Sebeobrana a zakon

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Sebeobrana a zakon

Příspěvekod frajerKokoMihule » pát 31. říj, 2014 3:55

V posledni dobe me pronasleduje otazka, jak nejlip skloubit sebeobranu se soucasnou legislativou. Jinymi slovy - ubranit se a nemit problemy se zakonem.

Obecne plati neprima umera: Cim mene nebezpecna je technika pro zdravi utocnika, tim vetsi nebezpeci predstavuje pro obrance; a naopak, cim nebezpecnejsi technika pro utocnika, tim bezpecnejsi pro obrance.
(Neboli jak rikaji Cinani, "to show mercy to your opponent is to be cruel to yourself").
Jasne, ja vim, ze v zakone stoji, ze obrana nesmi byt akorat 'zcela zjevne neprimerena zpusobu utoku'. Ale o tom, co je zcela zjevne neprimerene a co neni, rozhoduje zda se nejaky soudce podle toho, jak se zrovna vyspal, eventuelne nejaky pseudoznalec.

Takze by me zajimaly zkusenosti lidi se soucasnymi soudy; ale vlastne i to, jak to mate osefovane v tom, co cvicite nebo co nekoho jineho ucite.

Konkretne - jak mate spojeny typ situace(zavaznost) s typem techniky. Za jakych podminek jste ochotni zlomit zebro? Kopnout do rozkroku? Vykloubit loket? Honit utocnika na hlavu na beton(o-soto,treba)? Nasadit skrceni? Prerazit nekomu hnat teleskopem?

Ma vubec smysl - v soucasnem CR, pro drtivou vetsinu lidi - ucit takove techniky? Nepredstavuji vetsi riziko pro obrance nez pro utocnika?

Kdyz vidim lidi, jak cvici nebo uci pro sebeobranu nejake paky (=vykloubeni lokte nebo ramene), eventuelne udery na krk, ohryzek (=potencialni smrtak), zajimalo by me, jak to maji oduvodnene.
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

 

Re: Sebeobrana a zakon

Příspěvekod practice » sob 01. lis, 2014 12:00

"to show mercy to your opponent is to be cruel to yourself"

to je pekne, drz se toho :)
az dostanes nakladacku, budes litovat, ze jsi sveho protivnika setril :D
Feel the Force!
practice
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 130
Registrován: sob 02. črc, 2005 23:00

Re: Sebeobrana a zakon

Příspěvekod frajerKokoMihule » ned 02. lis, 2014 1:03

Bohuzel, v tomhle pripade nejde ani tak o slitovani nad protivnikem, jako o snahu vyhnout se stretnuti s daleko silnejsim nepritelem - statni moci :mrgreen:

Na jedne strance o sebeobrane meli taky skvelou radu:
"Na závěr je nutné podotknout, že ve skutečnosti neexistují žádná pravidla krajní nouze a nutné obrany, ale jen Váš dobrý schopný právník nebo špatný neschopný právník".

A pak si vyber :wink:
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Sebeobrana a zakon

Příspěvekod practice » ned 02. lis, 2014 14:31

zakony tu jsou od toho, aby slouzili tem, kdo je vymysleli
musis je sejmout vsechny, zadny vybirani :D
Feel the Force!
practice
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 130
Registrován: sob 02. črc, 2005 23:00

Re: Sebeobrana a zakon

Příspěvekod josef2 » stř 05. lis, 2014 19:07

Senát organizoval na téma nutné obrany seminář. Je tam spousta teorie, ale i praktické střípky. Jako odrazový můstek fajn: http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/73182/61468
josef2
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 46
Registrován: sob 11. zář, 2010 23:00

Re: Sebeobrana a zakon

Příspěvekod frajerKokoMihule » pát 07. lis, 2014 11:32

Diky za prispevek. Precetl jsem pozorne, ale priznam se, ze o moc moudrejsi,nez jsem byl, z toho nejsem.
Porad nemam tuseni, jestli napr. kdyz cloveku, co se na me sape v hospode, vyhodim celist, bylo to pouze neprimerene, nebo uz zcela zjevne neprimerene :wink:

Nejlepsi byl jakysi ten pan profesor, ktery si liboval, jak je super, ze soucasna pravni uprava ponechava tolik prostoru pro 'individualni posouzeni'. Zajimalo by me, zda si uvedomoval, ze si libuje nad tim, ze obcan nemuze nikdy dopredu vedet, zda tou a tou obranou porusuje ci neporusuje zakon.

(A pritom presne k tomu by pravo melo byt: Aby bylo vzdy dopredu jasne, kdo je v pravu a kdo neni, a tak vubec k cinu nedoslo. Ne k tomu , aby se soudce mohl citit jako king, kdyz muze post factum 'individualne rozhodovat', zda da palec nahoru ci palec dolu).
frajerKokoMihule
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 300
Registrován: pát 23. říj, 2009 23:00

Re: Sebeobrana a zakon

Příspěvekod coffee_monk » ned 23. lis, 2014 1:05

Tak někomu vyhodíš čelist při potyčce v hospodě. No a co jako? Dá se nahodit zpět a zlomeniny srostou. Jde hlavně o to, aby to byla sebeobrana tzn. neodkrádlovat ho jen proto, že ti dal zjevně jen jednu facku.
coffee_monk
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 42
Registrován: sob 02. říj, 2010 23:00

Re: Sebeobrana a zakon

Příspěvekod will » úte 25. lis, 2014 11:02

coffee_monk píše:Tak někomu vyhodíš čelist při potyčce v hospodě. No a co jako? Dá se nahodit zpět a zlomeniny srostou. Jde hlavně o to, aby to byla sebeobrana tzn. neodkrádlovat ho jen proto, že ti dal zjevně jen jednu facku.


Ha, ha, tak chlapci, vy radši nikomu čelist nevyhazujte, jestli nechcete dokazovat účinnost svého bu ve vězení :wink: To, že zlomeniny srostou je pravda, ale obnáší to cca 1 měsíc příjmu tekuté stravy, takže suma sumárum těžký ublížení na zdraví jak vyšitý. No a tohle by opravdu skončilo před soudem a o proplácení nákladů zdravotní pojišťovně, které jde do desetitisíců a dalších nákladů, které vzniknou poškozenému ani nemluvím. Nutná obrana je rozsáhlé téma, na které již bylo napsáno spousty knížek, zpravidla záleží na konkrétních okolnostech případu. Na tohle jsou i třeba státní zástupci školeni. Jednou jsem četl něco o tom jak státním zástupcům bylo pouštěno video rvačky, kde měli stanovit, kdo vlastně rvačku začal, kdy z deseti st. zástupců byli schopni pouze 3 správně vyhodnotit situaci takže asi tak. Není pravda, že vždy musí případ k soudu, státní zástupce může věc zastavit nebo rozhodnout, že se jedná o přestupek, atd. Takže chlapci do hospody, kde Vám hrozí, že budete lámat čelisti radši nelezte, jedná se o tzv. prevenci. (i k tomu se přihlíží jako k dalším věcem).
will
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 611
Registrován: sob 10. čer, 2006 23:00


Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků