Bujinkan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: Bujinkan

Příspěvekod Prost » pát 12. dub, 2013 14:23

Luke007 píše:Nikdy jsem netvrdil ze Bujinkan je nejvic real, to platilo mozna pred 200lety kdyz to cvicili opravdovy valecnici a trenovali jinak nez dnes, ale ta doba jiz davno minula.


Plně souhlasím. Mám pocit, že jsme všichni na stejné lodi. Všichni se snážíme studovat, komunikovat. Každý z nás má jedinečně osobité a vlastní vnímání, své zkušenosti. Zásadní otázkou je, jak studujeme (to, v co např. věříme a může to být obecně cokoliv) a kam ubíráme a směřujeme naši energii (zde zdůrazním, že existuje jistá rovnováha). Své studium v Bujinkanu vnímám jako studium nekonečna (prostoru), takže jsem se už smířil a vyrovnal s tím, že Budó nikdy nepochopím, přesto všechno mě naplňuje štěstím. Půjdu dál, abych získal další zkušenosti a znalosti nutné k tomu, abych svou myslí a svým jednáním učinil štastné i okolí a když se mi to podaří, budu štastnější.
Prost
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 12. dub, 2013 14:09

 

Re: Bujinkan

Příspěvekod Dalt » pát 12. dub, 2013 15:32

Prost: parada...budiz ti prano. A jak je na tom tvuj fighting bujinkan skill? (preci jen tohle forum neni az tak uplne o filosofii a duchovnich zazitzcich - tzn nekomu pomaha k duchovnimu naplneni bujinkan a nekomu zas treba jizda na lyzich ci navsteva divadla) takze dokazes pomoci bujinkanu bojovat? nebo vnimas bujinkan spise jako relaxacni/meditativni cviceni pro zdravyho ducha? :)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Re: Bujinkan

Příspěvekod NOKT » pát 12. dub, 2013 21:52

Dalt píše:Prost: parada...budiz ti prano. A jak je na tom tvuj fighting bujinkan skill? (preci jen tohle forum neni az tak uplne o filosofii a duchovnich zazitzcich - tzn nekomu pomaha k duchovnimu naplneni bujinkan a nekomu zas treba jizda na lyzich ci navsteva divadla) takze dokazes pomoci bujinkanu bojovat? nebo vnimas bujinkan spise jako relaxacni/meditativni cviceni pro zdravyho ducha? :)


já myslím, že sis na tohle Dalte odpověděl sám a pokud ne, tak odpověď vyvolá akorát další flame o tom jak je Bujinkan skvělý pro "špinavý boj" a na druhé straně nějaký ten box, trocha zápasu, hodně nožů a sem tam Krav Maga :D

Hele třeba se mnou cvičí/cvičil (současný statut je trochu divný) kluk co si na tréninku MMA nalomil klíční kost. Řekl "za 2-3 měsíce začnu zase cvičit" a místo toho aby se vrátil ke mě, začal dělat karate, místo toho aby přestal brblat, že nemá kimono na jitsu si pořídil kolimátor na airsoftovou pušku za x tisíc a je rád :) Někoho činí šťastným Bujinkan, někoho kolimátor na fejkové pušce :D Na to člověk může říct akorát "super, jsem rád, že jsi šťastný" a hledět si svého. Zkušenost mě naučila, kašlat na druhé a hledět si svého progresu, tož buď rád ze ten svůj a ten cizí nech na cizích (jediná rozdílná situace je pokud vedeš gym, pak se starej :D ).
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 656
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Re: Bujinkan

Příspěvekod Dalt » sob 13. dub, 2013 10:24

Nokt: ale jo - mas pravdu...ja s tim nakonec problem vubec nemam (at si kazdej dela co chce - a pokud ho to nejakym zpusobem naplnuje tak super/nesmi mit teda prehnany sebevedomi zakladajici se na techto "bojovych umenich" - to je potom zdravi nebezpecny/). Problem mam s uciteli, kteri se chovaji jako na videu s tim plesounem (postoval luke007) - ten ucitel propaguje shit a jeste k tomu se chova jako naprostek guru vsehomira :|
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Re: Bujinkan

Příspěvekod NOKT » sob 13. dub, 2013 12:22

Dalt píše:Nokt: ale jo - mas pravdu...ja s tim nakonec problem vubec nemam (at si kazdej dela co chce - a pokud ho to nejakym zpusobem naplnuje tak super/nesmi mit teda prehnany sebevedomi zakladajici se na techto "bojovych umenich" - to je potom zdravi nebezpecny/). Problem mam s uciteli, kteri se chovaji jako na videu s tim plesounem (postoval luke007) - ten ucitel propaguje shit a jeste k tomu se chova jako naprostek guru vsehomira :|


Bohužel i taková je realita :)
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 656
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Re: Bujinkan

Příspěvekod Prost » pon 15. dub, 2013 10:05

Dalt: Boxer je omezen - direkt, hák, zvedák. Kdežto student Bujinkanu je svobodný, učí se přizpůsobit jakékoliv situaci, využít cokoliv. Kdysi Hatsumi sensei řekl: "Než pochopíš jednu techniku, musíš ji studovat 10 let!" Plně s ním souhlasím, studium Budó je na celý život!

K pochopení proč v Bujinkanu takto cvičíme pomůže tento článek "Učit se špatně jak dobře bojovat" od shihana Filipa Bartoše:
http://www.bujin.cz/clanek_ucit.htm
Prost
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 12. dub, 2013 14:09

Re: Bujinkan

Příspěvekod pm » pon 15. dub, 2013 10:12

Prost: Ha ha ha, tak tohle bude zajímavá debata :-D
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Re: Bujinkan

Příspěvekod Dalt » pon 15. dub, 2013 17:07

Prost: aha...takze vam trva naucit se direkt cca 10 let...pak prijdou na radu haky, zvedaky - tak to hodne stesti - nez pujdes do duchodu tak se mozna naucis tolik technik jako prumernej boxer :D

ps.: mozna zakerna otazka - zazil jsi nekdy nejakou bitku? :)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Re: Bujinkan

Příspěvekod will » pon 15. dub, 2013 18:52

Tohle souvisí ze způsobem vyučování v Japonsku mistr Funakoshi tuším prohlásil, že skutečný význam age-uke pochopil až ve věku 80 let. Je třeba přísně rozlišovat mezi základními technikami a reálným použití techniky, protože i zdánlivě čistě obranná technika může být v praxi použita jako hodně tvrdá útočná technika. Skutečný myslím tím bojový význam technik znalo pár mistrů po vnitřní linii a tito to také předávali po vnitřní lini, tedy třeba jednomu žákovi za celý svůj život. Ostatním žáků předávali styl pouze po vnější linii, tedy pouze techniku bez skutečného (bojového významu techniky). Tito žáci si vytvářeli vlastní vnitřní lini tím, že studiem přicházeli na skutečný význam techniky v boji nebo si ji prostě vymysleli. Je třeba dokonce rozlišovat i mezi bunkai a reálným použitím techniky, protože ve většině sportovního karate, kde se cvičí bunkai jde vlastně pořád pouze základní techniku. Základní techniky mají smysl v pochopení principů daného bojového umění nikoliv k reálnému boji, tím se odlišuje třeba bu od kick boxu, atd.. Takže třeba takový direct, hák, zvedák, z boxu je vlastně "reálné" použití základní techniky z karate, taekwvonda, atd. Je jasný, že když třeba půjdu do hospody a někdo mě tam napadne, tak si nestoupnu do kibadači, šikodači, atd., a nebudu ty háky, zvedáky, atd., rozdávat přesně jak je to v katě. Tohle si může myslet pouze začátečník nebo člověk neznalý věci, kterých je opravdu hodně. Takže je vlastně jedno co cvičí jestli karate, bujinkan, atd., protože, když se bude učit pouze základní techniky, tak se stejně reálnému boji nenaučí, od toho potřebuje mistra, který ho to tsuki naučí aplikovat v praxi. Když ho najde nebo sám se bude pídit, ale hlavně cvičit, tak mu může i ten bujinkan fungovat. Podle mě, ale není v dnešní době cílem těchto stylů takto vyučovat, ale třeba se mýlím.
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Bujinkan

Příspěvekod defendu » pon 15. dub, 2013 20:18

Zábavné čtení...Vždycky jsem tvrdil, že je rozdíl mezi Bojovým uměním a Uměním bojovat. S karate jsem začínal jako se svým opravdu prvním stylem (defendu a jiu jutsu od svých dědů nepočítám),jenže na rozdíl od ostatních mě zajímala jen a pouze jeho aplikace v reálné akci a ne skotačení na závodech...a bylo to samozřejmě vidět, chtěl jsem ublížit, ne si hrát.
Nedivte se, že Funakoshi cokoliv pochopil až po 80 letech...ve své knize "Karate, moje životní cesta" jasně popisuje všechny svoje "reálné" střety za svůj život...No, když mám slušný víkend, tak bilanci jeho celoživotních střetů zmáknu během jedné soboty od 3-5 hodiny ranní.Je to smutné, ale je to tak. Někdo si hraje na techniku a někdo ji používá. Někdo si hraje a někdo praktikuje. Někdo hledá cestu Budó a někdo bezpečnou cestu domů, protože ti zmetci co před chvílí vyfackoval z podniku na něj často čekají venku...Takže asi tak...
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 954
Registrován: úte 15. srp, 2006 23:00
Bydliště: Plzeň

Re: Bujinkan

Příspěvekod will » pon 15. dub, 2013 21:20

Samozřejmě, že mezi tím rozdíl je a spousta lidí si to uvědomuje a dělají dané bu s tímto vědomím, tedy, že by se pravděpodobně na ulici neubránili, jinak samozřejmě zase to nelze brát úplně doslova, protože i sportovní karatista ti může pořádně nahulit,ale vesměs máš pravdu. Tudíž, když dělá ten bujinkan s tím, že mu to pravděpodobně na ulici nepomůže, tak je to ok, ale jestli mu tam lejou do hlavy jak je to účinné a neohrožené bu, tak bych spozorněl nic víc nebo míň. BU a BS je strašná spousta některé jsou více a jiné méně použitelné na ulici, je to pouze na individualitě člověka, co od daného bu očekává nebo co tomu dá, aby mu to fungovalo. Jinak obecně bych bu neodsuzoval nelze všechno řešit násilím a jenom lidem ubližovat (i kyž někdy jiná cesta není) a časem i toho nejsilnějšího bojovníka síla opustí, kdy bu se nespoléhají pouze na fyzickou sílu a kdo chce, tak si svoji bojovou cestu najde i v rámci daného stylu
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Bujinkan

Příspěvekod Araver » pát 19. dub, 2013 10:13

Aby bylo něco použitelné pro praxi, mělo by to naučit především principům. Fyzičku i techniku dnes cvičí všude, někde více, jinde méně. To, že je někdo vysoký a pár kilo navíc nebo vyhodil pár opilců z hospody při své "práci", je sice moc hezké a dává to člověku vyšší šanci při opravdovém střetu, ale neznamená to, že je dobrý bojovník nebo že dokáže dobré bojovníky vychovat.

Každému vyhovuje něco jiného a každá situace je jiná. Ale prosím, přestaňte tu oblbovat lidi, co třeba mají zájem něco cvičit. Jedna věc je psát tu svůj názor ("Myslím si, že.. A u nás se cvičí to a to..") a plkat tu nesmysly ("Tohle je na nic, tohle nefujnguje, protože já vím, já dělat tohle,...") :roll:
Araver
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon 15. říj, 2012 23:00
Bydliště: Praha

Re: Bujinkan

Příspěvekod Mabu » ned 09. úno, 2014 18:59

Když chce někdo cvičit tak ať cvičí.Podle mne je důležité si dobře prohlédnout toho kdo to vede.Pokud tě ten dotyčný zaujme tak že si řekneš tak tohle bych chtěl umět.Je to první předpoklad toho že je to pro tebe ta správná cesta.Pokud věříš svému učiteli a sám pilně cvičíš.Tak mudrování o tom kdy a kde se s tím ubráníš je lepší nechat jiným. :D
Není důležité kolikrát padneš ale opravdu důležité je kolikrát dokážeš vstát.
Akio Kaminaga
Mabu
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 31. led, 2014 22:37

Re: Bujinkan

Příspěvekod Dalt » ned 09. úno, 2014 20:02

mno nevim...podle tyhle logiky bych teda fakt chtel umet aikido pac ty jejich demonstracky jsou taaak cool - a vyridit 3 utocniky nejednou s podobnou lehkosti bych fakt chtel umet...

ps.: zda se stim ci onim ubranim je myslim hlavnim smyslem bojoveho umeni ne?!
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Re: Bujinkan

Příspěvekod majkx » ned 09. úno, 2014 21:24

Za sebe mužů napsat a už před lety jsem tu psal že mi studium bujinkanu pomohlo, když při zákroku na Venclu při rvačce pašik vytahl pistoli, zatím co jsem lámal druheho a dával mi ji k hlavě, tak diky principu a technice bujinkanu jsem se vyhl, nedostal jsem se do drahy usti hlavně, a s pomocí druhého kolegy pasika odzbrojil. S bujinkanem je to těžko, v době kdy jsem ho cvičil cca. 15 let zpátky, tak už tehdy mně bylo řečeno že cvičím při aplikacích moc "tvrdě". Můj skromný názor, než někdo začne s bujinkanem měl by před tím zkusit kontaktní bs. Cvičit bujinkan kvůli sebeobraně je prostě nesmysl i sám Hatsumi v jednom sanmyaku piše, že kdo chce cvičit kvůli sebeobraně ať jde na box, že to je mnohem jednodušší způsob respektive cesta=cíl. Nepíše se mi to 2x nejlíp, protože lidi s jejichž názory se tady jinak vnitřní shoduji co se sebeobrany týká, tohle asi nepochopí, ale v bujinkanu jsou, podle mě, opravdu dobré principy a metody jak reagovat na nebezpečí a ti hipici co tady piši jak budou dělat svět lepším asi zapomněli proč se Takamacu říkalo Mongolsko tygr, nebo že jeden z prvních neasijských studentú šved Bogsater odjížděl z prvních tréninků v Japonsku rozbitý jak hadrová panenka.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte 08. lis, 2005 0:00

Re: Bujinkan

Příspěvekod hellas » ned 09. úno, 2014 22:38

Fakt? Já si taky pamatuju na historky z EWTO. Jak při zkóškách na technika borci nic nevěděli a sifóni na ně posílali přístavní dělníky a podobný věce ;)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Re: Bujinkan

Příspěvekod majkx » ned 09. úno, 2014 23:17

hellas píše:Fakt? Já si taky pamatuju na historky z EWTO. Jak při zkóškách na technika borci nic nevěděli a sifóni na ně posílali přístavní dělníky a pod ;)

To je v bujinkanu známo, že se u Hatsumiho cvičilo hodně tvrdě a nebyla nouze o různá zranění. Ještě v době kdy u něj začínali studovat první evropani, pak Hacumi změnil metodiku výuky s tím jak se bujinkan začal šířit po světě. Jak jsem napsal, Můj názor, vzhledem k tomu, co sem někteří studenti bujinkanu píšou a postují za videa ani nečekám, že Můj názor nebo zkušenost někdo vezme v potaz.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte 08. lis, 2005 0:00

Re: Bujinkan

Příspěvekod komi » pát 21. úno, 2014 19:18

Zdravím,myslím,že pravej Bujinkan je jen v japonsku u sokeho a jeho žáků..ostatní se snaží jen buď vydělávat a nebo si honí ego jako "učitlé a mistři" zvlášť v českým bujinkanu..
JInak by mě zajímalo -kdo přišel s takovou hovadinou s tím" potravním řetězcem"-to je taková blbost,ale hodně lidí to tady bere za svatý-snad si nemyslíte,že box nebo thaibox,mma,atd.. vás posune v potravním řetězci?
komi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát 21. úno, 2014 19:01

Re: Bujinkan

Příspěvekod komi » sob 22. úno, 2014 17:11

Tak to jste tupější víc než jsem myslel:-)
komi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát 21. úno, 2014 19:01

Re: Bujinkan

Příspěvekod Dalt » sob 22. úno, 2014 22:39

rika kdo? (aha Komi! to asi prestanem boxovat kdyz to rika takova kapacita...oo my nevedomi tupouni! :D :lol: )
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků

cron