Jaké bojové umění vybrat - sebeobrana + plotýnky

dotazy, připomínky, návrhy etc., týkající se serveru bojovaumeni.cz

Moderátor: bojovaumeni_cz

Jaké bojové umění vybrat - sebeobrana + plotýnky

Příspěvekod juhee » pát 02. pro, 2011 10:44

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu. Chci začít s nějakým b. uměním, jde mi hlavně o cvičení a efektivní sebeobranu. Problém je v tom, že mám vyhřezlé plotýnky. I přes to můžu relativně bez problému sportovat, ale nějaké umění (např. aikido) kde se sebou lidi házej, asi pro mne není úplně to nejlepší.
Jsem z Mladé Boleslavi, jestli tu něco takového vůbec je.

Díky moc za rady
Mire
juhee
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 02. pro, 2011 0:00

 

Příspěvekod levakbob » pát 02. pro, 2011 13:34

No nechci Tě zklamat, ale slovo "efektivní" a "neházet sebou" moc nejdou dohromady. Pokud má být sebeobrana efektivní musí docházet i k tomu, že sebou budou lidi házet... Být tebou se napřed soustředím hlavně na to posílení svalů kolem páteře (a vůbec celý "core") a teprve pak na nějakou efektivní sebeobranu a ideálně to celé pod dohledem někoho kvalifikovaného (bohužel v Boleslavi znám akorát tak capoeiru a to moc tvoje podmínky nesplňuje).

Anebo natrénuj střelbu, ta je efektivní dost a ty záda tam namáháš míň :-) (asi... nikdy jsem nestřílel)
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát 16. dub, 2010 23:00

Příspěvekod juhee » pát 02. pro, 2011 15:38

Asi jsem se nevyjadril uplne presne :) Ja se uz tri roky venuju posileni svalu kolem patere...rehabilitace a ruzna cviceni. Myslim ze jsem ve stavu, kdy s necim muzu zacit. Jen uz nikdy asi nebudu, ten co se s nim muze vytrit cela telecvicna :) Proto to resim tady na foru, protoze bych rad nalezl nekoho kvalifikovaneho, s kym to muzu probrat .)
juhee
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 02. pro, 2011 0:00

Příspěvekod juhee » pát 02. pro, 2011 15:42

resil jsem napriklad Wing Chun....
juhee
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 02. pro, 2011 0:00

Příspěvekod zipule » pon 05. pro, 2011 23:20

juhee píše:resil jsem napriklad Wing Chun....

Když to sem nikdo nepíše, napíšu ti to já...
Jestli máš na mysli http://www.wingtsung.cz/nabidka/262.html tak bych nedával moc šancí tomu, že se tam naučíš efektivně bránit, ale zajdi se tam párkrát podívat. Uvidíš jestli tam lidi posilujou, používají lapy, rukavice, spárují, řeší třeba i věci, které konfliktu předchází (tím pádem by to mohlo být blízko tvým požadavkům a pokud budou rozumní a dáš jim to zavčas vědět, tak s tebou ani nikdo nemusí vymetat tělocvičnu)... a nebo jenom dokola motají čisao, naznačují techniky a řeší co udělat když on udělá to nebo tohle, tak to pravděpodobně nebude co hledáš...
zipule
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 215
Registrován: úte 23. lis, 2010 0:00

Příspěvekod zipule » pon 05. pro, 2011 23:25

A jestli tě to doopravdy zajímá, tak vřele doporučuji udělat si čas a pročíst si starší témata. Mně to dost pomohlo, aspoň myslím, se v problematice trochu zorientovat. Pokud budeš číst pozorně a budeš ochotný o tom přemýšlet, tak myslím, že nakonec dojdeš k podobnému závěru jako tady většina a nakonec si budeš schopný pro sebe najít, co ti bude vyhovovat...
zipule
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 215
Registrován: úte 23. lis, 2010 0:00

Příspěvekod DaveStone » stř 07. pro, 2011 13:01

Co se týká wing chun, tak třeba takové lok yiu wing chun splňuje podmínku na šetření zad, to ano, ale zase bránit se tam asi moc nenaučíš. Alespoň ne za 2-3 roky. Já mohu mluvit pouze za brněnský oddíl a tam to vypadalo v podstatě ta jak píše zigule : ". a nebo jenom dokola motají čisao, naznačují techniky a řeší co udělat když on udělá to nebo tohle, tak to pravděpodobně nebude co hledáš..."
Líp bych to fakt nevystihl. Moc hezky napsané.

Rok a čtvrt se jely furt techniky do vzduchu, občas domluvené útoky a obrany ve dvojicích. Aby se prý vypilovala pořádně technika a dráhy pohybů. Jako cvičení super a kdyby trenér nezvedal nenápadně cenu a nemusel jsem pak jezdit až do Hustopečí, asi jsem tam zůstal. Odešel jsem, protože trenér to nezvládal organizačně, nedalo se s ním domluvit. Stručně řečeno.
DaveStone
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 144
Registrován: sob 08. zář, 2007 23:00
Bydliště: Vyškov

Příspěvekod luen » stř 07. pro, 2011 20:15

Ahoj kluci,

ze se vam do toho motam ..., ale ja bych si v prvni rade poresil plotynky! Teprve po dukladne lecbe (pokud je to vubec mozne), bych resil skoly bu/bs, ktere maji nejvyssi kredit v kraji.
Pokud by nebyla sance na zlepseni, tak bych se v techto oddilech snazil dohodnout na nejakem omezeni.

Snad jen velke zdravotni omezeni, je pro mne osobne akceptovatelnym duvodem k ustupku v urovni klubu (bez ohledu na nazev, cili znacku).

A jak uz tady padlo, je dulezite aby si clovek stal za tim, co pozaduje a v jake kvalite - pokud jde o klasicke wt, krouceni nebo jeho upgrady - nema to zadny smysl a samo o sobe to ani davat nemuze.

Ale abych jen nestrasil, neni to tak dlouho, co jsem delal seminar v Bratislave a klucina z wt-cka sikula. Skoda, ze nebylo vice prostoru na wing cheun (seminar byl primarne pro security). Nicmene videl jsem tam velkou praci od jinud, ktera ale byla sikovne naroubovana.
Sikovni wingcheunaci maji v tomto ohledu vyhodu. V mnoha zapasnickych stylech schazi neco jako je pretlacovani/tuisau, chcete-li lepeni/chisau. Z meho pohledu je to rozhodne prevoditelny na ulici a mnoho veci na klinche ... obecne na plnokontaktni zapasnicke formy boje. Vzdy k tomu bude sedet recak, volnej styl, nebo bjj ...

Nicmene uderovka je vetsinou (97%) :twisted: strasne, ale strasne spatna, ... prave proto, ze si vetsina uletava na lepeni a krouceni :evil: A kdyz se boucha, tak ty jepici retezacky. Tam se bohuzel sila neuci generovat, ale za to se naucite silu a pohyb degenerovat!
Obecene ma clovek v techto klubech tendenci mutovat do ruznych kreatur.
Chce to clf, paak mei, nebo sikovnou formu boxu - od klasickeho po gipsy boxing az po muay boran, muay thai ...

... a zbrane, to je kapitola sama pro sebe :wink:

Preji stastnou ruku pri vyberu.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Re: Jaké bojové umění vybrat - sebeobrana + plotýnky

Příspěvekod marcelo » čtv 08. pro, 2011 8:13

juhee píše:Ahoj, chtěl bych poprosit o radu. Chci začít s nějakým b. uměním, jde mi hlavně o cvičení a efektivní sebeobranu. Problém je v tom, že mám vyhřezlé plotýnky. I přes to můžu relativně bez problému sportovat, ale nějaké umění (např. aikido) kde se sebou lidi házej, asi pro mne není úplně to nejlepší.
Jsem z Mladé Boleslavi, jestli tu něco takového vůbec je.

Díky moc za rady
Mire


..v tomto pripade odporucam Kalanetiku alebo Pilates..ziadne funkcne BU s takouto diagnozou sa nejakej trosku lepsej urovni s tvrdsim kontaktom neda robit...je to smutny fakt.. :( Je jedno ci to budu hody,klinc alebo granaty s rukami a nohami...vsetko pojde pekne cez krize a chrbticu..

..ries si zdravie v prvom rade :wink:
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1121
Registrován: úte 26. úno, 2008 0:00

Re: Jaké bojové umění vybrat - sebeobrana + plotýnky

Příspěvekod zbek » pon 25. úno, 2013 10:12

Mám dotaz dělám cca 13l let BU a ted mám po operaci krční páteře titanová podložka v krku . Je to konečná nebo znáte někoho kdo mam po operaci krční páteře a blbne dal ? Počítám že dam teď tak cca rok relax .
Zbek
zbek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 80
Registrován: pát 04. čer, 2010 23:00

 

Re: Jaké bojové umění vybrat - sebeobrana + plotýnky

Příspěvekod Nina » pon 25. úno, 2013 13:06

zbek píše:Mám dotaz dělám cca 13l let BU a ted mám po operaci krční páteře titanová podložka v krku . Je to konečná nebo znáte někoho kdo mam po operaci krční páteře a blbne dal ? Počítám že dam teď tak cca rok relax .


Moje mamka má taky titanovou podložku v oblasti krční páteře. Předtím nijak moc necvičila, občas si zašla na spinnink. Teď pracuje (fyzicky), ale má problémy s otáčením hlavy - třeba když jde přes ulici a chce se podívat, jestli něco nejede. Musí to dělat opatrně. Po operaci je asi 2 roky.

Rozhodně bych se raději poradila se sportovním lékařem a také s Tvým ortopedem. Tvoje tělo bude asi v lepším stavu po 13 letech cvičení, než u mojí mamky. Hodně štěstí :wink:
Nina
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 25. úno, 2013 11:52


Zpět na bojovaumeni.cz

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron