Kontaktní čočky

box, kickbox, thajský box, ultimátní zápasy, shootfighting, pankration, vale tudo...

Moderátor: Toman

Kontaktní čočky

Příspěvekod OK » čtv 12. led, 2006 23:17

Zdravim, mám dotaz. Mám 4 dioptrie a už nějakej čas dělám box. Nosím kontaktní čočky, protože bez nich vidim pochopitelně dost špatně. Při sparingu už mi mnohokrát vypadly a tudíž je dost pravděpodobný že by se mi to mohlo stát i při zápase. Nemáte s tim někdo tady zkušenosti? Zatím každý kdo normálně nosí brýle nebo čočky mi říkal že zápasy prostě boxuje bez toho, to si ale myslim že je dost hendikep (tím spíš se 4 dioptriema).
O operaci očí jsem přemýšlel ale zatím jsem to odsunul. Nevíte jestli existujou nějaký speciální "nevypadávací" čočky? Tím myslím, jestli nevíte o nějakym typu, značce atd. se kterou máte (nebo někdo koho znáte) v tomhle směru dobrý zkušenosti?
OK
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 06. led, 2006 0:00

 

Příspěvekod pm » pát 13. led, 2006 0:15

mozna by to chtelo full-kontaktni cocky :twisted:

ne promin, to je jen blbej vtip.

taky jsem zvedavy na odpoved, cvici u me par kluku, co maji podobny problem
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Raptor » pát 13. led, 2006 6:24

Mám stejný problém a taky jsem po tom už pátral. Nevypadávací kontaktní čočky bohužel, alespoň podle mých informací, nejsou. V podstatě jediná cesta, jak z tohoto problému ven, je operace očí ... ke které jsem se však ještě neodhodlal ;)
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned 12. zář, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod graver » pát 13. led, 2006 6:44

Taky jsem to řešil. Mám 2,5/3,5 dioptrie a čočky navíc moc nesnáším. Hledal jsem něco jen na tréninky (dělám tradiční karate, takže tam to je asi menší problém, než v boxu). Optik mi poradil jakési superlehké superprodyšné, které vzhledem k nízké hmotnosti dobře přilnou a drží. Zkoušel jsem to jednou a bylo to OK, ale jak v boxu nevím. Byly jednorázové a tudíž dost drahé (při tréninku min. 2x týdně bych se dost prohnul), ale můžeš to aspoň vyzkoušet. Radit si nech spíš od optika než tady. Vyber si ale ordinaci, ne takové ty trafiky v hypermarketech - tam jde jen o to prodat za co nejvíc peněz co nejrychleji a už toho zákazníka nikdy nepotkat.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Picard » pát 13. led, 2006 10:07

Mam kamose, ktery hraje hokej a ten zacal pouzvat takovy ty tenky cocky jak pise graver, od te doby co je ma, tak je bezz problemu.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod OK » pát 13. led, 2006 12:02

Díky za odpovědi. Já používám měsíční čočky a je fakt že ty jednorázový jsou dělaný asi hlavně na sport takže by měly být v tomhle asi lepší. Jinak zeptat se optika je asi fakt nejlepší. Já dřív kupoval čočky přímo od oční doktorky a s tou jsem se o tom nechtěl moc bavit. Kdybych jí řekl že mi na tréninku vyrážej čočky z oka tak nevim jak by se na to tvářila...
Jinak ostatním lidem co maj podobný problém - fakt mi ta čočka už vypadla víckrát (často zůstala někde přilepená u oka), vždycky jsem to oplách vodou, nasadil zpátky a klidně i pokračoval ve sparingu a vyndal to potom až večer. Určitě tam nějaký riziko infekce hrozí ale já s tim zatim neměl sebemenší problém. Ptal jsem se hlavně kvůli tomu aby se mi to nestalo při zápase.
OK
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 06. led, 2006 0:00

Příspěvekod Fireball » pát 13. led, 2006 20:54

Zdar.

Ja mám tak 3-3,5 dioptrie. Zásadne bobjujem bez nich. V podstate vidím akurát súpera a teda ma niš okolo neruší, takže bez čoček sa mi bojuje omnoho lepšie.

Patrik
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 424
Registrován: stř 09. čer, 2004 23:00

Příspěvekod Fireball » pát 13. led, 2006 21:54

Zdar.

Ja mám tak 3-3,5 dioptrie. Zásadne bobjujem bez nich. V podstate vidím akurát súpera a teda ma niš okolo neruší, takže bez čoček sa mi bojuje omnoho lepšie.

Patrik
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 424
Registrován: stř 09. čer, 2004 23:00

Příspěvekod Mik » sob 14. led, 2006 17:39

Jestli můžu taky trochu přispět. Já musím používat tvrdé kontaktní čočky. Jiné nepřipadají v úvahu. Mám oční vadu, která se jmenuje keratokonus (zakřivení rohovky ). :oops: Nejsem odborník, takže nevím jestli sem to napsal správně. :oops:
Takže při tréninku si kontaktní čočky vždycky radši vyndám. Už se mi stalo, že mi občas vypadly. Naštěstí sem je našel. Je to docela nákladná záležitost. Soupeř není nikdy tak daleko, abych neviděl letící pěst :D .
Mik
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 100
Registrován: ned 11. črc, 2004 23:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod OK » sob 14. led, 2006 23:51

Jasný, takže se mi i tady potvrzuje, že většina lidí to řeší prostě tim způsobem, že spáruje a zápasí bez čoček. Vypadá to že se asi nějaký "speciální" čočky nevyráběj.
Zkusim se zeptat v nějakých optikách nebo aplikačních centrech jesli jsou v tomhle směru nějak výrazně lepší ty jednodenní čočky. Jestli se dozvim něco zajímavýho tak to sem napíšu.
Přece jenom je ale hodně lidí co maj i přes 5 dioptrií a tak si furt řikám jak to řešej oni...®e by se žádný z nich neúčastnil závodů ve fullkontaktních sportech? Možná je to tak, že všichni ty kdo se tomu chtěj věnovat na vrcholový úrovni jdou na operaci očí a ten kdo se tomu věnuje jen tak amatérsky prostě závody vynechává. Ten druhý případ je zatím můj a neberu to jako žádný velký problém - ale přece jenom se snažim získávat informace...
OK
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 06. led, 2006 0:00

 

Příspěvekod TierraZ » úte 17. led, 2006 10:58

Já na box moc nejsem, ani ho nedělám. Občas jsem si bouchla do pytle ze vztehu abych nemusela mlátit lidi kolem ale čočky jsou pro mě zásadní problém.
Zkoušela jsem ich používat ale jen pokud jsem si je nasadila tak mi to zabralo minimálně 45 minut a spíš se mi povedlo strčit si do oka prst než čočku. :wink:
Zvítězit bez boje znamená převýšit jiné svými ctnostmi.
http://s2.bitefight.cz/c.php?uid=82215
TierraZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned 18. zář, 2005 23:00
Bydliště: Brno - Bohunice

Příspěvekod Picard » úte 17. led, 2006 13:02

Tierro to je jen o cviku, ja si to do oka poprve cpal asi taky hodinu, ale tak po desaty uz to je rutina, prace tak maximalne na minutu a naprosto bezbolestna 8)

Jinak taky se se delaji sportovni bryle, obcas jsem to videl v telce u basketbalistu NBA, trochu se to podoba tem malym potapecskym, nemaji nozicky ale jen takovou gumu, a jsou z nejakyho pruznyho matrose, samozrejme taky netesni, ale vetraji. Tak to je mozna taky reseni, i kdyz pro ten box nevim :-] U optika treba budou vedet vic.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Vcelar » sob 06. kvě, 2006 22:41

Mám -1,75 a -1,5 dioptrií a nosím měsíční čočky Switch Disposables. S vypadáváním problém nemám, pokud mě někdo vyloženě nerýpne do oka. Dokonce s něma plavu pod vodou s otevřenýma očima!

Možná je to tím, že mám celkem málo dioptrií a čočky jsou tedy poměrně tenčí a lehčí, ale třeba je to tím výrobcem, tak je zkuste.
Když nevyhneš se rvačce, rvi se tak že všichni rváči, vyhnou se pak tobě.
Vcelar
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 95
Registrován: čtv 08. zář, 2005 23:00

answ

Příspěvekod Kwai_Cheng » pon 08. kvě, 2006 10:56

Mám 6 dioptrií, kont. č. nosím už pár let. Na box tu je rozhodně doporučit nemůžu, natož ještě na zápas. Jako výmluvný příklad bych uvedl toto: Podivej se jak vypada Dolejš (mistopredseda KSCM), cocky sice stihl vyndat nez mu oci natekly, stejne musi na operaci oci........ :!:
Kwai_Cheng
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 83
Registrován: pon 24. kvě, 2004 23:00

Příspěvekod JAQ » pon 08. kvě, 2006 12:02

2Kwai: Pockat tohle nechapu, to jako kdyby ty cocky nemel, tak se mu neodchlipla sitnice??? 8O 8O 8O
Ja mam prakticky stejne dioptrii jako ty a nedokazu si predstavit, ze bych BU delal bez cocek (fakt teda je, ze zacinam a nedelame nic tvrdeho :D )...
JAQ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 93
Registrován: pon 28. bře, 2005 23:00
Bydliště: Ostrava

Re: Kontaktní čočky

Příspěvekod Bombič » úte 20. led, 2015 14:40

Taky nosim kontaktní čočky a nikdy mi tedy zatím nevypadly tím mylslím i při normálním životě (chodím na box necelý měsíc), ale mám problém s 3d viděním, takže i když mám jenom 2dioptrie tak se bez čoček se cítím nesvůj, a ohledně čoček už jsem měl 1x zánět oka a vředy na rohovce a to mi přijde, že na hygienu nekašlu (rozhodně bych si spadlou čočku na zem nedával zpátky do oka jenom po opláchnutí vodou) No asi takhle .......MÍT PRACHY TAK NA TU OPERACI TAK DO TOHO JDU HNED PROTOŽE BY TO VYŘEŠILO PRAVDĚPODOBNĚ NEJEN KRÁTKOZRAKOST ALE I PROBÉMY S 3D VIDĚNÍM. Třeba zde bych do toho šel http://www.ziris.cz/
Bombič
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte 20. led, 2015 14:30

Re: Kontaktní čočky

Příspěvekod Balista » stř 21. led, 2015 11:59

Brýle a později kontaktní čočky jsem nosil už od gymplu, možná dokonce od základky. Čočky jsem si tenkrát pořizoval ještě kvůli karate. Později jsem dělal kick i thaibox. Čočky mi nikdy nevypadly. Měl jsem na obou očích 5 dioptrií. Loni v červnu jsem si oči nechal konečně operovat (jednak abych splnil určité limity a jednak mě vadilo neustálé starání se o čočky). Pokud někdo ještě váhá, doporučuji operaci neodkládat. Jsou to rozumně investované peníze a za trochu toho nepohodlí to stojí! Nebudu dělat reklamu konkrétní klinice. Pokud někoho zajímá, kde jsem byl, stačí napsat PM. Nejvíc se mi líbí probudit se a nemuset hledat brýle a rovnou vidět 8)
Operace samotná (předoperační vyšetření rozepisovat nebudu, kromě různých kapek se Vám oka při něm nedotknou), jestli to někoho zajímá, probíhá tak, že přijdete, rozkapou Vám oči, různě ještě měří a dokapávají různé látky. Pak jdete "na sál", samozřejmě při vědomí. Operace samotná nebolí. Je trošku nepříjemné, když vám přicucnou a odříznou vrchní část rohovky, ale je to jen takový tlak. Bez bolesti. Pak vám laserem upraví dioptrie, to necítíte nic (jen to smrdí, když se vám pálí oko :lol: ). Potom vám vrátí rohovku. Postup se opakuje u druhého oka. Zase nějaká měření, kapání a hotovo. Jedete domů se zalepenýma očima. Musíte si pravidelně kapat. Na kontroly jedete druhý den, za týden, za měsíc a za půl roku. Mimo tyto termíny jen při komplikacích. Zákrok nebolí. Po zákroku to taky nebolí. Jen je nepříjemné, když přestane působit umrtvení a oči "přijdou k sobě". Svědí a škrábe to a nesmíte si na to sáhnout, aby se neposunula rohovka. Ta přiroste do druhého dne a postupně cca do týdne už by měla být ok. To škrábání je zhruba na úrovni, jako by vám někdo sundal víčka a hlavu vám narval očima napřed do písku :D Ale přejde to během pár hodin. Na první noc si oči zalepíte a spíte jak mumie, abyste si nehnuli tou rohovkou při převalování. Moje lepší polovička na ten zákrok šla asi dva týdny přede mnou a ta měla dioptrií skoro 7. Oba jsme do teď na nule a vidíme skvěle. Pokud nejste slečinky, stojí to jen trochu nepohodlí a peníze. Mrzí mě jen, že jsem na tu operaci nešel dřív.. No a protože jsme na fóru o BU, tak dodávám, že dělám thaiský box, dostávám občas i bomby na oko - chybami se člověk učí (teď zrovna mám móňu jako ze žurnálu, ze kterého mají v práci dost radost, když musím vést nějaká jednání s "lidmi z venku" :lol: ).
Balista
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř 21. led, 2015 11:27


Zpět na fullkontaktní sporty a MMA (mixed martial arts)...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 21 návštevníků