Pochybné charaktery významných lidí

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Pochybné charaktery významných lidí

Příspěvekod ryunin » ned 17. dub, 2005 15:04

Nedávno jsem navštívil tento server, četl diskuzi na jisté téma a tam se jeden člověk pozastavoval nad morálním profilem Václava Havla a Dalajlamy. Chtěl bych se k tomu vyjádřit, zajímal by mě i váš případný postoj.

Dodnes jsem se snažil vyhýbat tématu morálky významných lidí, jako je Havel nebo George W. Bush. Osobnosti těchto lidí vyvolávají mnoho emocí a často jsou to negativní emoce. Prostě je spousta lidí, kteří odsuzují Václava Havla nebo George W. Bushe a já jsem se nikdy nechtěl pouštět do diskuzí o těchto lidech, protože v buddhismu (praktikuju zazen asi dvanáct let) se k politickým otázkám v podstatě nevyjadřujeme, lépe řečeno neměli bychom se nechat strhnout nějakými vášnivými diskuzemi na politická témata. Proč? Protože politická témata jsou plodem myslící, intelektuální mysli, kterou v buddhismu nepovažujeme za spolehlivou - nepovažujeme ji za nějaký zdroj moudrosti a soucitu. To ale neznamená, že jakékoli téma nelze pojmout z hlediska moudrosti a soucitu.

Tak jsem si uvědomil, že i kontroverzní témata jako je Václav Havel nebo George W. Bush lze pojmout z hlediska moudrosti a soucitu.

Vypadá to, že k tomu, abychom něco mohli posuzovat z hlediska moudrosti a soucitu, musíme být nejdřív sami moudří a soucitní. To je pravda, ale abychom byli moudří a soucitní, stačí, když se vzdáme osobních hledisek.

Když se zkusím opravdu neosobně, nezaujatě zamyslet nad tak kontroverzní osobou, jakým je George W. Bush, musím přiznat, že nemám právo toho člověka jakkoli odsuzovat, nevím o něm nic konkrétního, co by mi dovolovalo toho člověka odsuzovat, ale co víc, i kdybych si byl jist, že ten člověk udělal nějakou vážnou chybu, měl bych oprávnění ho nenávidět nebo ho zesměšňovat? Měl bych právo vést proti takovému člověku nenávistnou kampaň?

Totéž se týká osoby Václava Havla. Postavení komunistické strany mimo zákon nebo amnestie jsou kontroverzní politická témata, různí lidé na ně mají různé názory. Co jsou zločiny komunismu? Kořenem těchto zločinů je nenávist, žádostivost a nevědomost. Takže v buddhismu věříme, že člověk nejlépe udělá, když bude hledat nenávist, žádostivost a nevědomost ve vlastní mysli a teprve potom, co odhalí tyto věci u sebe samotného, může se poustět do morálních odsudků. Jde ale o to, že člověk, který v sobě rozpustil nenávist, žádostivost a nevědomost, nemá žádný důvod pouštět se do hodnocení morálních kvalit politiků.

Pokud vím, tak stránky věnované bojovému umění nejsou politologické diskuzní kroužky, tudíž nevím, jaký smysl má pouštět se tu do hodnocení politických zákonů a politické úspěšnosti různých prezidentů.

Na druhou stranu mnoho duchovně orientovaných lidí jsou pacifisté, kteří prostě odsuzují válku a George W. Bush je pro ně člověkem, který podle nich dal přednost válce před mírem, takže ho odsuzují. Nicméně tím v sobě a druhých vyvolávají nenávist vůči osobě G. W. Bushe, a opravdu nevím, co má tato nenávist společného s pacifismem, s mírumilovností, s láskou.

Můžeme odsuzovat válku, ale pokud neobjevíme její kořeny ve vlastní mysli, budeme pouze křičet jako politicky angažované potvůrky, půjdeme někam zapalovat auta a rozbíjet výlohy, ale to není zrovna projev plně vědomých bytostí, bytostí, kteří rozumí příčinám utrpení na světě. Kdo objeví kořeny války ve vlastní mysli, v jeho očích se objeví slzy. I když fyzicky nebudou přitomny v očích, budou v srdci. Ty slzy tomu člověku zabrání nenávidět druhé.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 122
Registrován: sob 16. dub, 2005 23:00

 

Re: Pochybné charaktery významných lidí

Příspěvekod WT_Martin » ned 17. dub, 2005 16:10

...he?
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 262
Registrován: úte 15. dub, 2003 23:00
Bydliště: Tady a teď

Příspěvekod Sinister » ned 17. dub, 2005 16:19

nechci pusobit jako ignorant, ale souhlasim s Martinem :lol:
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 227
Registrován: úte 26. říj, 2004 23:00

Příspěvekod Balerion » ned 17. dub, 2005 16:56

LOL mozes to nejak prelozit? :lol: o co ti vlastne ide? nic konkretne som sa v tom tvojom prispevku nedocital 8O jedine co som s toho romanu pochopil bolo, ze ten kto nema niekoho ineho rad a odsudzuje ho, tak vzbudzuje v ludoch nenavist a potom chodia seci zapalovat auta? wow de si nato prisiel? 8O to si niekde vycital, alebo sa ti to prisnilo minulu noc? 8O hovori ti nieco 'sloboda prejavu', alebo 'pravo na vlastny nazor'? ten tvoj roman na mna posobi akoby si odzudzoval a opovrhoval nazorom druhych a tvaril sa, ze len tvoj nazor 'byt nestranny pacifista co nema nazor na druhych ludi ktorych dokonale nepozna' je spravny 8O
LOL mozno som to len zle pochopil, ale to bude tym, ze si tam pleties piate cez deviate, tak by si to pripadne mohol vysvetlit nam neosvietenym ludom :P :lol:

zacal som to citat este raz, (heh snazim sa to pochopit :lol: ) podla teba ked niekto zacne vojnu kde umru stovky, tisice ludi, tak to ze ho dokonale nepoznam ma neopravnuje k tomu aby som ho nenavidel? lol zaujimal by ma tvoj postoj na hitlera :lol: toho si tiez dokonale nepoznal... tymto sa akoze snazis tvarit ako nejaky osvietenec ktory sa k cloveku ktore ho dokonale nepozna, nema pravo ho sudit, alebo odsudzovat? 8O lol v tom pripade by ma fakt zajimal tvoj nazor na Hitlera 8O
to iste s bushom..zacne niekde vojnu, ale pretoze o nom nic konkretne neviem, tak mam nanho dlabat? (obrazne povedane :D ) wow ty asi moc vlastnych nazorov nemas co?

heh neda mi to: ty hovoris zacatiu vojny 'nejaka vazna chyba'? 8O ROFL tak to je fakt sila
ako nic v zlom, ale ak vas toto ucia na tom zazen buddhizme, tak v tom pripade som rad ze sa mu nevenujem :P :lol:

podla toho co si tam pisal, tak das radsej ruky od problemu prec a zavres pred nim oci namiesto toho aby si sa ho pokusil riesit? alebo nanho aspon poukazat? 8O

fuha teraz som si uvedomil jednu vec: predstav si, ze by polovica zeme boli zazen budhisti a druha polovica bushovci ( :lol: )... bushovci zacnu vojnu aby dobili uzemie zazenov, ale zazeni nespravia nic, lebo oni bushovcov nepoznaju az tak dobre aby ich mohli sudit, odsudzovat, nenavidiet atd... takze nechaju bushovcov aby im zobrali zem, zabijali pribuznych atd... fiha to je pomerne hrozna predstava 8O
no ja radsej budem toho busha odsudzovat za jeho skutky ako zatvarat pred nimi oci ;)
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: sob 02. dub, 2005 23:00

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 17. dub, 2005 19:05

Třeba to myslel tak jako že neodsuzovat konkrétně Buše, že všeci ti politici jsou prostě příživníci, vykořisťovatelé a radši to už nebudu rozepisovat... Bych jim zřídil stát a ať tam vládnou sami sobě, to by teprv byla občanská válka, nebo by dřív umřeli hladem? :) Kdo chce kam, pomožme mu tam.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 389
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Příspěvekod JAQ » ned 17. dub, 2005 19:36

Mno, tak ja bych se zas spis priklanel k Ryuninovi... Myslim, ze se fakt na uakove udalosti neda divat vylozene cernobile. Abych se drzel valky v Iraku, tak kdyz se na vec podivas ciste logicgy a zacnes si o ni shanet informace, tak se nedostanes nikam a svuj nazor ktery jsi mel predtim spis ztratis. Kdyz zacala valka byl myslel jsem si ze konecne s tim hajzlem Saddamem nekdo vyjebe (videl jsem ukazky silene propagandy, vtloukane i malym deckam), pak kdyz clovek vidi zmrzacene civilisty a lidi, kteri prisli o vsecho co meli, protoze pilot bombarderu je debil... Clovek se divi ze Saddam ma tolik priznivcu, pak se docte ze pred jeho vladou byl Irak prakticky ve stredoveku a on "prinesl civilizaci"... Proste k nejakemu OBJEKTIVNIMU zaveru se nedoberete... :-/
No a pasaz o tom ze nasili plodi nasili mi prijde vcelku racionalni, pokud byla minena spis "nadlehcene"...
JAQ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 93
Registrován: pon 28. bře, 2005 23:00
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod ryunin » ned 17. dub, 2005 20:28

Tak diky za vase reakce. JAQ mi pomohl to vysvetlit. K objektivnimu nazoru se v pripade takove valky v Iraku nedostaneme.

Zazen buddhismus neni zadna odchylka od buddhismu, je to proste buddhismus. Mozna jste si vsimli, ze buddhisticti ucitele se do politickych hodnoceni nepletou, prave z toho duvodu, ze cim vic se snazime dobrat pravdy pomoci mysleni, tim jsme od ni dal. Pravo na nazor, na svobodu vyjadreni nikomu neberu. Druha vec je ze moudrost v nazorech lidi zadnou nevidim. Zajimalo by me, jak nazory lidi prispely ke stesti lidi na teto planete.

Cele jsem to zacal jen proto, ze Pavela na tomto serveru v jednom diskuznim tematu odsoudil Dalajlamu jako cloveka nestasneho, jako nekoho, kdo vsecko spackal, podobne se vyjadril o Havlovi. Tak jsem si rekl, ze se k tomu tady vyjadrim, protote si neumim predstavit, jak by clovek mohl cvicit Budo, a pritom v hlave nosit intelektualni nazory.

Nemyslim si, ze cvicit zazen je totez co ignorovat utrpeni na svete, je to jen nezvykly a pro intelektuala nepochopitelny pohled na utrpeni sveta. Zazen neznamena nic nedelat, ale je to navrat k nasi puvodni prirozenosti. Pokud se soustredime na provadeni nejakeho cviceni , v ramci Budo, pak taky se musime vratit k nasi puvodni prirozenosti.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 122
Registrován: sob 16. dub, 2005 23:00

Příspěvekod Balerion » ned 17. dub, 2005 21:02

tie nazory ludi prispeli k stastiu ludi na svete viac jak nic nerobenie :P
ale opat, pises mnozstvo veci ktore sa zdaju byt strasne mudre, citujes knizky a to co ti povedal niekto, ale stavim sa, ze nemas ani ponatia co tym setkym vlastne myslis, rovnako ako my ostatny tu :lol: tomu sa vravi diplomaticka rec, clovek narozprava spustu veci, ale dokopy nimi nepovie nic :P

"Nemyslim si, ze cvicit zazen je totez co ignorovat utrpeni na svete, je to jen nezvykly a pro intelektuala nepochopitelny pohled na utrpeni sveta"
no ja osobne sa fakt necitim jak intelektual :lol: ale v jednej veci mas pravdu, je to nepochopitelny pohlad na utrpenie sveta...preco? lebo pozerat sa na utrpenie druhych a skryvat sa za formulky typu 'dotycneho nepoznam, neviem ake su jeho umysli, co chce dosiahnut a preto nemam pravo ho sudit' je pre mna fakt nepochopitelne (a fakt sa necitim jak intelektual :lol: )
lol predstav si, zeby pocas ww2 boli amici, anglicania atd. (proste ti co bojovali prot hitlerovi) zazen budhisti a mali rovnaky 'nazor' aky tu prezentujes ty... heh nechcem ani pomysliet co by sa stalo, v kazdom pripade by uz na svete neboli ziadny zidia, slovania atd.
ignorovat veci okolo seba a tvarit sa, ze sa ma to netyka je podla mna strasna hovadina a nikomu a nicomu tym clovek neprospeje :P

"moudrost v nazorech lidi zadnou nevidim"
wow 8O tym si chcel povedat akoze co? ze ludia co maju dost odvahy nato aby mali a presadzovali svoj nazor, su sprosty a v ich nazoroch nieje ziadna mudrost? 8O spytam sa ta takto: kto si TY, ze sa odvazujes tvrdit, ze v nazoroch inych nieje mudrost?
heh prave si ale porusil svoje ucenie, lebo tymto odsudzujes druhych ludi :P to mi pripomina: "vodu kaze, vino pije"

"Zazen neznamena nic nedelat, ale je to navrat k nasi puvodni prirozenosti. Pokud se soustredime na provadeni nejakeho cviceni , v ramci Budo, pak taky se musime vratit k nasi puvodni prirozenosti."
toto si opisal s knizky, alebo vas nutia sa to ucit naspamat? :D ked si taky strasny osvieteny mudrc, tak mi prosimta vysvetli co tato pekne (a na prvy pohlad mudra veticka) znamena :P co je ludska prirodzenost? vratit sa do jaskyn? zabudnut na rozum a na svoju technologicku 'vyspelost' a nechat sa nahanat po lesoch nejakymi zvieratami?
mozno som uplne blby, mozno len zle citam, ale v kazdom priapde nemam ponatia co chces vlastne povedat...na jednu stranu tvrdis, ze by sme nemali druhych odsudzovat a na druhej strane odsudzujes ty sam druhych ludi heh mozno by si mal zacat premyslat na niektorymi vecami ako len opakovat co povedal niekto iny, alebo si vycital s knizky a robit zo seba akurat papagaja :P

no dufam, ze to takemu hlupacikovi ako som ja vysvetlis nejak zrozumitelne, lebo furt nemam sajn co chces tymto setkym povedat :P
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: sob 02. dub, 2005 23:00

Příspěvekod ryunin » ned 17. dub, 2005 21:44

[quote="Balerion"]

pozerat sa na utrpenie druhych a skryvat sa za formulky typu 'dotycneho nepoznam, neviem ake su jeho umysli, co chce dosiahnut a preto nemam pravo ho sudit' je pre mna fakt nepochopitelne (a fakt sa necitim jak intelektual :lol: )
lol predstav si, zeby pocas ww2 boli amici, anglicania atd. (proste ti co bojovali prot hitlerovi) zazen budhisti a mali rovnaky 'nazor' aky tu prezentujes ty... heh nechcem ani pomysliet co by sa stalo, v kazdom pripade by uz na svete neboli ziadny zidia, slovania atd.
ignorovat veci okolo seba a tvarit sa, ze sa ma to netyka je podla mna strasna hovadina a nikomu a nicomu tym clovek neprospeje :P

kto si TY, ze sa odvazujes tvrdit, ze v nazoroch inych nieje mudrost?
heh prave si ale porusil svoje ucenie, lebo tymto odsudzujes druhych ludi :P to mi pripomina: "vodu kaze, vino pije"

"Zazen neznamena nic nedelat, ale je to navrat k nasi puvodni prirozenosti. Pokud se soustredime na provadeni nejakeho cviceni , v ramci Budo, pak taky se musime vratit k nasi puvodni prirozenosti."
toto si opisal s knizky, alebo vas nutia sa to ucit naspamat? :D ked si taky strasny osvieteny mudrc, tak mi prosimta vysvetli co tato pekne (a na prvy pohlad mudra veticka) znamena :P co je ludska prirodzenost? vratit sa do jaskyn? zabudnut na rozum a na svoju technologicku 'vyspelost' a nechat sa nahanat po lesoch nejakymi zvieratami?

Moc s tim quotem neumim, tak pro jistotu, tohle uz pise Ryunin:

Cvičit zazen neznamená dívat se na utrpení druhých bez zájmu. Je zajímavé, že Bodhidharma, který zazen cvičil čelem ke skále devět let, pokud vím, založil v Číně nějakou školu bojového umění. Nikdo proboha necvičí zazen od rána do noci. Bodhidharma asi ano, ale musl přece jen občas nějakou přestávku, musel jít na záchod a pak taky zřejmě cvičil bojové umění. Zazen je způsob jak pozorovat nesmyslnosti vlastní mysli a vrátit se k vlastní přirozenosti. Přirozenost vojáka je bojovat, přirozenost kuchaře je vařit a přirozenost lékaře je léčit. Takže nikdo tu netrvrdí, že nemělo dojít k vylodění v Normandii.

Když říkám, že v nározech lidí není moudrost, myslíš, že tím někoho odsuzuju? Odsuzuju názory, nikoliv lidi jako takové, vážím si tvé původní moudrosti, kterou kdybys neměl, zbláznil by ses. Zbláznit se znamená úplně ztratit kontakt se svým pravým já, zatímco zazen znamená plně se vrátit ke svému pravému já, ale to můžeme i mimo zazen.

Co se týká toho, co jsem přečetl, věř mi, že by mi to přečtené nedávalo moc smysl, kdybych necvičil. Lidé se příliš soustředí na to, co je napsané, vysvětlené, intelektuálně zpracované, ale málo ocení prosté úkony , každodenní činnosti. Pokud cvičíš Budo, musíš se soustředit na to, co děláš se svým tělem, což osvobozuje tvou mysl. Ale když se nesoustředíš na to, co děláš se svým tělem, pak se vracíš do světa myšlenek, do světa snění.
Přitom zkušenost Budu lze propojit s každodenními činnostmi a se způsobem, jak funguje tvoje mysl. Teď něco píšu, ale to není tak důležité, jako to, že mých deset prstů běhá po klávesnici. Tělo a mysl mohou fungovat v harmonii a ne pořád odděleně, teď aikido, pak politická diskuze a pak zase aikido. Aikido můžeme cvičit i když pijeme čaj nebo mluvíme s druhými lidmi. Prostě se soustředíš na to, co děláš a neřešíš své intelektuální problémy. Každý může být šťastný, když se soustředí na to co dělá, aniž by řešil své intelektuální problémy. Tohle není intelektuální přispěvek, protože moje slova nejsou něco, co by si měl někdo vytisknout a nechat zarámovat. Takže nedělám závěry, OK? Mysl musí zůstat otevřená. Protože tě někdo může zezadu kdykoliv napadnout. Většinou tvoje vlastní ego. Možná vidíš rozdíl mezi sebou a mnou, ale nakonec o žádném rozdílu nevím, takže jsme velice hlubocí přátelé. Tu hloubku nelze změřit. A to je naše záchrana.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 122
Registrován: sob 16. dub, 2005 23:00

Příspěvekod Anonymní » ned 17. dub, 2005 21:50

ja ti to prajem, naozaj, vrat sa k svojej povodnej prirodzenosti (opica), a ja ti potom budem osobne nosit banany, ok? so mnou sa da dohpdnut :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

 

Příspěvekod ryunin » ned 17. dub, 2005 22:01

plasomrak píše:ja ti to prajem, naozaj, vrat sa k svojej povodnej prirodzenosti (opica), a ja ti potom budem osobne nosit banany, ok? so mnou sa da dohpdnut :wink:


dobre, suhlasim, som opica, dúfam že banán bude následovať
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 122
Registrován: sob 16. dub, 2005 23:00

Příspěvekod Balerion » ned 17. dub, 2005 23:33

obdivujem ako si dokazes sam odporovat :D ale opat si nic nenapisal, teda napisal si more slov ale nic si nepovedal... neviem o co ti tu ide, tvaris sa tu jak najvacsi osvieteny mudrc a vsetko co robis je, ze citujes inych a este k tomu si stihas aj odporovat... dovol aby som sa zasmial :lol:

obzvlast tato pasaz sa mi paci:
"Možná vidíš rozdíl mezi sebou a mnou, ale nakonec o žádném rozdílu nevím, takže jsme velice hlubocí přátelé. Tu hloubku nelze změřit. A to je naše záchrana."
tomu vravim citat lol je to velmi pekna myslienka a podana velkymi slovami, ale nic neznamena a ty sam tomu neveris :lol: vies vobec co slovo priatel znamena kamarat? ocividne o tom nemas ani ponatia, lebo jedine co vies je citovat inych a hrat sa na papagaja :roll:
'hlubocí přátelé' lol stavim sa, ze si taky hlboky priatel s kazdym na svete, v tom pripade aj s Bushom, to ale znamena, ze ak si s nim taky skvely priatel, tak ho musis poznat a musis o nom vediet konkretne veci... hm v tom pripade je ale niekde chyba, lebo v prvom prispevku, si povedal, ze nanho nevies nic konkretne a preto ho nemozes sudit lol uvedomujes si co vobec pises?
tento citat o tom hlbokom priatelstve je ako krasna krabica ktorej obsah ale nic neobsahuje, ak by si sa nad tym citatom naozaj zamyslel a otvoril oci, tak by si pochopil, ze je hlupost
a odporucam ti zamysliet sa nad slovom 'priatel' a nepouzivat velke slova aby si niekoho ohuril ;) ja som s podobnymi vecami vyrastal od malicka, takze na mna tym dojem nespravis ;) ale za tie roky som sa naucil brat taketo veci z rezervou a premyslat o nich, odporucam to aj tebe, je to skvela vec, ono ten rozum clovek nema zbytocne ;)

toto je tiez perla:
"Tělo a mysl mohou fungovat v harmonii a ne pořád odděleně, teď aikido, pak politická diskuze a pak zase aikido. Aikido můžeme cvičit i když pijeme čaj nebo mluvíme s druhými lidmi"
ale musim ta opravit ;) nemozes cvicit aikido ked hovoris s druhymi ludmi, ono nemozes sa totiz sa sustredit na rozhovor s druhymi a zaroven si v hlave precvicovat aikido ;) teda v podstate mozes, ale ani jedno nebude na 100%, nemozes sa totiz 100%-ne sustredit na 2 veci, mozog ti to totiz nedovoli :P

proste mal by si zacat rozmyslat a pouzivat rozum, ono veta 'rozmyslaj srdcom' je pekna az by sa dalo povedat romanticka, ale vies si predstavit, ze by sa dalo srdcom rozmyslat? :P srdce ma dolezitejsiu cinnost ako romzyslat :lol:
jasne viem ze si pomyslis, ze ta veta ma hlbsi vyznam a je to len metafora, ale nakoniec aj tak pouzijes rozum, logiku a intelekt a rozhodnes sa pomocou nich podla svojho presvedcenia

ono neni vobec tazke precitat si rozne knizky a myslienky inych a potom sa nimi ohanat pred druhymi a snazit sa na nich spravit dojem, tazsie je nad myslienkami inych premyslat a este tazsie je prist s myslienkami vlastnymi :P

zacni pouzivat rozum a ne len robit zo seba papagaja ;) (jo papagaj=papousek :P :lol: )
a hlavne pouvazuj nad tym co slovo priatel naozaj znamena ;)
drzim ti palce

P.S. neviem ci viete o tej reality show co u nas bezi na marikze (Mojsejovci) ale dnes tam jeden typek (Guru) povedal (teda vlastne citoval niekoho ineho): 'Priatel je ten, ktory prichadza, ked iny odchadzaju'
tento citat je podobneho typu ako ten tvoj, ale s jednym rozdielom... ze v v tomto je viac pravdy ako vo vsetkom co si tu dnes popisal ;)
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: sob 02. dub, 2005 23:00

Příspěvekod Anonymní » ned 17. dub, 2005 23:40

Caf,

Nedávno jsem navštívil tento server, četl diskuzi na jisté téma a tam se jeden člověk pozastavoval nad morálním profilem Václava Havla a Dalajlamy. Chtěl bych se k tomu vyjádřit, zajímal by mě i váš případný postoj.

1. To je jeho problem, nie Tvoj.
2. Vyjadrit sa mozes, samozrejme, ina vec je, ci Tvoje vyjadrenie bude mat zmysel a ci Ta vobec bude niekto rovnako zmysluplne pocuvat (to ze Ti ludia odpisuju este neznamena, ze Ta pocuvaju, ovsemze).
3. Preco by sme Ti mali povedat nas postoj? K comu je Ti studium zazenu, ked si nevies stat na tom svojom postoji? A ked si vies stat na tom svojom, k comu je Ti nas postoj?

Zaver: Nechaj to tak. Ak tak velmi chces mat nejaky nazor, tak si ho pre mna za mna urob, len nas nim podla moznosti velmi dlho neobstastnuj, pretoze co myslis, kolko ludi asi tak zaujima Tvuj postoj k Havlovi? :-)

Maj sa bezva i bez vyjadreni
Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod ryunin » pon 18. dub, 2005 0:21

Anonymní píše:Caf,

Nedávno jsem navštívil tento server, četl diskuzi na jisté téma a tam se jeden člověk pozastavoval nad morálním profilem Václava Havla a Dalajlamy. Chtěl bych se k tomu vyjádřit, zajímal by mě i váš případný postoj.

1. To je jeho problem, nie Tvoj.
2. Vyjadrit sa mozes, samozrejme, ina vec je, ci Tvoje vyjadrenie bude mat zmysel a ci Ta vobec bude niekto rovnako zmysluplne pocuvat (to ze Ti ludia odpisuju este neznamena, ze Ta pocuvaju, ovsemze).
3. Preco by sme Ti mali povedat nas postoj? K comu je Ti studium zazenu, ked si nevies stat na tom svojom postoji? A ked si vies stat na tom svojom, k comu je Ti nas postoj?

Zaver: Nechaj to tak. Ak tak velmi chces mat nejaky nazor, tak si ho pre mna za mna urob, len nas nim podla moznosti velmi dlho neobstastnuj, pretoze co myslis, kolko ludi asi tak zaujima Tvuj postoj k Havlovi? :-)

Maj sa bezva i bez vyjadreni
Miro


to je jeho problem a nie moj? naozaj? myslim ze jeho problemy suvisi aj s mojmi problemami

ak ma pocuvaju, pocuvajui, ak ma nepocuvaju, nepocuvaju, to nie je problem

kolko ludi zaujima moj postoj k Havlovi? Ja som ziadny postoj k Havlovi neformulova, to formuloval Pavela, ktery tu je velmi aktivny
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 122
Registrován: sob 16. dub, 2005 23:00

Příspěvekod ryunin » pon 18. dub, 2005 0:26

Balerion píše:obdivujem ako si dokazes sam odporovat :D ale opat si nic nenapisal, teda napisal si more slov ale nic si nepovedal... neviem o co ti tu ide, tvaris sa tu jak najvacsi osvieteny mudrc a vsetko co robis je, ze citujes inych a este k tomu si stihas aj odporovat... dovol aby som sa zasmial :lol:

obzvlast tato pasaz sa mi paci:
"Možná vidíš rozdíl mezi sebou a mnou, ale nakonec o žádném rozdílu nevím, takže jsme velice hlubocí přátelé. Tu hloubku nelze změřit. A to je naše záchrana."
tomu vravim citat lol je to velmi pekna myslienka a podana velkymi slovami, ale nic neznamena a ty sam tomu neveris :lol: vies vobec co slovo priatel znamena kamarat? ocividne o tom nemas ani ponatia, lebo jedine co vies je citovat inych a hrat sa na papagaja :roll:
'hlubocí přátelé' lol stavim sa, ze si taky hlboky priatel s kazdym na svete, v tom pripade aj s Bushom, to ale znamena, ze ak si s nim taky skvely priatel, tak ho musis poznat a musis o nom vediet konkretne veci... hm v tom pripade je ale niekde chyba, lebo v prvom prispevku, si povedal, ze nanho nevies nic konkretne a preto ho nemozes sudit lol uvedomujes si co vobec pises?
tento citat o tom hlbokom priatelstve je ako krasna krabica ktorej obsah ale nic neobsahuje, ak by si sa nad tym citatom naozaj zamyslel a otvoril oci, tak by si pochopil, ze je hlupost
a odporucam ti zamysliet sa nad slovom 'priatel' a nepouzivat velke slova aby si niekoho ohuril ;) ja som s podobnymi vecami vyrastal od malicka, takze na mna tym dojem nespravis ;) ale za tie roky som sa naucil brat taketo veci z rezervou a premyslat o nich, odporucam to aj tebe, je to skvela vec, ono ten rozum clovek nema zbytocne ;)

toto je tiez perla:
"Tělo a mysl mohou fungovat v harmonii a ne pořád odděleně, teď aikido, pak politická diskuze a pak zase aikido. Aikido můžeme cvičit i když pijeme čaj nebo mluvíme s druhými lidmi"
ale musim ta opravit ;) nemozes cvicit aikido ked hovoris s druhymi ludmi, ono nemozes sa totiz sa sustredit na rozhovor s druhymi a zaroven si v hlave precvicovat aikido ;) teda v podstate mozes, ale ani jedno nebude na 100%, nemozes sa totiz 100%-ne sustredit na 2 veci, mozog ti to totiz nedovoli :P

proste mal by si zacat rozmyslat a pouzivat rozum, ono veta 'rozmyslaj srdcom' je pekna az by sa dalo povedat romanticka, ale vies si predstavit, ze by sa dalo srdcom rozmyslat? :P srdce ma dolezitejsiu cinnost ako romzyslat :lol:
jasne viem ze si pomyslis, ze ta veta ma hlbsi vyznam a je to len metafora, ale nakoniec aj tak pouzijes rozum, logiku a intelekt a rozhodnes sa pomocou nich podla svojho presvedcenia

ono neni vobec tazke precitat si rozne knizky a myslienky inych a potom sa nimi ohanat pred druhymi a snazit sa na nich spravit dojem, tazsie je nad myslienkami inych premyslat a este tazsie je prist s myslienkami vlastnymi :P

zacni pouzivat rozum a ne len robit zo seba papagaja ;) (jo papagaj=papousek :P :lol: )
a hlavne pouvazuj nad tym co slovo priatel naozaj znamena ;)
drzim ti palce

P.S. neviem ci viete o tej reality show co u nas bezi na marikze (Mojsejovci) ale dnes tam jeden typek (Guru) povedal (teda vlastne citoval niekoho ineho): 'Priatel je ten, ktory prichadza, ked iny odchadzaju'
tento citat je podobneho typu ako ten tvoj, ale s jednym rozdielom... ze v v tomto je viac pravdy ako vo vsetkom co si tu dnes popisal ;)


"Dnes je pondeli", vis z jake moudre knihy je to citat? Ono byt moudry neni moc velky problem, staci, kdyz clovek moc nepremysli... Ale ja te nemuzu ucit, jsi moc tvrdohlavy, jednou na to treba prijdes.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 122
Registrován: sob 16. dub, 2005 23:00

Příspěvekod Balerion » pon 18. dub, 2005 0:43

"Ono byt moudry neni moc velky problem, staci, kdyz clovek moc nepremysli" ehm rozmyslam ci je to myslene ako vtip a narazka nato, ze ked staci nepremyslat a clovek sa zacne tvarit ako mudrc pomocou velkych clov a citatov ktorym sam nerozumie alebo je to myslene vazne :P

ak je to myslene ako vtip a narazka, v tom pripade si kopes vlastnu jamu :P lebo to iste tu robis cely cas :P
ak je to myslene vazne, potom nema cenu sa k tomu vyjadrovat :lol:

ja od teba nechcem aby si ma ucil, lol ak by som sa chcel ucit tak by som isiel do skoly, cital knizky, alebo sa jednoducho ucil od otca :D
jedine co som od teba chcel, aby si my vysvetlil vyznam tychto tvojich velkych slov (teda ak im sa rozumies ;) ) lebo ako som tu uz povedal, pleties piate cez deviate, sam si protirecis v jednej vete, citujes druhych a pritom nemas ponatia co tie citaty znamenaju, schovavas sa za formulky a vyhybas sa priamej konfrontacii s problemom (obrazne povedane :P )
popisal si tu cele romany, stratil kopec energie ich pisanim a pritom si nic dokopy nepovedal :roll: :P
ale v jednej jedinej veci mas pravdu: som tvrdohlavy (o tom viem uz davno, vlastne to mam po otcovi :lol: mozno preto medzi nami vznikol ist konflikt :lol: ) :lol:

ale znova to zopakujem: vysvetli mi co si tym setkym myslel, lebo ja som taky hlupucky a vobec som nerozumel tym tvojim osvietenym a velkym reciam :oops:

no v kazdom pripade ti drzim palce v tom tvojom zazen budhizme, urcite to ma aj dobre stranky a myslienky mozno si ich akurat nepochopil alebo ich len zle interpretujes :)

ale rad by som sa este raz vratil k tomu slovu 'priatel' s tym, aby si mi skusil ty sam povedat, co si pod tym slovom predstavujes (a nechcem pocut (vlastne citat :lol: ) nejake citaty co si niekde vycital ako ten predtym (mam na mysli: "Možná vidíš rozdíl mezi sebou a mnou, ale nakonec o žádném rozdílu nevím, takže jsme velice hlubocí přátelé. Tu hloubku nelze změřit. A to je naše záchrana." ), pretoze musis uznat, ze to je riadna somarina ked sa nad tym zamyslis :P
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: sob 02. dub, 2005 23:00

Příspěvekod ryunin » pon 18. dub, 2005 1:03

Balerion píše:"Ono byt moudry neni moc velky problem, staci, kdyz clovek moc nepremysli" ehm rozmyslam ci je to myslene ako vtip a narazka nato, ze ked staci nepremyslat a clovek sa zacne tvarit ako mudrc pomocou velkych clov a citatov ktorym sam nerozumie alebo je to myslene vazne :P

ak je to myslene ako vtip a narazka, v tom pripade si kopes vlastnu jamu :P lebo to iste tu robis cely cas :P
ak je to myslene vazne, potom nema cenu sa k tomu vyjadrovat :lol:

ja od teba nechcem aby si ma ucil, lol ak by som sa chcel ucit tak by som isiel do skoly, cital knizky, alebo sa jednoducho ucil od otca :D
jedine co som od teba chcel, aby si my vysvetlil vyznam tychto tvojich velkych slov (teda ak im sa rozumies ;) ) lebo ako som tu uz povedal, pleties piate cez deviate, sam si protirecis v jednej vete, citujes druhych a pritom nemas ponatia co tie citaty znamenaju, schovavas sa za formulky a vyhybas sa priamej konfrontacii s problemom (obrazne povedane :P )
popisal si tu cele romany, stratil kopec energie ich pisanim a pritom si nic dokopy nepovedal :roll: :P
ale v jednej jedinej veci mas pravdu: som tvrdohlavy (o tom viem uz davno, vlastne to mam po otcovi :lol: mozno preto medzi nami vznikol ist konflikt :lol: ) :lol:

ale znova to zopakujem: vysvetli mi co si tym setkym myslel, lebo ja som taky hlupucky a vobec som nerozumel tym tvojim osvietenym a velkym reciam :oops:

no v kazdom pripade ti drzim palce v tom tvojom zazen budhizme, urcite to ma aj dobre stranky a myslienky mozno si ich akurat nepochopil alebo ich len zle interpretujes :)

ale rad by som sa este raz vratil k tomu slovu 'priatel' s tym, aby si mi skusil ty sam povedat, co si pod tym slovom predstavujes (a nechcem pocut (vlastne citat :lol: ) nejake citaty co si niekde vycital ako ten predtym (mam na mysli: "Možná vidíš rozdíl mezi sebou a mnou, ale nakonec o žádném rozdílu nevím, takže jsme velice hlubocí přátelé. Tu hloubku nelze změřit. A to je naše záchrana." ), pretoze musis uznat, ze to je riadna somarina ked sa nad tym zamyslis :P


OK, možná tě to opravdu zajímá. Rád bych ti odpověděl, ale nevím konkrétně čemu nerozumíš, nebo co ti nedává smysl. Co pořád máš s temi citáty? Co ode mě čekáš? ®e budu říkat něco přeevratného? Nic převratného neznám. Nevím, z jakých knížek bych měl citovat, myslíš že když ti píšu, že u toho listuju knihovnou a postupně hledám v knihách odpovědi na tvoje otázky? Myslíš, že je třeba nějakých nadpřirozených schopností, aby člověk pochopil základní principy zenu?

Jediná konkrétní otázka tvoje byla, tak to je o tom přátelství. ALe zklamu tě, co ti řeknu si můžeš v nějaké podobné verzi opravdu najít v buddhistické literatuře. Měl bych se snad omlouvat, že říkám věci, které se objevují v buddhistické literatuře?

Dokud jsem těm věcem nerozuměl, opravdu jsem si o nich netroufal něco říkat, natože někomu něco vysvětlovat. Musíš nejdřív nějaký základy pochopit, abys o tom mohl mluvit. Někdy je opravdu těžký poznat, kdo mluví na základě vlastní zkušenosti a kdo jen opakuje přečtené. Ale i když někdo jen opakuje přečtené, je to pořád možný vzít si z toho ten význam. Já jsem několik let cvičil u v dojo člověka, který měl problém se svým egem, ale to nepopírá to, že jsem tam prostě cvičil. A když ten člověk v dojo přednášel moudrý myšlenky, bylo mi jedno, že vycházejí z jeho úst, byl jsem rád, že ty myšlenky mě mohou inspirovat.

Co se týká tvé konkrétní otázky ohledně přátelství, nemám na mysli přátelství mezi kamarády, které je na základě nějaké veselé nebo smutné vzpomínky, mám na mysli přátelství beze slov, na základě soucitu, za egem. Vychází to z toho, že my lidé jsme všichni stejného původu, takže bychom se měli mít lidově řečeno rádi. Vznešeně řečeno bychom si měli uvědomit, že jsme všichni na sobě závislí a že nikdo z nás není lepší člověk než ten druhý. To je nejhlubší přátelství, které znám.

Tyhle věci nestačí chápat, je potřeba je také cvičit.

A co se týká aikida, že ho nelze cvičit během pití čaje. Nemyslel jsem tvou představu aikida, která je spojená s nějakými konkrétními pohyby. měl jsem na mysli podstatu aikida.

To že mi nedůvěřuješ, možná, je docela normální. Na světě jsou a byli slavní mistři, o kterých spousta lidí prohlašovali, že to jsou podvodníci, nebo že udělali něco velmi špatného. Mě věří tak jeden ze sta lidí, co se týká mého výkladu buddhismu, takže není velká pravděpodobnost, že mi zrovna ty budeš věřit. Jestli si chceš přečíst moje eseje na různá témata v souvislosti s buddhovou Cestou, najdeš je na Spirále, což je server s duchovní tematikou. Mám tam blog "hishiryo". Ono těžko ti tady vysvětlím celou problematiku, která má nekonečně mnoho témat a já tady pár z nich nakousl.

Jo a poslední věc - moudrost opravdu nezávisí na našich myšlenkách, takže moudrý je každý, kdo spíš něco dělá než přemýšlí, ale to neznamená, že přemýšlet je chyba.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 122
Registrován: sob 16. dub, 2005 23:00

Příspěvekod Balerion » pon 18. dub, 2005 1:47

och prave naopak, tieto veci co tu hovoris mi vobec niesu tak cudzie ako by si si mohol mysliet :P

no ale radsej zacnem od zaciatku:
"Rád bych ti odpověděl, ale nevím konkrétně čemu nerozumíš, nebo co ti nedává smysl."
fakt sa mi to nechce setko opakovat a citat si tie dlhe prispevky aby som to nasiel znova, setko som to uz napisal predtym :P

"Co se týká tvé konkrétní otázky ohledně přátelství, nemám na mysli přátelství mezi kamarády, které je na základě nějaké veselé nebo smutné vzpomínky, mám na mysli přátelství beze slov, na základě soucitu, za egem. Vychází to z toho, že my lidé jsme všichni stejného původu, takže bychom se měli mít lidově řečeno rádi. Vznešeně řečeno bychom si měli uvědomit, že jsme všichni na sobě závislí a že nikdo z nás není lepší člověk než ten druhý. To je nejhlubší přátelství, které znám. "
pekna myslienka, ale fakt si myslis, ze toto je popis 'priatelstva'? ja by som povedal, ze skutocny priatel ti nebodne dyku do chrbta (opat obrazne povedane :D ) ako niekto koho pomocou tejto myslienky mozes za priatela povazovat :P to ze mame seci rovnaky povod a seci sme ludia volas 'najhlbsie priatelstvo'??? v tom pripade je moj priatel bush, alebo povedzme ludia ako hitler? akoze sorry, ale takych ludi nepovazujem za PRIATELOV... stale tvrdim, ze nemas ani ponatia co slovo priatel naozaj znamena, akurat sa ohanas velkymi recami co si niekde vycital, spravili na teba dojem, tak si sa s nimi stotoznil...sorry ale nato aby si na mna spravil dojem treba viac ako velke reci, ako som povedal, ja som s podobnymi myslienkami vyrastal (ono to jaksi k bojovemu umeniu patri ;) ) ale vzdy som sa riadil vlastnym rozumom v prvom rade, a nech akokolvek premyslam nad vyznamom tychto veci co si tu dnes popisal, tak si nemozem pomoct ale su to v podstate somariny, pretoze nic nevysvetluju, akurat obaluju ich prazdnotu krasnymi recami (opat obrazne povedane :lol: holt ja som taky obrazny clovek :lol: )

"A co se týká aikida, že ho nelze cvičit během pití čaje. Nemyslel jsem tvou představu aikida, která je spojená s nějakými konkrétními pohyby. měl jsem na mysli podstatu aikida. "
a ako chces cvicit 'podstatu' aikida ked sa s niekym rozpravas??? ako som povedal, nemozes robit 2 veci naraz na 100% ;)
Aikido je v prvom rade bojove umenie, tak ako karate, kung-fu, taekwondo, judo atd....

"Jo a poslední věc - moudrost opravdu nezávisí na našich myšlenkách, takže moudrý je každý, kdo spíš něco dělá než přemýšlí, ale to neznamená, že přemýšlet je chyba."
ok takze prestanem premyslat a vypustim myslienky a v tom momente sa stanem mudrym... to si chcel povedat? lebo ak hej, tak je to strasna blbost, premyslanie a ucenie sa robi ludi mudrymi, intelekt je nam dany od narodenia, mudrost ziskavame novymi poznatkami, skusenostami a ucenim sa (a pri vsetkom tom co som napisal nam asistuje rozum a jeho skvela schopnost premyslat a prijmat nove poznatky)
kazdy kto tvrdi ze nepremysla je bud blby jak poleno, alebo sa tvari strasne mudro a pritom popiera to co robi
kazdy clovek premysla, dokonca aj Budha premyslal, keby nepremyslal, tak by bol hlupy jak poleno... dokonca aj ty teraz jak citas tento moj prispevok tak premyslas (premyslas aby si pochopil co pisem, premyslas nad tym, co napises, premyslas, ci by si nemal spat atd... viem ze si povies, ze nad tym ci ides spat nepremyslas, lebo ked si unaveny, tak proste ides spat, to je pravda, ale zaroven rozmyslas nadtym, ci nemas este nieco urobit predtym ako pojdes spat atd atd atd... jednoducho bez premyslania to nejde, dokonca aj tie tvoje citaty ktorymi sa tu tak vehementne ohanas vznikly na zaklade premyslania ;) )
jednoducho podla mna nemas sajn o com rozpravas a co tie veci vobec znamenaju a sam si odporujes (priklad s priatelstvom je toho dokazom, ohanas sa krasnymi recami a pritom sam nevies co priatel naozaj znamena.... skoda reci)
(snad som ni nezabudol :P )
Balerion
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 133
Registrován: sob 02. dub, 2005 23:00

Příspěvekod ryunin » pon 18. dub, 2005 3:32

Ano, nemám šajn, o čom rozpravam a čo tie veci znamenaju a to plati aj pre teba.

Vlastna skúsenost sa nedá nahradit slovami - dokonca ani slovami, že vlastná skúsenost sa nedá nadradit slovami.

Toto je citat z čínského mistra Wanshiho:

"Když jsou všechna slova zapomenuta, objeví se to před vámi čisté a zářící."

Buď to chápeš nebo nechápeš. Ale i když to chápeš, je ti to k ničemu. Je třeba to dělat. Těžko někdo pochopí podstatu mysli, když nebude cvičit meditaci v sedě.

Dál už není třeba něco vysvětlovat. Wanshi to říká nejstručněji, jak to jen jde. A stejně je důležitější to cvičit než o tom přemýšlet nebo diskutovat.

Jestli o tom chceš přemýšlet, začni shánět knihy o buddhismu. Když najdeš ty autentický, zjistíš, že jsou v nich ty samý somariny, co píšu já. Buddhova Cesta prostě nedává logicky smysl. Dokud v tom budeš hledat rozum, logiku a slova, která si neodporují, budeš stát u dveří, které ti nikdo neotevře.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 122
Registrován: sob 16. dub, 2005 23:00

Příspěvekod marvin » pon 18. dub, 2005 10:09

ryunin - mozes ten svoj blog nejak prenejsie specifikovat nenasiel som to tam .... a celkom by ma to zaujimalo.
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 996
Registrován: úte 22. dub, 2003 23:00

Další

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků