Makoto píše:Priznavam, nemam diplom ani na jednu z vyse jmenovanych disciplin, nicmene jsem se vzdycky ridil jednim pravidlem: Podival jsem se na cloveka, ktery mi rikal, jak mam to, ci ono delat a pokud jsem videl, ze na nem jsou videt vysledky, o kterych hovori, poslechl jsem ho. V praxi to vypadalo tak, ze kdyz ke me v posilovne (v dobe, kdy jsem si rikal, ze Schwarzenegger je buh

prisel nejaky vychrtlik a zacal mi radit, jak mam delat nejaky cvik, poslal jsem ho slusne na misto, odkud prisel. Pokud to vsak byl bobulac, u ktereho bylo videt, ze uz ma nacviceno, vetsinou jsem to aspon zvazil, pokud rovnou neupravil dle jeho rady. A v pripade kettles je to stejne. Proto jsem psal o Stevu Maxwellovi. Rozhodne nejen u nej nevidim zadnou svalovou disbalanci...a to je v dosti pokrocilem veku. Ale diky za prispevek od diplomovaneho odbornika. Mozna by stalo za to si o tom zjistit vice a ziskat vlastni zkusenost......ale tvuj diplom, tvoje nazory.
Sorry, že reaguji na příspěvek z minulého desetiletí, ale pročítal jsem si celé vlákno, tak mi to nedalo
Samozřejmě není nic běžnějšího, než posuzovat potenciál přínosu rady cvičícího/trenéra podle jeho vlastního vzhledu. To je čirá klasika. A nepochybně je i logická. Nicméně... Svalová hypertrofie není zase tak obtížný cíl a při pořádném tréninku a solidní stravě za čas skoro každý může být kulturistou

Ale co to vypovídá o kvalitě jeho tréninku a v neposlední řadě o vlivu na zdraví? Daleko méně, než si většina lidí domnívá.
Uvedu příklad. Chodím do World Class v Millenium Plaza, tam chodí leckdo - od pumpiček, přes pivně-mozolovité politiky, luxusní šlapky (vlastně v mnoha ohledech to samé jako politici, ale hezčí

) a nakonec spousta flákačů (typu Kazmy apod.), kteří tam patrně chodí jen, aby řekli, že chodí do fitness

Samozřejmě je tam i tým "elitních" trenérů, kteří mají společné jedno - nízké IQ a absenci zájmu o zdraví klienta

Samozřejmě je to nadsázka, nicméně skutečně nikdo z nich nepřemýšlí proč a k čemu jaký cvik klientovi je a tak klientům úspěšně poškozují páteř, klouby a prohlubují škodlivé stereotypy. To ale samozřejmě není jenom jejich doména, ale i mnoha dalších.
Naopak tam ale chodí jeden asiat... Nevím jaké národnosti, ale na Japonce nevypadá, spíše Číňan nebo Korejec. To je ale jedno. Svalovým objemem zrovna neoplývá. Dělá většinou cviky na ohebnost, rovnováhu, břicho a hluboký stabilizační systém. A všichni (včetně trenérů) se ušklebují... On ale má dokonale ohebnou páteř, skvělý hl. stabil. systém, žádné zkrácené svaly, žádné dysbalance. Ten člověk vypadá dokonale zdravý a zejména má dokonale zdravou páteř. Jako nikdo jiný ve fitku. A oni se mu smějí... Dobrý, ne?
Každý má právo na vlastní názor. Můj názor je, že zdraví je na prvním místě a právě ono by mělo být tím, co trénink utváří. A jak se dívám okolo sebe, tak tento názor v praxi (skutečně v praxi) skoro nikdo nesdílí. Je opět můj osobní názor, jakožto trenéra (ač se tomu mimo výuky a tréninků rodiny a přátel prakticky nevěnuji).
Když už jsi zmínil S. Maxwella... Jistě, kondice na jeho věk (i nejen na jeho věk) výborná. Avšak... klasický horní zkřížený syndrom (nadměrná lordóza krční páteře a silná protrakce ramen). Ten člověk je určitě fit, ale zrovna dvakrát zdravý není. A pokud se některému fyzioterapeutovi zdá jeho figura zdravá, tak to tedy má úcta... On se leckomu i Vít Chaloupka zdá dokonale zdravý...
Samozřejmě, obecně vzato je Steve na tom celkem fajn, ale minimálně ramena a krk bych takové mít nikdy nechtěl.
Jinak třeba já jsem "kouloval" ještě když mnozí z Vás o "kettlebells" nic nevěděli

Neboť pocházím ze země, se kterou jsou dnes nejčastěji pojeny...
Rozhodně skvělá pomůcka, ale platí to samé jako u jiných cviků - váha by měla být taková, aby cvik byl 100% fyziologicky správný a čistý.