Jo, tipy na stravu jsou taky fajn. Já si to musím ještě upravovat, protože nesmím moc tuky, smažené, restované......skoro žádnou zeleninu atdatd.
Nebo, něco jo....ono o slinivkové dietě se toho až tak neví, ani nutriční sestry a odborníci mi nejsou schopni poradit, co jíst a co ne. Každej člověk je originál a slinivku, jak je jednou nabořená, může podráždit cokoliv. Třeba i moc studený ( nebo horký ) nápoj.
Mám ale tu "výhodu", že když sním něco, co nesmím ( ve smyslu nové potraviny, kterou zařadím do jídelníčku - ne to, že zhřeším třeba hamburgerem ) poznám to do pěti minut. Místo záchvatu slinivky se mi vzbouří žaludek a ....... někdy si připadám jak bulimik, ale beru to z té lepší stránky. Než skončit na tejden ve špitále na kapačkách ( to je to jediné, co se se slinivkou dělá, na to nejsou ani léky....prolejvaj vás kapačkama, spousta tekutiny- je to vomrsk, naposledy už jsem byl tak zoufalej, že jsem počítal, kolik kapek je v té litrové flašce - a dávaj vám injekce proti bolesti ( když vás chytne slinivka, je to něco strašlivýho. Myslel jsem, že jsem už na bolesti zvyklej ( říká se, že klouby a zuby jsou to nejhorší - NENÍ TO PRAVDA ) - ale to, co jsem si zažil u slinivky, škoda slov. Nepomůže vám ani pozice plodu, žádná úleva ), to teda raději tohle. Ale už mám jídelníček vcelku vychytanej.......kvalitní šunka, těstoviny, ze zeleniny mrkev a celer + oloupaná a odsemínkovaná rajčata, ledový salát, rukola , oloupaná jablka a hrušky, nízkotučný sýr, libové maso na vodě, vývary a tak.
Když jsem zjistil, že třeba blbej banán musím okrájet, abych nejedl ten střed, kde jsou malá semínka, která mi vaděj, málem mne mrsklo .
Tohle je moje nejčastější jídlo - silný vývar z kvalitního masa, zelenina, nudle a navrch trochu zeleného.
Tak, ale už jsem asi OT - k tématu to ale asi trošku patří a jen vysvětluju,jak jsem na tom.......a strava jde s posilováním ruku v ruce.
EDIT - vláknina, chybí mi vláknina, hrozně. Naháním to mladým ječmenem a chlorellou + si asi budu muset koupit nějaké doplňky stravy.
Za tipy budu moc vděčný.....