Jak čelit strachu v sebeobranné situaci?

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Miro » pon 07. úno, 2005 21:39

Proste cvic a ono to pride samo, neboj. Dobrym cvicenim pod vedenim skuseneho ucitela sa Ti otvori telo, ziskas prirodzeny pohyb, patricne reakcie a zdravu sebadoveru. Vysledok je, ze sa prestanes zasekavat.
Naco vymyslat komplikovane a umele metody, ked existuju jednoduche a prirodzene?

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

 

Příspěvekod Jendis » pon 07. úno, 2005 22:41

Virgee píše:ad hra na KDYBY - nehrozí to spíše právě tou paranoiou, chorobným strachem a "vycukáním"? Reakce jsou dobré, ale na to je spíše potřeba dobrý trénink, tady bych se bál, vůbec u slabších povah, že dojde k psychickému onemocnění.
Nezná někdo nějakej web, který by se tím nebo něčím podobným zabýval?
A co třeba taková autohypnóza/hypnóza? Relaxace? Prostě něco pro podporu onoho tréninku. (vím, že právě u hry na kdyby slovo autohypnóza padlo, ale tohle není případ (auto)hypnózy )


Ono to tam mělo být v trochu jiném kontextu....u autohypnózy by to mělo probíhat asi takto.....prostě si v duchu představ nějakou situaci a v mysli ji i okamžitě vyřeš(nemysli na nic jiného!Jen na tu situaci a její řešení....můžeš to zjednodušit-představ si nějaký útok na tebe a následně tvou reakci-třeba blok)-mně osobně to fungovalo.Je ale pravdou,že je potřeba to kombinovat i s fyzickým tréninkem....samotné představování opravdu nestačí.
Té paranoi bych se až zase tak nebál.....hodně lidí,kteří se živí nějakou nebezpečnou činností(hasiči,policisté) prostě v akci "předvídají".Kalkulují s možným rizikem......a podle nebezpečnosti toho rizika jsou v pohotovosti.
(Třeba-policista zasahující proti kapesnímu zlodějíčkovi je sice v pohotovosti a připraven na nějaké riziko,ale určitě není v takovém stavu,jako když ví,že jde na mezinárodně hledaného,mnohonásobného vraha,vycvičeného v Legii :arrow: Chápeš trošku,co se snažím říci?)
Někde to bylo popsané,jako barevné stupně stavu mozku:
Bílá-absolutní klid,pohoda,bezpečí(v tomto stavu je většina lidí)
žlutá-člověk je pozorný.....všímá si,není bezprostředně ohrožen
oranžová-pozorný,počítá s eventualitou napadení,ale není ohrožen (například osobní strážci při doprovodu chráněné osoby)
červená-smysly na maximum,hrozí bezprostřední ohrožení(hasič při vytahování osoby v hořícím domě,voják v přestřelce...)

Myslím,že aby ta paranoia byla reálná,musel by člověk být ve stavu oranžové a to neustále :wink:


Samozřejmě,Mirův názor je také pravdivý,ale nemyslím,že je to tak jednoduché(to za prvé) a také si nemyslím,že je u nás v republice někdo(mistr,instruktor),kdo by touto přirozenou cestou dokázal kteréhokoliv adepta BU takto vycvičit(psychická příprava je totiž-dle mého-velmi důležitá a bez ní to prostě nejde!A u málokterého instruktora se tomuto aspektu věnují alespoň okrajově)......alespoň o nikom takovém jsem nikdy neslyšel.Nemyslím to nijak konfrontačně,ba naopak,pokud někoho takového znáte,určitě je to plus pro vás!!!!!!!!A klidně to sem napište.....

Dokud se totiž v nebezpečné situaci neocitnete,NIKDY nebudete vědět,jak budete reagovat.NIKDY :!:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Jendis » pon 07. úno, 2005 22:58

Samozřejmě,je velmi podstatné brát v potaz prostředí,kde se dotyčný pohybuje.Pro normálního člověka jsou ty poslední dva stupně víceméně reálné jen vyjjímečně.(například každý,kdo jde třeba v noci přes park,který má určitou "pověst",automaticky přepíná -podvědomě-do žluté.A pokud si ještě zahraje "hru na kdyby",nemyslím,že by to bylo ke škodě).

A hlavně,jsme všichni rozumní,uvažující a svéprávní lidé,takže se každý zařídí,jak uzná za vhodné.Možná se vám zdá,že píšu bludy a bláboly----třeba to tak je.Ale mně se to vyplatilo :wink: 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Anonymní » úte 08. úno, 2005 10:51

Mám dojem, že v noci (a hlavně v parku) vpodstatě vždycky přepínám na žlutou. A když za mnou jde týpek - nebo mě míjí, tak je to už voranžová, ne? Počítám s možností napadení ale nejsem vohroženej :idea:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod jox » úte 08. úno, 2005 11:22

Nebo když jedu autem a někdo v protisměru začne předjíždět. To je u mě taky voranžová. A je to vcelku častá věc. Mysli že sem vcelku normální - asoň v tomdle :wink: :?:
___
jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1021
Registrován: pát 26. lis, 2004 0:00

Příspěvekod Virgee » úte 08. úno, 2005 12:31

Jendis:
Dk. Už Ti rozumím. Četlk jsem o tom barevném rozlišování, je to zajímavá didaktická metoda.

Miro:
Dk. Cvičení je OK, uvidíme (a možná ne) v reálu, pokud to někdy přijde.
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 313
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00

Příspěvekod Jendis » úte 08. úno, 2005 22:31

Jojo,přesně o tom to je :wink: Jen si to lidi ani neuvědomují a neumí s těmito stavy pracovat(To s tím autem to taky vystihuje úplně přesně).
Proto říkám,že paranoia ani moc nehrozí...pokud se to nepřehání a jde o normálně vyrovnaného jedince :!:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Jendis » úte 08. úno, 2005 22:33

Jox_off píše:Mám dojem, že v noci (a hlavně v parku) vpodstatě vždycky přepínám na žlutou. A když za mnou jde týpek - nebo mě míjí, tak je to už voranžová, ne? Počítám s možností napadení ale nejsem vohroženej :idea:


Tohle asi jak u koho a jak kde....situaci vyhodnocuješ až po přijetí spousty vjemů,ne jen,když Tě někdo míjí....ale jak říkám,záleží na každém.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Anonymní » čtv 17. bře, 2005 21:57

...chlapi,s tym tuhnutim je to tak....vola sa to ulakova reakcia....a s tym nenarobite vela.....len specialny vycvik/streetscenaria/.....to zname tuhnutie ruk a trasenie noh,mat pocit silnej velkej potreby,to su pradavne reakcie po nasich predkoch...su tak zafixovane v podvedomi,ze ziadnym treningom bojovych umeni to neodstranite....pretoze to vam prave zabezpeci sancu prezit...tym ze sa vam vyplavuje adrenalin do krvneho riecista a cukor v krvi sa zacina spalovat ako zdroj energie na boj,alebo utek,krv sa stahuje do zivotne dolezitych organov,aby ste len tak lahko nevykrvacali....co robit,ked pride CHUJ a zacne po tebe zjapat,drgat ta atd. este pred tym nez ti zajebe??? v 1. rade brada pokrcena,ruky pred sebou, postoj ala kazatel,ako recnik na tribune,musite s nimi mierne hybat ,aby vam netuhli a takisto mierne sa pohupujete na nohach,ako ked vysvetlujete,sak vy aj budete vysvetlovat,akoze ja nic,jasne nemam problem,vobec som na teba nekukal,ta cosiii,mierne mu stahujete adrenalin dole a potom,jeb,bum,bac bomba na jeho sanku a rezete ho do huby ako o zivot,ale je to zalezitost zopar sekund,nieze mu budete vysvetlovat picoviny dovtedy,kym nejebne po sanke vam a vy ste dole a vychutnavate si kopance do huby...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Jendis » čtv 17. bře, 2005 22:03

Jo,tak nějak....syrově řečeno,ale tak nějak :wink: Chce to "bezsignální" BOMBU!!!Jen místo té sanice bych doporučil "poškádlit" játra.Je to pro zásah blíže,než huba a dolů k zemi půjde spolehlivěji.....protože pokud má dobré reflexy,může cuknout hlavou a zamýšlený efekt se nedostaví :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod marvin » čtv 17. bře, 2005 23:33

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 22:17, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 996
Registrován: úte 22. dub, 2003 23:00

Příspěvekod Anonymní » pát 18. bře, 2005 20:09

Pre Marvina-majstradiskutera:toto co som napisal,si zle pochopil a este horsie v mysli predstavil.....toto tu sa vola "3 second fighter",nie je to z mojej sprostej hlavy,ale z hlavy Geoffa Thompsona,najlepsieho Bouncera vo Velkej Britanii...vid pozri www.geoffthompson.com,tazko to popisovat,treba vidiet...toto my vyslo na viacerych trulkov a pekne agresivnych....a ze by si mi na to neskocil,no neviem,neviem....obdobnou formou som dostal takisto ja po hube....ty mas pocit,ze ja tam budem dristat,stepovat a neviem co,asi pol hodiny...uvediem prikladom....pride picus k tebe/klasika/ a ze co cumis,chces po pici???? a ty/ja/hocikto iny...jednou nevinnou vetou ...ja nekukam,fakt nie...a akomzite za tou vetou, jeb jedna do huby a druha a tretia.....tak to funguje furt.....a s tym autopilotom vsetko fajn,uz soom cital na tuto temu nejake veci...treba aj to ,alehlavne pocvicit "scenaria" v rovnakom scenari,ako pise ulica...aby to voslo uplne do krvy a clovek pri podobnom "prepade" mal pocit,ze to uz pozna,ze to zazil a nevysral sa z gati... P.S. tuhnutiu a trasenie ruk a kolien nikdy nezabranite,to je geneticky cloveku dane,je to sposob.adrenalinom....mam kamosov co profi boxuju,su borci ako na "brane",tak aj na ulici a maju taky isty strach a neprijemne pocity ako kazdy iny...len v tom vedia lietat a preto vyhravaju a robia to iste co som napisal v hornom prispevku....s usmevom na tvari ti stiahnu adrenalin a vzapeti pekne zakerne jeb do huby a auttopilotom ides pekne k zemi:)))))))))))))) Vsetko dobre,drzte sa Borci!!!!!!!!!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod marvin » pát 18. bře, 2005 22:53

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 22:17, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 996
Registrován: úte 22. dub, 2003 23:00

Příspěvekod Toman » sob 19. bře, 2005 9:22

Souhlas se skeptikem. Tak nejak to je.
Nastavit si nejakou autosugesci to asi neni pro kazdyho nehlede na to, ze se takhle muzes rychle dostat z pozice obrance do pozice utocnika a to uz take jsou problemy. (pokud jsou kamery, svedci....)

-to Traft neexistuje zadny univerzalni navod jak se zbavit ztrnulosti. Snad
jedine vysoke sebevedomi, vira v sebe ze vyhrajes a jit do toho s tim ze
vyhraju. Proste dat do toho srdce
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Anonymní » sob 19. bře, 2005 11:05

i ja souhlas se skeptikem,ale na druhou stranu i s marvinem :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Anonymní » sob 19. bře, 2005 14:45

Bez urazky, ale docela by me zajimalo kolik lidi kteri tolik kritizuji BU (krome boxu :-) ) pro jejich "absolutni neprakticnost pro ulci" opravdu nejake BU cvicilo... Nejak mi nejde do hlavy ze by neco neucinneho bylo schopno prezit tisice let...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Toman » sob 19. bře, 2005 17:25

Ono je to trosku problematictejsi za poslednich 100 let se lidstvo zmenilo vice nez predtim za 1000. Ale kazde bojove umeni je JEN tak dobre jako ten kdo ho cvici TO si myslim ze je treba si uvedomit neni to BU ale o lidech.

Zdar a silu
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Anonymní » sob 19. bře, 2005 17:35

Jasne, chapu. Ale co nechapu je proc by mel byt napr. box (popr. kickbox, muay thai) VYRAZNE LEPSI nez napr. tai chi... Navic pokud vim tak prvky treba jiu jitsu poziva spusta ruznych armadnich sytemu (u cinanu pry zase treba tai chi), tak proc by mel byt box lepsi?! Me totiz zajima jestli reci ve stylu: "kungfu a spol. je v praxi na hovno, at zije kickbox!", jsou jen propagaci temi lidmi ovladaneho BU, nebo vlastnimi zkusenostmi...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod Toman » sob 19. bře, 2005 18:19

Videl bych to tak. Ten kdo rekne: "To a to je na hovno" tak je hlupak, ktery nema uctu k druhym a dal bych se s nim nebavil. Neni to jen nekoho preprat ale take o respektu k druhym.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Anonymní » sob 19. bře, 2005 18:23

Asi tak. Nechapu proc by mely byt "technicke" BU lepsi nebo horsi nez vic "fyzicke"...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 návštevníků