Slovní konflikt

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Slovní konflikt

Příspěvekod Aleph » čtv 21. čer, 2012 10:08

Už několikrát se mi stalo, že jsem se dostal do slovního konfliktu, např. jsem šel po ulici a míjel mě nějaký drban a najednou na mě začal, jestli se ho bojím atp. Jenom jsem na něho koukal a čekal, co bude dělat dál ... no vykecal se a odešel :D . V podobném duchu se nesly i některé ostatní.
Jde mi o to, že nevím, jak řešit slovní konflikt, tak abych to tzv. ukecal ( a je mi jasné, že mlčet a koukat nemusí být vždycky ta win strategy. )
Mohl by někdo napsat nějaké principy, jak to funguje? Kdy je lepší na drbana zařvat, aby vypadl, kdy je lepší neříkat nic, kdy je lepší se s ním v kidu bavit...
Popř. doporučit i nějakou kvalitní knihu (klidně v ang).
Aleph
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát 18. zář, 2009 23:00

 

Příspěvekod wanderlei2 » čtv 21. čer, 2012 10:33

Tyhle principy jsou jako tablety na hubnutí. Kdyby nějaký účinný byly, tak nejsou lidé s nadváhou. Zkus knížku Psychologie násilí.
wanderlei2
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 73
Registrován: stř 25. dub, 2012 23:00

Příspěvekod Yvan » čtv 21. čer, 2012 10:54

wanderlei2 píše:Tyhle principy jsou jako tablety na hubnutí. Kdyby nějaký účinný byly, tak nejsou lidé s nadváhou. Zkus knížku Psychologie násilí.


http://bojovaumeni.cz/modules.php?name= ... 277#137277
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 690
Registrován: ned 18. dub, 2004 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Aleph » čtv 21. čer, 2012 11:34

Díky za odkaz, mrknu se na to.

wanderlei2: Je mi jasné, že 100% není nic. Měl jsem spíš na mysli jakési obecné zásady. Např. když jsem tak uvažoval nad těmi několika situacemi, které jsem já sám zažil, tak mi u těch, kteří jenom kecali ale nebyli příliš agresivní, fungovalo nechat je vykecat a jenom poslouchat.

Naopak kdyby byl někdo vyloženě agresivní (ale ještě by mě fyzicky nenapadl), tak bych se ho snažil asi uklidnit - tady zkušenosti ale nemám.

Znám taky lidi, kteří na drbana důrazně zařvali: "Nech mě být." a on toho opravdu nechal. Do tohohle se mi ale nechce, protože si nejsem jistý, jestli bych tím ten konflikt spíš nevygradoval.
Aleph
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát 18. zář, 2009 23:00

Příspěvekod zipule » čtv 21. čer, 2012 14:55

Shodou okolností teď někdo dával článek k nám na forum, takže crtl+c - ctrl+v :)



De-eskalace: skutečné umění boje bez boje
(Drew Guest, 2008)

V celém světě, téměř v každém dojo, dojang a kwoon, všude kde jsou vyučována bojová umění, je připomínáno, že studenti se učí bojová umění pouze pro použití v sebeobraně, ale boji a násilí by se měli vyhýbat. Je to zřejmě nejčastější mantra v bojových uměních. Většina z nás s tímto principem souhlasí, ale jak násilí zabránit? Jak zastavit ostré verbální argumenty měnící se ve fyzické napadení? Je často doporučováno násilí se vyhnout, ale zřídka jsou nabídnuty jiné metody a taktiky než staré známé „ustoupit a prostě odejít“.
Naneštěstí tak jako je koncept „odejití z boje“ chvályhodný, tak pro násilí platí, že „jen odejít“ není vždy bezpečnou volbou. Bude často potřeba vytvořit si možnost odejít. Ve skutečnosti by na „odejití“ nemělo být nahlíženo pouze jako na pravidlo, ale jako na konečný cíl. Jak toho docílit bezpečně? Použitím umění DEESKALACE-skutečným uměním boje bez boje.

Deeskalace poukazuje na snížení stupně resp. intenzity obtížné nebo nebezpečné situace. Pro sebeobranu je obzvlášť potřeba zabývat se redukcí stupně nebo intenzity agrese a z ní vyplývajícího násilí. Je to situace, která se vyvíjí směrem k fyzickému násilí, kdy stupeň agrese narůstá.
Každý kdo byl svědkem reálného boje, který začal „rýpnutím“, viděl právě tento proces eskalace. Typický scénář začíná verbálním napadením jedné osoby druhou-buďto obviněním, urážkou nebo výhrůžkou. Druhá osoba odpovídá větším verbálním (proti)útokem. A takto to pokračuje dál, dokud jeden z účastníků nestrčí do toho druhého a následně nezačnou lítat pěsti. Toto je pouze všeobecný příklad, ale vyvolá dobře známý obraz v každém, kdo byl svědkem skutečného násilí, zejména pouličního.

Existují ovšem i jiné druhy fyzického násilí jako přepadení, znásilnění atd., avšak pouze toto vyžaduje jistý druh eskalace k tomu, aby se stalo násilným (ve smyslu fyzickém). Většina lidí potřebuje důvod nebo „ oprávnění“ ke konání násilí. Výjimku tvoří malá skupina lidí, kteří jsou skuteční sociopati („skutečný“ jako opositum k „potencionální“, mnozí, kteří disponují anti-sociálním chováním ve skutečnosti sociopaty nejsou, pouze se u nich projevují sociopatické sklony). Profesionální predátoři také často používají taktiku eskalace k vyvolání chování u oběti, která je má následně „oprávnit“ k fyzickému násilí.
Pojďme se podívat na typický scénář taktiky „na co koukáš?!“:

Agresor: Na co koukáš, kámo?!
Oběť: Promiňte, nekoukal jsem na nic.
Agresor: Koukal´s na mě! Chceš tím říct, že jsem nic?!
Oběť: Já se nedíval na Vás, já…
Agresor: Takže chceš říct, že jsem lhář, nebo co?!
(Agresor dloubne prstem oběť do prsou.)
Oběť: Tak hele, zklidněte se, reagujete přehnaně.
Agresor: Jsem klidný, kámo, tak mi neříkej, že se mám zklidnit. To mě neznáš, ale jestli budeš pokračovat, tak brzo poznáš!
(Agresor uštědří oběti mírný strkanec. Oběť ho žďuchne zpátky.)
Oběť: Mám dost idiotů, jako ty. Jdi do p…e nebo uvidíš, co si o tobě skutečně myslím!
Agresor: Vyhrožuješ mi? Nikdo mi nebude vyhrožovat….
(Agresor uhodí oběť…..)

Je vidět, jak agresor překrucuje, co oběť říká, aby docílil eskalaci situace do bodu, kdy má důvod k fyzickému napadení oběti. Je důležité, že oběť není odpovědná za násilí páchané agresorem, jediná osoba odpovědná za iniciaci fyzického násilí je osoba, která toto násilí spáchala. Dokonce i v sebeobranné situaci, kde nebyla jiná možnost než protiútok, nese obránce odpovědnost za toto násilí. Toto použití síly je omluvitelné, ale přesto je obránce odpovědný za její opodstatněné použití. Zpátky ke naší modelové situaci. Ačkoli oběť nelze vinit za násilí, přesto udělala několik častých (a přirozených) chyb. Pojďme se na tyto chyby podívat prostřednictvím zlatých pravidel „TACOS“.

Zabránění eskalace s „TACOS“
„TACOS“ je vytvořeno z 5 „nedělej“ deeskalace založených na zlatých pravidlech deeskalace senshida Richarda Dimitriho.
Pokud je tvým cílem deeskalace, pak:
NEZASTRAŠUJ agresora (Don´t Threaten the aggressor.)
NEPOLEMIZUJ a NEDISKUTUJ s agresorem (Don´t Argue or contradict the aggressor.)
NEVYZÍVEJ agresora (Don´t Challenge the aggressor.)
NENAŘIZUJ ani NEROZKAZUJ agresorovi (Don´t Order or command the aggressor.)
NEURÁŽEJ ani NEZNEVAŽUJ agresora (Don´t Shame or disrespect the aggressor.)

Nedodržení každého jednoho z těchto pravidel může a zpravidla i vede k eskalaci stupně agrese útočníka.

NEZASTRAŠUJ AGRESORA
Např. nedávej útočníkovi ultimáta. V naší modelové situaci oběť udělala chybu vrácením strkance a prohlášením „Jdi do p…e nebo uvidíš,….“ . Tím dal agresorovi to, co chtěl - důvod ke žďuchnutí do oběti. Tváří v tvář hrozbě lidi buď prchají, nebo bojují. Útěk není pro agresora žádoucí možností, on chce bojovat. …..
Snaž se vyhnout výrokům obsahujícím cokoli jako „když uděláš …(X), já ti…“ (Y), kde Y je nějaký nelibý zážitek.

NEDISKUTUJ S AGRESOREM
Vyhni se odporování nebo a odmlouvání na to, co agresor říká nebo z čeho tě obviňuje. Naše oběť okamžitě popírala, že na něco koukala. Toto je přesně odpověď, kterou chtěl a pak mohl oběť nařknout z ještě většího „zločinu“ a to, že jej nazvala lhářem. I kdyby agresor zrovna nespoléhal na vývoj směrem k eskalaci situace, jakákoli negativní nebo nepříjemná odpověď není to, co chce agresivní člověk slyšet. Ne pokaždé, ale pokud je již agrese značně vystupňovaná, toto může vyvolat její další nárůst. …… .
Nesouhlas je brán jako urážka, proti které má agresor potřebu se bránit, obvykle užitím větší agrese.

NEVYBÍZEJ AGRESORA
V naší modelové situaci nebyl příklad vybízení, ale znamená to, že se oběť odváží agresora ohrozit, nebo udělat něco jiného. Např. pokud vyslovíš frázi „co s tím chceš udělat?“, v podstatě si vybídnul agresora. Výzva může mít i jinou podobu: může to být posuněk, gesto,… Pamatuj, že řeč těla je tvoří 80-90% komunikace. Tvůj postoj, gesta a výraz mohou být taktéž chápány jako výzva. Ve skutečnosti všechna „TACOS „ lze vyjádřit neverbálně.

NENAŘIZUJ A NEROZKAZUJ AGRESOROVI
Je to jedna z nejčastějších chyb nezkušených vyjednavačů a často ji dělají i ti zkušenější. Je to proto, že je přirozené říct někomu, kdo je agresivní, ať se uklidní. A téměř každý agresor odpoví „jsem klidný, tak mi neříkej, abych se uklidnil“ nebo něco obdobného a zpravidla mnohem víc emočně podbarveného. Můžeme to vidět v naší modelové situaci, kdy se oběť snaží agresora uklidnit, a natož vydá povel. Nikdo nemá rád, když někdo říká, že se nekontroluje. Ale přesně tohle ty říkáš agresorovi, když mu řekneš „uklidni se“. A nejen to, ty mu to navíc nařizuješ.

NEURÁŽEJ A NEZNEVAŽUJ AGRESORA
Stejně jako nepopouzet, nesnaž se agresora jakkoli pojmenovávat, shazovat jej, urážet nebo mu naznačovat, že je méněcenný v jakémkoli smyslu. Je dost možné, že trpí nedostatkem sebedůvěry nebo sebeúcty, co je důvod jeho agrese proti tobě. Dravý agresor-surovec si takto posiluje vlastní ego. Někdo sklouzne k použití agrese zoufalství po tom, co již selhal ve všech ostatních možnostech řešení svých problémů. Bez ohledu na důvody agrese zostuzení agresora situaci jen zhorší. Poznáš, kde v naší modelové situaci oběť agresora urazila?

TACOS jsou jednoduchá pravidla, co nedělat, když je tvým cílem deeskalace. Z opačného pohledu lze vidět, jak TACOS používá agresor-dravec k eskalaci verbálního a fyzického násilí.
A co naopak dělat můžu?
Některé taktiky a strategie budou rozebrány o něco později, ale jedna jednoduchá taktika je dělat přesný opak toho, co se v kontextu TACOS nedoporučuje. Ovšem bez zpronevěření se sobě a svým zásadám.
Pokud tě někdo obviní z „porušení diskrétnosti“, pravidla TACOS říkají nikoli to popřít. Nicméně to neznamená připustit něco, co jsi neudělal. Místo toho můžeme poskytnout nějakou věrohodnou alternativu, kde to, co tvrdíme, může být pravda a přidáme ještě adekvátní vysvětlení. Když použijeme naši modelovou situaci jako příklad, oběť se mohla omluvit, pokud se na agresora dívala a mohla přidat vysvětlení, proč tomu tak bylo. Třeba takto:
Agresor: Na co koukáš, kámo?!
Oběť: Omlouvám se! Zamyslím se a zírám jako teď. Už mi to říkali mnohokrát. Vím, že je to nepříjemné. Pokusím se s tím něco udělat.

Může se to zdát trochu zamotané, ale záleží na konkrétních okolnostech a prostředí. Dané řešení situace je jen pro lepší představu. Naše oběť neměla popřít, že na agresora koukala, ale ani neměla lhát, že ano. Místo toho měla nabídnout použitelnou alternativu, proč mohla budit dojem, že na agresora kouká.

V krátkosti k dalším bodům: Raději než agresorovi vyhrožovat, je lepší mu polichotit. Místo diskuse s ním opět nabídnout nějakou alternativu. Místo výzvy přiznat jeho „způsobilost“ provést vyřčený krok. Místo nařizování je lepší ho navést nebo pokusit poradit. Vždy projev agresorovi určitý respekt místo urážky (toto je velmi důležité) a pamatuj si jednu věc: každá situace je specifická. Stejně jako při fyzickém konfliktu, neexistují žádná univerzální, vždy fungující pravidla. Je nutné přizpůsobit svou taktiku a odpověď na útok s ohledem na specifikou situaci a aktuální okolnosti, ve kterých se nacházíš.

2 typy agresorů: predátor a „na konci sil“

Agresor-predátor používá agresi jako nástroj k získání nějakého cíle. Nejčastější je násilník. Tento typ lidí užívá násilí k naplnění jejich potřeb, uplatnění síly převažuje na vším ostatním. Obvykle se pokoušejí naplnit některý aspekt, v kterém strádají, může to být třeba nedostatek sebevědomí. Toto jsou typičtí „co čumíš?“ násilníci. Jsou mistři v manipulování s obětí a umí „odůvodněně“ eskalovat stupeň agrese. Jiní agresoři-predátoři používají agresi jako prostředek v souladu s pácháním kriminality. Lupič často používá agresi k zdolání oběti a vyvolání strachu, stejně jako sexuální násilník, ale ten ji rovněž využívá jako prostředek k přemožení a pocitu moci nad obětí (skutečný důvod napadení).

Varovné signály, že se jedná o agresora-predátora (zdroj Surviving Aggressive People, S.T. Smith, 2003):
- testovací rituály
- přehnaná snaha o usmíření/vzájemnou dohodu
- taktika „noha ve dveřích“
- napadání osobního prostoru a mezí
- využívání soucitu a pocitu viny
- zastrašování a využívání strachu
- nerespektování odmítnutí a neodbytnost
- příliš mluví
- rozpor mezi slovy a řečí těla

Další varovné signály (zdroj Dar strachu, Gavin de Becker, 1997)
- vynucená spolupráce
- vydřidušství
- příliš moc detailů
- nevyžádané sliby
- změna typu
- ignorace odmítnutí

Agresor „na konci sil“ (rovněž označován jako „všeho schopný“, „zoufalý“ agresor) na druhé straně používá agresi jako poslední útočiště. Nevidí jinou možnost a pravděpodobně již vyčerpal všechny ostatní cesty, jak řešit problém. Má sklon k pesimismu a není ochoten poslouchat. Díky značně napjatému stavu emocí, je přecitlivělý a přehnaně ostražitý a má jen malý zájem zabývat se následky. Zoufalý agresor se uchyluje k agresi ve snaze znovu nabít kontrolu.
Tito lidé nejsou kriminálníky, ale pouze vystresovanými jedinci, kteří jsou na konci svých sil. Silniční pirátství je např. často spáchané normálními lidmi, kteří jen „ztratili nervy“. V těchto případech vnímané zlo proti nim je jen poslední kapkou a zpravidla nesouvisí se skutečnou příčinou agrese.

Varovné signály, že se jedná o agresora „na konci sil“ (zdroj Surviving Aggressive People, S.T. Smith, 2003):
- viditelné symptomy stresu a zvýšeného adrenalinu a reakce „útěk a boj“ – zahrnující změny dechu, třes, přeskakující hlas, zrudnutí obličeje, atd.…
- neklid
- netypická nebo chabá soudnost
- paranoia a obranářské tendence
- extrémní pesimismus
- zmatenost
- urážlivý slovník a vyhrožování
- stažení/ústup

Jedná-li se o jeden nebo druhý typ agresora, v obou případech jsou pravidla TACOS použitelná k zabránění eskalace situace. Rozdíl je v tom, že v případě agresora-predátora je TACOS použito jako kontr jeho pokusů manipulovat a hrotit, zatím co u „zoufalého“ agresora se snažíme zabránit neúmyslné eskalaci, nebo vyhrocení situace kvůli dezinterpretaci.
I přesto při obeznámenosti s pravidly TACOS, tváří v tvář agresi, vede ještě dlouhá cesta k zajištění vlastní bezpečnosti bez ohledu na to, jakému typu agresora nebo agrese jsi vystaven.
zipule
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 215
Registrován: úte 23. lis, 2010 0:00

Příspěvekod YueFei » čtv 21. čer, 2012 15:47

Poslední můj konflikt když jsem hlídal jeden barák byl s dvěma feťáky-jednomu z nich jsem řekl,že jestli nevypadne i s kámošem tak že mu vykousnu oko no a zabralo to žádný intelektuální HOVNA jsem nepotřeboval.Ruce jsem měl ale v kapsách a v jedné jsem měl nůž a v druhé pepřák... :lol: 8)
YueFei
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv 11. lis, 2010 0:00

Příspěvekod graver » pát 22. čer, 2012 5:20

Někomu ty prášky na hubnutí fungují. Možná by Jendis mohl napsat nějaký traktát.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Aleph » pát 22. čer, 2012 12:57

zipule píše:Shodou okolností teď někdo dával článek k nám na forum, takže crtl+c - ctrl+v :)


Díky. Něco v tomhle stylu hledám.
Aleph
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát 18. zář, 2009 23:00

Příspěvekod Jendis » pát 22. čer, 2012 15:43

graver píše: Možná by Jendis mohl napsat nějaký traktát.


Už dávám ( pomalu ) něco do kupy, tohle je téma, kde mám ( si myslím ) obrovské zkušenosti. Takže chci, aby to bylo srozumitelné, nebudu to dávat z voleje.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Boreas » pát 22. čer, 2012 21:34

Tohle je něco, co mě kdysi hrozně zajímalo. No, všechno mi to zatím bylo na houby. Do mě se vždycky někdo naváží, akorát když jsem někde totálně na hadry. V tu chvíli jsou mi všechny poučky úplně k ničemu :lol:
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 333
Registrován: čtv 04. led, 2007 0:00

 

Příspěvekod Jendis » pát 22. čer, 2012 21:45

Jen v rychlosti ( pracuju na delším článku, takže prosím o trpělivost ).....samotná slova moc nefungují. Je potřeba to spojit s řečí těla...je blbý, když huba říká něco jiného , než tělo. Jsou situace, kdy instinktivně cítíme......tož tak.

Tohle téma je natolik složité a těžké, že pár slov někde na netu opravdu nestačí. I si, v některých věcech ( dle svých zkušeností) dovolím nesouhlasit s tím, co zde postnul člen Zipule....ale to až později, já se rozepíšu a vysvětlím.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Boreas » pát 22. čer, 2012 22:27

Jendis píše:Jen v rychlosti ( pracuju na delším článku, takže prosím o trpělivost ).....samotná slova moc nefungují. Je potřeba to spojit s řečí těla...je blbý, když huba říká něco jiného , než tělo. Jsou situace, kdy instinktivně cítíme......tož tak.

Tohle téma je natolik složité a těžké, že pár slov někde na netu opravdu nestačí. I si, v některých věcech ( dle svých zkušeností) dovolím nesouhlasit s tím, co zde postnul člen Zipule....ale to až později, já se rozepíšu a vysvětlím.


Nebylo by spíš lepší, kdybys udělal pro zájemce nějaký seminář nebo přednášku? Ono totiž ... no, psaný věci se dají pochopit někdy dost blbě.

Tím neříkám, že jsem zájemce :twisted: , svoje zlaté období seminářů a přednášek mám zřejmě za sebou. Co si člověk nezažije sám, to prostě nemá. Ale jak říkáš:
Jendis píše: ...pár slov někde na netu opravdu nestačí...
A špatně předaná zkušenost může být v tomto případě... řekněme smrtící.
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 333
Registrován: čtv 04. led, 2007 0:00

Příspěvekod Jendis » pát 22. čer, 2012 23:04

Což o to, s tím nemám problém, klidně udělám. Ale nebylo by to až tak o cvičení ( fyzickém - jak jsou tu mnozí zvyklí )....prostory by snad nebyly problém.

Je to něco, o čem přednáším na různých školách...prevence, vyhýbání se napadení atdatd. Tady bych mohl zapojit i své zkušenosti z bývalé práce a vůbec všechno...nemusel to selektovat.

Špatně předaná zkušenost není smrtící, zkušenosti jsou prostě nepřenosné.....ať zde, nebo někde napíšu/řeknu cokoliv, dokud si tím jedinec neprojde osobně, stejně nebude až tak vědět, o čem mluvím, píšu.


Však si to zkus přenést....víš, jak občas vyzněj písmenka tady na netu.....a jistě si uvědomuješ, že bavit se face to face by vyznělo jinak. Přesuň si to do situace, když bys měl někoho řešit..... :wink:

Ale mám to zpracované tak, že i naprostý laik pochopí, o čem mluvím.....+ pár modelovek. Havně teda pro holky/ženy, ale není problém to upgradeovat i pro kluky/chlapy.

Když by byl zájem a našlo se alespoň 5 lidí, můžeme se domluvit na semináři. Nic za to nechci, jen byste museli dojet do Jihlavy za mnou. Myslím, že je to velmi férová nabídka :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod graver » sob 23. čer, 2012 6:40

Já bych tedy určitě měl zájem a Jihlava není problém.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod hellas » sob 23. čer, 2012 10:24

graver píše:Já bych tedy určitě měl zájem a Jihlava není problém.


Předběžně se připojujo ke graverovi.
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Příspěvekod Aleph » sob 23. čer, 2012 10:29

Taky bych měl zájem. U mě by ale záleželo na datu, kdy to bude.
Aleph
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát 18. zář, 2009 23:00

Příspěvekod Jendis » sob 23. čer, 2012 11:27

... se domluvte :wink: Prosil bych ale nějakej víkend, jo ?!
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Jendis » sob 23. čer, 2012 17:45

Ještě doplním...ono to totiž není jen o slovech. Jak jsem již psal, záleží hodně na řeči těla ( a práci s ní ) a také na modulaci hlasu. O tom jsem tu již také psal -

http://www.bojovaumeni.cz/modules.php?n ... t=modulace
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod TongPo » ned 24. čer, 2012 8:58

Jendis píše:...zkušenosti jsou prostě nepřenosné... ...dokud si tím jedinec neprojde osobně, stejně nebude až tak vědět...

A o tom to je :idea: Každej člověk je jinej a jinak reaguje na určitý podněty, dokonce i jeden a ten samej člověk může v úplně stejný situaci reagovat pokaždý jinak. Vy to musíte vycítit a to chce praxi. Můžete mít nastudovaný XXX stránkový teorie, často psaný zase jen teoretikama, ale dokud nebudete mít z verbálních i fyzických konfliktů osobní zkušenosti, je to jen tápání naslepo a doufání, že to možná bude fungovat... Prostě nejdřív člověk potřebuje poznat sám sebe, co to s ním v konfliktních situacích dělá, jak on sám působí na protistranu a tak dále, no a pak to eventuelně lze pomocí teorie "doladit". Určitý obecně funkční záležitosti se sice dají v rámci tréninku nadrilovat, ale bez tý praxe to prostě nikdy nebude úplně ono...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
Uživatelský avatar
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 705
Registrován: pát 18. led, 2008 0:00

Příspěvekod Jendis » ned 24. čer, 2012 9:01

Přesně tak :!: :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Další

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků

cron