Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Re: Beh ?

Příspěvekod cohen » pon 16. pro, 2013 22:33

Z mojho pohladu vsetko, len nie zivacka :D A to som dal max 33km, tyzden pred maratonom som ochorel, takze som ho nedal.

No a Tomi... Zapas pred tym nezasluzene vyhral s Wanderom, teraz zasluzene prehral so Sumenovom.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » úte 31. pro, 2013 16:28

Vsetkym bezcom, kettliakom a bojovnikom: PF 2014 8) Nech je bez zraneni a plny uspechov.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » čtv 02. led, 2014 20:19

cohen píše:Vsetkym bezcom, kettliakom a bojovnikom: PF 2014 8) Nech je bez zraneni a plny uspechov.

přesně tak:)
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » pát 03. led, 2014 19:53

Zdravím a všem běžcům hodně štěstí do Nového roku. Potřeboval bych poradit, jak na krátkodobou vytrvalost. Běhy na delší tratě celkem v klidu zvládám na to, co aktuálně potřebuju, ale problém je u kratších a intenzivnějších aktivit, kde prostě nestíhám. Třeba kilák, co sme běhali na čas, sem absolutně nevěděl, jak zvolit tempo a jak si to rozložit, takže po odběhnutí sem zjistil, že vlastně můžu a zbytečně sem se šetřil. Stejnej problém pak mám s kombinací posilka běh, kdy například po sprintu mám předvádět silovej výkon alá kliky. Nějak se mi totiž zdá, že přenos dlouhodobé vytrvalosti do aktivit jako jsou tyhle moc není.

Díky za rady
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pát 03. led, 2014 23:03

genesis: najprv kombinacia posilka - beh: rob kombinaciu silovy trening - beh, nie beh - silovy trening. a uz vobec nie sprinty - silovy trening. na silovy trening MUSIS byt oddychnuty, cize ak behat pred nim, tak len velmi lahko.

bezecke tempo na 1 km natrenujes tak, ze ho jednoducho natrenujes. cize obcas si namiesto sprintov das 2x (3x, 4x, podla momentalnej vykonnosti) 1km rychly beh na 80 - 90% plynu - a casom to budes vediet odhadnut.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » sob 04. led, 2014 10:07

Ucrop: lenze G. nevie, akym tempom chce bezat ten kilometer, v tom bol moj point. ;) Inac ano, tempa sa trenuju tak, ze postupne zvysujes vzdialenost pri pocitovo cca jednotnom tempe. Najprv stovky, potom dvestovky, styristovky, osemstovky, v treningovom rozpise na maraton som mal aj take ze tempo 2x2000 metrov a urcite v nejakych programoch je aj 2x5000 metrov.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » sob 04. led, 2014 12:50

Díky za rady a odpovědi. Nejlepší čas na přezkoušení sem zatim měl 3:52 a dneska co sem testoval tempo 3:57, což mě dost zklamalo. Byl bych spokojenej, kdybych to měl za pár měsíců tak za 3:40 a méně, takže zařadim ty intervaly 10x100m. Jen ještě jak velkou pauzu mezi nima a kdy zvýšit vzdálenost?

Jinak už mám za sebou dva tréninky intervalu, je to fajn a baví mě to. A je nutný běhat je jen 1x týdně nebo je možný víc s tim, že se zlepšim dřív?
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » ned 26. led, 2014 20:52

Genesis: zavisi od schopnosti tela regenerovat, mne s ostatnym treningom uplne staci behat intervaly 1x za dva tyzdne, ale priznavam, ze priority teraz nemam nastavene na bezecky vykon, len cista udrziavacka. Ideal je intervalovat 1x tyzdenne.

Dnes som bol behat pri -5°C 9km, hore a dole kopcom, bolo to pekne vyzivne. Dychat cez sal je dost otrava, stale som ho musel napravat. :evil:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » ned 26. led, 2014 20:54

cohen: ty dejchas pusou?! :o
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » ned 26. led, 2014 21:14

Dalt: ano :) pri -5 mam jedno, ci nosom, alebo ustami, musi to byt cez kuklu, alebo cez sal. Vo vseobecnosti mi dychanie nosom moc nevyhovuje a po mnohych konzultaciach som si povedal, ze budem pri behu dychat tak, ako mi je to prirodzene.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » ned 26. led, 2014 21:42

proti gustu...ja jsem si zvykl jenom nosem a diky tomu (se mi zda) se mi i v ty zime beha lip (kdyz dejcham pusou cejtim ze me bude bolet v krku) - takhle (nosem) to mam vypozorovany ze se mi celkem fajn beha cca do -10 :)
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » pon 27. led, 2014 10:22

ukropcany: nene - neni to pravda (pravdaze tohle tvrdi hodne lidi) ale kuprikladu z vlastni zkusenosti vim ze pri dejchani jenom nosem (jinak ani nebeham) jsem ubehl za hodinu 15 km (to jsem teda mel pod 90 kg :) a i ted co jsem zase zacal polehounku behat (mam cca 98 kg) tak jen prez nos udejcham beh 10km za cca 55 minut...to si mysli ze jsou rychly behy (obzvlast ten prvni udaj). Jinak dejchani striktne nosem se musi naucit (nejde to jen tak z niceho a zpocatku se behy samozrejme zpomali) - me to takhle ucil jeden kamos bejvalej uspesnej dlouhotratar...

samozrejme sprinty, ctyrstovky apod jsou neco jinyho - tam by to neslo a ani nemelo smysl...
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » ned 02. úno, 2014 16:05

Dalt: ja cez nos jednoducho nedostanem do seba tolko vzduchu, kolko potrebujem - a tym to pre mna hasne. Ale to je fuk, kazdy nech si dycha ako chce, hlavne, nech beha. ;)

Akurat som taky spokojny po odbehnutej desine v kopcoch, s plznickou, odporucam. ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » ned 02. úno, 2014 18:21

cohen: hele taky mi to tak ze zacatku prislo - ono nejdriv se clovek opravdu zpomali (proste to jinak neudejcha jak pises) ale po nakym tom tejdnu to jde...ja tam vydim prave onu vyhodu behani v mrazech, kdy pri dejchani nosem je ten vzduch mnohem teplejsi nez kdyz to beres pusou...ale pravdou je, ze diskuze s bezci co je TO spravny dejchani jsou nekonecny :)
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » ned 02. úno, 2014 23:38

jop - mereno jako hodinovka cca pred 4ma rokama...ted jsem to meril na google map a koukam ze to nebylo 15km (jak pisou cedule u silnice) ale pouze cca 14 km podle rucniho mereni...toz i tak na temer 90 kilovyho bezce to byl podle me dobrej vykon... :)
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gusep » pon 03. úno, 2014 10:17

Dalt: to je super cas, tento rok by som sa chcel k niecomu podobnemu na 14km priblizit.
K dychaniu nosom - celkom som si privykol na nadych nosom az na najeke prudsie kopce kde to teda nosom neudycham. A taka mozno divna otazka - ma nejaky zmysel spekulovat nad sposobom vydychu? Ci nosom alebo ustami? Ja teda u seba viem, ze nosom to pri vyssom tempe nejde, vzduch potrebujem zo seba vytlacit rychlejsie, tazke vydychujem cez usta. (a myslim si, ze je to tak spravne :) )
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod cohen » pon 03. úno, 2014 10:24

Trosku sa desim tohtorocneho Devinu - Bratislava, lebo som pribral 4 kila a beham ledva 2x tyzdenne... ale s trochou stastia pojdem v tom termine lyzovat. :mrgreen:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » pon 03. úno, 2014 11:25

k tomu dychani muzu mluvit teda pouze za sebe a za bezce kterej me to naucil - tj i vydech jdu pomalu. Pokud nos nestiha, (tzn potrebuju nutne vydechnout pusou) tak je to pro me znameni, ze bezim nad svy sily (coz je pro me super - dychnai se mi stalo kontrolnim prvkem). K technice dychani : delam dlouhy pomaly nedechy (dychani do bricha ne povrchne) a to same plati pro vydechy - dulezity je vydechovat jakoby az do mrte (ze to citim az v brise - jakoby ten vzduch vymacknout) - v opacnym pripade (kdyz vydechuju povrchne) nastoupi po chvil pichani v boku (mimochodem tohle dychani jsem zacal praktikovat zpocatku jako prevenci proti pichani v boku a funguje to paradne - zkratka uplne dlouhe vydechy). Dobry je, ze kdyz to clovek dusledne zkousi, tak po case nastane automatismus (faze kdy se mi spis hur dycha kdyz na to hodne myslim - naopak kdyz se ponorim pouze do rytmu hudby nebo vlastnich myslenek tak potom v pohode dycham spravne)
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » úte 04. úno, 2014 14:12

Dalt píše:jop - mereno jako hodinovka cca pred 4ma rokama...ted jsem to meril na google map a koukam ze to nebylo 15km (jak pisou cedule u silnice) ale pouze cca 14 km podle rucniho mereni...toz i tak na temer 90 kilovyho bezce to byl podle me dobrej vykon... :)

Až zhubneš na 80, tak porazíš i Keňany, Dalte...:))
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » úte 04. úno, 2014 15:29

leda v boxu :D (a taky jak uz bylo receno - jediny mereni trati probehlo podle map.cz takze skutecnost by mohla byt jeste uplne jina - i kdyz doufam ze ne :)
Jiří Vávra

Willie Pep
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně