'sebeobrana' proti uchopum

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod frajerKokoMihule » sob 06. črc, 2013 2:13

V tzv. 'klasickych' bojovych umenich (tj. z japonska pochazejicich a z nich odvozenych) se pomerne velka cast treninkoveho casu venovala a venuje nacviku obran proti drzeni (tj.uchopum za rukav, za limec, okolo tela apod).

Osobne resim otazku - neni to v dnesni dobe ztrata casu? Duvody uvedu dale.

[pozn. v dalsim budu pouzivat sindefendologicke rozdeleni na situace sebeochranne a sebeobranne]

V situaci sebeochranne (tj. opily strejda na zabave me drzi a neco mi 'vysvetluje'; kmet v tramvaji me chyta za rukav apod). se tyto obrany vetsinou pouzit nedaji, protoze svoji intenzitou prekracuji horizont sebeochrany (napr. strejda me chytne za rukav, a ja ho prastim do nosu a zlomim mu ruku apod.). Tady maji vyznam mozna tak nejake jednoduche vyprostovaci techniky, a nejspis ani ty ne.

V situaci sebeobranne (tj. kde opravdu jde o zdravi a o zivot) podle mych skromnych zkusenosti lide nechytaji, ale rovnou tlucou. Zadne uchopy se moc nekonaji a pokud konaji, tak je z taktickeho hlediska lepsi jim predejit nez se nechat chytit a pak aplikovat nejakou techniku.

[Tady mam podezreni, ze ona popularity obran proti uchopum prameni z rozdilne kultury; driv nejspis nebyla rana pesti tak zprofanovana, takze lide nekdy i v sebeobranne situaci zapasili (viz napr. kriminalniky, co lidi skrtili). Dnes kazde male dite vidi od peti let v televizi, ze 'spravny' utok je prastit cloveka pesti do hlavy, takze ho nenapadne zapasit.].

Dalsi minus obran proti uchopum je, ze se velmi spatne trenuji 'dynamicky'- tj. jinak nez 'ty me tady chytnes a pak pockas az si udelam techniku'. (To se ovsem trenuji spatne i 'klasicke' obrany proti uderum).

Je mi jasne, ze existuji vyjimky (napr. boj se zapasnikem BJJ apod), ale zajimalo by me, jak se na tento problem divaji ostatni studenti a instruktori BU.
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

 

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod Asanoth » sob 06. črc, 2013 8:42

Tak během bitky >3:1 tě velmi pravděpodobně dle mého názoru zkusí alespoň někdo chytnout, asi sice ne třeba za zápěstí, ale i to se může stát, a když např. zrovna tlučeš agresora a odnikud se zjeví jeho chámoš, kterej chytá cokoliv na tobě, neni asi uplně špatný umět se z toho rychle dostat. Ale určitě je důležitější umět bouchat :D
Kromě toho, nemyslím si, že v klasických bu by se tomu věnovala nějaká enormní část. MSK, WTF atp. nepovažuju za BU :)
Situace, které uvádíš, hlavně ta první, jsou dost vytržené z kotextu, abys někoho uměl praštit, nemusí tě k tomu nijak držet, navíc i kdyby to bylo jak píšeš, nemusíš lámat nos, ale můžeš udělat 10 dalších věcí, který budou hodně bolet a nijak toho člověka neohrozej.
Nevidím důvod, proč by byl problém vyprošťování trénovat dynamicky(říká se tomu zápas, nebo anglicky také wrestling tuším). A špatně se trénují i obrany proti úderům? :D Tak to bychom to měli všichni jít zabalit a jít si radši barvit omalovánky, ne? :D
Asanoth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: pát 30. bře, 2007 23:00

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod Dalt » sob 06. črc, 2013 10:48

ja si myslim ze je to uplne naopak - to je sice pekny, ze si clovek mysli ze zapas nepotrebuje k poulicni bitce, ze staci striking (koneckoncu ja bych byl jako boxer jen rad :D ) ale staci se podivat na zaznamy kamer z ruznych barovych bitek (nebo nakou videt) a bude ti hned jasny, ze bitka neni zapas v ringu - tzn zacina to casto pestma (odvazlivci ala chuck kopama) ale vzdalenost se vetsinou zkrati na ruzny drzeni a marovacku druhou rukou, kolena apod...myslim ze umet zapasit (v postoji - naky ty hody, vyprosteni apod.) je pak velika vyhoda...
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod frajerKokoMihule » sob 06. črc, 2013 16:45

Ermmmm, vidim ze jsem se vyjadril nejasne. Nemyslel jsem tou obranou proti uchopum trenink zapasnicky, tj. zapas v nejakem klinci, at uz thajskem, colar-and-elbow atd. Ten samozrejme trenovat dynamicky lze. Myslel jsem tim sekvence typu on udela toto-ty udelas toto.(on te chytne za limec, ty ho prastis do nosu a nasadis nejakou paku napr.) Priklad je treba judisticka goshi jutsu no kata.

A co se tech sebeobrannych situaci tyka - videa 'bitek' prilis nakoukana nemam, doufam ze mi toto spolecenske faux pas prominete :wink: Vychazel jsem z bojovych situaci, ktere jsem videl nebo se jich zucastnil. A tam byl zacatek uder nebo kop, pak nejak zakleknuti na zemi apod. Nevidel jsem na vlastni oci borce, ktery by se branil uchopu okolo tela, nelsonu, celnimu skrceni napjatyma rukama apod.

Avsak pokud je z vasi zkusenosti pravdepodobnost takovych utoku vysoka, tak se rad necham poucit - vzdyt proto se ptam, ze? :wink:
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod NOKT » sob 06. črc, 2013 22:52

Osobně si myslím, že trhání úchopů je mimo sportovní odvětví trochu mimo a moc se neuplatní, protože většinu roku nemáte ani co chytnout (ano, mluvím o oblečení :D), ale nevidím důvod proč to neumět. Na druhou stranu co třeba ti chudáci co dělají nějakou tu cool sebeobranu v tričku a neví jak to trhat, když je někdo chytne za límec bundy? :D Je to otázka toho co a jak cvičíš, ale nemyslím si, že trhání úchopu jako takové je něco nad čím bych trávil tolik času.

Co se týká těch sekvencí, tak většinou jsou to docela kraviny a asi bych končil u toho granátu na nos než se snažil nasadit něco, co ve výsledku ani nemusí fungovat. To už si dovedu lépe představit, že za tím granátem pošlu rychlý takedown abych tu osobu poslal na zem a sám zůstal nahoře. Ale jak říkám, záleží jak a co cvičíš.
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 656
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod will » ned 07. črc, 2013 9:16

No já bych to nezjednodušoval pouze na uchopení za oblečení, pokud půjde o úchop v nějaké bitce, tak třeba kravata je podle mě jeden z nejčastějších úchopů, chvatů nebo jak se tomu říká, tato může být z různých směrů zboku, zezadu, atd., a umět úniky z kravaty podle mě není na škodu. Dokonce jsem se osobně setkal s tím, že jsem byl na ulici uchopen zepředu nataženou rukou pod krkem. No a co se týče sebeobrany proti nim, všechno záleží na okolnostech něco jiného je, když mě někdo přepadne, když jdu s manželkou z kina a něco jiného, když jsem třeba bezpečnostní pracovník a nějaká histerka mě chytí za ruku. Ale, když jde skutečně o zdraví, tak mě se osvědčilo jednu pořádně vypálit, a když se člověk dobře trefí, tak je to jistota, že mě pustí, zde je, ale třeba počítat, že taková bomba do držky zanechá následky. Pak jsou, ale taky úchopy, kde to třeba jen, tak nejde někoho vybombit, třeba úchop za vlasy zezadu na dlouhou ruku, tak tady už je třeba umět únik nebo mít na krátko ostřihané vlasy, ale u holek je to docela aktuální. Jinak na nasazování pák mám svůj názor a ten je, že je nejdřív třeba vybombit a až potom nasazovat páku, ale vybombit, tak že ten člověk je otřesen takže nemůže reagovat, jinak je to podle mě dost nebezpečný, předpokládám, že únikem z úchopu bude nějaký druh páky. Jinak z některých úchopů se lze vytrhnout a následně použit třeba kladivo nebo uraken na rypák, karate to má v aplikacích, ale to je třeba mít najetý. Přirozená bomba je podle mě přirozená bomba.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod Dalt » pon 08. črc, 2013 16:29

hodnekrat jsem videl borce co chytili soupere za mikinu/svetr jakoby za zada a tim ho napul svlikli - souper pak nevidi (jako v hokeji) a druhou rukou marovacka do tlamy - nic moc teda :/ (obecne znam dost hokejistu, kteri se perou stylem jednou rukou drzim soupere a druhou biju - je to hloupy ale casto dost efektivni)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod defendu » čtv 18. črc, 2013 18:30

Zdravíčko pánové, nudím se tak sem něco naplácám...

Mám dojem, že se tu dohromady semlelo hned několik témat, zkusím tedy odpovědět v bodech jak jsem to posbíral..
1) V 90% procentech se frajeři mezi sebou tahají - poté co do sebe párkrát strčí se začnou chytat za rukávy, za hadry na hrudníku, pod krkem...následně s dotyčným cloumají (k sobě od sebe a pořád dokola) a pochodují s ním přes místnost dokud s dotyčným netřísknou o zeď, stůl apod. nebo dotyčný neztratí rovnováhu a neupadne...
2) Škrcení oběma nataženýma rukama ala Othello a dvojitýho Nelsona jsem za těch skoro 20 let na dveřích nezaregistroval ani jednou...
3) Když už dojde na pěsti, tak velmi často se ten co chytil první granáty zkusí podvědomě, je to přirozená rekace člověka co nechce dostat další bombu, pověsit na dotyčného bijce a tím se dostat do tzv. demilitarizované zóny, kde se většina lidí umějících "jen" dávat pěstí neumí chovat...v téhle situaci jsou všechny zápasnický techniky plus sviňárny naprosto klíčový...
4) Nesouhlasím s Daltem, že držet chlapa jednou rukou a druhou ho mlátit je hloupý...naopak, je to vynikající technika...Dalt sám píše, že je to často efektivní a má pravdu, no a právě to co je na ulici efektivní, nemůže být nikdy hloupý :D Chlap ti nemůže utýct, máš jeho pohyb pod kontrolou, můžeš s ním cloumat (bereš mu rovnováhu, tudíž nemůže myslet na to co ti udělá, ale na to aby ji udržel) po každém natažení ruky mu i přes úchop hadrů dáváš úder (držíš-li ho za hadry pod krkem míříš na bradu, hrdlo nebo natáhneš palec a vrazíš mu ho do krční jamky apod.) no a přitom ho zvesela mastíš svou druhou, pokud možno silnější rukou - kladivový úder je na to doslova geniální. Navíc z toho úchopu za hadry můžeš přejít na úchop krku, ksichtu apod. Je to dobrá věcička, v běžných klubech se sice učí proti těmto technikám (úchopům) bránit, ale protože nevědí k čemu vlastně slouží, tak jakákoliv obrana kterou vymyslí, navíc ponejvíc proti staticky stojícímu, je naprosto neefektivní, nesmyslná ztráta času..
Učte se dávat rány i "pracovat" v úchopu za hadry, když někdo drží vás nebo naopak vy někoho...thai klinč je výborná tréninková záležitost, ale ve většině případů má soupeř na sobě ve střední Evropě hadry...Jinak je jasný, že tahat se s někým za šaty a postavit na tom svou taktiku je blbost, soupeřů je vždycky víc a vázat se takhle na jednoho je jasná taktická chyba...

Takže asi tak...užívejte léto... :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 954
Registrován: úte 15. srp, 2006 23:00
Bydliště: Plzeň

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod Toman » čtv 18. črc, 2013 20:08

Zajímavé postřehy ... zajímal by mne názor NAIA
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod NAIA » čtv 18. črc, 2013 21:46

Zdar Tomane a spol... jako kdyby nezačal Defendu tak sem asi nenapisu, to nove forum spis jen ctu, ale kdyz uz...

S Defendu opět souhlas, držení jednou (radši tou méně šíkovnou) a krmit ho druhou (tou silnou) je parádní taktika. Neustále do něj tlačíš a máš ho pod kontrolou, navíc víš pořád kde je, prože po tmě ho taky po první ráně vůbec nemusíš najít.

U nás to normálně lapujeme (máme to od Doktora Morrisona + naše věci). Jde to dobře vidět když se bijí hokejisti nebo třeba i v Combat Sambu.

Jen malá poznámka, jde o to že tohle je 100% útočná taktika, takže je dobré buďto mít to v sobě a nebo ji mít dostatečně zpracovaného soupeře.

Ať se daří...
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

 

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod Dalt » čtv 18. črc, 2013 22:40

defendu: ale jo vo tom zaddna - ja to myslel jako ze svyho pohledu boxera (navic jsem si tohle drzeni a krmeni :D snad nikdy nevyzkousel - kdyz teda nepocitam prave hokejovy zapasy za mlada v starsich zacich, takze by me to asi v bitce pouzit nenapadlo ). A na druhou stranu to podle me kolikrat je hloupy obecne -je to videt opet na tech rvackach hokejistu na diskotece - to pak clovek vidi dva geroje jak se drzej za triko a ladujou si do hlav. Nakonec vyhrava ten kdo ma tvrdsi hlavu :D , coz z pohledu BU a BS moc umeni neni...

ps.: jedna se jen o muj nazor podlozenej tak pozorovanim - venku se temer vubec nebiju, takze budu rad kdyz budu vyveden z omylu...(tj v jake situaci ma to chyceni smysl aby se to nezvrhlo v to vzajemny otloukani hlav)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod marcelinho » ned 21. črc, 2013 12:41

Zdravim kolegov,

Uchop( Tsukami) za fliger kimona alebo rukav a druhov trieska haky, overhandy, lakte, kolena a hlavicky je trademark Kudo Daido Juku, pokial sa bavime o oblecenom superovi ...

Vacsina ludi z Bu to nema nacvicene ani ako utocnu techniku, toboz obranu proti tomu a v podstate bez prilieb typu SuperSafe z Kudo alebo HighGear a pod sa to velmi tazko odsparuva..Velmi prekvapive kombo z drzania za fliger a za rukav aka klasicke Judo drzanie je Hlavicka ( zutsuki) spojena bud kolenom alebo uder laktom s tou rukou ktora drzala za rukav, hlavicka s klinca s oblecenim alebo kimonom je omnoho castejsia ako koleno a velmi zle sa blokuje :))) Hlavicka v klinci jepodstate ako Jab v boxe prekurzor pre dalsie udery a hlada a pripravuje diery v obrane ;)
en udierat silovou rukou ale aj rukou ktora drzi za limec( grab n jab) kratke silne jaby do boky sanice a tepny plus pouzivat drzacou rukou take rychle a silove trhanie fligrom smerom dole a k sebe a sam pouzivat stacanie do stran ako v thai klinci, resp Sabaki v dzapan BU :)
Naposledy upravil marcelinho dne ned 11. srp, 2013 10:00, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
marcelinho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 131
Registrován: sob 21. dub, 2012 23:00

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod defendu » stř 24. črc, 2013 21:57

Dalt píše: (tj v jake situaci ma to chyceni smysl aby se to nezvrhlo v to vzajemny otloukani hlav)


Přesně v té situaci v jaké psal NAIA - jedná se o ryze útočnou záležitost, takže v momentě když chceš někomu pořádně rozbít držku :D Aby jsi zabránil tomu, že se budete navzájem otloukat, tak ho nejdřív např. trochu nahul, tlač při tom úchopu do něj (ber mu tím rovnováhu) a to tak, aby k tobě stál skoro bokem (když do něj tlačíš např v úchopu pod krkem je vlastně prohlý, je-li tedy bokem tak v přední ruce nemá sílu, tou může tak maxla odhánět mouchy a tu vzdálenější má daleko, takže tě nemůže uhrozit), řežeš ho pak vlastně ze strany (kladivo je nej) a to do brady, přes ucho (tam se vyplatí úder dlaní), krk, spánek - prostě těžké údery, které ho "vypnou".
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 954
Registrován: úte 15. srp, 2006 23:00
Bydliště: Plzeň

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod Rutten » sob 03. srp, 2013 3:18

Boj a sebeobrana jako taková jsou rozdílné podle země a kultury. Například třeba v japonských bojových uměních máš útočníka nějak znehybnit nebo dostat na zem ,prostě udělat něco aby už nemohl zaútočit. Ale velké "ale" je v tom ,že to děláš co nejšetrněji. Japonská kultura je sama o sobě o zásadách,ctnosti a cti. Samy umění nejsou nějak brutální. Porovnejte si thajský box s klasickým karatem nebo aikidem třeba. Takže i samotná sebeobraná mentalita Japonců je jiná. Například u dnešní české mládeže a nejenom u ní v případě útoku odpovídají útokem a takzvaně slangově se protivníka snaží "vypnout" . A proč se sebeobrana proti úchopům učí v Evropě? Protože jsou vyučována jako "sebeobrana", sport, nebo prostředek duchovního růstu. Praktikuje je většinou mládež a nezřídkakdy děti. Proto je v nich jakákoliv agresivita tlumena, nevyprovokovaný útok, čistě ofenzivní akce jsou potlačovány, kryty naopak vyzdvihovány - nikdo přeci nechce být označen jako někdo, kdo vede děti k násilí, agresivitě, učí je ubližovat lidem - "oni se jen učí jak se bránit".
Rutten
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 03. srp, 2013 2:46

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod hellas » sob 03. srp, 2013 19:47

:?:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod Rutten » pon 05. srp, 2013 12:27

ukropcany píše:Nebolo by zlé vo voľnej chvíli naštudovať niečo o uplatňovaní mocenskej výchovy na deťoch a následkoch na spoločnosť (nesamostatnosť, neschopnosť robiť veci samostatne bez všadeprítomnej autority), apod. Celá spoločnosť má byť (z pohľadu panstva) vedená ako píšeš a je to cesta do pekla.

Nevím jestli si správně pochopil ,jak jsem to myslel ,ale já nijak neuznávám ,aby čistě ofenzivní akce byli potlačovány a kryty naopak vyzdvihovány. A hlavně u dětí aby byla prostřednictvím silné autority ,jako je trenér potlačována agresivita a soutěživost ,jako je tomu u některých sebeobraných systémů/boj. umění (Aikido) ,které se odvijí od japonských bojových umění. A taky si stojím za tím ,co jsem napsal o Japonsku. Už nějakou dobu se zajímám o kulturu jihovýchodní Asie a její bojová umění. Mentalita jihovýchodních Asiatů je úplně jiná než mentalita Japonců. Jiná je taky než mentalita Korejců ,ale tam je to zapříčeněno dlouholetou Japonskou okupací. Je to možná zapříčeněné mnoha faktory, jiné náboženství a náboženské vlivy, jížnější postavení zemí nebo asimilací s jinými národy ,od které je Japonsko chráněno nejen tím ,že je na ostrovu ,ale celkově je to jeden z mála národů ,co si zachoval svůj původní genom a velmi se vyhnuli asimilaci s jinými národy a kulturami ,díky svému nacionálnímu smýšlení. Stejnak jako když porovnáme evropské umění jako je Pankration,Box atd.... není v nich obsažené žádné předepsané chování nebo morální kodexy. A proto si myslím ,že Japonské bojové umění ,jsou méně brutální b. umění než ostatní populární b. umění. Ale to nemění nic na tom ,že umění jako JuJutsu,Kempo nebo Shotokan dali vzrodu moderním bojovým sportům jako je BJJ,Kickbox,Shootfighting nebo MMA ,ale to jen se zapříčiněním nejaponských bojových uměních a vlivů.
Nechtěl bych ,ale nějak vznítit nějakou plamenou diskuzi ,ale prostě je to můj názor.
Rutten
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 03. srp, 2013 2:46

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod will » pon 05. srp, 2013 21:21

No ony ty styly nebyly odkoukané, ale některé dokonce do posledního detailu přenesené. Japonci přesněji Okinawané měli vlastní úderový systém, který je součástí dnešního karate, vesměs neměli rádi zvířecí techniky, takže se lze domnívat, že všechny tyto techniky v karate nejsou původní. Ruttena bych neodsuzoval je to typický pohled začátečníka. Jen se zmíním k té brutalitě, vesměs karate nebo dá se říci všechna bu jsou velice brutální pouze záleží, kdo a za jakých okolností je aplikuje. Byla tady zmínka třeba o krytu, ale ten klidně můžu použít jak ofenzivně, tak i defenzivně,můžou při něm praskat kosti a dá se sním klidně i zabít, je to pouze věc pochopení. Je zcela pochopitelné, že tyto aplikace se nevyučují 5 leté děti :D . Bylo tady třeba zmínka, že o klasické presdržce, že jako dnešní mládež se při bitce snaží toho druhého vypnout :) , no ono, když se nad tím člověk zamyslí, tak to asi bude přirozená reakce, máme pořád jenom dvě ruce a dvě nohy, a každý nemá tátu kugfistu,karatistu, atd., aby ho od 5 let učil bu, že ano. Jinak, když někdo umí dát pořádnou pěstí, tak to je velice dobrá sebeobrana a nemusí dělat žádné bu, stačí, že má dobrej fyzickej fond a dokáže rozprášit i víc útočníků, podívejte se třeba na fotbalisty, to máte na hřišti KO každou chvíli :D . Ještě k té mentalitě, to že asijské národy mají různou mentalitu je normální, u nás v evropě nebo i v ČR je to to samé stačí se podívat občas na televizní noviny.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: 'sebeobrana' proti uchopum

Příspěvekod frajerKokoMihule » čtv 08. srp, 2013 5:06

Uvodem bych chtel podekovat Defendu za prinosne prispevky.

will píše:Bylo tady třeba zmínka, že o klasické presdržce, že jako dnešní mládež se při bitce snaží toho druhého vypnout :) , no ono, když se nad tím člověk zamyslí, tak to asi bude přirozená reakce, máme pořád jenom dvě ruce a dvě nohy, a každý nemá tátu kugfistu,karatistu, atd., aby ho od 5 let učil bu, že ano.


No, a to je presne to, co podle me neni pravda - tedy to, ze by mlatit nekoho do hlavy pesti byla 'prirozena reakce'. Mozna to pripada prirozene tobe, protoze si v tom vyrostl, ale neprijde mi, ze by to bylo 'prirozenejsi', nez napr. toho druheho skrtit nebo povalit na zem.

(Uz jenom proto, ze pesti vetsina lidi stejne prastit poradne neumi, a ze si clovek muze relativne lehce sam zranit ruku).

Kdyz jsem byl dite, tak jsme se prali a zapasili, ale pesti jsme se netloukli - sevrit poradne pest jsem se naucil az v karate.

Proste mi prijde, ze je to kulturni trend, hlavne z filmu prevzanej.

(Adela jeste nevecerela: "Vy u vas neboxujete? Ne, my se prosim fackujeme!")

Jeste priklad k tem 'prirozenym' utokum - mam dojem, ze jednu dobu byl hodne popularni utok prastit nekoho hlavou do zaludku. Dnes tenhle utok vetsina lidi vubec nezna, a koukali by jak puci, kdyby to nekde videli. A rozhodne to neni tim, ze by byl mene 'prirozeny' nez rana pesti. (Zidane, anyone?)

Ale to jenom tak na okraj.
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00


Zpět na bojová umění a sporty obecně

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron