BU/BS pro 16 letýho

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

BU/BS pro 16 letýho

Příspěvekod JoanL » sob 31. bře, 2012 16:39

Zdravím, jsem tu nový a rád bych se zeptal jaký bojový umění bych měl zvolit pro sebe...

Mám celkem problém se rozhodnout, protože sportu moc nefandím a nevím jestli s váhou 99kg a 180cm jsem schopen dělat nějakej náročnej bojovej sport.. box bych třeba neudýchal :D

Napadl mě Wing Chun, dost se mi líbí.. jde mi o co nejlepší sebeobranu, aby když mě někdo napadne tak abych byl schopen se ubránit a poslat ho k zemi.. nechci mu nutně vyrazit všechny zuby, ale nějaký úder kterým ho pošlu k zemi..

Koukal jsem se na možnosti které tu mám a jsou to -
ABADÁ CAPOEIRA, AIKIDO IKEDA DOJO, IPPON KARATE KLUB SHOTOKAN, Taekwon-do, Kung-fu, Wing Chun, THAI CHI, Box.

Je dost možný, že třeba ta capoeira tu už neni.. nebo Kung fu.. ale ostatní na 100% ano..

Co bych měl tedy zvolit? Jako kdybych se měl chovat jako dítě tak bych chtěl něco co umí Seagal :D Ale vím, že to reálné není.. nicméně umí Wing Chun, tak i proto mě to celkem zaujalo.
JoanL
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: pát 30. bře, 2012 23:00

 

Příspěvekod JoanL » sob 31. bře, 2012 20:01

No já ale právě nechci nikomu vyrážet zuby.. mu dám pěstí, vyrazím zuby a budu mít problém ne? :/ Nebo proti mě nastoupí nějakej karatista, nebo volnej styl, kickbox atp.. a nakope mě.. tak nevím no
JoanL
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: pát 30. bře, 2012 23:00

Příspěvekod Sennin » sob 31. bře, 2012 20:25

Nauč se fackovat :wink: Dobrá facka je lepší jak rána pěstí, to mi věř...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod JoanL » sob 31. bře, 2012 20:29

Když mě napadne a dá mi pěstí nebo vytáhne nůž, tak ho fakt fackovat nebudu :? Nicméně s fackou ale tak nějak souhlasim.. chci se naučit bránit.. ale to fackou nejde.
JoanL
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: pát 30. bře, 2012 23:00

Příspěvekod will » sob 31. bře, 2012 21:45

No jestli jsem to dobře pochopil, takže chceš dělat nějaké bojové umění, kde ovšem nebudeš muset vyrážet zuby, no to je docela oříšek, protože sebeobrana nebo bu,bs, jsou hlavně o úderech a kopech, když se tedy budeme držet tvých požadavků, tak by přicházel do úvahy, zápas, judo, brazilské jj. Jinak to, že se budeš bránit noži holýma rukama je nesmysl, na to potřebuješ spíše umět rychle běhat nebo dobře zacházet se stolem a židlí.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Příspěvekod JoanL » sob 31. bře, 2012 22:01

Takže jsem asi vážně zblblej z filmů kde někomu vyrazí nůž z ruky, vykopnou atp? Jako vím, že jsou to údery a válet se po zemi v ulici někde, ve výtahu nebudu.. zkrátka abych ale nemusel dávat údery jen rukama, jako třeba box.. Spíše jde o nějaký chmaty.. aikido, wing chun.. má tu s tím někdo zkušenost? hlavně s wing chun.. dost mě to zaujalo, ty údery atp. Bojový umění no.. nebo sport, nevim přesnej rozdíl zkrátka sebeobranu.

Jde zkrátka o to, aby když se proti mě postaví někdo třeba a napadne mě.. nebo mi dá pěstí.. tak abych se tomu nějakými údery vyhnul a přemohl ho.. je dost možný, že se setkám spíše s boxery než s někým kdo umí aikido, thai chi atp.. Chci používat ruce, nohy atp.. Jako vypadá to, že jsem rozhodlej pro wing chun, ale radši se zeptám, protože je dost možný že mě filmy dost zmátly.. když vidim Seagala jak mu vyrazí nůž rukou, tak si prostě myslím, že to tak opravdu je. Boxu bych se chtěl věnovat až za nějakej čas.. teď jde o to, abych se naučil efektivní sebeobranu. Nevím jak bych se bránil proti 2 útočníkům s judem.. na to jsem chodil jeden čas.. nic horšího jsem neviděl.. aspon z mého pohledu a když jsem slyšel, že dostal trenér nakládačku a černej pás v judu mu ani trošku nepomohl.. tak jsem to zabalil.
JoanL
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: pát 30. bře, 2012 23:00

Příspěvekod Pec » sob 31. bře, 2012 22:46

V boxu se minimálně naučíš kvalitně a rychle se hýbat (což se hodí pro útok i útěk), získáš představu, jak mohou vypadat útoky při plné rychlosti.
Box je všestranný sport, dobrý základ pro cvičení jakékoliv sebeobrany.
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 353
Registrován: čtv 10. pro, 2009 0:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Genesis » ned 01. dub, 2012 7:57

Představa o tom, jak probíhá konflikt získaná z filmů se Segalem je cesta do nemocnice. Navíc ti jde pořád o techniku, ale spíš potřebuješ srdce a fyzičku, což ti dá box.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod freekarol » ned 01. dub, 2012 8:45

JoanL: at už jsi sebevětší pacifista, tak při reálné sebeobrané tomu druhému člověku vždy něco uděláš. Pokud nechceš ubližovat, tak se místo bojování, radši nauč prevenci=jak se do konfliktu nedostat, jak nebýt napaden+verbální a nonverbální sebeobranu.

Už jsi se v podstatě rozhodnul pro Wing Chun, tak si ho zkus a uvidíš. :)
Train Hard, Relax Hard.
freekarol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 106
Registrován: pon 05. bře, 2007 0:00
Bydliště: Ústecký Kraj

Příspěvekod JoanL » ned 01. dub, 2012 13:08

No tak koukám, že budu muset zvolit asi box.. ale nadšenej z toho nejsem, protože doma poslouchám od matky, že když dám někomu nějakej úder z boxu tak můžu mít mnohem větší problém, než když použiju nějakej chmat z bojovýho umění.. Hlavně se bojím, že mě napadne nějakej kickboxer nebo tak a nakope mě.. protože v boxu se používaj jen ruce..

Navíc v boxu mi vyrazí zuby až se tam do mě pustí :/ Wing Chun se mi mooc líbí, ale nemůžu se rozhodovat sám jelikož vím prd. Opět jsem hltal film IP man a mam zas zkreslený představy :D Co vlastně děláte vy za BU/BS?

Mě příjde prostě divný se učit box, kde jde jen o ruce.. kde mi na treninku vyrazí zuby a kde to nebudu dávat, protože co jsem koukal tak tam je i švihadlo, kliky atp.. a já švihadlo nikdy neměl v rukou :D

Spíše mě fakt zajímalo to co umí Seagal, jelikož používá chmaty.. neřikam, že bych mával rukama proti noži.. ale údery na citlivá místa, kroucení rukou atp.. to mě zaujalo.
JoanL
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: pát 30. bře, 2012 23:00

 

Příspěvekod hellas » ned 01. dub, 2012 13:11

:lol: :lol: :lol:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Příspěvekod Genesis » ned 01. dub, 2012 14:26

Ano, na boxu ti vyrazí všechny zuby, pokud teda neinvestuje stovku a nekoupíš si chránič na zuby.

Nebudeš dávat tréninky, tak tě to donutí třeba se sebou něco dělat a nabrat sílu a kondici, nebo si jako myslíš, že bez toho to nejde?

Tvoje máma se nějak specializuje na právo a sebeobranu?

Podívej se na diskuze o aikidu, projdi je a třeba se ti trochu na ty chmaty a Segala změní názor.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod Dalt » ned 01. dub, 2012 14:40

copak vyrazeny zuby - to je v pohode, ale priprav se ze ti hned na prvnim teninku boxu prerazej nos (poznavaci znameni boxeru), nastipnou zebra a pokud nebudes stihat kliky jako ostatni tak te bude trener flakat rakoskou prez prdel - to ze jsi nedrzel svihadlo nikdy v ruce trenerum na boxu radsi nerikej - vzdy je to strasne vytoci a misto toho musis behat 10 km s 15 kilovym batohem. Navic uz po zhruba mesici trenovani boxu nastavaji u boxeru nenavratny zhoubny zmeny na mozku, projevujici se straslivou agresi a zalibou ve vyrazeni zubu novackum na treninzich...tzn jdi do toho aikida :wink:
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Příspěvekod freekarol » ned 01. dub, 2012 15:05

Dalt píše:copak vyrazeny zuby - to je v pohode, ale priprav se ze ti hned na prvnim teninku boxu prerazej nos (poznavaci znameni boxeru), nastipnou zebra a pokud nebudes stihat kliky jako ostatni tak te bude trener flakat rakoskou prez prdel - to ze jsi nedrzel svihadlo nikdy v ruce trenerum na boxu radsi nerikej - vzdy je to strasne vytoci a misto toho musis behat 10 km s 15 kilovym batohem. Navic uz po zhruba mesici trenovani boxu nastavaji u boxeru nenavratny zhoubny zmeny na mozku, projevujici se straslivou agresi a zalibou ve vyrazeni zubu novackum na treninzich...tzn jdi do toho aikida :wink:


Bacha, ještě to někdo vezme fakt vážně. Ale ty nechceš mít konkurenci a tak chudáka posíláš na aikido. :)
Train Hard, Relax Hard.
freekarol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 106
Registrován: pon 05. bře, 2007 0:00
Bydliště: Ústecký Kraj

Příspěvekod JoanL » ned 01. dub, 2012 17:10

aikido jsem tak nějak zavrhl, ale ono to vypadá hodně hezky, když udělate nějakej chmat a už leží na zemi.. než do něj bezhlavě mlátit.

Mě přijde celkem trapný přijít na box se svou fyzičkou.. tam to je samej namakanec, atlet nebo tak..
Chránič na zuby jednoduše, ale nevim jak budu snášet rány.. se tam rozbrečim :/ :D
Máma dělala u policie, navíc právo probírala nějak ve škole a hlavně prej měla známý a případy atp kdy právě se třeba boxer popral s někým a protože použil nějakej úder z boxu proti někomu kdo nic neumí tak měl problém.. i přesto, že se branil.

Dalt.. zní to celkem vtipně, ale i děsivě.. protože se říká, že rány do hlavy ti fakt s mozkem něco udělaji a boxeři agresivní opravdu jsou.. a přerazit nos, vyrazit zuby můžou taky.. toho se právě bojim. Já prostě byl asi zasněnej v tom, že mi někdo bude chtít dát pěstí, já se u vyhnu a použiju nějakej chmat a dostanu ho k zemi :D

Já jsem se chtěl vždy věnovat boxu.. bojovym uměním atp.. ale v boxu i zápasy atp, ale to nemám šanci :/ holt zase film Rocky :D

Takže říkáte, že bych měl jít na box? Jak to probíhá u nováčků? první hodina atp.. nebudu tam za blbce, že tam lezu s takovou fyzičkou a nejsem schopnej udýchat ani úder? Kliky udělam sotva 5x.. švihadlo jsem ani neměl.. a když dostanu pěstí tak se ve mne nezapře melancholik :/ :D
JoanL
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: pát 30. bře, 2012 23:00

Příspěvekod will » ned 01. dub, 2012 20:03

No nevím jak to probíhá v box klubech, ale nejlepší je začít v září tj. na začátku školního roku, kdy probíhá nábor, tedy začne vás víc začátečníků a nebudeš se tam cítit blbě, trénér se věnuje všem začátečnkům stejně. Ale nevím třeba nabírají v některých box klubech celoročne, ale to není problém stačí se zeptat. Kondici neřeš tu si tam vybuduješ a naučíš se makat i doma. Co se týče práva, když jako boxer někomu přerazíš sanici, tak tvoje trestní zodpovědnost bude stejná jako, kdyby ji přerazil laik, může tam, ale být přitěžující okolnost, že jsi boxer, s tím holt musíš počítat a radši se problémům ze široka vyhnout a bojová umění používat pouze pro případ ohrožení na životě. Jinak jestli se tí líbí páky, tak kromě aikida se cvičí i v jiu-jitsu nebo v alkampf-jutsu, atd.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Příspěvekod JoanL » ned 01. dub, 2012 20:40

Dobře děkuji mockrát. Zvolím asi ten box, zeptám se jich a podívám se tam osobně. Jinak ještě otázka.. mohu box trénovat i doma? mám v plánu si pořídit boxovací pytel, hrušku už mám.
JoanL
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: pát 30. bře, 2012 23:00

Příspěvekod Genesis » ned 01. dub, 2012 21:02

K tomu právu soudy myslim nerozlišujou co děláš, takže když už máš mít přitěžující okolnost za BU/BS, tak at ti aspon k něčemu je.

Jinak boxu se neboj, pokud vydržíš, tak z tebe může udělat chlapa.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod Pec » pon 02. dub, 2012 7:40

JoanL píše:Dobře děkuji mockrát. Zvolím asi ten box, zeptám se jich a podívám se tam osobně. Jinak ještě otázka.. mohu box trénovat i doma? mám v plánu si pořídit boxovací pytel, hrušku už mám.

Na tréninku by ti měli vysvětlit, že nohy jsou důležitější. Takže doma ze začátku spíš běh nebo kolo.
Pec
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 353
Registrován: čtv 10. pro, 2009 0:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod levakbob » pon 02. dub, 2012 8:18

Jinak vykopávání nože z ruky učí Kroupa. Má to i na fotkách.
levakbob
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 143
Registrován: pát 16. dub, 2010 23:00

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků