Proc vetsina odsuzuje aikido?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod ingwe » pon 01. zář, 2014 22:18

Jian:
Teď cvičim tady
http://www.digladior.cz/

a od října si brousím zuby i na tohle (už jsem s tamním učitelem absolvoval několik seminářů)
http://www.arsmaiorum.eu/

Ještě k tomu výroku, že sestavy dělají jen národy, které dodnes píší piktografickými písmy - omyl, sestavy nejdeme i ve středověkých evropských rukopisech o šermu, s písmem to nesouvisí :) Ale zároveň bych se klonil k Ukropcanyho teorii, že kata/sestavy jsou silně svázány s kulturou a historií. Když dřív nebyly tak kvalitní chrániče a tak bezpečné cvičné meče, nic jiného jim holt nezbylo, zjednodušeně. Ale hned jak se ochranné pomůcky a bezpečné meče objevily, staly se cvičné zápasy oblíbeným "sportem". Asi nebude náhodou, že se to období v japonsku i v evropě kryje s úpadkem významu nobility na bojišti. Je to hodně složitá problematika, ale v zásadě se mi zdá, že čím modernější styl, tím méně je na sestavy kladen důraz, a jde se buď cestou praktické aplikace na ulici, nebo sportu.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

 

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod ingwe » úte 02. zář, 2014 8:22

Tetrev píše:Ještě k tomu šermu. Šerm zbraněmi obsahuje nepřirozené pohyby. Je tu široká škála postojů a technik - obecně. Teď když uvážíš, že se chce někdo naučit jeden systém nějakého konkrétního směru (školy, učitele), je nutné, aby si prošel tím prvním obdobím, kdy se tyto pohyby učí. A dělat to musí tak dlouho dokud se mu nestanou zcela přirozenými. Tak přirozenými, že je dokáže použít aniž by o tom sám věděl. Samozřejmě, že je dobré když už v této fázi sem tam vyzkouší nějaký ten sparring, protože začne chápat rychleji. Ale zdůrazňuji "sem tam".
To to je stádium učení. - ŠÚ. A je nezbytné si jím projít dle mého názoru.


K tomu mě napadá jedna věc, kterou říkal pan Hatakeyama: To, jak se cvičí dneska, je cvičení pro mír. Kdybychom se připravovali na válku, cvičili bychom jinak. Řekl to po debatě o aplikacích. Pravděpodobně tím tedy myslel, že by se víc cvičily ty aplikace věcí z kata, volný sparring a třeba přesekávání rohoží. To myslím taky mluví hodně samo za sebe. Nevím, proč ještě něčemu takovému říkat bojové umění...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 02. zář, 2014 9:54

ingwe píše:
Ještě k tomu výroku, že sestavy dělají jen národy, které dodnes píší piktografickými písmy - omyl, sestavy nejdeme i ve středověkých evropských rukopisech o šermu, s písmem to nesouvisí :)


To je zajimava informace.
Ona to byla samozrejme spis takova navnada na sinofily, to PS :wink: Ale osobne si myslim, ze to propojeni existuje; vsimni si ze na jedne strane mluvis o evropskych STREDOVEKYCH rukopisech; a na druhe strane o cinske a japonske SOUCASNE PRAXI.
Chapes ten rozdil? :wink:
Podle me tam vztah je, a souvisi s mentalitou.

Ale zároveň bych se klonil k Ukropcanyho teorii, že kata/sestavy jsou silně svázány s kulturou a historií. Když dřív nebyly tak kvalitní chrániče a tak bezpečné cvičné meče, nic jiného jim holt nezbylo, zjednodušeně. Ale hned jak se ochranné pomůcky a bezpečné meče objevily, staly se cvičné zápasy oblíbeným "sportem". Asi nebude náhodou, že se to období v japonsku i v evropě kryje s úpadkem významu nobility na bojišti. Je to hodně složitá problematika, ale v zásadě se mi zdá, že čím modernější styl, tím méně je na sestavy kladen důraz, a jde se buď cestou praktické aplikace na ulici, nebo sportu.


Ach jo, ale vzdy to jsem prece psal,takrka verbatim, nebo ne? Nebo jsou me texty tak obtizne pochopitelne?
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod ingwe » úte 02. zář, 2014 10:09

frajerKokoMihule píše:Ale osobne si myslim, ze to propojeni existuje; vsimni si ze na jedne strane mluvis o evropskych STREDOVEKYCH rukopisech; a na druhe strane o cinske a japonske SOUCASNE PRAXI.
Chapes ten rozdil? :wink:
Podle me tam vztah je, a souvisi s mentalitou.


Dovolil bych si nesouhlasit. Sestavy se cvičí i v dnešním historickém evropském šermu. Základem je prostě jen sestavy nepřeceňovat, nezamrznout na nich. Na tom se shodneme.

frajerKokoMihule píše:Ach jo, ale vzdy to jsem prece psal,takrka verbatim, nebo ne? Nebo jsou me texty tak obtizne pochopitelne?


Promiň, asi jsi to psal. Nesoustředil jsem se dostatečně, jen tak mi myšlenky plynuly z hlavy. Každopádně dobrý, další věc na které se shodnem :wink:
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

Re: kata

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 02. zář, 2014 10:31

Mysmys:
Neni treba brat to nejak osobne; kata nikdo nikomu zakazovat nebude, takze nevidim zadny problem,at uz je to ve skutecnosti jakkoliv. Mym zajmem je tady vyhradne pravda.

Vubec nepopiram, ze kata je 'jednou z treninkovych metod'; pouze kladu otazku, zda neexistuji efektivnejsi metody, jak trenovat totez. Pokud existuji, tak proc je nepouzivat misto sestav? (Abych to jeste vice zamotal, dodam, ze sam jsem sestavy dlouhou dobu studoval a dodnes je cvicim; ovsem hlavne pro radost; neucil bych nejspis nikoho bojovat tak, ze bych ho naucil 'katu')

Zkusim bez naroku na uplnost kratce naznacit, jake jsou ty efektivnejsi metody.

1)uchovavani technik a principu stylu - tuzka, papir, video,fotografie, slovo. Spousta lidi za 'kata' skryva to, ze nedokazou vysvetlit studentovi slovy, co je dulezite. Dnes uz nejsme analfabeti, takze nemusime mit hruzu z toho, ze zapomeneme techniky, ktere tvori styl. A propos, to, jak jsou kata na uchovavani technik a principu mizerne medium, je krasne videt na dnesnim karate a tom, cemu se rika 'bunkai', a co ja nazyvam uplne jinak :wink:

2)spravny postoj, posilovani - individualni 'stani' (zhanzhuang), specializovane drily, posilovani s pomuckami, eventuelne s vlastni vahou (a doufam, ze nikdo neprijde s demagogickym tvrzenim, ze 10 kliku a 10 drepu je vlastne 'taky sestava'), udery do 'neceho', behani,atd.

3)spravne provedeni techniky - jeji provedeni do vzduchu 's dozorem'; pak na spolupracujiciho protivnika. Jedno provedeni techniky (napr. hodu) s protivnikem ti da vic, nez tisic provedeni do vzduchu.

4)navazovani technik na sebe - 'shadowboxing' (kdyz uz)

Tady je dulezite podotknout, ze vyse uvedene je hlavne PRIPRAVA na skutecny trenink. Do tohoto bodu jsou sestavy jenom neefektivni; od nej nize jsou uz uplnou ztratou casu. Jeste jednou zduraznim:
technika do vzduchu->technika na spolupracujiciho protivnika->technika na nespolupracujiciho protivnika.
V leve casti rovnice (ktera odpovida sestavam, pokud nebudeme uvazovat veci jako kata v judu) travit co nejmene casu!

5)'alive' drily - tzn. cviceni s protivnikem, ktery nespolupracuje. Nejedna se pouze o sparring, ale o cele spektrum drilu, kde se izoluje jedna technika, jenom obrana/utok; az po sparring.

Takze ano, pokud clovek nema partnera na trenink, ma zdravotni ci kulturni duvody, tak sestavy jsou dobra nahrada. Ale porad jenom nahrada. Nutit do nich lidi, kteri jsou 'zdravi', a chteji se naucit boji, je kriminalni.
(Invalidni vozik je super pro invalidu, ale nutit lidi, kteri maji nohy zdrave, ho pouzivat, protoze 'bez invalidniho voziku by to nebylo karate', je...rekneme, neprilis chytre).

Sestavy jsou vlastne takove folklorni tance, ritualy. Pokud si clovek dobre rozmysli, co to vlastne je ritual a k cemu slouzi, tak tuto slozku dokaze odseparovat a zustane mu...skutecny prinos kata pro bojove dovednosti.

PS: Koshiki-no-kata je mimochodem pekna demonstrace toho, ze nekdy ani kata nestaci na plnohodnotny trenink tech 'smrticich' technik :wink:
Naposledy upravil frajerKokoMihule dne úte 02. zář, 2014 10:52, celkově upraveno 2
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 02. zář, 2014 10:34

ingwe píše:Dovolil bych si nesouhlasit. Sestavy se cvičí i v dnešním historickém evropském šermu.


Vazne? A jaky maji k tomu duvod? Efektivita treninku to asi nebude, coz? :wink: (Uz to slovo 'historicky' cosi naznacuje.)
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: kata

Příspěvekod Gusep » úte 02. zář, 2014 10:55

frajerKokoMihule píše:1)uchovavani technik a principu stylu - tuzka, papir, video,fotografie, slovo. Spousta lidi za 'kata' skryva to, ze nedokazou vysvetlit studentovi slovy, co je dulezite. Dnes uz nejsme analfabeti, takze nemusime mit hruzu z toho, ze zapomeneme techniky, ktere tvori styl. A propos, to, jak jsou kata na uchovavani technik a principu mizerne medium, je krasne videt na dnesnim karate a tom, cemu se rika 'bunkai', a co ja nazyvam uplne jinak :wink:


Dovolim si iba k tomuto bodu: Tebou uvedene sposoby zaznamu su rovnako "efektivne" ako prave kata/sestava. Ako priklad vid tonu sraciek na webe z akejkolvek oblasti (od posilovania po BU). Vzdy to bude zavisle od ucitela, ktory dany zaznam (video/text/kata) uvedie do spravneho kontextu. Ak toto chyba, potom jedina moznost je degradacia.
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 04. říj, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod ingwe » úte 02. zář, 2014 11:24

frajerKokoMihule píše:
ingwe píše:Dovolil bych si nesouhlasit. Sestavy se cvičí i v dnešním historickém evropském šermu.


Vazne? A jaky maji k tomu duvod? Efektivita treninku to asi nebude, coz? :wink: (Uz to slovo 'historicky' cosi naznacuje.)


Abychom si rozuměli, mluvím o sestavách ve dvojici. Sestavy pro jednotlivce se sice taky sem tam objeví i v evropském hist. šermu, ale spíš jako doplněk tréninkových metod pro rozvoj plynulosti, celkové koordinace atd. Sestavy ve dvojici jsou naopak stěžejní metoda, od které se člověk odráží ke sparringu, nakolik to zatím chápu. Slovo historický naznačuje to, že se vychází (nebo by se mělo vycházet) z historických pramenů, aby bylo umění autentické, a né vycucané z prstu doma na dvorku.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

Re: kata

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 02. zář, 2014 11:28

Gusep píše:
frajerKokoMihule píše:1)uchovavani technik a principu stylu - tuzka, papir, video,fotografie, slovo. Spousta lidi za 'kata' skryva to, ze nedokazou vysvetlit studentovi slovy, co je dulezite. Dnes uz nejsme analfabeti, takze nemusime mit hruzu z toho, ze zapomeneme techniky, ktere tvori styl. A propos, to, jak jsou kata na uchovavani technik a principu mizerne medium, je krasne videt na dnesnim karate a tom, cemu se rika 'bunkai', a co ja nazyvam uplne jinak :wink:


Dovolim si iba k tomuto bodu: Tebou uvedene sposoby zaznamu su rovnako "efektivne" ako prave kata/sestava. Ako priklad vid tonu sraciek na webe z akejkolvek oblasti (od posilovania po BU). Vzdy to bude zavisle od ucitela, ktory dany zaznam (video/text/kata) uvedie do spravneho kontextu. Ak toto chyba, potom jedina moznost je degradacia.


Ne, to tedy nejsou (a efektivne bez uvozovek).
Chyba v tve uvaze je v tom, ze zamenujes kvalitu prenaseneho za kvalitu prenosoveho media.

Tvymi slovy: Sracky na videu jsou sracky proto, ze uz je nekdo nahral jako sracky, a video to pouze verne reprodukovalo. Sracky z kata byly casto puvodne pekne techniky, ale kvuli mizernemu prenosovemu mediu (kata) jsou z nich ted sracky.

(Nehlede na to, ze je to snad zrejme: Slovo a obraz jsou neskonale efektivnejsi media prenosu informace, nez lidove tance. )
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 02. zář, 2014 11:50

ingwe píše:Abychom si rozuměli, mluvím o sestavách ve dvojici. Sestavy pro jednotlivce se sice taky sem tam objeví i v evropském hist. šermu, ale spíš jako doplněk tréninkových metod pro rozvoj plynulosti, celkové koordinace atd. Sestavy ve dvojici jsou naopak stěžejní metoda, od které se člověk odráží ke sparringu, nakolik to zatím chápu. Slovo historický naznačuje to, že se vychází (nebo by se mělo vycházet) z historických pramenů, aby bylo umění autentické, a né vycucané z prstu doma na dvorku.


Skoro bych rekl, ze i pro mec existuji efektivnejsi metody treninku, nez sestavicky pro dva, ale mohu se mylit, nejsem sermir :wink:

Zkus si precist toho:
http://www.caneprevost.com/2011/03/10/i-method/
a zvazit, zda by takovy postup ("progressive resistance") nebyl optimalnejsi i pro serm s mecem.

PS: Podle mych zkusenosti sestavicky ve dvou produkuji takovy hezky, 'fixni' styl boje, ktery vypada skvele, pokud proti sobe 'bojuji' dva lide, kteri takto trenovali - protoze vlastne pouzivaji ty same utoky a protiutoky,jake se naucili v sestavickach, ze. Problem nastane, kdyz nekdo, kdo sestavicky netrenoval, zacne utocit zcela jinym zpusobem, ve zcela jinem rytmu, atd :wink:
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod Jian » úte 02. zář, 2014 12:43

Ingwe: aha, tak to me nenapadlo - myslel jsem, ze nekde v Brne.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 10. čer, 2007 23:00

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod Gusep » úte 02. zář, 2014 12:58

@frajerKokoMihule - ok, zle som sa vyjadril.
Prenosove medium nie je spasa. Degradaciu v kata/zostavach vidis nie kvoli prenosovemu mediu ale kvoli zlej
interpretacii. Uplne rovnako to plati pre drilovanie samostatnych technik. Mali by byt teda zaznamenane na video a kazdy ziak nech sa uci podla videa? Alebo je lepsie ked tam vstupi ucitel/trener (a samozrejme hrozi ze zly trener poda zlu interpretaciu, ktora sa rozsiri)?
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 04. říj, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod ingwe » úte 02. zář, 2014 14:02

Jian: Brno bylo dřív, teď Praha. Nejdřív jsme se pokoušeli založit tu klub toho, co jsem cvičil v Brně, ale souhrou různých problémů a opadajícího zájmu z naší strany, a malého zájmu ze strany potenciálních cvičících, to padlo. A pak jsem se náhodou dostal k nějakým evropským rukopisům o šermu dlouhým mečem, potkal pár lidí, co s ním cvičí, slovo dalo slovo, a bylo :-)

frajerKokoMihule: Díky za odkaz, takhle přesně se u nás cvičí. První dvě fáze jsou vlastně sestava, nejdřív partner spolupracuje, pak už ne, a nakonec sparring. Nevidím větší rozdíl, i když nějaká specifika cvičení se zbraněmi samo má.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod frajerKokoMihule » úte 02. zář, 2014 18:04

Gusep píše:@frajerKokoMihule - ok, zle som sa vyjadril.
Prenosove medium nie je spasa. Degradaciu v kata/zostavach vidis nie kvoli prenosovemu mediu ale kvoli zlej
interpretacii. Uplne rovnako to plati pre drilovanie samostatnych technik. Mali by byt teda zaznamenane na video a kazdy ziak nech sa uci podla videa? Alebo je lepsie ked tam vstupi ucitel/trener (a samozrejme hrozi ze zly trener poda zlu interpretaciu, ktora sa rozsiri)?


A z jakeho duvodu doslo k te spatne interpretaci? Proto, ze to medium tu spatnou interpretaci umoznuje, nebo dokonce vnuka. Kdyz napisi prani 'Stastny a vesely novy rok', a 90% pribuznych si z toho precte 'Polib mi prdel', tezko je problem nekde jinde nez v prenosovem mediu.

Nejde samozrejme o to 'ucit zaky pres video', jde o to, predavat skrze psane medium ci video principy stylu napric generacemi. (Ale mimochodem, porad by davalo daleko vetsi smysl ucit zaky pres video, nez je ucit skrze kata!)

Vzdyt je to tak proste: Dejme tomu, ze chces potomkum predat nejakou techniku, treba nejakou paku.
Stary styl: Zakodujes tu paku do nejakeho machani rukama do vzduchu.
Novy styl: Nechas se natocit, jak tu paku nasazujes figurantovi, a doprovodis to komentarem.

Co z toho asi bude lepsi zpusob predani stylu pristi generaci?
Za dve generace z toho machani rukama ve vzduchu zbude akorat dloubani se v nose; pricemz ti, co jsou avantgardni, ho pro zmenu budou interpretovat jako skrabani se na zadku . A nevykladej mi, prosim, ze 'mistri karate kata rozumeji'. Nerozumeji, a casto jsou to oni, kteri uci jako aplikace kata ty nejvetsi hovadiny.

Pokud k necemu kata vhodna jsou, tak je to umyslna obfuskace. Kdybych byl mistr karate, a chtel bych, aby mi lide platili; ale abych jim nemusel ukazovat skutecne principy stylu; tak bych ucil kata. Pak bych si mnul ruce, ze lide okolo si mysli, jake nemaji poklady vědění, a zatim cvici hovadiny. V tomto jedinem byla kata podle me opravdu uspesna treninkova metoda.
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod Gusep » stř 03. zář, 2014 8:10

frajerKokoMihule píše:A z jakeho duvodu doslo k te spatne interpretaci? Proto, ze to medium tu spatnou interpretaci umoznuje, nebo dokonce vnuka. Kdyz napisi prani 'Stastny a vesely novy rok', a 90% pribuznych si z toho precte 'Polib mi prdel', tezko je problem nekde jinde nez v prenosovem mediu.


Mozno je problem v tebe a v tom ako pises, asi si nenapisal to co si chcel alebo tak ako si chcel..

frajerKokoMihule píše:Vzdyt je to tak proste: Dejme tomu, ze chces potomkum predat nejakou techniku, treba nejakou paku.
Stary styl: Zakodujes tu paku do nejakeho machani rukama do vzduchu.
Novy styl: Nechas se natocit, jak tu paku nasazujes figurantovi, a doprovodis to komentarem.

Co z toho asi bude lepsi zpusob predani stylu pristi generaci?
Za dve generace z toho machani rukama ve vzduchu zbude akorat dloubani se v nose; pricemz ti, co jsou avantgardni, ho pro zmenu budou interpretovat jako skrabani se na zadku . A nevykladej mi, prosim, ze 'mistri karate kata rozumeji'. Nerozumeji, a casto jsou to oni, kteri uci jako aplikace kata ty nejvetsi hovadiny.


Chcem predat potomkom techniku, tak zaroven so zakodovanim do kata ju naucim svojho ziaka, ktory ju z tej kata dokaze rozkodovat a predat dalej.
Nepopierem efektivitu videa, ale bez osobneho pristupu/vysvetlenia je to znovu o nicom.

frajerKokoMihule píše:Pokud k necemu kata vhodna jsou, tak je to umyslna obfuskace. Kdybych byl mistr karate, a chtel bych, aby mi lide platili; ale abych jim nemusel ukazovat skutecne principy stylu; tak bych ucil kata. Pak bych si mnul ruce, ze lide okolo si mysli, jake nemaji poklady vědění, a zatim cvici hovadiny. V tomto jedinem byla kata podle me opravdu uspesna treninkova metoda.


Mozno je toto tvoja skusenost a z toho vychadza tvoj postoj ku kata/zostavam, neviem. Nema asi zmysel tu o tom dalej viest polemiku, kazdy mame svoje skusentosti a z toho vyplyvajuci pohlad. Ale poslednu otazku si neodpustim. Ako to, ze tie zostavy ako prenosove medium tak dobre fungovali po starocia a zrazu prestali?
Gusep
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 04. říj, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod ingwe » stř 03. zář, 2014 8:56

ukropcany píše:
frajerKokoMihule píše:Pokud k necemu kata vhodna jsou, tak je to umyslna obfuskace. Kdybych byl mistr karate, a chtel bych, aby mi lide platili; ale abych jim nemusel ukazovat skutecne principy stylu; tak bych ucil kata. Pak bych si mnul ruce, ze lide okolo si mysli, jake nemaji poklady vědění, a zatim cvici hovadiny. V tomto jedinem byla kata podle me opravdu uspesna treninkova metoda.

No inak, na tomto asi niečo bude, pretože už v minulosti tu na fóre táto interpretácia od cvičiteľov ČBU zaznela ako regulérny proti-krádežový postup. Ono ako vždy o prachy ide až na prvom mieste. Ja som zas presvedčený, že zlé tréningové metódy sú preto, lebo to učiteľovi vyhovuje, keďže môže zo žiaka ťahať prachy o to dlhšie. Pri tom aikide (v ČBU TJQ) mám práve pocit, že to platí 5-násobne :lol:


Můžu potvrdit, že tahle "marketingová strategie" existuje i ve starých japonských ozbrojených BU. Byly kata (ve dvojici) určené pro širokou veřejnost, ve kterých byly techniky tak nesmyslně zamotány a skryty, že to nikdo neměl možnost to rozluštit. A až po "prověření" zájemce o cvičení, po nějaké době učení se těchto nesmyslných kata, byly člověku zprostředkovány jiné sestavy, daleko lépe čitelné. Dodnes různé ty nesmyslné pohyby u některých škol a jejich podlinií přežívají, i když trend v dnešní době je kata od "balastu" čistit. Vše tedy z mého úhlu pohledu a z informací, které mám.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 508
Registrován: pon 10. dub, 2006 23:00
Bydliště: Liberec-Brno

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod will » čtv 04. zář, 2014 10:14

for. frajer

Kdyby, chyby, ty jistě nikdy mistrem karate nebudeš, protože takový blbiny co tady píšeš, by ani začátečník nenapsal. Nezlob se, sleduju to tady delší dobu a už jsem to nevydržel nic osobního, ale seš fakt mimo :D .

for. Ucrop

V karate žádný peníze nehledej, to není fotbal nebo hokej. Zrovna karate kata jste si nevybrali dobře, protože karate kata je v dnešní době především sport na hodně vysoké úrovni, kdy špičkově zacvičit kata jsou schopni, tak cca 3 lidi v ČR. Zpravidla jsou to reprezentanti takže ti jistě nebudou zmatení nějakým losrem co z nich pouze tahá prachy :D .
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod Riverman » pát 05. zář, 2014 16:17

Ahoj, dlouho me laka zkusit trenovat boj s mecem a docela se me libi Kendo. Moc se v tom nevyznam, vim ze je plno skol, nekde cvici vice tradicne nekde mene, kazdopadne me jde o ten sportovni pristup a sparingy. Dlouhe roky jsem cvicil s cinskym mecem sestavy (TJQ) a tam byl kontak nulovy. To jiz nechci.

Otazka tedy zni - je Kendo dobra volba na trenink boje (boken, shinai) a je dobra skola v Brne? Mame tady i Katori Shinto Ryu, neumim ale posoudit rozdil v pristupu oproti Kendu. Samozrejme historicky serm s pravymi meci je vec jina, ale ted me uplne nelaka, mozna pozdeji. Diky.
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 375
Registrován: stř 22. zář, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod Picard » pát 05. zář, 2014 22:14

Riverman píše:Ahoj, dlouho me laka zkusit trenovat boj s mecem a docela se me libi Kendo. Moc se v tom nevyznam, vim ze je plno skol, nekde cvici vice tradicne nekde mene, kazdopadne me jde o ten sportovni pristup a sparingy. Dlouhe roky jsem cvicil s cinskym mecem sestavy (TJQ) a tam byl kontak nulovy. To jiz nechci.

Otazka tedy zni - je Kendo dobra volba na trenink boje (boken, shinai) a je dobra skola v Brne? Mame tady i Katori Shinto Ryu, neumim ale posoudit rozdil v pristupu oproti Kendu. Samozrejme historicky serm s pravymi meci je vec jina, ale ted me uplne nelaka, mozna pozdeji. Diky.


Katori jsem nikdy necvičil, tak mě kdyžtak ingwe opraví a doplní, kdybych napsal nějakou krávovinu, ale rozdíl bude asi následovný:

TŠKŠR je stará škola, kromě šermu mečem se tam vyučují další zbraně (naginatu, kopí a další). Hlavní metoda je cvičení kata tréninkovými dřevěnými zbraněmi (ve dvojici) nebo pravými (sólo) + některá další cvičení. I když tu kata v příspěvcích mnozí zatracují, tak z mého laického pohledu jde u této školy o hodně ostré a efektivní cvičení (IMHO). Kontaktní volný sparring je doménou modernějších škol. Zkoukni nějaký videa, teď zrovna nedávno vyšel o této škole moc zajímavý dokument https://www.youtube.com/watch?v=J0mo4CR7qJk .

Kendó je moderní škola (relativně k těm starým školám, vzniklo cca před 100 lety, takže zas moderní není :-D), zabývá se šermem mečem (neřeší jiné zbraně). Hlavní metoda je plnokontaktní cvičení s tréninkovým mečem a ochrannou výstrojí (různé nácviky, drily, cvičení technik, volné souboje, turnaje) + i v Kendó se cvičí kata ve dvojicích s dřevěnými meči (na vyšším levelu s kovovými). Narozdíl od těch starých škol obsahuje sportovní aspekty, například soutěže a s tím spojenou snahu o zvyšování výkonnosti, ale je to zárověň i budó se zajímavou filosofií a cílem celoživotního studia a vzdělávání. Pěkný dokument je tady https://www.youtube.com/watch?v=0aw4qkQ ... 0F35041314

Rozdíl v přístupu asi poznáš nejlépe sám, když ty školy navštívíš, imho hodně bude záležet na konkrétních lidech co to tam šéfují.

V Brně na Kendó na www.kendobrno.cz na Katori na www.katorishintoryu.cz. V okolí jsou i další školy (např. Olomouc, viz odkaz v mém podpisu)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Re: Proc vetsina odsuzuje aikido?

Příspěvekod Picard » sob 06. zář, 2014 7:49

Ještě me napadlo, že další rozdíl bude v tom, že Katori obsahuje velké množství technik a zbraní, zatímce Kendó je zjednodušený šerm s omezeným množstvím technik (zjednodušený právě proto, aby se dal provozovat ten kontaktní trénink a sparring).
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron