BU a zdravy zivotni styl

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

jox

Příspěvekod hellas » pon 25. říj, 2004 20:24

a co krestansky valecny rady? :)
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

 

to hellas

Příspěvekod Anonymní » pon 25. říj, 2004 20:33

4hellas: Nemuzu rict, ze bych krestansky rytire "chapal" zas o tolik lip, ale pokud vim, tak krestanstvi nehlasalo nenasili tak absolutne. Jakasi sebeobrana tam byla snad vzdycky aspon tolerovatelna, a to i na urovni narodu. Ale ten Shaolin me vrta hlavou a nedokazu to manzelce vysvetlit :o) .
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

proc bu?

Příspěvekod Anonymní » pon 25. říj, 2004 20:36

Kdo mi poradite, treba prispejete ke zdravemu zivotnimu stylu nasi rodiny :))
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Senior » úte 26. říj, 2004 6:57

joxi

Křesťanství sice nemělo násilí jako "hlavní bod svého programu" ale jako významnou pomůcku k dosažení svých cílů rozhodně a pokud bych měl zvolit kdo byl v sebeobranné roli, jestli křesťané nebo Shaolin tak se stavím za ten Shaolin. Křesťanství v jeho největším středověkém rozmachu si agresivitou ničím nezadalo s dnešním radikálním islámem a všechny války se odjakživa vedly za účelem získání větší moci a bohatství, čemuž církev více či méně, vždy však významně fandila a podporovala to jak duchovně tak leckdy i finančně. Možná se mýlím z nedostatku informací, ale Shaolin podle mě v tomto byl o něčem úplně jiném.

Zdraví Tě Senior
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 179
Registrován: stř 25. úno, 2004 0:00

Příspěvekod Senior » úte 26. říj, 2004 7:01

:oops:

Tak....a teď jsem se společensky znemožnil protože až nyní jsem si pořádně přečetl to co psal jox, místo "nehlásilo nenásilí" jsem ve fofru četl "nehlásilo násilí" což je něco úplně jiného. Omlouvám se joxi a příště budu číst pomalu a víckrát... :?

Zdraví tě Senior
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 179
Registrován: stř 25. úno, 2004 0:00

Re: Proc bu?

Příspěvekod Miro » úte 26. říj, 2004 9:44

Jox,

jox píše:Me zase vubec nejde do hlavy, jak mohli buddhisticky mnisi dat dohromady neco jako klaster Shaolin. Vubec mi to nejde dohromady s nenasilim, ktery smerem od buddhismu slysim. Moc o tom pravda nevim, ale ten sex bych jeste chapal jako slabost, zvlast v dnesi dobe, kdy se ze vseho dela galimatias, ale jak jde k sobe buddhismus v "klasickym" obdobi a klaster s "palebnou silou" srovnatelnou s cisarskou armadou - to proste nevim. Chapes to?


aw, to je na strasne dlhu debatu ci na niekolko knih... V podstate sa to da pochopit velmi lahko na zaklade dvoch terminov klasickej cinskej filozofie, 'ti' a 'yong'. 'Ti' (vyslov tchi) znamena "telo, esencia", 'yong' (vyslov jung) znamena "pouzitie". To su dve velmi odlisne veci a cinske bojove umenia taktiez rozlisuju medzi nimi. Takze v mnohych cinskych BU mas zostavy na trening 'ti' a zostavy na trening 'yong'. Buddhisticke bojove umenia su primarne zalozene na trening 'ti', to jest trenuju telo, mysel, poznanie seba sameho a sveta okolo nas. Oficialne nepraktikuju "aplikacie", ale suvislost medzi 'ti' a 'yong' je samozrejma: ked rozumies sam sebe a svetu okolo sebe, samozrejme vies aj to, ako svoje porozumenie pouzit, a to plati i pre oblast boja.
Sun rad pouziva skolske priklady a ma pravdu (vdaka za ideu, Sune): cinske bojove umenia su ako skola - ziacikovia s ucia teoreticky (ti) pocitat jablka na papieri, miesto toho, aby ich pocitali v praxi na trhu (yong). Trva to mozno dlhsie a ucia sa spustu veci, ktore na prvy pohlad su zbytocne (napriklad delit hromadu jablk teoreticky medzi niekolkych ludi - kym v praxi by to slo omnoho lahsie podavanim jablk po jednom konkretnym ludom namiesto pracneho delenia), ale az sa to raz ziacik nauci (napriklad delit), nema problem s uplatnenim a daleko predci toho, kto deli jablka systemom jedno Durovi, jedno Ferovi, jedno Aladarovi...

Okrem toho, mnisska komunita je tak trochu iny svet, platia tam trochu ine pravidla ako pre vonkajsi svet. Klastory boli vzdy utociskom ludi mimo zakon (mnoho ludi sa stalo mnichmi prave preto, aby usli pred svetskym trestom), a nezriedka sa do klastorov uchylovali generali a vojaci na dochodku. Avsak klastorov typu Shaolin bolo iba par a aj tam nie vsetci mnisi praktikovali bojove umenia a iba par z nich bolo skutocne nadpriemernych. Urcite ich nikdy neboli stovky ci nebodaj tisicky a rozhodne sa nedali porovnavat s cisarskou armadou - to uz su legendy a myty...

A uplne na zaver, buddhizmus nepropaguje pacifizmus - aj idea nenasilia moze obsahovat (a celkom odovodnene) nasilie. Ak si pozries Jataky (džátaky), knihy buddhistickeho kanonu popisujuce Buddhove predosle zivoty, zistis, ze sam zabijal, aby jednak uchranil obete vraha pred nasilim a jednak aby uchranil vraha pred nasledkom zlej karmy (aj za cenu ziskania vlastnej zlej karmy). Film Seven Samurai od Kurosawu ma peknu scenu na zaciatku, kde jeden z tych samurajov sa stane mnichom, aby mohol zachranit male dieta, ktore nejaky unosca ohrozuje - a aby to dieta mohol zachranit, zabije toho unoscu...

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

4Senior

Příspěvekod Anonymní » úte 26. říj, 2004 11:03

Srovnání vojenský agresivity středověkýho křesťanství a islámu dost sedí. V obojím je viditelný proud pro agresivitu a taky velký proud proti ní - a přestože je možná většinový, nemá dost síly nebo chuti jí zastavit. Jen jsem si nevšim u křesťanů toho legračního druhu sebevražednejch atentátníků - že by jako ňákej křižák vlítnul do muslimský putyky mezi civily a vodbouchnul na sobě soudek s prachem a čekal za to spásu nebo co :roll: Taky by mě zajímalo jak se na dnešní dobu budou dívat muslimský historikové za pětset let, ale toho se těžko dožiju :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Senior » úte 26. říj, 2004 11:33

joxi

:D :D skoro jsem že někdo přijde s vizí sebevražedného středověkého rytíře... :D
Copak jsi neviděl na závěr Brian´s Life od Monty Pythonů to sebevražedné mučednické komando? :D

Zdraví Tě Senior
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 179
Registrován: stř 25. úno, 2004 0:00

Re: Proc bu?

Příspěvekod Anonymní » úte 26. říj, 2004 11:36

Díky Miro za důkladnou odpověď!
Miro píše: Buddhisticke bojove umenia su primarne zalozene na trening 'ti', to jest trenuju telo, mysel, poznanie seba sameho a sveta okolo nas. Oficialne nepraktikuju "aplikacie"

Jo, slyšel jsem, že starej Bodhidharma byl tak zhnusenej fyzickou kondicí mnichů co nevydrželi na meditacích, že jim tam zavedl cvičení, který se naučil v indický armádě. Teda původně něco jako zdravej životní styl ... :D No a pak to šlo vlastní cestou, to ten tvuj Sun hezky vysvětluje na těch jabkách :) Je ti nevěřim, že tam přímo píše vo Durovi a Ferovi :lol: Myslíš že teda starý mniši chápou aplikace pro skutečný praní spíš jako trochu exces? Jako "doufáme že se ty naši mladý kohouti vyblbnou a přijdou k rozumu, hlavně když se cestou něco naučej o sobě a o světě?"

Miro píše: a nezriedka sa do klastorov uchylovali generali a vojaci na dochodku.

Aha, to mě nenapadlo. Takže tam měli víc druhů lidí? Neco jako když Johaniti nebo kdo měli bratry kněze, bratry ošetřovatele a bratry rytíře?

Miro píše: rozhodne sa nedali porovnavat s cisarskou armadou - to uz su legendy a myty...

Búúú, takže ta báječná historka o tom, jak císař požádal Shaolin aby ve svý provincii dali za vyučenou loupežníkům, a oni se toho zhostili s takovou vervou a důkladností, že se jich sám císař lek a rači je svou armádou za nemalých obtíží rozkulačil, je jen kec a modrá knihovna? To mě mrrrrzí :cry:

Miro píše:A uplne na zaver, buddhizmus nepropaguje pacifizmus - aj idea nenasilia moze obsahovat (a celkom odovodnene) nasilie. Ak si pozries Jataky (džátaky), knihy buddhistickeho kanonu popisujuce Buddhove predosle zivoty, zistis, ze sam zabijal, aby jednak uchranil obete vraha pred nasilim a jednak aby uchranil vraha pred nasledkom zlej karmy (aj za cenu ziskania vlastnej zlej karmy).

To sem teda netušil 8O

Miro píše:Film Seven Samurai od Kurosawu ma peknu scenu na zaciatku, kde jeden z tych samurajov sa stane mnichom, aby mohol zachranit male dieta, ktore nejaky unosca ohrozuje - a aby to dieta mohol zachranit, zabije toho unoscu...

Ta scéna se mi líbí, i s tou její vnitřní rozporností. Ale chápal jsem to spíš tak, že samuraj je buddhistou, aby byl lepším samurajem - a že samotnýmu nini jasný jak moc vlastně je mnichem - koneckonců to bylo spíš účelový jednání, ale zas ne tak moc... :? Naopak od mnicha bych nečekal, že by se chtěl stát samurajem nebo generálem, aby byl lepším mnichem.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Proc bu?

Příspěvekod sun » úte 26. říj, 2004 12:27

Anonymní píše: :D No a pak to šlo vlastní cestou, to ten tvuj Sun hezky vysvětluje na těch jabkách :)


Já jsem nic o jabkách neříkal. To je Mirův nápad.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 285
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Zlín

Proč bu?

Příspěvekod Anonymní » úte 26. říj, 2004 12:48

Herdek, ten úplnej anonym nahoře sem já

(4Sun: Ahoj, mám tu hrušku. Chceš? :))
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Proč bu?

Příspěvekod sun » úte 26. říj, 2004 12:54

jox píše:Herdek, ten úplnej anonym nahoře sem já

(4Sun: Ahoj, mám tu hrušku. Chceš? :))


Dík. Mám na svačinu hrozny a jinak jsme tu spíše na tekuté švestky. :-)
sun
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 285
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Zlín

Příspěvekod Miro » úte 26. říj, 2004 12:57

Chacha, ten Sun nie je moj, je nas (prispieva tu do fora), teda je aj Tvoj. Moj bol akurat ten priklad s jablkami, a Suna som spomenul, pretoze on zacal s porovnavanim vyuky bojovych umeni s vyukou v skole.
Cvicenia pripisovane Bodhidharmovi (tie knihy s cviceniami samozrejme nenapisal on, su z neskorsej doby) su principialne cvicenia na natahovanie sliach a su to teda typu "neigong" (cosi ako joga, kde cvicenim tela sa cvici netelesna cast cloveka) - v podstate zdravotno-spiritualne cvicenia s velmi dobrym vyuzitim pre bojove ucely (ale nie su to priamo bojove cvicenia).
Inak mas pravdu s tymi starymi mnichmi, a ja to stale a stale opakujem, a furt mam pocit, ze to nikomu nedochadza, ze cinske bojove umenia nie su o tom, ako mlatit ludi. Je to pouzivanie metod cvicenia tela na rozvoj vnutornych stranok cloveka (a la Bodhidharma), je to pouzivanie bojovych technik za ucelom poznania, skutocnym cielom je daleko viac, nez puhe mlatenie sa v ringu ci na bojisku. Az sa clovek nauci rozumiet, potom svoje porozumenie moze pouzit aj na sebaobranu, ale principialne cinske bojove umenia nie su sebaobrana, su sebapoznanie (ono klasicke Sokratovo "Poznaj sam seba").
Myslel som to tak, ze ti generali ci vojaci na dochodku sa na stare kolena stavali mnichmi, to bola taka dost rozsirena tradicia, urcity sposob vyvazenia ich celozivotneho zabijania. Boli mnichmi, ale svoju expertnost si nenechavali pre seba, ucili mladych mnichov, ktori to potom odovzdavali dalej...
Aj Tvoja charakteristika rozporuplnosti onej sceny je ok, naozaj to bolo ucelove jednanie (mimochodom, ta udalost sa udajne kedysi v Japonsku skutocne odohrala, to nebol umelecky vymysel).

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Příspěvekod hellas » úte 26. říj, 2004 15:00

Válečný řády a agresívní křesťanství: není to tak jednoduchý, jak se nám to teď jeví :) pohledy světské a církevní moci byli přece jen kapku rozdílný, ale jen kapku :)
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Příspěvekod Anonymní » stř 27. říj, 2004 9:58

Senior píše:joxi
Copak jsi neviděl na závěr Brian´s Life od Monty Pythonů to sebevražedné mučednické komando? :D
Zdraví Tě Senior

:o Neviděl. Přišel jsem o hodně? 8)

4hellas: Mohl bys to rozvést?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Senior » stř 27. říj, 2004 10:37

joxi

To jsi teda přišel o hodně :D ...ve chvíli kdy je Brian omylem ukřižován a ztrácí naději se římští vojáci v hrůze rozprchnou před skupinkou černě odděných bojovníků, předstoupí před Briana který se zaraduje že ho jdou osvobodit, ale posléze mu úsměv tuhne protože vůdce zakuklených teroristů rozčileně přečte jakousi rezoluci nesouhlasící s Brianovým ukřižováním a s římským zřízením vůbec a demonstativně se před jeho očima všichni probodnou :D :D

Sežeň si ten film, myslím že je už i na DVD, stojí to za to, jen se na to nedívej se svými křesťanskými přáteli.... :D :D ...anebo jo, as·poň uvidíš co oni na to.

Zdraví Tě Senior
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 179
Registrován: stř 25. úno, 2004 0:00

Příspěvekod hellas » stř 27. říj, 2004 13:53

4jox: to máš těžký, musí být nálada... :?
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Příspěvekod Anonymní » stř 27. říj, 2004 19:22

4Senior: :lol: :lol: :lol:
4Hellas: Souhlas
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Jayo » ned 10. črc, 2005 9:11

Zdar... nechce sa mi citat tie hadky o sexe, tak sa len spytam strucne a jasne...

ked cvicim kazdy den qigong, a orgazmus mam tak 2-3 x do tyzdna, mozem si ublizit?

No ako to citam po sebe, ta veta hore sa lahko moze stat tercom vysmechov, dvojzmyselnych narazok a neviem coho. :-) S tym ublizenim som to myslel tak, ze ci moze kvoli tym orgazmom nastat nejaka energeticka nerovnovaha, alebo take nieco, co ked budem praktikovat dlhodobo, tak moze mat nejake zdravotne nasledky. Lebo nechce sa mi vzdavat ani jedneho ani druheho. :-)
Jayo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 84
Registrován: sob 28. kvě, 2005 23:00

Pro Jayo

Příspěvekod centreman » pon 11. črc, 2005 21:11

Jayo, pokud cvičíš Qi-gong, tak ses určitě doslechl o taoistické sexuální alchymii. Pak určitě víš, že muž může mít jeden nebo i vícenásobný orgasmus v rozmezí třeba několika minut, aniž by ejakuloval. Orgasmus přichází asi vteřinu nebo dvě před ejakulací, takže orgasmus si užiješ, ejakulaci zabráníš stahem sválů pánevního dna, nádechem atd atd... Nebo stiskem bodu chuej-jin. Doporučuji také přes den provádět tzv. jelení cvik, což je napínání svěračů, svalů pánevního dna. Jde o to, že posiluješ svaly pánevního dna např. přerušováním proudu přo močení, nádech stáhnout - přerušit, výdech povolit - močit... Vícekrát za sebou opakovat. Vypěstuješ si silné svaly pánevního dna, dá ti to víc, než posilovat bicepsy, protože to stimuluje sexuální sílu, masíruje prostatu a posílá to čchi zadní střední drahou do mozku, mozek je stimulován.

Sám jsem se přesvědčil těmito metodami, že lze mít třeba i 3 - 4 plnohodnotné orgasmy v rozmezí několika minut, aniž bys ejakuloval. Jakmile dojde k ejakulaci, končí hra....to je každému jasné...

Jestliže cvičíš Qi-gong každý den, chápu, že je tvá čchi silná, sex Tě pak baví. V ejakulaci 2x týdně bych neviděl problém, i když 2x týdně se doporučuje myslím ve věku 20 - 30 let. Kolem 30 - 40 let myslím tradiční Kánon ®lutého Císaře (tradiční čínská medicína) doporučuje ejakulaci jen 1x týdně, v případě, že jsi jinak zdráv.

Další zajímavou informaci jsem vyčetl: před pohlavním stykem převeď energii čchi ze spodního tan-tchienu do středního. Pak měj sex. Protože je spodní tan-tchien prázný, nemělo by to tak uškodit, jako kdyby byl plný čchi. Ta je nyní ve středním tan-tchienu.

Po sexu klidně převeď čchi ze středního tan-tchienu zpět do spodního, naplň ho znovu...
Neměl bys být tak vyčerpaný, šetříš si energii.

Zde uvádím dobrý odkaz na taoistickou alchymii, Qi-gong, astrologii, kosmologii:

www.taiji.euweb.cz
centreman
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 31
Registrován: stř 23. bře, 2005 0:00

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků