"idealni" pravidla

box, kickbox, thajský box, ultimátní zápasy, shootfighting, pankration, vale tudo...

Moderátor: Toman

Příspěvekod SianLang » čtv 12. čer, 2003 10:51

Jo, to je fakt, sorry... I když na myšlence mého "hlubokého filozofického příspěvku" a hlavně na průběhu souboje to až tak moc nemění... :-)
SianLang
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř 04. čer, 2003 23:00

 

pravidla pro přátelský souboj

Příspěvekod Anonymní » stř 16. črc, 2003 1:21

Ideální pravidla pro přátelský souboj borců různých škol a stylů

Základním pravidlem by mělo být, že se nebudou (paradoxně) označovat vítězové soubojů. Budou se hodnotit jen jednotlivé akce, kdo vyhrál nebo prohrál celkově, o tom se gentlemansky nebude mluvit. Kdyby se bojovalo na vítězství, každý hned začne hájit "čest svojí školy", nebo svojí reputaci a pak, buď se věci brzo vymknou kontrole, nebo bude nutné vymýšlet omezující pravidla, s kterými zase polovina nebude souhlasit, protože jim nebudou vyhovovat. Navíc do něčeho takového nepůjdou šéfové jednotlivých škol, protože by nesli spoluzodpovědnost, kdyby se někomu něco stalo.

Pro poměřování dovedností dvou borců, lze vymýšlet různá pravidla a zkoušet různé akce. Například může nastoupit (kick)boxer v rukavicích s tím, že bude boxovat na semikontakt, a proti němu taijiquan borec bez rukavic, který bude mít zákaz použít pěst apod. a bude mít za úkol boxera např. shodit na zem. Není důvod, proč by na tom měli být oba bojovníci stejně (ani to neodpovídá situaci při reálné sebeobraně), klidně je možné, aby jeden měl relativní výhodu např. hůl a druhý byl beze zbraně, pokud se na tom oba dohodnou a oba mají zájem si něco takového vyzkoušet (a nejde jim jen o vítězství). Vždy je nutné postupovat tak, aby se nikomu nic (vážného) nestalo a aby ze zápolení měly prospěch obě strany. Nastupovat proti sobě by měli už pokročilí a mentálně způsobylí jedinci.

Učitelé bojových stylů by měli dělat rozhodčí a také by určovali v jakých bojových akcích se borci budou poměřovat. Rozhodující je přátelská a gentlemanská atmosféra, jinak se nepodaří dát lidi různých škol a stylů dohromady. Takové setkání by se mělo konat bez účasti širší veřejnosti - s tím by byly jen problémy.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Anonymní » stř 16. črc, 2003 8:23

Polozte si otazku, k cemu je to vse vlastne dobre? Pokud to ma byt o porovnani stylu, je jasne, ze takovy zapas bude vypovidat jen o schopnostech a kvalitach jednotlivcu. Dalsi veci je, ze obecne kazdy uder i ten napadany retezak vypada uplne jinak, kdyz ho clovek pouziva s klidnou hlavou nebo kdyz chce skutecne prejit pres obranu a ublizit. At chcete nebo ne, pokud se mluvi o realite je to o stresu a adrenalinu.<br>Po vasich prispevcich si dovedu zive predstavit, jak byste souperi uznavali jeho kvalitni akce, jak by se kvuli pochybam o ucinnosti nutne muselo pritvrzovat a jak by to asi dopadlo.<br>Takovy klub <i>zabojovat si a pak ruku v ruce na pivo</i> ma podle me smysl jen v pripade, kdy se dost dlouho dopredu vzajemne poznate, v klidu zacvicite s vyrazne omezenymi pravidly a nechate projevit ego nove prichozich a teprve potom se rozhodne, jestli je do toho vzit. <br>Protoze jinak, pratele, riskovat zraneni pripadne zmrzaceni od nekoho, kdo si prisel nahonit sebevedomi, muze leda blazen! Kdo z vas do toho pujde s tim, ze si necha proslapnout koleno nebo zlomit ruku? V klidu, s nekym koho znam, si pocvicit, zjistit, co z meho stylu funguje nebo ne, pripadne najit spravny grif, aby to fungovat zacalo, je podle me velmi smysluplne. A da se v rozumne mire i postupne pritvrzovat. Pokud toto forum melo mirit tim smerem, jsem rozhodne pro. Bohuzel nemam dost casu, abych mohl byt i k dispozici, leda by to bylo brzy po ranu.<br>Zdravi Taptak
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod PrayingMantis » stř 16. črc, 2003 10:52

TAPTAK: K čemu jsou takové souboje dobré? Z mé vlatní zkušenosti mohu říct, že třeba k prima žárlivosti! Jen jednou jsem se nechal ukecat k nic neřešícímu souboji se študentem WT, z čehož jsem vyvázl s dost poškrábaným krkem a vůbec celým tělem... :-) (Nevím, co to má WT za zvláštní techniky... :-)) No a věř mi, dostal jsem pak pěknou nakládačku ještě od slečny, která historku o souboji jaksi neuznala za pravdivou... 8)
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 111
Registrován: ned 01. čer, 2003 23:00
Bydliště: Jižní Čechy

Příspěvekod Anonymní » stř 16. črc, 2003 11:08

PrayingMantis: A jaky styl dela slecna? Doporuc. :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod PrayingMantis » čtv 17. črc, 2003 6:17

TAPTAK: No, když existuje styl draka, tak tohle mohl být styl dračice. :-) Jednalo se o velmi agresivní a nekompromisní styl, využívající hlavně útoky na horní pásmo, hlavně dlaní a nějakou variantou "tygřího spáru", za využití dlouhých nehtů. (Jako kdyby poškrábání od studenta EWTO nestačilo - měl jsem fakt smolnej večer...) A ještě mě napadla jedna zvláštnost tohoto "stylu": Styl často používá výkřiky, ale místo aby byly na konci technik, tak se používají bez jakékoliv synchronizace s pohyby těla. :-) Jojo, kde je slečně konec... Byla to dobrá bojovnice! :-) Tak mě napadá, že zatímco se tady pořád rozebírají nějaká pravidla boje, tak slečinky si s nějakýma pravidlama rozhodně hlavu nedělají. :-)
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 111
Registrován: ned 01. čer, 2003 23:00
Bydliště: Jižní Čechy

Příspěvekod Miro » pát 01. srp, 2003 16:35

...
Naposledy upravil Miro dne ned 21. pro, 2008 14:25, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Ideální pravidla???

Příspěvekod Sennin » sob 02. srp, 2003 14:12

:D Docela se bavím... Zdá se, že v téhle diskuzi uniká realita. O čem se tu vlastně dikutuje? O bojovém umění, o bojových sportech, o rvačkách, o pravidlech??? Kdo praktikuje bojové umění, zřejmě nějaké konfrontace nehledá! Proč taky, že? Bojové umění má zcela jiný smysl, jiné priority. Základem bojového umění je, aby jsme byli připraveni na obranu před agresí a to jakoukoliv. Neustálým drilováním se musí veškeré prvky bojového umění dostat natolik do "krve", že v případě napadení jednáme reflexivně, automaticky a vždy s úspěchem. A na to, aby se jakékoliv techniky dostaly do krve, je potřeba dlouhá doba, je to, dá se říct, učení na celý život. Proto v reálu nemůže být řeč o nějakých pravidlech. I to, že se dva spolu chtějí utkat "přátelsky" je už pravidlo - není lepší si posedět (u čaje, u piva, u vínečka ap.) a tam si přátelsky popovídat??? Kdo hledá jakoukoliv konfrontaci má v sobě ještě tolik agresivity, že o nějakém "přátelském" boji nemůže být ani řeč... Navíc to je podle všeho ještě začátečník a amatér, který se musí ještě mnoho a mnoho učit... Rozlišujte tedy mezi bojovým uměním a bojovými sporty!!! Proto žádná "ideální" pravidla neexistují, jako neexistuje "reálný" boj (myslím tím ultimáty, muai-thai ap.). "Ulice" je jiná... Ať už praktikujete cokoliv a jakkoliv dlouho , každý dostane strach, když ho obklopí deset pankáčů nebo deset cikánů - tam už jde o holý život, protože jakýkoliv náznak, že něco umíte, jen zvýší jejich agresivitu - a oni PRAVIDLA nemají!!! Proto se SPRÁVNÝ bojovník do této situace nedostane - nevyhledává je a svým nadhledem jim předchází, už v náznaku jakéhokoliv napadení nebo přípravy k němu se snaží potichu vytratit se, odejít středem, bokem nebo zadem!!! Proč si nechat zapíchnout kudlu do ledvin nebo se nechat praštit bytelným popelníkem do hlavy??? To snad může jen psychopatický masochista...
Myslím si, že jakýkoliv názor z diskutujících přede mnou je jen jejich přáním... O realitě zde nepadlo ani slovo! Spíše napište vlastní zkušenosti (a prosím ne žádné výmysly) - jak jste se kdy v životě dostali do skutečného boje, jak jste dostali tak, že vás sešívali v nemocnici nebo jak vás zavřeli za ublížení na zdraví.

Zdravím všechny bojovníky

Marek
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Dodatek pro všechny

Příspěvekod Sennin » sob 02. srp, 2003 14:30

Nejdůležitější se jeví predikce. Česky řečeno předvídavost. Když dokážeme nebezpečí/hrozbu odhalit o krok dříve než vznikne, můžeme tomu předejít. A nejlépe se, jak známo, řeší problém, kterému vůbec nedovolíme vzniknout - nejcennější vítězství je vítězství bez boje a největší bojové umění je nebojovat. Přemýšlejte o tom...

P.S. Aby nedošlo k mýlce - toto není z mé hlavy, i když mě to oslovuje... Tento citát jsem v mnoha obměnách už mnohokrát slyšel a tato verze pochází od jednoho "amatéra" (nikdy nedělal bojové umění!), který popisoval své zážitky s přepadeními. Tyto popisoval na www.specnaz.cz.

Marek
Naposledy upravil Sennin dne pon 04. srp, 2003 16:28, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod DMC » sob 02. srp, 2003 18:10

Haha, uz jsem dlouho nic neposilal, tak si povolim trochu zabavy:
Sennine, ty budes zjevne spravnej bojovnik, mozna ten uplne nejspravnejsi bojovnik. Prave kvuli takovym velkohubym troubum, kterym je "vsecko jasny" a kteri "trenuji pro boj na ulici", mam daleko radsi tzv. bojove sporty nez bojova umeni.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 395
Registrován: čtv 27. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Sennin » sob 02. srp, 2003 19:17

DMC píše:Haha, uz jsem dlouho nic neposilal, tak si povolim trochu zabavy:
Sennine, ty budes zjevne spravnej bojovnik, mozna ten uplne nejspravnejsi bojovnik. Prave kvuli takovym velkohubym troubum, kterym je "vsecko jasny" a kteri "trenuji pro boj na ulici", mam daleko radsi tzv. bojove sporty nez bojova umeni.


Díky za poklonu (i když jsem to o sobě NOKDY netvrdil a tvrdit NEBUDU) :lol: , taky bohudík "netrénuji" (nebo snad bohužel???) ani pro boj pro ulici, ani pro jakýkoliv boj - pouze praktikuji bojové umění, protože mě baví, protože mi něco odhaluje, což ti, kteří "trénují" bojový sport nikdy v životě nepochopí. Tímto samozřejmě neodsuzuji jakékoliv bojové sporty - každý sport je kladný a přínosný... ale Vy sportovci, prosím, nediskutujte o bojovém umění a o realitě, natož pak o boji na ulici, o přepadení atd. Sportujte v ringu nebo na tatami, je to Vaše cesta a nikdo Vám ji nebere.

P.S. Proč se ti, kterým se "stoupne na bebínko" vždycky vyjadřují urážlivě nebo vulgárně? To nemáte jiné argumenty? Nebo je to důsledek špatné výchovy či nízkého IQ? To se asi nedovím, že?

Marek
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

ACH JO

Příspěvekod roza » ned 03. srp, 2003 16:26

Dozvis ,sennine ,dozvis.Je to tim ,ze proste uz nektere lidi prestalo bavit poslouchat a cist takovy blbosti ,jaky tu pises ,a co vic ,citi ,ze jim tim akorat delas ostudu.Jinak ,nez zase priste zacnes vymesovat svoje .....cokoliv ,obtezuj se predtim precist si prispevky alespon stranku dozadu.Takhle to pusobi celkem komicky.
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Roza

Příspěvekod Sennin » pon 04. srp, 2003 7:17

Velice pozorně čtu, jak Ty říkáš "výměšky" přede mnou - a musím Ti říct, že jsi to trefně pojmenoval. Opravdu je tu 90% blábolů, ale spíše od těch, co tomu vůbec nerozumí - to jsou takoví ti rádoby bojovníčci - zamindrákovaní pubertální výrostci, co si myslí, že po pěti nebo osmi letech studia čehokoliv už můžou zasvěceně mluvit o bojovém umění. Zbytek, tj. 10%, tu opravdu zasvěceně píšou skuteční odborníci typu Pavely, Yiwana.
Tímto ovšem nijak na Tebe nenarážím - všímám si spíše takových, kteří na těchto stránkách umí jen nadávat, urážet a kecat o ničem... A TIHLE MI VADÍ!!! Normální, racionální názory si rád přečtu, protože i v nich jsou další poznatky a mnohdy i moudré věci!
Sorry, dej si někdy čas a pročti si "skutečně" všechny diskuze, pak poznáš, že se tu objevuje mnoho těch, kteří dělají ostudu bojovému umění...A já rozhodně mezi ně nepatřím.
P.S. nebo mi popiš, v čem dělám ostudu Tobě nebo bojovému umění, každou radu uvítám! Nebo mi můžeš poslat soukromý vzkaz, kde povíš více o sobě - ať vím, s kým mám tu čest...Díky
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod roza » úte 05. srp, 2003 15:11

Ostudu BU delaji lidi ,kteri siri famy o tom ,ze BU maji jine priority nez konfrontace.Nikdo netvrdi ,ze se maji konfrontace vylozene vyhledavat ,ale, proboha ,snad by jim mel byt schopen do jiste miry celit ,ne?To ze tobe vyhovuje potichu se vytratit ,v poradku ,ale nedelej z toho jediny spravny pristup.Jsou proste lidi ,kteri zustanou a budou v te situaci neco delat.Jestli pak pro tebe nebude lepsi studovat teorii MS-1 ,a trenovat beh.Dalsi tvuj omyl se tyka "agresivity" :Nevim z ceho usuzujes ze je to takove ZLO ,ZLO,ZLO :evil: ,a taky nevim ,proc si myslis ,ze kdo hleda konfrontaci ,musi mit v sobe agresivitu branici pratelskemu boji.Pokud ses nekdy na treninku zapojil do volnejsiho sparingu(konfrontace),nechces mi snad tvrdit ,zes potom na partnera nikdy nepromluvil.Nebo ze sparing je jen pro zacatercniky a amatery?A co se tyce agresivity ,ta je velmi potrebna ,ovsem pokud je mirena ,cilena a stupnovana.To ,ze z nejakych vnitrnich pricin nejsi schopen pracovat se svymi pocity a pripada ti jednodussi imperativne si agresi v sobe blokovat (pokud to vubec jde,a kdyz si myslis ,ze to ma smysl) ,opet to neznamena ,ze jen tak je to spravne.
Jako dalsi tvuj velky omyl se mi jevi tvuj despekt vuci "sportovcum".To ,co v tvem prispevku nasleduje po osloveni "Vy sportovci...." je skutecne lahudka ,a je videt tak hluboko jsi problematiku BU prostudoval :D Kdybys byl schopen secist si 1 a 1 ,alespon trochu chapal termin "osobni pristup k treninku" a pripustil alespon stredne konfrontacne vedeny zpusob treninku s odpovidajici davkou agresivity......No ,ale co ,to bych toho po tobe asi chtel moc ,vid?
Jinak ,tady si kluci ,co se vesmes znaj ,chteli dohodnout ,za jakejch podminek by se dalo zablbnout ,kdyz uz se bude sedet na navsteve v neci skole ,a i kdyz mne ujistujes ,zes predchozi diskusi procetl ,nemuzu se zbavit dojmu ,ze tvuj prispevek byl trochu mimo.
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Roza

Příspěvekod Sennin » stř 06. srp, 2003 9:05

K těm sportovcům: vůbec k nim žádný despekt nemám - asi jsi špatně pochopil, co jsem jen chtěl říct na téma reálnost a neraálnost konfrontací. Nikdo mi nevymluví, že různé kumite, semi a full kontakty nejsou obrázkem, jak vypadá reálný souboj. ®ádný sparring, ať je jakkoliv okleštěný od pravidel, není skutečný boj - je to jen náznak!!! Znám hodně bojových sportovců, mám mezi nimi hodně přátel a vůbec nemám nic proti tomu, co dělají - jak jsem řekl, je to jejich Cesta, moje ne. A oni to ví taky. Dělají to, že je to baví, že mají různé soutěže, páskování, diplomy ap. a sami přiznávají, že v konfrontaci s převahou (ať již kvalitativní nebo kvantitativní) je jim to, co trénují, k ničemu!!! Já jsem tímhle obdobím bojových sportů taky prošel.
No, diskuze na téma "ideální" pravidla je víceméně k ničemu, protože nic takového vymyslet nelze a protože ideál je něco, co neexistuje, co je pouze našim přáním!!!
A k tomu dalšímu, co jsi napsal - Hmmm, nemám vážně slov... ne proto, že bys mě jakkoliv dostal do rohu, ale protože jsem zjistil, že opravdu čteš povrchně nebo rychle, že ti mnoho věcí uniká. Ujišťovat, že jsem přečetl celou diskuzi a to docela důkladně, tě nehodlám. Dal jsem si tu práci a pročetl jsem si všechny tvoje příspěvky, ze kterých usuzuji, že se BU zabýváš dost dlouho, že máš přehled, proto mě dost překvapuje, že nevidíš nebo nechceš vidět to množství rozdílů mezi bojovým sportem a bojovým uměním. Jedním z mých skvělých učitelů - hlavně duchovních - byl Vláďa Hotovec, ten mi ukázal, co je to vlastně bojové umění, proč to je umění, proč si troufám porovnávat BU s malířstvím ,s hudbou, s tancem a proč si nedovolím porovnávat ho se sportem.
Toť vše!
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod MaJ » stř 06. srp, 2003 9:29

..
Naposledy upravil MaJ dne pát 10. srp, 2007 17:13, celkově upraveno 2
MaJ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned 30. bře, 2003 23:00

Re: MaJ

Příspěvekod Sennin » stř 06. srp, 2003 10:19

Zdravím Tě Martine,

a) tu predikci skutečně považuji za velmi důležitou, ale výše jsem citoval jednoho kluka - viz P.S.
b) skutečnost, že nevyhledávám konfrontační situace, resp. se jim snažím vyhýbat neznamená, že bych měl z těchto věcí strach, jen nemám potřebu komukoliv ubližovat nebo si nechat ubližovat. Samozřejmě je jiná situace, kdy napadne někdo mě, mou rodinu nebo mé přátele. Pokud vidím, že mohu něco udělat, tak to udělám, pokud ale na mě míří grázl bouchačkou, tak neudělám nic- viz narážka na deset pankáčů nebo cigánů... To je prostě věc, kterou nemůže nikdo odhadnout... Můžeme o tom polemizovat, diskutovat, ale to je to jediné, co s tím můžeme dělat - řečeno slovy Járy Cimrmana. Nelze odhadnout, jak se v té které situaci zrovna zachováme. My se můžeme pouze na takové situace fyzicky a psychicky připravovat a modlit se, aby nikdy taková situace nenastala. To není vyhýbání se konfrontaci... Kdo tohle nepochopí a konfrontace záměrně vyhledává, třeba provokuje nebo se chová vyzývavě, ten se musí ještě mnoho učit, má v sobě ještě dost agresivity - a to není podle mě bojovník, ale (pardon) blb, který si na bojovníka jen hraje. Tento názor je čistě můj a věřím, že se mnohým nebude líbit, ale v tuto chvíli je mi to vlastě jedno...

Marek
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Anonymní » stř 06. srp, 2003 11:56

Sennin-ok ,tvoje Cesta je tvoje Cesta.Snad bych jenom prosil priste formuluj nazory tak ,aby byla ta subjektivita zretelna(Tvoje Cesta)
MaJ-na agresivite jako rozdelovacim kriteriu se neshodnem ,koneckoncu na zbytku take ne.To nic.....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Anonymní » stř 06. srp, 2003 12:00

To sem byl ja,zapomel jsem se prihlasit.Roza
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Roza

Příspěvekod Sennin » stř 06. srp, 2003 12:20

Díky za upozornění. Polepším se. Ale ono rozsáhleji formulovat názory je fakt těžké...To už by bylo možno rozjet diskuzi na téma: Co si vlastně představujeme pod pojmy bojová umění a bojové sporty, kde by jsme mohli pokecat jen a pouze na toto téma...
Nechceš to rozjet? Přidám se!

Zdravím

Marek
Uživatelský avatar
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 786
Registrován: úte 03. čer, 2003 23:00
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na fullkontaktní sporty a MMA (mixed martial arts)...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků