:03

Jasně souhlas. Je nutné se nejdříve cvik naučit provádět správně. Také jsem nejdříve absolvoval seminář.
Když se člověk dozví jak to dělat, na co si v tom kterém cviku dát pozor a navíc u toho přemýšlí hlavou je myslím polovina úspěchu zaručena. Zbytek už je jen dril.

Já cvičím jen pár cviků a různě je kombinuju. To co mi chybělo je nějaké vodítko, které by mě zároveň nutilo k pravidelnosti a cvičení vůbec. Mimo jiiné jsem i strašně líný. :)
zenhas
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » úte 29. lis, 2011 11:41

ha ha ha, liny jsme vsichni :-)

presne tak - jde o pravidelnost, avsak o pravidelnost v tom ci onom programu dle toho ci onoho systemu. zname prislovi totiz pravi, ze "selhani v planovani je planovani selhani".

v KB5 mame takovou skalu:

1: "seznamka" (novacek vezme zelezo poprvy do ruky, juuu, co to jeeee)

2: "hrani si" (nauci se zaklady, a obcas si zacvici tohle, tu onodle, onen Workout of the Day/Week; zabava, ne cviceni)

3: program (najede na konkretni - treba velmi jednoduchy - program podle konkretniho systemu, idealne na cca. 4-12 tydnu - vetsinou ne mene, ne vice)

4: system (pochopi system, ktery mu umozni sobe i jinym usit program na miru v zavislosti na konkretnich potrebach a cilech)

5: "filosofie" (zkusenost, vhled - koukne a vidi, vi, rozumi)

1 a 2 je novacek-zacatecnik, 3 uz cvicenec, 4 pokrocily cvicenec/instruktor, 5 instruktor.

at to slape, a podel se o zkusenosti ze cviceni se zelezem
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 29. lis, 2011 12:47

odsledujem ten jeho workout a ked sa mi bude pacit, tak ho odcvicim, alebo si z neho aspon nieco vyberiem... uvidime ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Seager3 » stř 30. lis, 2011 16:27

2: "hrani si" (nauci se zaklady, a obcas si zacvici tohle, tu onodle, onen Workout of the Day/Week; zabava, ne cviceni)

jak dlouho by tahle fáze měla trvat?
Seager3
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » stř 30. lis, 2011 21:13

nez dany cvik zvladnes pekne ciste technicky.

nekdo se nektere cviky nauci rychle, na jinych je treba delsi cas pracovat (mobilita kotniku, kycli ci hrudni patere se ti nezlepsi ze dne na den, sila dtto), u jinych je to o tom zkouset, zkouset, zkouset, a najednou se to povede, najednou to jde (treba cleany, snatche). spatne provedeni = zraneni (neni to otazka jestli nastane, ale kdy nastane). jak to jde, muzes dat tezsi vahy a pustit se do nejakeho rozumneho programu.

to je mimochodem specifikum systemu KB5 - rafinovana progrese a jasne strukturovane curriculum. neexistuje, aby se nekdo na jednom seminari spravne naucil press, snatch apod., na ne musi byt ready z predchozich cviku - deadlift pripravuje na swingy, TGU pripravuje na pressy, windmilly, bent pressy, snatche, swing na cleany a snatche, pressy na push pressy a jerky etc. etc. x lidi napodobuje zahranicni certifikacni seminare, ale zapominaji, ze tam jezdi ti, co uz to umi.

kazdopadne, nedelal bych z toho zase atomovou fyziku, je to proste o trpelivosti, casu a usili, nic vic.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Seager3 » stř 30. lis, 2011 22:00

ok, díky za odpověď, KB je pro mě novinka tak se snažím jak můžu, ale u BU a posilování nejsu žádný zelenáč, takže vím že se na to musí pomalu (nic neuspěchat), jedu podle Pavla Tsatsoulina a jeho Enter the kettlebell (příručka + video) přes Vaše stránky jsem na to došel + od něj The Naked warrior snad je to dobrý začátek
Seager3
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » čtv 01. pro, 2011 9:12

yes sir, dobry zacatek - technicky to sice neni uplne ono (TGU se kupr. dnes uz dela dost jinak), ale knizka je best of the best, stejne jako cvicebni programy v ni.

nedoporucuju jet Naked Warrior plus ETK, lepsi jedno nebo druhy.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Seager3 » čtv 01. pro, 2011 19:52

perfektní díky za odpověď a hodí se jet tacfit commando + ETK? jakože nijak mi to nevadí energie mám na obě dost, ale zas nevím jaký to má dopad celkově na tělo
Seager3
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » čtv 01. pro, 2011 22:52

jed jedno mesic az tri, pak druhy jedno az tri, zrovna ETK je pomerne dost narocnej program. vic neznamena lip, jen vic.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Seager3 » sob 03. pro, 2011 21:17

a ještě vás prosím, když budu dělat TGU tak jak ho dělá pan Tsatsouline v ETK zkazím tím něco? anebo bych se měl spíš inspirovat panem Cookem či někým jiným kdo ho dělá tak jak říkáte?
Seager3
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod girevik » ned 04. pro, 2011 2:17

Seager3 píše:a ještě vás prosím, když budu dělat TGU tak jak ho dělá pan Tsatsouline v ETK zkazím tím něco? anebo bych se měl spíš inspirovat panem Cookem či někým jiným kdo ho dělá tak jak říkáte?

Nezkazíš tím nic zásadního, ale nevyužiješ celý potenciál onoho cviku. Existuje 100 způsobů, jak TGU ukuchtit, ale zrovna Gray Cook tak trochu ví, o čem mluví - doporučuji rozhodně jeho způsob, ergo RKC způsob.

A jen taková informace na doplněnou - nejde o to, že by se v době, kdy bylo psáno ETK (tedy cca 2003) TGU dělalo jinak. Pouze jej Pavel zjednodušil na nutné minimum tak, aby to lidi z knihy pochopili.
girevik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » ned 04. pro, 2011 20:31

girevik: prvni odstavec naprosty souhlas, druhy nesouhlas - TGU se delalo v te dobe jinak - TGU "prinesl" do RKC Maxwell (ne Pavel), cvicil se tak jak je v ETK, pozdeji se vsak TGU chopili Cheng, Cook a Jones a trochu ho "vytunili", a jejich Kalos Sthenos verze se stala pozdeji RKC standardem. vsichni zmineni panove se o tom tu ci onde zminuji.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod girevik » pon 05. pro, 2011 11:06

Ok, díky za info, měl jsem nějaké mylné zdroje :)
girevik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » čtv 08. pro, 2011 13:46

pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » čtv 08. pro, 2011 14:17

Jářko v té psychologii Tě majó rádi :wink:
Super, že tam je to video, nekerý věci sem si špatně zapamatuvál :oops:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 08. pro, 2011 14:34

maji radi nebo ne, nevim, ale dohodli se mnou serial, takze se jeste teste na treti dil, o vyzive.

Honza Smetanka (autor) je sympatak, taky cvici bojova umeni a s kettlebells, vzdycky jsme prokecali nekolik hodin :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod girevik » čtv 08. pro, 2011 15:03

Ale ten TGU není RKC TGU nebo se pletu?
girevik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » čtv 08. pro, 2011 15:38

KB5 TGU ;-)
pm
mistr diskutér