Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: Beh ?

Příspěvekod toddb » úte 20. srp, 2013 8:49

Cohen: Vyléčil jsem achillovku (doufám), tak jsem trošku přidal, za necelé dva týdny běžím desítku v praze, pak ještě jednu a 15.9. ústecký půlmaraton.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » úte 20. srp, 2013 10:09

to ja jsem na bolesti nohou celkem expert se svoji vahou (ale uz jen 109 kg) :D to resim celkem casto - od pat, pricny klenby az po bolest holeni a kycli...dost mi pomohlo prejit na styl behu po spickach (ale jak psal cohen - pomalu a opatrne) - na petiprstaky jsem se vykaslal (teda chodim v nich na tury ale nebeham) - misto toho beham v lehkych teniskach: http://www.newbalancestore.cz/Panska-ob ... ce-M890GB2 a nebolej me kycle ani holene - ted mam spis obcas problemy s slapkama - obzvlast ty pricny klenby. Resim to masirovanim (pomaha kostivalova mast a nekdy i thajskej masazni olej - takovej ten prohrivaci) a v nejhorsim na tejden prestat behat (to me ted nastesti nepotkalo...behu zdar :)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » úte 20. srp, 2013 13:53

Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod coffee_monk » úte 20. srp, 2013 15:00

Tak to tenhle týpek už musel aspoň 30x umřít :lol:
http://www.behej.com/clanek/9301-projek ... -000-korun
coffee_monk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Gusep » úte 20. srp, 2013 16:01

ukropcany: ja neviem, cital si aj jeho dalsie clanky k intervalom vs. dlhej aerobke? Nemyslim si, ze by to mal pomotane, skor proste iny pristup. Aspon mne teda pridu tie clanky ako ze maju hlavu a patu.
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » úte 20. srp, 2013 18:15

toddb píše:Cohen: Vyléčil jsem achillovku (doufám), tak jsem trošku přidal, za necelé dva týdny běžím desítku v praze, pak ještě jednu a 15.9. ústecký půlmaraton.

Pekny program :) Tak nech ti achilovka drzi bez zraneni. Mna teraz trochu chytila fascia na pravom chodidle, to ako naschval, ked som napisal, ze mam od nej uz dlhsie klud. :)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 20. srp, 2013 18:17

ucrop: vsetko chnapem, len to "nalacno" mi asi trosku unika, tym myslis zacat robit ranne behy? lebo tym by si ma velmi nepotesil :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 20. srp, 2013 20:38

Hm, no rano som uz behaval, ale byval som potom pol dna odpaleny. Ale ked si dam 20 minut pesi do prace a zakoncim to schodami na 8. poschodie, a az potom ranajky, tak to je v poho.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gusep » stř 21. srp, 2013 8:25

ucrop: diky za tvoj vhlad. ja som tie clanky pochopil skor tak (resp. ich posolstvo), ze niekto chce schudnut a travi dlhe hodiny nizkotepovou aerobkou a ono to akosi nefunguje.. mrknem na to este raz v intenciach toho co si napisal.
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Gusep » stř 21. srp, 2013 12:32

Vynecham temu zvysovanie kondicky intervalmi (podla niektorych zdrojov to mozne je) a budem reagovat iba na chudnutie - "vlci hlad" je sice pravda ale kazde chudnuie je imo predovsetkym otazka pevnej vole. A dalej co "after burn" efekt po high intensity aktivitach? Podla toho co mam nacitane, prejavuje sa podobny efekt ako po silovom treningu - dlhodobe zvysenie metabolickych procesov v tele, co je v konecnom dosledku to co chce kazdy chudnuci dosiahnut. Mas nejake svoje (alebo ine) poznatky svedciace proti tomuto?

Sme trosku OT ale behu sa to tyka tak snad mi bude odpustene.

btw. ja sam s intervalmi ala sprinty zatial skusenosti nemam a prave sa chystam prvykrat zaradit do mojej bezeckej pripravy, takze som velmi zvedavy na vykonnostny efekt
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » stř 21. srp, 2013 12:49

Gentlemen, ideální kombo je

- silový trénink
- krátký a intenzivní intervalový trénink na konec
- jíst jako dospělý, ne televizní reklama

Funguje naprosto perfektně synergicky, poslední bod je však nejdůležitější.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 21. srp, 2013 16:37

ukropcany: reakce na Gusepovo "budem reagovat iba na chudnutie" a reaguji na totez.

kondicka pro bojovky je vec jina,ale ne o mnoho rozdilna - ano, pribudou delsi behy, ale ne 10 km x krat tydne - "minimalni efektivni davka". ten, kdo boucha bojovy sport, bude zvedat zelezo, behat, sprintovat, ale neni lifter, bezec ani sprinter, a proto by tak ani nemel trenovat.

samozrejme zavisi jake posilovani -po tom mojem mam jeste spoustu energie - silovy a kondicni trenink se nekde prolina, ale proc tahat mentalitu kondicniho treninku do posilovani. 20x200 m? opet, proc - pokud je zapas kupr. 3x2 minuty, treba se podle toho v intervalech ridit. budeme mit o tom vyhledove clanek, tam vice.

a k tematu: prvni vikend v listopadu povedeme s Milosem Skorpilem spolecny seminar na tema posilovani pro bezce/behani pro liftery.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 21. srp, 2013 17:00

ucrop: definujme si, co je to behat dost. Je dost, ked dam tyzdenne 3x3km vyklus po ETK + cez vikend jeden hodinovy beh?
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » stř 21. srp, 2013 19:43

ukropcany píše:S týmto sa moje pozorovanie výkonnosti borcov u nás v gyme prudko rozchádza. Tí, ktorí majú nabehané veľké kilometre, tak tí nekompromisne súperov utrácajú, tí ktorí frčia iba na intervaloch a posilovaní na to nemajú na konci zápase dostatok energie. Oni idú ako tornádo na začiatku, ale keď sa súpera nepodarí zložiť (čo sa väčšinou nepodarí :lol: ), tak potom už chodia ako ožratí... :wink:

Inak osobne si neviem predstaviť ako by som po posilovaní mal ešte odbehať nejaký interval... aký intervalový tréning máš presne na mysli, vieš byť konkrétny? Pretože u mňa to 20x200 m... a po posilke neviem, či by som na to mal energiu...

Souhlas, já si to taky neumím představit. :D 8). Je to hódně špatně :wink: .
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 22. srp, 2013 11:31

Well, já reagoval očividně na hubnutí. Bouchat jsi u nás nebyl včera, ale před lety, nehledě na to, že na "zápas" ostatně necvičíme. "O akých dĺžkach a opakovaniach si hovoril "krátký a intenzivní intervalový trénink na konec"?" Přijde na účel - GPP alá weekend warrior, cvičící bojovky, nebo SPP alá borec připravující se na zápas?

Co se týče bojových sportů (a tréninku obecně), cílem je "minimální efektivní dávka" - borec není běžec (ani sprinter, ani maratonec), ani lifter, proto opakuji - proč by tak měl trénovat? Bude běhat, bude zdvihat železo? Ano, ale rozhodně ne jako lifter (anebo kulturista), sprinter nebo maratonec.

Přepnutí se 50x za zápas nemusí člověk nutně trénovat v cardiu, když už totéž trénuje specifičtěji na lapách, pytli a ve sparringu. Proč by měl mít cardio na 10+ kol, když bude bouchat 3 (a učit se tak šetřit šťávu na další kola, která už ale nepřijdou?). Přetrénování je stejně špatně jako "nedotrénování". O potřebě rezervy není pochyb, s tím se počítá, ale jak velká musí být? Čím větší objem, tím nižší intenzita, že, to je třeba mít na paměti. Počet kol, počet minut, interval odpočinku jsou důležité - cvičit jen na ona 3 kola je stejný extrém jako na 10+. Jasně, tím že jsou bojovky tak komplexní, je tam skill-endurance atd., beru.

Hele nechci bejt tajemnej jak hrad v Karpatech :-) , ale chystám speciální tréninkový protokol silového a kondičního tréninku pro bojovky, takže tak, kdo bude chtít, ať si to přečte u nás na stránkách nebo přijde na seminář. Spousta lidí ze StrongFirst velmi úspěšně trénuje MMA borce/zápasníky/boxery/Thaiboxery - myslím tím silovou a kondiční přípravu - a výsledky mají parádní. Hodně to sleduju, ptám se a z jejich rad a doporučení, ověřených léty tréninku profíků, čerpám. Train hard, vo tom žádná, ale též smart. X různých způsobů, jak stáhnout kočku z kůže? Jasně.

Více již brzy, bez chození okolo horké kaše :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 22. srp, 2013 11:49

for PM:

Cau Pajas,
proc myslis ze cvicit fyzu na 10 kol je extrem? Kdyz vynecham moznost ze te to potka na nejakem turnaji (asi budes argumentovat tim ze jsou tam pauzy mezi zapasma, dobre). Tak vetsi duvod vidim v tom ze je dobre na treninku odsparovat delsi cas. U vas sparujete kolik kol? Jestli jen ty tri tak chapu ale kdyz sparujes treba hodinu tak dobre aby ten sparring k necemu byl, to znamena ze musis fungovat to znamena ze na to musis mit fyzu ne?

Ale abysme tu nekecali jen obecne, drive jsi pral ze Pavel T. trenuje spoustu lidi z oboru, koho osobne trenuje? Je tam nejaky znamy fighter ktery ma Tsacoulina jako kouce ny fyzu?

A u vas v klubu se ty staras o fyzu i o bojovy veci hadam ne? Mate nejake zavodniky? Jen abych vedel jak funguje Strong First v praxi.

Diky
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 22. srp, 2013 12:18

Hele tady hraje urcite velkou roli fyza, ale taky to ze boxeri jsou na sparringy proste zvykli a neni to pro ne takovy stres.

Lidi co nemaji dostatecne nabouchane tak utrati strasne moc energie za prve stresem a za druhe reaguji na zbytecne veci, ktere zkusenejsi borec prechazi a neztraci na ne energii. Ale to si zajisti az prave tim ze stravil xx hodin na sparringach...
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » čtv 22. srp, 2013 12:18

mno treneri boxu (pokud za neco stojej) to rikaj taky tak - nejdriv je potreba mit nabehano na vydrz (tj 10 + km na pohodu) a teprve pak muzu trenovat intervaly...
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 22. srp, 2013 14:12

Naia: Odpověď je - přijde na, co je cílem, kdy, kdo, v jaké fázi. Nepsal jsem o sparringu na 10 kol, ale o cardio tréninku na 10 (zápasových) kol, ok? Na campu jsme jeli sparring hodinu, dvě, někdy i více. Ale doplňkové cardio? Well, to je jiná.

Pavel už dávno netrénuje, ale jeho instruktoři ano. Osobně sleduju především Baccariho a jeho tréninkové protokoly pro MMA zápasníky, trénuje třeba Joe Lauzona (a upřímně, jho tréninkové protokoly i mě přijdou desně "líný", především ty silové. Kondiční má napsané přesně v duchu oné "minimální tréninkové dávky", no a zbytek jsou už lapy, pytel, sparring). Ve Švédsku jsem to řešil se Stihnou (trénuje zápasníky, a to olympioniky) a Tommym (primárně Krav Maga instruktor, který si jen pro feeling střihnul 3 profi MMA zápasy), klukama z italského Hung Mun MMA gymu, Peterem Lakatosem (BJJ, mj. designér silových a kondičních programů pro Carlson Gracie Team) atd. atd. Doporučuji toto moc dobré interview:

http://www.bjjee.com/featured/peter-lak ... j-players/

Vzpomeneš-li na seminář, co jsi u nás měl, s fýzou jsme problémy rozhodně neměli. Na sportovní boj jak dobře víš primárně netrénujeme, kluky co, u nás trénovali Sanda/MMA jsem poslal k jiným, lepším, a vypsal jsem další "železo", protože je o něj větší zájem a protože do toho investuju více času, úsilí, vzdělání a umím to líp, navíc už stárnu a spíše mě zajímá zdraví než ničení (byť cizího) zdraví.

Dalt: Ano, souhlasím, ale otázka je jak často běhat dlouhé běhy, proč (což jsi v zásadě řekl, "základ"), že je k tomu třeba přidat intervaly (a ty je třeba řídit chystanými zápasovými koly), + lapy, pytle, sparring, kde je další, specifická fýza, jak píše Naia (stres, psychička, zkušenost, konzervace energie... )

Správně položeným otázkama si člověk zdá se odpoví - v otázce typu "je lepší to nebo to" je často odpověď"ano" :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 22. srp, 2013 19:54

ukropcany píše:4cohen - no to považujem z každého uhlu za málo, to je len na skutočne rekreačnej úrovni, že "nech nie som úplné ...". Celkovo to Tvoje behanie po posilke nechápem, ale OK... 8) Už min. preto, lebo raz do týždňa by to nejaké bežecké intervaly chcelo. Inak nem rýchlosť...

fak, som si myslel... :)

behanie "po" ma ten zmysel, ze napomoze lepsej regeneracii, proste vyklus, a aby som nestratil techniku. a citim, ze ked dam aj vyklus, tak je to lepsie, ako bez neho na druhy den.
intervaly... problem je trosku sklbit ETK (cca 30 - 50 minut clean and pressov, zhyby a na zaver 3 - 10 minut swingov/snatchov) s intervalmi, lebo tiez ist intervaly po snatchoch, nic moc, to uz ma kardio dostatocny zahul za sebou.

a na viac proste nemam momentalne cas, okrem roboty som piatky a vikendy na cestach, tieto prazdniny som mal 2 volne vikendy 8)

rozmyslam dat nejake intervaly do dlheho behu, co ty na to?
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně