Capoeira - styly

barmský box, escrima, silat, viet vo dao a jiná exotická bojová umění

Capoeira - styly

Příspěvekod DMC » stř 29. pro, 2004 13:58

Jelikoz uz me nebavi poslouchat, jak se v Capoeire "hlavne skacou salta a delaji opicky", navic od lidi, kteri Capoeiru videli akorat v televizi, hodim sem kus jednoho clanku. Jedna se o strucny popis hlavnich stylu Capoeiry.

Chtel bych pozadat kazdeho, kdo chce psat neco o Capoeire, aby si to nejdriv poradne precetl.

========

These are very brief descriptions of Capoeira due to space constraints and the fact that it's late, but these should give you a better idea of what each form of Capoeira is about.

Capoeira Angola- The traditional form of Capoeira. It utilizes slower movement from Regional, and concentrates on trapping opponents or using deceit to trick them into making a move, then counterattacking them. Not much acrobatics (floreios) are involved, but, there are moments in which they are. Angoleiros (those who train in Angola) are adept at playing Capoeira games within a large roda, or a roda as small as a few feet in circumfrence. The bateria (orchestra) is composed of 3 berimbaus, atabaque, pandeiros, agogo, and reco-reco. Angola rhythm is normally played at a slow tempo, but can speed up at anytime the Mestre so chooses. Further, Angola does not utilize kicks that go above the waist or torso. Some schools make an exception to this rule, but they are few and far between.

Mestre Pastinha (Vicente Ferreira Pastinha) is credited with the advancement and recognition of Angola. He is considered the philosopher of Capoeira, and is known by his famous saying "Capoeira is everything the mouth eats." This means, that anything which comes into a Capoeirista's life can be dealt with using the principles of Capoeira's philosophy to deal with various situations. Some of Pastinha's most famous students, who are alive today, are Mestre Joao Pequeno and Mestre Joao Grande. Mestre Cobra Mansa in Wash. D.C., is a direct student of Joao Grande, and is considered the foremost authority in Angola under Joao Grande.

Capoeira Regional- created by Mestre Bimba (Manoel Dos Reis Machado), was designed to be a more effective form of combat. Bimba created Regional by combining Angola and Batuque, another African footfighting form. Since he was also a Vale Tudo fighter, he incorporated portions of Karate, Judo and Boxing into the art to modernize it. Although some acrobatics are involved in Regional, Regional is designed to be a fighting art, not a gymnastics spectacle.

Regional rhythm is played fast, and encourages more of a high intensity game between players. Games are not played as long as Angola games due to their intensity. Regionalistas play more upright in their stance, whereas, Angoleiros favor a more lowered center of gravity in their ginga positions. Regional also encourages more of a fight between players and offers a more realistic form of combat.

Regional rodas use only one berimbau and 2 pandeiros.

Capoeira Contemporanea- "Contemporary Capoeira" is what you see played today. It combines elements of both Angola and Regional. An Angola bateria (refer to above) is used in a Regional setting. More emphasis is placed upon acrobatics in this latest form of Capoeira and is strictly used for show. DO NOT confuse Contemporanea with pure Regional; they ARE NOT THE SAME. This is where the professional dancers get their ideas from and use them in music videos or live performances. Most schools teach this version of Capoeira nowadays because it appeals to the public.

Okay, this is the last post, and I'm done...lol.

Remember, Capoeira IS NOT about acrobatics. Acrobatics (floreios) are only small pieces integrated into the art, but are not the "beans and rice" of Capoeira. If you are only getting into Capoeira for acrobatics, you might as well check into a gymnastics school.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

 

Příspěvekod Bruce_Jirka » stř 29. pro, 2004 17:10

A v 4eštině by si to neměl??.)
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 171
Registrován: pon 27. zář, 2004 23:00

Příspěvekod Gino » stř 29. pro, 2004 19:45

Často vídávám i u jiných BU, že na různých akcích předvádějí něco, co by v boji bylo k ničemu, ale v tu chvíli se to hodí, jelikož lidem se to libí. Není to tak? Je-li, pak je to přeci událost naprosto běžná, že něco z toho je šou a něco z toho BU.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Preklad

Příspěvekod DMC » stř 29. pro, 2004 21:28

"Toto jsou velice strohe popisy stylu Capoeiry - mam malo mista a uz je pozde - ale mely by ti dat lepsi prehled o tom o cem kazda z forem Capoery je:

Capoeira Angola - tradicni forma Capoeiry. Oproti stylu Regional uziva pomalejsi pohyby, a soustredi se na to zablokovat protivnika nebo ho vylakat trikem k tomu, aby udelal urcity pohyb, a pak protiutocit. Neobsahuje prilis mnoho akrobacie (floreios), ale v nekterych momentech se nejaky pohyb objevi. Angoleiros (ti kdo trenuji Angolu) jsou schopni hrat ve velke rode[kruhu], nebo v rode[kruhu] jen o nekolika stopach v prumeru. Bateria (orchestr) tvori 3 berimbau, atabaque[buben], pandeiros[tamburiny], agogo a reco-reco. Rytmus pro Angolu je normalne hran pomalu, ale muze byt kdykoliv zrychlen na pokyn Mestre. Dale, Angola neuziva kopy nad pas nebo trup. Nektere skoly tvori vyjimku z tohoto pravidla, ale jsou spis v mensine.

Mestre Pastinhovi (Vincente Ferreira Pastinha) je prisuzovano vymezeni a vylepseni Angoly. Je povazovan za filosofa Capoeiry, a je znam jeho vyrok "Capoeira je cokoliv co snis". To znamena, ze cokoliv co prijde do Capoeiristova zivota muze byt vyreseno pouzitim principu Capoeiry. Nejznamnejsi Pastinhovi zijici studenti jsou Mestre Joao Pequeno a Mestre Joao Grande. Mestre Cobra Mansa ve Washingtonu je primy student Joaa Grande, a je povazovan za predni autoritu v Angole.

Capoeira Regional - vytvorena Mestre Bimbou (Manoel Dos Reis Machado) jako efektivnejsi forma boje. Bimba vytvoril Regional spojenim Angoly a Batuque, dalsiho africkeho bojoveho stylu. Protoze byl bojovnikem Vale Tudo [=ultimate fighting], pridal do sveho stylu take techniky boxu, jujutsu a recko rimskeho zapasu [...]. Ackoliv se v Regional vyskytuji i akrobaticke prvky, Regional je vytvoren jako bojove umeni, ne gymnasticke predstaveni.

Rytmus pro Regional je rychly, a nuti hrace k intenzivni hre. Hry netrvaji tak dlouho jako Angola, zejmena prave kvuli sve intenzite. Regionaliste hraji vice vzprimeni, kdezto Angoleiros preferuji gingu s nizsim tezistem. Regional podporuje vice boje mezi hraci a nabizi relalistictejsi formu treninku pro boj.

Regionalni rody pouzivaji pouze jedno berimbau a 2 pandeiros [tamburiny].

Capoeira Contemporanea - "Soucasna Capoeira" je to co vidis nejcasteji hrane dnes. Kombinuje elementy Angoly a Regional. Angolska bateria[orchestr] je pouzivana v kontextu Regional. V teto nejmladsi forme Capoeiry je duraz kladen na akrobacii a je uzivana temer vyhradne jako show. NEPLEST si Contemporaneu s cistym Regional; NEJEDNA SE O TO SAME. Toto je styl, ze nehoz profesionalni tanecnici berou inspiraci pro sva vystoupeni ve videoklipech a predstavenich. Vetsina skol dnes uci tento styl, protoze nejvic prilaka [platici] verejnost.

OK, tohle bude posledni cast, a jsem hotov...lol.

Nezapomen, Capoeira NENI o akrobacii. Akrobacie (floreios) jsou jenom male casti integrovane to umeni, ale nejsou "chlebem a soli" Capoeiry. Jestli chces zacit s Capoeirou kvuli akrobacii, tak muzes stejne tak dobre jit do gymnastickeho oddilu."
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. led, 2005 23:35

čau! může mi někdo poradit , kde mohu začít cvičit C. ? Dík
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod DMC » pát 28. led, 2005 9:54

Nejlip v nejakym oddile :-) Pro zacatek bys mohl napsat, odkud si.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Mishu » úte 14. bře, 2006 15:06

caues,mam otazky chceme s kamoskou zacit chodit na capoieru,ale neda se rict ze na tom sme fyzicky nejak dobre,spis bysme chtely jenom tak nejak rekreacne-trochu zapojit pohyb do naseho zivota...je to v praze nekde mozny? :?:
Mishu
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte 14. bře, 2006 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Lycanius » úte 14. bře, 2006 20:47


Zdravim
třeba budu nápomocen:
http://capoeira.unas.cz/capoeira.php3
Hodně zdaru
Lycanius
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 100
Registrován: úte 24. led, 2006 0:00
Bydliště: Valmez

Příspěvekod Quan-Chi » úte 14. bře, 2006 21:34

mam doma celkem brutalni archiv videi z capoeiry. Nektere jsou "srackovite" show, jako prave ty akrobaticke, jine VELMI LUXUSNI!!! ad uz angola nebo regional. Bohuzel casem se mi toho nahromadila fakt spousta, ze se to nevejde ani na CD...

moc pekna videa jsou zde:
http://capoeirapraha.cz/index.php?zobra ... =video.htm

ikdyz popravde moc neivm kam si to zaradit...pohyby jsou tam sice dost "akrobaticke" a peknevypadajici show, na druhou stranu je tam videt vzajemna interakce a reakce hracu, takze bych ocenil zhodnoceni nekoho kdo tomu rozumi :wink: kazdopadne mnohem lepsi nez "proslula" capoeira show, kde si kazdej dela "ty svoje salta", kazdej nekde uplne jinde v rhode a ani nevi co spoluhrac dela a co se deje :roll: (soudim dle vsech videi, ktere od nich mam)

moc pekny regional je na http://www.capoeira4all.com - spousta videi ze rhody, ale snad nejlepsi archiv videji pohybu (a nejen show-akrobacie, ale i zakladni pohyby, utocne, obranne....) ktery jsem nasel

videa angoly se shaneji hure, jelikoz to prece jen neni takova show a tak to nikdo asi moc neprezentuje...par jich ale doma mam, takze pokud ma nekdo zajem....

obstojna zasoba videjek:
zde

me se libi konkretne tohle http://www.capoeirasdb.it/videos/rest/Capoeira%201.mpeg
(´cek si udela predstavu kde capoeira byla a kde je dnes)

a tohle je IMHO opravdu klenot mezi videi
zde

// nejsem znalec, rad si necham poopravit vkus, capoeiru necvicim, ale je to muj maly (velky!) sen...u nas se ale necvicim, snad se co nevidet dostanu na VS a zacnu (ted uz je i pozde abych se pokusil zalozit amatersky gruppo u nas...)
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon 04. říj, 2004 23:00

Příspěvekod DMC » pát 17. bře, 2006 22:26

Prosim te co je to ta rhoda? To ma neco spolecnyho s ostrovem Rhodos? :-)

Prolitl jsem si videa z toho prvniho linku, a abych se priznal, ja sem tam moc interakce nevidel ...sorry. A to ze je to lepsi nez "capoeira show" to je jasny - ze produkty "capoeira show" jsou sracka^n (sracka na ntou) vi snad uz v 21. stoleti kazdy maly dite.

Cos myslel tim ze si clovek udela predstavu kde capoeira byla a kde je dnes? ??

A to posledni video je fakt hezky, dycha z neho takova ta prava poulicni atmosfera :-) A zaroven je to facka do ksichtu vsem debilnim "capoeira show" (at uz si tak rikaji nebo ne...)
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

 

Příspěvekod Quan-Chi » sob 18. bře, 2006 0:06

DMC píše:Prosim te co je to ta rhoda? To ma neco spolecnyho s ostrovem Rhodos? :-)


jedna se skoro o preklep, vim ze se to pise "roda" a kdosi me informoval ze se to vyslovuje "´hoda" a ja udelal paskvil ve stylu "rhoda"...nemusis slovickarit a ukazovat vsem jak si svetaznaly :roll:

DMC píše:Prolitl jsem si videa z toho prvniho linku, a abych se priznal, ja sem tam moc interakce nevidel ...sorry. A to ze je to lepsi nez "capoeira show" to je jasny - ze produkty "capoeira show" jsou sracka^n (sracka na ntou) vi snad uz v 21. stoleti kazdy maly dite.

mozna jsi slepy?

DMC píše:Cos myslel tim ze si clovek udela predstavu kde capoeira byla a kde je dnes? ??

tak jak je capoeira prezentovana v prvni casti toho videa...tak si predstavuju capoeiru v jejich pocatcich - opravdovy bojovy styl, konfrontace....a v druhe casti - capoeira dnes, funny-game

DMC píše:A to posledni video je fakt hezky, dycha z neho takova ta prava poulicni atmosfera :-) A zaroven je to facka do ksichtu vsem debilnim "capoeira show" (at uz si tak rikaji nebo ne...)

je to pravda, strasne se mi libi atmosfera /zrejme/ "paskovaciho" obradu...musi to bejt skvely to takhle zazit... a co se tyce zaberu z treninku...jeste na zadnym videu jsem nevidel tak "efektni" (chci rict efektivni) gingu....skoro mi to prijde jako pohyby boxu, prave ze to nevypada efektne, ALE efektivne......
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon 04. říj, 2004 23:00

Příspěvekod DMC » sob 18. bře, 2006 11:32

jedna se skoro o preklep, vim ze se to pise "roda" a kdosi me informoval ze se to vyslovuje "´hoda" a ja udelal paskvil ve stylu "rhoda"...nemusis slovickarit a ukazovat vsem jak si svetaznaly Koulející očima


Nejde o mou svetaznalost, ale o to, ze se nechci dockat veku, kdy si nekde prectu o "charate" a "kopavejre"...a podobne, jak jsi spravne napsal, paskvily. Jinak ten kdo te informoval te informoval spravne.

mozna jsi slepy?


Nakej drzej, mladej, ne? :-) Jak jsem psal, prolitl sem to; ale mozna je to tim, ze kazdy rikame interakce necemu jinymu; kdyz nekdo ze stojky spadne priblizne mym smerem, a ja se teda uracim o trochu uhnout, to za moc rozvinutou interakci nepokladam.

tak jak je capoeira prezentovana v prvni casti toho videa...tak si predstavuju capoeiru v jejich pocatcich - opravdovy bojovy styl, konfrontace....a v druhe casti - capoeira dnes, funny-game


Ja myslim ze tohle je dalsi zkresleni, ktere produkuje to co uvidis a neuvidis na videu na internetu - vsadil bych krk, ze capoeira ve sve vlasti (Brazilii) je i dneska hodne o konfrontaci...vsak si to videl v tom poslednim videu. Proste je to hra, a na druhe strane kdyz je potreba i konfrontace. A stejne tak tomu bylo v minulosti. To o cem mluvis je imho spis rozdil mezi brazilskou capoeirou a "capoeirou pro Evropany a Americany".

je to pravda, strasne se mi libi atmosfera /zrejme/ "paskovaciho" obradu...musi to bejt skvely to takhle zazit... a co se tyce zaberu z treninku...jeste na zadnym videu jsem nevidel tak "efektni" (chci rict efektivni) gingu....skoro mi to prijde jako pohyby boxu, prave ze to nevypada efektne, ALE efektivne......


jo no je to takova kickboxova capoeira...zajimalo by me jestli je takova soucasna obecna tendence v Brazilii...a jinak ta ginga a efektivita atd. to nemuzes brat jenom podle toho co uvidis na videich na internetu.

pro priklad - videl jsem 2hod. dokument ze skol capoeiry v Riu a Salvadoru. Za celou dobu tam pri hre nikdo neudelal ani jedno (!) blby salto.

Nemam ted cas, takze to zatim ukoncim.
[/quote]
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Quan-Chi » sob 18. bře, 2006 12:07

interakce je pro me akce a reakce, za utokem nasleduje uhyb a protiutok, vnimani kde protivnik je a co dela, a nasledna reakce na to...

kdyz muze mit capoeira charakter boje, charakter hry, proc by zrovna tak nemohla mit charakter show? ;-)

ad salta: ja bych to nikomu za zly nemel, i my na treninku juda se pri rozcvicce zbezne venujeme gymnastice...no tak si ale dovedu predstavit, ze salta v rode capoeiry je stejna ptakovina jako delat premet v judistickem randori - mozna jen jako vyjadreni neceho ve smyslu "ty ses takova lama, ze si tady klidne i poskocim" ... proc ne? :-)

ten dokument je nekde ke stazeni? nejaky pekny dalsi videjka nemas?
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon 04. říj, 2004 23:00

Příspěvekod DMC » úte 21. bře, 2006 16:19

interakce je pro me akce a reakce, za utokem nasleduje uhyb a protiutok, vnimani kde protivnik je a co dela, a nasledna reakce na to...


A tys to tam nekde videl? Ja ani moc ne...

kdyz muze mit capoeira charakter boje, charakter hry, proc by zrovna tak nemohla mit charakter show? Mrkající


Nechapu tuto uvahu - kdyz je capoeira A a B, tak proc by nemohla byt C? Proc by capoeira nemohla byt treba sezeni na zachode? Nebo cokoliv jinyho?Problem je v tom, ze nekde musis udelat caru, hranici a rict - OK, tohle uz capoeira neni.

A kdyz tu caru udelas spatne, skoncis s zonglovanim kuzelama na dechovku...

Mimoto - v dnesni dobe, ktera je charakteristicka snahou promenit COKOLIV na priblblou show, stoji za to si alespon capoeiru ubranit.

ad salta: ja bych to nikomu za zly nemel,


Hlavne jsem tim chtel rict, ze neni mozny udelat si predstavu o tom, jak se cvici v Brazilii capoeira, na zaklade videi z netu (lepe receno, na zaklada onoho NAPROSTO SPECIFICKEHO typu videi, ktery na netu najdes <grcaci smajlik>)

i my na treninku juda se pri rozcvicce zbezne venujeme gymnastice...no tak si ale dovedu predstavit, ze salta v rode capoeiry je stejna ptakovina jako delat premet v judistickem randori - mozna jen jako vyjadreni neceho ve smyslu "ty ses takova lama, ze si tady klidne i poskocim" ... proc ne? Usmívající


Proc? Treba proto, ze bys zjistil, ze pokud budes delat v randori premety, bude na zavody v judu chodit vic lidi, nez kdyz se jenom "nudne valite po zemi" (ne-waza). Lidem by se to zalibilo a za par by se v judu uz vubec nehazelo, ale jenom delala gymnastika, a lidi by se chodili se k vam ucit "judo, tajemne akrobaticke umeni stareho Japonska". Pres fazi "bez akrobacie to neni judo" byste se dostali do faze "akrobacie JE judo"...a urcite byste se dockali i nejake "judoshow".
Tak co, uz vis proc ne?

ten dokument je nekde ke stazeni? nejaky pekny dalsi videjka nemas?


Asi je, ale odkud, to nevim, dostal jsem ho na CD...stejne jako par dalsich skvelych dokumentu o capoeire. Pekny videicka mam - mam jich ovsem jen par, protoze drtiva vetsina videicek, ktery o capoeire clovek najde na netu, nestoji ani za....ani za chvili toho cekani pri stahovani.
Odkazy na ne ovsem samozrejme nemam - jestli je nekde vyhrabu, tak je poslu.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Quan-Chi » úte 21. bře, 2006 19:45

stacil by treba aspon nazev dokumentu a kdo ho udelal....
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 158
Registrován: pon 04. říj, 2004 23:00

Příspěvekod DMC » čtv 30. bře, 2006 12:44

Nejak si nereagoval na tu private message co jsem ti poslal....
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

Příspěvekod tekki » pát 15. úno, 2008 13:03

Zdravim vsetkych, chcel by som sa spytat ci mozem robit "perspektivne" capoeiru ked mam 178cm a 85kg. Doteraz som styri roky robil WT ale co cert nechcel treningy sa asi rusia a je neviem kam dalej... :oops:
Videl som letak na capoeiru, tak neviem :?

P.S. Tiez dakujem za typy na nejake BU v Nitre
tekki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte 21. zář, 2004 23:00
Bydliště: Nitra

Příspěvekod wader » pát 15. úno, 2008 13:49

tekki píše:Zdravim vsetkych, chcel by som sa spytat ci mozem robit "perspektivne" capoeiru ked mam 178cm a 85kg. Doteraz som styri roky robil WT ale co cert nechcel treningy sa asi rusia a je neviem kam dalej... :oops:
Videl som letak na capoeiru, tak neviem :?

P.S. Tiez dakujem za typy na nejake BU v Nitre


Hi, nemyslím, že by tvé tělesné parametry překážely v cvičení capoeiry. Co alespoň já vím (sám ji dělám), tak je capoeira individuální BU, což znamená, že by se měla přizpůsobovat tobě a tvím možnostem a nemělo by hrozit, že to bude naopak...
wader
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 82
Registrován: sob 03. lis, 2007 0:00

Příspěvekod DMC » pát 15. úno, 2008 16:00

tekki píše:Zdravim vsetkych, chcel by som sa spytat ci mozem robit "perspektivne" capoeiru ked mam 178cm a 85kg. Doteraz som styri roky robil WT ale co cert nechcel treningy sa asi rusia a je neviem kam dalej... :oops:


Perspektivne? No, zalezi s jakou perspektivou :wink: ( to chces delat )
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

.

Příspěvekod luen » pon 02. čer, 2008 19:09

Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Další

Zpět na ostatní asijská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků