Trénik doma - kondice, strečing nebo i něco víc?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Sinister » stř 27. říj, 2004 12:45

ahoj. chtel bych vas taky pozadat o par rad. jsem clovek ktery (zatim) zadne BU nedela, ale chtel bych, a predtim bych chtel ziskat aspon trochu kondicku. jsem ale z maleho mesta, fitness zadny, kurzy jogy nebo tak taky nic. tak jsem se chtel zeptat jestli nevite o nejake strance kde jsou rady jak na stretching a posilovani doma... hlavne bych potreboval ten stretching, na to posilovani si neco vymyslim
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Ondra » stř 27. říj, 2004 13:00

RE: chtel bych vas taky pozadat o par rad. jsem clovek ktery (zatim) zadne BU nedela, ale chtel bych, a predtim bych chtel ziskat aspon trochu kondicku

Ahoj, vychází hodně zajímavých knížek jako třeba tohohle typu: http://hudba-tiscali.vltava.cz/store/Go ... SE00618369 já jsem si koupil i knížu (ale ta na tom serveru nebyla) Posilování v bojových sportech, stojí asi 80kč a je to spíš zaměřeno na cvičení a posilování doma bez nářadí. Viděl jsem to prodávat v hodně knihkupectví v Praze ale nejen v knihkupectví, prodávali to předminulý týden i v budosportu na P-10 http://www.budosport.cz/literatura.htm asi by jsi takovéhle typy knížek určitě objednal přes internet a nemusel ani jezdit do většího města.
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » stř 27. říj, 2004 20:32

Ahoj já trénuji kdy s mi za chce jinak dělám systém klikú 10*20 pak se můžu po...A jinak běhám kdy chci vědšinou tak 8 km a jezdím na kole hodně...A chodim vobčas plavat a občas do posilky jinak doma činky dřepy shyby,sklapovačky a když přijdu na nákou novou tréninkovou metodu hned to musim vyzkoušet takže toho dělám dost a jinak s trenérem v tělocvičně...A taky tai-chi(když je klid nejlépe v přírodě)
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Virgee » stř 27. říj, 2004 20:38

Posilování v bojových sportech je sice knížka podnětná, ale využitelná ano i ne. Je zaměřená na styly typu karate, kick box, takže pro čínská BU není až tak super, ale rozhodně tam jsou i obecnosti.
V zásadě je třeba posilovat všchny svalové skupiny, volit cviky co nejobecnější a používat jejich variace - kliky, stání v ma-bu, dřepy, břicho, záda. Na to je například dobrá ta zmíněná knížka a také jiné obecné knihy, i nezaměřené na BU. Důležitá je taky kondička - běh, kolo, plavání (to je vůbec úžasný). A hlavně taky strečing, hodně obecný, všech svalových skupin - zase nějakou publikaci. Omlouvám se, konkrétní knihy¨nedoporučím, nechám to na zdravém rozumu čtenáře.
Naposledy upravil Virgee dne stř 27. říj, 2004 20:44, celkově upraveno 1
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » stř 27. říj, 2004 20:40

Dost dobrý je tzv.Suzukiho strečink ten dokonale protáhne...
http://www.darthrevan.webzdarma.cz/strecing.htm
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Ondra » stř 27. říj, 2004 22:17

RE: Omlouvám se, konkrétní knihy¨nedoporučím, nechám to na zdravém rozumu čtenáře.

s tím souhlasím, chtěl jsem jen dát podnět k tomu že něco takového tady je, já osobně jsem si tu knihu koupil a u toho to taky zůstalo, cvičím sám podle sebe a co mi nejvíc vyhovuje. Stejně tak dotyčný bude mu vyhovovat uplnějiné cvičení. Knížek o BU je opravdu hodně, (i s obrázky :D ) jen si vybrat. ale myslim podle mého názory že by se někdo kdo začíná měl zeptat nebo aby mu ukázal trenér jak se co cvičí aby se např. nějaký cvik neučil špatně, stejně špatně protahoval a posiloval sval. Pro každého je určitá tréninková dávka jiná, např. Bruce Jirka napsal, že hodně jezdí na kole, co je pro někoho hodně může být pro jiného nedosažitelné a rozhodně ze začátku neblbnout nevim kolik je na kole hodně, já osobně letos najel 12 000 km i když jsem měl cíl větší, ale tohle je pro kluky z Dukly popř. T. Ježka, který má jen jednu nohu jen polovina toho co jezdí. s nima jezdit nemůžu proto jsem si zvolil svůj vlastní tréninkový program a nechal jsem si poradit trenérem, který tomu rozumí... nevím přesně jestli jsem vyjádřil přesně to co chci říct, prostě trénovat podle člověka co tomu rozumí a jeho rad je vždy daleko přínosnější, než si sám od sebe vypracovat svůj tréninkový plán, popř. si o tom dočít v nějaké knize. nejlepší tréninkový proram a cvičení je přímo na míru dotyčnému člověku
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » stř 27. říj, 2004 22:27

Naprosto souhlasím, Ondro. Nejlepším řešením je nechat si poradit na živo odborníkem. A když náhodou není k dispozici opravdu profík, poptat se řeba nějakého dostupného učitele tělocviku. No, možná ne, to je zase na okolnostech a rozumu.
A hlavní zásadae je - jak jsi zmínil - neblbnout. Zvyšovat zátěž pomalu, poslouchat vlastní tělo, ono si samo řekně, zda chce přidat nebo ubrat.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » čtv 28. říj, 2004 8:23

RE: Zvyšovat zátěž pomalu, poslouchat vlastní tělo, ono si samo řekně, zda chce přidat nebo ubrat.

ano přesně :idea: vyplatí se nechat s poradit, někdo kdo poradí dobře a na míru dotyčnému s tím učitelem to není špatný nápad, pokud opravdu v okolí žádný instruktor do posilovny není, a jestli tam je člověk se kterým se dá rozumně mluvit... vždyť i přece učitel tělocviku musel projít FTVS ? tedy aspoň kamarád se jí učí a taky učí tělocvik, tak by taky měli být od fochu.
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Clodman » čtv 23. pro, 2004 14:56

Virgee píše:Budu vypadat jako naprostý neznalec ale prosím o detailnější popis (Tvého) stínování - nikdy jsem tímto stylem zatím netrénoval. Díky.

Stínování, neboli stínový box je způsob cvičení tzv. na rozehřátí. postav se před nějaké velké zrcadlo boxuj direkty, háky a zvedáky na svou bradu. Ale pozor důležité je také bouchat pravidelně na lapy a na pytle, protože příliš mnoho stínového boxu odvádí od reality(např. při stínování nelze příliš dobře odhadnout vzdálenost.) Stínování v boxu je vlastně jako kata v karate, akorát že v boxu se při stínování improvizuje a v karate je vše přesně dané, rozmístění protivníků apod. no doufám, že jsem ti alespoň v něčem pomohl:)
Clodman
Clodman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Clodman » čtv 23. pro, 2004 15:03

Sinister píše:ahoj. chtel bych vas taky pozadat o par rad. jsem clovek ktery (zatim) zadne BU nedela, ale chtel bych, a predtim bych chtel ziskat aspon trochu kondicku. jsem ale z maleho mesta, fitness zadny, kurzy jogy nebo tak taky nic. tak jsem se chtel zeptat jestli nevite o nejake strance kde jsou rady jak na stretching a posilovani doma... hlavne bych potreboval ten stretching, na to posilovani si neco vymyslim

na kondičku je nejlepší běhání, jinak já osobně moc neuznávám činky a podobný věci ale to je můj názor, podle mě je nejlepší cvičit "sám se sebou" tzn. kliky, dřepy přítahy(když není hrazda stačí obyč. strom) plavání, jízda na kole je toho hodně a jak zde vidíš i bez posilovny.
A pokud jde o strečink v bojových sportech či uměních nijak zvlášť se neliší od protahování v klasických sportech jako fotbal, tenis ale hlavně nezapomen se pred strecinkem poradne zahrat např. stínovým boxem, během skippingem apod...:)
Clodman
Clodman
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na bojová umění a sporty obecně