posilovat?

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod TongPo » pát 17. srp, 2012 8:57

hellas píše:http://powerlifting.ronnie.cz/c-5439-rozbor-mrtveho-tahu-ii.html

8)

Zajímavej článek, ovšem co mě v něm poněkud zarazilo je tvrzení, že mrtvý tah není cvikem na vzpřimovače trupu. Autor tím pravděpodobně myslel, že jde o komplexní cvik se zapojením více svalových skupin, než pouze vzpřimovačů. Pokud bych totiž zastával názor, že mrtvej tah není cvikem na vzpřimovače, nebyl by ani cvikem pro svaly zadní části stehen (hamstringy), protože jejich funkcí je ohýbat nohu v koleni a při mrtvým tahu se nohy neohýbají, ale naopak narovnávají, že? :D Každopádně na netu lze najít ohledně mrtvýho tahu spousty odkazů, ve kterých se autoři nezřídka liší v tom, který svaly při mrtvým tahu pracujou primárně a který sekundárně, jako např. TADY, TADY nebo TADY. Ovšem úplně nejvíc jsem se ohledně mrtvýho tahu nedozvěděl z nějakých teorií v knížkách, slátanin na netu, výplodů samouků, či z mých osobních zkušeností s jeho cvičením, ale od špičkovýho sportovce a trenéra (kterej byl i mým trenérem) a mimo jiných sportů má ze silovýho trojboje ve sbírce XX medalilí nejen na úrovni ČR, ale i Evropy a světa... :idea: Každopádně uvádět jeho jméno v týhle žumpě teoretistických hoven bych bral jako neúctu k němu, koho to bude zajímat, ten si na netu hravě zjistí, o koho jde...

Howgh.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 17. srp, 2012 9:13

TongPo: nikdo, nikdo ale netahá deadlift rukama - nikomu se nepokrčí v paže loktech a nepřitahuje činku k hrudi, o to go, víme?

paměť už mi neslouží, doporučoval jsu tu kdysi hyperextenze nebo deadlift?

---

pro ostatní:

Obrázek

tohle samozřejmě není můj vynález, to je zjednodušený model Iana Kinga z jeho How to Write Strength Training Programs, bible silového tréninku (podotýkám, že jeho zázemí je rozhodně více powerlifting a bodybuilding než funkční trénink pro sporty)

v základní klasifikaci dělí tělo a následně cviky na:

- vršek, střed, spodek
- vršek může tahat nebo tlačit, a to vertikálně nebo horizontálně
- střed může jít do flexe nebo extenze
- spodek může tahat nebo tlačit, má tzv. kyčelně dominantní cviky nebo koleně dominantní cviky

row = horní horizontální tah

deadlift = spodní tah

nemám co bych dodal, log out, koho by ještě něco zajímalo, tak mi pošlete zprávu, anebo mě najdete na fóru na www.kb5.cz

tady někdo napíše "tráva je modrá", a všichni se můžou přetrhnout, aby pro to našli podpůrné argumenty.

Runarovi se omlouvám, ve cvičení ví co dělá, osobně věřím, že to bylo komunikační nedorozumění a že to bral tak, že v rows záda stabilizují a tím pádem též cvičí, "jako v deadliftu".
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pát 17. srp, 2012 9:23

Tohle rozdělení je fajn. Jedu cviky podle tohoto schema tu a vyhovuje to.

Mrknu na toho Kinga. Zatim mam s Kingem dobry zkušenosti, uvidime co King Druhý :wink:
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 17. srp, 2012 9:30

NAIA: sz, tady si dávám pauzu
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pát 17. srp, 2012 9:30

cohen píše:fakt: mimochodom, runar uviedol iba svoje best vykony v benchi, inac sa konkretnym udajom o vykonoch vyhol. skus sa drzat faktov a nezakryvat neznalost/zavist/sklamanie nepodarenym sarkazmom 8)

Runar uvedl svoje výkony v sérii pro cvik bench hlavou nahoru (mluvíme li pouze o benchi). Best výkon v tomto cviku vzhledem k počtu opakování vidím na 135-140 kg.
Neznalost, závist a zklamání je pouze tvá dedukce. Nebudu ji tedy nijak komentovat.
Nepodařený sarkazmus je opět tvůj úhel pohledu.
Pokud bychom se na výše uvedeném shodli, mohl bych o tvém textu přemýšlet. Neříkám, že by shoda ovlivnila mé příspěvky, ale mohl bych tě brát vážně.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 17. srp, 2012 11:25

RUNAR píše:Často jsem trénink měnil, ne co se týká cviků ale počtu opakování, čistoty provedení, počtu serií

&
RUNAR píše:různý variace na tohle téma:

Obrázek

No kdo si někdy naložil na nakládačku velkou váhu a jel dynamickej cheating tak ví že se to nahodí z nohou a boků a pak se to dojede rukama.
Cheat jako takovej je na dlouhé povídání, kde ne, kde ano, proč vůbec atd.

Mám ještě povídat o tom jak se nahazujou 55kg jednoručky na bench? My sme si to nahazovali každej sám.
Takže nahodit(kombinace dead liftu a přítahu), zalehnout, 8 opakování a pak zase pěkně položit zpátky.Zkuste si to s 55kg jednoručkou v každý tlapě po 8 opakováních v 5 setech.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pát 17. srp, 2012 11:43

runar: tvoje vykony na benchi a rows su v pohode, problem je uplne, ale uplne inde.

cize zopakujem otazku: co cvicis ako antagonistu k drepom s cinkou?

kedze sam tvrdis, ze je nutne antagonistu cvicit na kazdu partiu.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 17. srp, 2012 11:52

Cohen:
Ty mi připomínáš zablokovanou učitelku ze základní školy:

Žáku Runare, na jaké polokouli leží Amerika?
Na obou, paní učitelko.
Runare máš za 5, protože já myslela Severní Ameriku.

Za toho lháře se Ti dodatečně omlouvám, mohl sis to vyložit i jinak ale překrucuješ jak o závod.
Dokud se neomluvíš za to překrucování a nenapíšeš svoje výkony s těžkým železem tak Ti už nic psát nebudu.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » pát 17. srp, 2012 12:43

TongPo já sem to třeba slyšel přímo vod kulturisty (mino si nepamatujo, je to dávno a sténak by tady asi nikemu nic neřeklo), že mrtvé tah na vzpřimovače NE (samo že zabírajó taky, hale ne primárně), místo teho rač extenze. Taky se zmiňoval hlavně vo nohách a zadku (jak "nepřítel kulturistů" pm :-)))
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 17. srp, 2012 15:49

for all:koho to zajímá aby věděl o co jde, tak cohen je tak naivní a jeho dedukce tak slabé že se mě snaží nachytat na takových trivialitách jako je kyčelní a kolenní flexe a extenze, kyčelní flexory a extenzory, ani netuší že s antagonistickými svaly u dřepu je to složitější.Kdyby si pročetl moje posty k dolnímu skříženému syndromu ani by ho to nenapadlo.Asi nemá tušení co jsou stabilizátory, dynamické stabilizátory, antagonistické stabilizátory atd.
Musím se té naivitě smát.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » pát 17. srp, 2012 16:09

RUNAR píše:Cohen:
Ty mi připomínáš zablokovanou učitelku ze základní školy:

Žáku Runare, na jaké polokouli leží Amerika?
Na obou, paní učitelko.
Runare máš za 5, protože já myslela Severní Ameriku.

Za toho lháře se Ti dodatečně omlouvám, mohl sis to vyložit i jinak ale překrucuješ jak o závod.
Dokud se neomluvíš za to překrucování a nenapíšeš svoje výkony s těžkým železem tak Ti už nic psát nebudu.

Runare vzpamatuj se, ty chceš, aby sem ještě psal :?: :lol: 8) .
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » ned 19. srp, 2012 13:27

Posilování hlubokého stabilizačního systému

Seminář sekce plavání ČSPS - Nymburk
Posilování hlubokého stabilizačního systému
Přednášející - Daniela Klímová
Cvičící - Tomáš Fučík a Pavel Janeček

http://www.youtube.com/watch?v=wyKqssrY ... re=related[/b]
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pon 20. srp, 2012 7:45

Tohle je zajímavé video. Sice se nejedná o posilování, ale rehabilitovat je někdy také třeba. V zimě jsem měl úraz ramene a postupně se z něho hrabu. Došlo ke spoji mezi lopatkou a ramenem. Většinu cviků z videa provádím na stabilizaci lopatky a "utržení ramene". Tzn. potřebuji rozdělit jejich pohyb. Cviků mám několik sad a rameno postupně rozhýbávám.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » čtv 23. srp, 2012 11:21

PM: jak to pls vypadá s tim programem na kliky? případně s videem a manuálem o posilování s vlastní vahou? čet sem na stránkách ten navnazovací článek a už se nemůžu dočkat :D
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 23. srp, 2012 12:06

ve frontě na publikovaní na kb5.cz - příůadné dotazy k silovému a kondičnímu tréninku please též směřovat tam, viz http://www.kb5.cz/forum/open-group4/kb5-forum-forum3/
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 24. srp, 2012 11:12

Tak dojedeme tu stovku, ne?
Strašně jsem se pobavil když jsem v jednom článku teď četl.

Co se týká posilování někteří trenéři říkají nejlepší je pomalý pohyb, jiní říkají dynamický pohyb a další těžké váhy a všichni maj spoustu odborných studií, které opěvují jejich metody.

O čem to je? Podle mého názoru se člověk nesmí nikdy zebednit na jednoho autora, jeden přístup, jeden malý okruh metod.Je velmi špatně když někdo s klapkama na očích vidí jen jeden směr a jednoho autora.

Co se týká posilování tak sdílím názor že změna a změna a zase změna, měnit se dá spousta věcí:
- cviky.
- nářadí.
- rychlost a čistota provedení.
- rytmus cvičení.
- počet opakování a počet seríí.
- druh zatížení, teď mě hodně zaujaly řetězy na olympijské čince, jako změna průběhu zatížení během liftu.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 24. srp, 2012 12:42

Jeden skvělej článeček kterej dost ukazuje můj pohled na věc:

“What is it with kids these days? They come into my gym and all they want to do is get “cut” and have a “six pack.” I tell them, “The beer distributor is down the street if you want a six pack. Pick one up for me while you’re there! This here is a gym, boy, and in my book a gym is where you get bigger and stronger!”

http://articles.elitefts.com/training-articles/get-wide/
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 24. srp, 2012 17:53

Tak ať je zas o čem mluvit. Koukal jsem na video od GrayCooka o kettlebell deadliftu a předpokládám, že stejný provedení platí v podstatě i pro velkou činku. Pak sem si nechal deadliftukázat od bráchy, jak ho to učili v posilce a kouknul na youtube a tam to ukazujou trochu jinak. Hlavní rozdíl je ten, že Cook se hýbe jen v kyčlích a holeně má v podstatě zafixovaný, kdežto brácha i lidi na youtube s nima celkem šibovali dopředu a dozadu. Co je teda správně?

Zde videa
Cook http://www.youtube.com/watch?v=P02K_-Ox ... r_embedded

ostatní http://www.youtube.com/watch?v=pjBI9qxibTc
http://www.youtube.com/watch?v=1nRRlk6264I
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » pát 24. srp, 2012 20:20

No ta crossfit mrtvola teda..co tam dělá s tema rameniskama? 8O

Ve srovnání s tymtok:

http://www.youtube.com/watch?v=dc44CzJnl3k
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » sob 25. srp, 2012 9:57

Nemůžete srovnávat mrtvej tah s párkilovým kettlíčkem a výkonovej s pořádně naloženou olympijskou činkou... :idea: S tím kettlíkem můžete různě laborovat, prostě dělat jakoukoliv variantu techniky zdvihu a za předpokladu, že se nebudete hrbit / kulatit záda, je to v pohodě. Stejně tak můžete cvičit i s olympijskou činkou a lehčíma váhama. Každopádně až budete zdvihat zátěž v blízkosti vašeho osobního maxima (např. 200 kg a více), tak vás nějaký plky komerčního kettlovýho instruktora a jeho "správná technika" absolutně nebudou zajímat. Techniku zdvihu podřídíte pouze dvěma faktorům, tedy aby jste se nezranili a aby technika zdvihu byla pro vás osobně biomechanicky co nejvýhodnější. Např. já kdybych při mrtvým tahu (klasický způsob) měl začínat s holeněma kolmo k podlaze, byl bych na začátku zdvihu moc předkloněnej = nevýhodně velká páka.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj