kettlebells

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: kettlebells

Příspěvekod Sennin » čtv 23. led, 2014 7:57

Fajnový rozhovor! Zrovna jsem ho dočetl :wink:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » čtv 23. led, 2014 8:36

V článku jsou pěkný blbosti, hlavně o těch klikách 8O , atd. , tohle mi hlava nebere. Prachsprostá reklama. No já se ani nedivím, protože ketebel člověka na 100 kliků nepřipraví takže zbývá jen tiše závidět :D .
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gusep » čtv 23. led, 2014 9:51

will píše:V článku jsou pěkný blbosti, hlavně o těch klikách 8O , atd. , tohle mi hlava nebere. Prachsprostá reklama. No já se ani nedivím, protože ketebel člověka na 100 kliků nepřipraví takže zbývá jen tiše závidět :D .

Kettlebell je iba nastroj, podla toho ako ho pouzijes take su vysledky. Svalovu vytrvalost mozes velmi lahko trenovat aj s ketllebell, to ale prave nieje cielom KB5/StrongFirst/Hardstyle obecne. A to presne sa v tom rozhovore pise, ze ciel je niekde uplne inde. Takze nechapem k akym "blbostiam" to referujes.
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » čtv 23. led, 2014 10:49

Po 3 a pol roku cvicenia s kettlebells mozem potvrdit, ze sa okrem pressov, swingov, snatchov a zhybov zlepsili aj moje kliky. Na svalovu vytrvalost si tiez nestazujem :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 23. led, 2014 12:31

Rozsáhlé interview na Xman.cz - enjoy :-)

http://xman.idnes.cz/ucitel-kettlebells ... hovory_fro
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » čtv 23. led, 2014 14:03

for. Gusep

Proti ketebelu nemám nic, ale proti hlouposti ano, mě v článku zaujalo hlavně strašení, že když budu dělat kliky (100), tak si odrovnám klouby, atd. Já ti něco povím, kliky + posilovnu, jedu přes 20 let, když chci udělám i více než 100 kliků na jeden zátah. Co se týče benčů, atd., jsem již v 18 zvedl o 45 kg víc než sám vážím a můžu ti podepsat, že jsem si lokty, ramena, ani záda neodrovnal a stále aktivně dělám BU. Poškození kloubů a různá zranění ti hrozí více při BU než při cvičení v posilovně nebo kliků, atd.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 23. led, 2014 21:07

wille, otázka je "proč"?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » pát 24. led, 2014 1:04

Motivace může být různá, třeba ve sportu vytrvalost prostě potřebuješ, to je fakt. Jinak o samozřejmostech, že ti tělo zesílí, psychika jde nahoru, atd., kdy k tomu nepotřebuju žádnou posilovnu ani nářadí se tady nemusíme bavit. Třeba v Japonsku řekne mistr na tréninku teď si udělejte 500 dřepů a odejde a nikdo tam o jeho slovech nepochybuje, že proč by jako měli dělat 500 dřepů a nikdo si to nedovolí ošidit. Řeknu ti jednu úsměvnou příhodu byl jsem si zacvičit v jednom dá se říct dojo, kdy trénink vedli dva mladí mistři, byla rozcvička a že máme udělat 30 kliků, tak jsem je udělal a protože mi to jaksi nedělalo problém a jiným podstatně mladším jo, tak jsem čekal, čímž jsem se stal centrem pozornosti ještě s jedním klukem. Tak mi jeden z těch mistrů řekl, že jako protože jsem nedělal dál, tak že je mám udělat znova, ale tentokrát 3x tolik tzn. 90, ale chtěl bych podotknout, že o tom řeč nebyla, že jako až jich budu mít 30 mám pokračovat dál, no a vzhledem k tomu, že je pod moji úroveň se s někým dohadovat, tak jsem mu jich tam těch 90 udělal s čímž jaksi nepočítal a oba čuměli jak péra, no pak když jsem je udělal, tak mu říkám jestli mu to stačí nebo jestli mu jich mám udělat ještě jednou 90, to že prý už ne, že to stačí :D . No od té doby říká, že ty kliky máme dělat indivindi :D . To se přiznám, že už jsem malinko blafoval takže bych je asi takhle rychle opakovaně za sebou nedal, to bych musel být v tréninku a já teď už nemám moc času, ale vyšlo to. Ber to, tak že někdo si prostě dává série 3x50 a někdo 3x100 nebo kolik dá, prostě se chce vymanit z průměrnosti, že prý co je v ČR průměr je ve světě podprůměr. To máš jako s benchem někdo zvedá 90 a chce prolomit tu 100, když prolomí 100, tak chce jít na 110, je to prostě droga. Ale co bych chtěl dodat, že když si někdo takto sílu vybuduje, tak i když člověk třeba několik měsíců necvičí, tak se během pár tréninků k této výkonosti vrátí, když k tomu cvičí a na trénincích vždycky pár kliků udělá výkonost prakticky zůstává. Já už jsem 100 kliků možná rok nedělal, ale teď jsem se na krk a zkusil jsem to tady u počítače a co myslíš jeden zátah s mini přestávkami napnuté paže 70,20,10, kdybych jel na krev, tak jich ještě 10 klíďo dám, ale to už nemá význam a všechno je to z benche a klikování bez jakékoliv újmy na zdraví. Možná to není vědecký, ale funguje to.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 24. led, 2014 7:03

Nepochopils - ptám se "proč", čeho 100 klikama člověk dosáhne, k čemu to potřebuje, co tím zlepší?

Bench nebo deadlift taky jedeš po 100 opakováních?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod frajerKokoMihule » pát 24. led, 2014 7:06

pm píše:wille, otázka je "proč"?

"Proc (to vlastne delam)" mi prijde jako jedna z nejvice opomijenych otazek, jak v BU, tak v posilovani :wink: Proto jsem s napetim cekal, co na to will odpovi.

V tom jednom gigaodstavci bylo odpovedi nejbliz vyjadreni, "...,je to prostě droga."

Drogy ne! :mrgreen:

Nejvic me pobavilo, ze to je v podstate to samy, co pise pm v tom poburujicim clanku:
"Někdo jde chlastat, někdo fetuje, někdo se jde pořádně "zrušit" do gymu, pro mě to je, řečeno s Freudem, jen jiná kompenzace či sublimace téhož. " :lol:
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod frajerKokoMihule » pát 24. led, 2014 7:18

Kdyz uz jsem v tomhle tematu, chtel bych se pritomnych odborniku na neco zeptat. Nejedna se primo o kettlebell, ale o swing.

Videl jsem tedka v nejakem dokumentu dedka, ktery cvicil se zvlastni cinkou - standardni zavazi ve tvaru kruhu, a z toho trci rukojeti na obe strany (vzhledem se to podobalo takovemu tomu kolecku, co se s nim cvici 'brisaky'). Ovsem mne jde o ten cvik, co s tim provadel:

Uchopil vyse zminenou cinku do obou rukou a zacal cvicit swingy s tim, ze namisto swingovani primo nahoru swingoval stridave doleva a doprava, vedle tela a za telo (do vyse ramen).

Co na to rikate - je to zajimavy zpusob, jak do swingu zapojit rotacni pohyb, nebo nemene zajimavy zpusob, jak si odrovnat bederni pater?
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pát 24. led, 2014 12:16

frajerKokoMihule píše:Kdyz uz jsem v tomhle tematu, chtel bych se pritomnych odborniku na neco zeptat. Nejedna se primo o kettlebell, ale o swing.

Videl jsem tedka v nejakem dokumentu dedka, ktery cvicil se zvlastni cinkou - standardni zavazi ve tvaru kruhu, a z toho trci rukojeti na obe strany (vzhledem se to podobalo takovemu tomu kolecku, co se s nim cvici 'brisaky'). Ovsem mne jde o ten cvik, co s tim provadel:

Uchopil vyse zminenou cinku do obou rukou a zacal cvicit swingy s tim, ze namisto swingovani primo nahoru swingoval stridave doleva a doprava, vedle tela a za telo (do vyse ramen).

Co na to rikate - je to zajimavy zpusob, jak do swingu zapojit rotacni pohyb, nebo nemene zajimavy zpusob, jak si odrovnat bederni pater?

http://www.youtube.com/watch?v=xL4PY38ZNvE ahoj, myslis neco podobnyho jako to, co je zhruba ve tricaty vterine?
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod frajerKokoMihule » pát 24. led, 2014 13:47

wushupetr píše:http://www.youtube.com/watch?v=xL4PY38ZNvE ahoj, myslis neco podobnyho jako to, co je zhruba ve tricaty vterine?

Podobne, jenom bez pohybu nohou, a paze se vic krci v loktech...proste vic 'swingove'.
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » pát 24. led, 2014 16:57

frajerKokoMihule píše:
pm píše:wille, otázka je "proč"?

"Proc (to vlastne delam)" mi prijde jako jedna z nejvice opomijenych otazek, jak v BU, tak v posilovani :wink: Proto jsem s napetim cekal, co na to will odpovi.

V tom jednom gigaodstavci bylo odpovedi nejbliz vyjadreni, "...,je to prostě droga."

Drogy ne! :mrgreen:

Nejvic me pobavilo, ze to je v podstate to samy, co pise pm v tom poburujicim clanku:
"Někdo jde chlastat, někdo fetuje, někdo se jde pořádně "zrušit" do gymu, pro mě to je, řečeno s Freudem, jen jiná kompenzace či sublimace téhož. " :lol:

Nevím koho co by mělo jako zrušit, koho chceš strašit, těch včerejších 100 kliků ani necejtím a to jsem kliky na vytrvalost nedělal cca rok. Kdybys pořádně četl, tak bys věděl, že kliky na vytrvalost vlastně necvičím, ale vybudoval jsem si fyzický fond již dříve ne jenom klikama a teď si ho jaksi jenom udržuju. No a když tedy jedu ty kliky po těch stovkách v sériiích, tak se druhý den rozhodně necítím zrušenej, ale cítím se naopak velmi dobře s pocitem dobře vykonané práce :D .

.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pát 24. led, 2014 17:56

Ked si mam vybrat, co cvicit na svalovu vytrvalost, tak si vyberiem beh a swing. Kliky som kedysi robieval a podla toho ma aj na druhy den bolievali ramenne klby. ;) Po zopar jednorucnych klikoch raz za mesiac - dva ma neboli nic.

PM: skusal som armbar (s 28kg), slo to fajn, paradne som sa ponatahoval a posteloval rameno, velmi dobry cvik!

ETK teraz idem tiez s 28kg a je citit, ze ta vaha je niekde inde ako ked som pred 10 mesiacmi zacinal s 20kg, posledny mesiac uz cvicim poctivo systematicky, cize 2 tyzdne pridat, treti ubrat atd., uz ziadne take, ze 5 tyzdnov pridavam a potom krok spat, aby sa nepovedalo. Ta vaha je proste citit. ;) Pri snatchoch som sa dostal na 82/7 minut, pri swingoch na 160/6 minut, pressy su dost tazke, ale ide to, a paradoxne oproti minulosti ako najlahsie teraz vnimam zhyby s 6kg zatazou na lezeckej liste.

Koniec hlasenia v slovenstine. :D
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod frajerKokoMihule » pát 24. led, 2014 23:03

will píše:Nevím koho co by mělo jako zrušit, koho chceš strašit, těch včerejších 100 kliků ani necejtím a to jsem kliky na vytrvalost nedělal cca rok. Kdybys pořádně četl, tak bys věděl, že kliky na vytrvalost vlastně necvičím, ale vybudoval jsem si fyzický fond již dříve ne jenom klikama a teď si ho jaksi jenom udržuju. No a když tedy jedu ty kliky po těch stovkách v sériiích, tak se druhý den rozhodně necítím zrušenej, ale cítím se naopak velmi dobře s pocitem dobře vykonané práce :D .

To ses frajer, ale vypada to, ze se tech 100 kliku podepsalo na tve schopnosti porozumět psanemu textu :wink:

A jinak ze se k tomu ještě vratim, "dobře vykonana práce" většinou k necemu je, k cemu tedy jsou ty tvoje stovky kliku v sériích?
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » sob 25. led, 2014 10:34

Will: a jsou kliky jako pevný tělo, hrudníkem dotek země? Jestli jo tak respekt. Ale taky kolem sebe mám lidi, co udělaj dle nich třeba 60 kliků a mně přijde že přitom neudělali ani jeden.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » sob 25. led, 2014 11:09

Jo a ještě brada vysunutá dopředu, žádný čelo a sexuální pohyby :D . Co se týče kvality, tak jednou jsem si to nechal zkontrolovat, to jsem jich dělal asi jenom kolem 70 a odečítali mi cca 7 nebo tak nějak, nebylo to moc. Já třeba podle momentální kondice jich jedu výbušně maximální rychlostí 70-80 pak 2-3 vteřiny přestávka a dám jich dalších 20-30, takže při tý prvotní dávce může dojít k pár ošizení, ale si myslím, že to už nehraje velkou roli.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod will » sob 25. led, 2014 13:40

frajerKokoMihule píše:
will píše:Nevím koho co by mělo jako zrušit, koho chceš strašit, těch včerejších 100 kliků ani necejtím a to jsem kliky na vytrvalost nedělal cca rok. Kdybys pořádně četl, tak bys věděl, že kliky na vytrvalost vlastně necvičím, ale vybudoval jsem si fyzický fond již dříve ne jenom klikama a teď si ho jaksi jenom udržuju. No a když tedy jedu ty kliky po těch stovkách v sériiích, tak se druhý den rozhodně necítím zrušenej, ale cítím se naopak velmi dobře s pocitem dobře vykonané práce :D .

To ses frajer, ale vypada to, ze se tech 100 kliku podepsalo na tve schopnosti porozumět psanemu textu :wink:

A jinak ze se k tomu ještě vratim, "dobře vykonana práce" většinou k necemu je, k cemu tedy jsou ty tvoje stovky kliku v sériích?

No já si myslím, že rozumím moc dobře, a že jsem se vyjádřil zcela výstižně, ale chápu, že ne každý tomu může rozumět a pak je tu pole neorané pro různé supr nejlepší systémy na světě a ty ostatní jsou na hovno :D . No, tak jo, odpovím ti znova, je to jednoduchý protože jsem pokročilý a jsem silově podstatně jinde než běžný člověk, a kdybych dělal série třeba 3x30, tak bych se možná lehce rozcvičil, chápeš :) . Samozřejmě jsem na tom dobře i z hlediska výbušnosti, maximální síly, atd., je dobré, když je to vyvážený. Dále tyto síly na sebe působí, takže ty kliky někdy mohou pomoci i v rozvoji síly jiné než vytrvalostní. K čemu slouží sportovcům vytrvalostní síla ti snad nemusím vysvětlovat, když tak si to najdi na netu. Spousta lidí si myslí, že klik procvičuje hlavně prsa případně ramena, ale není to pravda, efektivně lze zapojit i tricepsy, vzhledem k tomu, že musíš udržovat stabilitu zapojují se břišní svaly, atd., klik dá se říct procvičuje celé tělo samozřejmě některé svaly více či méně je to vlastně funkční cvik :D . Je zcela běžné, že pokročilý cvičenci z různých důvodů dělají stovky kliků dokonce se přidává i zátěž stejně jako při cvičení na hrazdě, atd. Dochází, zde pouze k nesmyslnému strašení cvičících teď je pouze otázka, zda je to z nevědomosti nebo je tam úmysl já si myslím, že to bude kombinace obojího, protože, když si třeba dám předsevzetí teď se zlepším v klikách, protože jich se smrtí v očích udělám 30 a chci 100, tak to cvičení neprobíhá, tak že udělám těch 30 pak zase 30 a zase 30, takhle ne, to si může myslet pouze laik a strašit tím lidi, zase jsou na to dané postupy jak té 100 dosáhnout. Zde jsem psal o klasických klikách dělám i kliky na kloubech na úzko, široko, atd., všechno má něco do sebe a trošku jinak zatěžuje, pak různé jiné někdy diamant, na prstech nebo různé formy tlesknutí, to hlavně při tréninku BU, zde již, ale většinou na výbušnost.
will
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » sob 25. led, 2014 17:13

Mne vzdy kliky prisli odjakziva ako strata casu, ale robil som ich, lebo nebolo nic lepsie. Od objavenia kettlov a Naked warrior uz naozaj nemam ziadny dovod ich robit, teda okrem jednorucneho. Proste existuju aj jednoduchsie cesty, ako ziskat silu a svalovu vytrvalost. Nehovoriac o tom, ze s mojimi citlivymi ramennymi klbmi som rad, ze ich uz nemusim cvicit.

Ale proti gustu ziadny disputat. Skusenosti su neprenosne. ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně