DaveStone píše: Než poznám, co chce protivník udělat, tak mě dvakrát trefí než mi dojde, kterou z těch 250 technik mám proti tomuto zrovna použít.
Gusep píše:DaveStone píše: Než poznám, co chce protivník udělat, tak mě dvakrát trefí než mi dojde, kterou z těch 250 technik mám proti tomuto zrovna použít.
Toto je klasikaBohuzial sa takto vyucuju BU skoro vsade. Ze ti to nejde - nic si z toho nerob, takto to nefunguje, nikdy nespoznas co chce super spravit (ak teda nejdes proti uplnej lame co ti da signal) a preto tvoja reakcia nemoze vychadzat z toho, ze u protivnika vizualne odhadujes jeho akciu a nasledne vyberas vhodnu techniku zo zasobnika ako reakciu...
frajerKokoMihule píše:Fakt?A na co teda ty takhle reagujes, když ne na vizualni vjem protivníka - na pohyby vesmirne energie, ci na co?
![]()
Gusep píše:frajerKokoMihule píše:Fakt?A na co teda ty takhle reagujes, když ne na vizualni vjem protivníka - na pohyby vesmirne energie, ci na co?
![]()
Neviem ci dokazem vysvetlit ako to myslim ale pokusim sa. Sam si to ciastocne nacal v tom bode 3 vo svojej odpovedi. Zakladom je predvidat/anticipovat pohyb protivnika alebo ak to chces inak - vycitit umysel. Z toho vychadza reakcia. Ta reakcia nesmie byt pasivna v zmysle pockam si pokial uvidim ktora ruka a akym sposobom na mna leti a nasledne vyberiem prislusnu protitechniku. To je proste nezrealizovatelne.
Citim umysel (pripadne vidim signal), v idealnom pripade ho predstihnem ja svojou technikou, v horsom pripade s pohneme sucasne, v najhorsom ak som zaspal (a myslim zaspal fyzicky, lebo ak zaspim mentalne tak uz nic neporiesim) blokujem. Bloky su ale samostatna kapitola, ktoru by som tu nerozoberal.
Takze aby som to zhrnul - nereagujem na vizualny vjem vystrelenej ruky ale na umysel (a tu moze ist o mentalne vycitenie, alebo prekrocenie urcitej vzdielnosti, alebo viditelny signal ako naprah..)
ukropcany píše:Ja preto nemám rád ten (aspoň tu používaný) džaponský systém akcia-reakcia, takto fungujú len začiatočníci.
frajerKokoMihule píše:Z toho plyne zdanlive paradoxni fakt, ze obrana, má-li byt uspesna, musí 'zacit dřív' nez utok. Řekl bych, ze to měli na mysli Cinani, když vymysleli poucku 'když se protivnik pohne, pohnu se jako prvni'.![]()
ukropcany píše:Vynikajúce je aj cross-gym sparingy, kedy sme chodili do iných gymov, prípadne oni ku nám, pretože človek potrebuje nové impulzy... Ale tak to už má zmysel pre pokročilejších, začiatočník má ešte väčšiu depku...
Gusep píše:Ad "vycitenie umyslu" - OK, znie to logicky, ze sa jedna o fyzicke signaly tela ktore vysiela protivnik a ktore su pre laika necitatelne. Je to slovny popis ktory pouzivame. Pre mna zostava stale ale otazkou, nakolko sa tieto veci daju vnimat aj mimozmyslovo - tzn. mentalne vycitit ze utocnik sa chysta zautocit a reagovat prave na toto.
Toto by som vypichol.
Ad prace Spicky a Novaka - mozes ma nasmerovat konkretnejsie?
jarmuk píše:za mě je potřeba vypnout hlavu a nemyslet co mám dělat, tělo to ví nejlíp. ale nejsem žádnej borec.
Samozřejmě praxe pomůže. Hodně technik nemusí být na škodu, pokud to děláš intuitivně,
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků