Kult osvícení

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Příspěvekod ryunin » čtv 26. kvě, 2005 18:33

WT_Martin píše:
ryunin píše:dobre, v tom pripade mi rekni, cemu jsi porozumel, aniz bys cetl, poslouchal ostatni

co to znamenat hledat sam?

ja jsem si behem dnesni meditace uvedomil, ze jsou ruzne zpusoby jak komunikovat "moudrost" - jeden z nich je zkratka - ale ten tady nefunguje

takze pojdme to resit neprimo -

pokud rikas, practice, ze mam prestat poslouchat, co rikaj ostatni, pak bych nemel ani poslouchat tebe, je to tak? takze tvoje rada vyjde naprazdno

je to teda prazdna fraze?

Napsal jsi:

-----
Asi ty svoje prispevky smazu, protoze je povazuju za bezpredmetny.

Slapl jsem vedle.
-----

Tak proc sem prihazujes dalsi zcestne blaboly? Proc dal pokracujes v zahlcovani tohoto fora? :-)

Protoze doufam, ze jsem pochopil pravidla hry. Kazdy ma pravo se tady podelit se svymi zkusenostmi nebo myslenkami. A taky jsem pochopil, doufam, ze pouzivat terminy Blabol a Scestny a podobne ma smysl pouze, pokud jsme v pozici ucitele a mame zaky, kteri prisli na nasi prednasku nebo do naseho klastera - pak to patri k veci. (pokud je to nas styl) Pokud ty, kdo tu nejsi v nadrizene pozici vuci mne, a nevis, jestli mas u me autoritu, pouzivas slova jako blabolis, a podobne, je to - podle me - destruktivni. Lepe receno, k nicemu. Lepsi je tady na diskuznim foru zkusit argumentovat v klidu a bez nadavek. Tady jsme si vsichni rovni.

Tady nejde o to, kdo blaboli, ale kdo se myli a pokud se nekdo podle tebe myli, bylo by dobry vysvetlit, proc se myli. Proste nepouzivat zkratky - ty tady nefungujou. Podle mne.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 18:33

sorac, myslel jsem i po precteni knihy :)

hmm, jo nejaky vyvoj tu je :)
ale to je prirozene, kazdy druh se nejak vyviji ...

chces mi rict, ze rozumis tomu, co to je elektrina, jen z knizky?
proc se delaj ve fyzice pokusy?

jasne, najdou se i jedinci, co necemu veri a pak se na to snazi navazat
hmm :)
treba ve fyzice jsou konstanty! uplna hovadina
a najdou se lidi, co s tim pracujou dal ... :roll: :D
krasnej priklad je pi - vi nekdo presnou hodnotu?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » čtv 26. kvě, 2005 18:38

Senior píše:mao,
máš pravdu že o tom moc nevím.
Snad i proto jsem se snažil pozorně číst to co mi píšeš.
Vyplynulo mi z toho to že osvícení může dosáhnout i člověk který je jinak celkem hovado.
Pochopil jsem to správně?
Nesrandičkuju, ptám se vážně.

moje zkusenost je takova, ze jsou lide, kteri dosahli osviceni a jsou arogantni, sobecti, nafoukani a svoje osviceni si tak silne uvedomuji, ze uz to ani osviceni neni

mirne receno, dosahnout osviceni jeste neznamena zit osviceni v kazdodennim zivote od rana do vecera, je to jako dostat klicky od ferrari, ale neumet ho ridit
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » čtv 26. kvě, 2005 18:45

Senior píše:takže když to doženu do absurdna - dá se říct že třeba Hitler byl taky svým způsobem osvícenec?

to je zajimava myslenka - jednak se predpoklada, ze osviceni je jakasi zakladni esence zivota kazdeho cloveka, cili i Hitlera

na druhou stranu kdo nestuduje tuto esenci slovem a praxi, je pro neho neznamou, prehlizenou kvalitou

podobne jako je voda, cista voda prehlizenou kvalitou pro lidi, dokud nezjisti, ze umiraj zizni

tadky kdyz lidi zacnou silet, pak je tu otazka, co je zakladni kvalitou naseho zivota, co nas vsechny spojuje, z ceho jsme vznikli - pokud si tuto otazku klademe uprimne a studujeme ji i prakticky v meditaci a podobne, pak jen nejvetsi palicak neotevre svoje srdce a svou mysl
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod WT_Martin » čtv 26. kvě, 2005 19:01

ryunin píše:Protoze doufam, ze jsem pochopil pravidla hry. Kazdy ma pravo se tady podelit se svymi zkusenostmi nebo myslenkami. A taky jsem pochopil, doufam, ze pouzivat terminy Blabol a Scestny a podobne ma smysl pouze, pokud jsme v pozici ucitele a mame zaky, kteri prisli na nasi prednasku nebo do naseho klastera - pak to patri k veci. (pokud je to nas styl) Pokud ty, kdo tu nejsi v nadrizene pozici vuci mne, a nevis, jestli mas u me autoritu, pouzivas slova jako blabolis, a podobne, je to - podle me - destruktivni. Lepe receno, k nicemu. Lepsi je tady na diskuznim foru zkusit argumentovat v klidu a bez nadavek. Tady jsme si vsichni rovni.

Tady nejde o to, kdo blaboli, ale kdo se myli a pokud se nekdo podle tebe myli, bylo by dobry vysvetlit, proc se myli. Proste nepouzivat zkratky - ty tady nefungujou. Podle mne.

"Zcestny blabol" nebyl myslen jako urazka Tebe nebo Tvych nazoru, ale jako presny a vecny popis toho, cim neustale spamujes tuto diskusi. Me to neurazi, je mi to v zasade jedno, protoze se Tvym prispevkum akorat smeju. :-) Jen me zarazil ten rozpor - nejdrive tvrdis, ze uz sem nic psat nebudes, ze to byla chyba, a ze uvazujes o smazani svych starsich prispevku - ale pak najednou zacnes dal spamovat, dal plnit forum zcestnymi blaboly, dal se obhajujes, dal se zabyvas tim, co si tady o Tobe mysli nejake pro Tebe anonymni identity, ktere drze utoci na Tvoje ego a osvicenou (eeee, totiz probuzenou ;-)) zenovou mysl.

Tak se chlape prober - bud ses rozhodl sem neprispivat a venovat svuj cas necemu rozumnejsimu anebo ne - budes sem dal psat, dal se za klavesnici dusit vztekem co si tu dovolujeme na Tvoji adresu psat a pak se budes na foru zas tvarit jako guru. Ale bylo by vhodne si v tom konecne udelat jasno a nechovat se takhle zkratkovite.
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » čtv 26. kvě, 2005 19:03

practice píše:porozumnel jsem sve mysli, objevil jsem Heart sutru, rozumim Hsin Hsin mingu, Tao Te Ting a ja nevim cemu jeste, pac ty veci fakt nectu :)

dobrou knihu poznas podle toho, ze ji nemusis cist: pr: Tao te ting: kdyz to ctes a nerozumis tomu, nema smysl to cist
a kdyz to ctes a rozumis tomu, nema to smysl, pac uz to vsechno vis
takze opravdu nema cenu neco cist, to same je s poslouchanim druhych
navic kdyz neco ctes a prijmes to (ze to treba napsal Dogen a ten to musi vedet), nerozumis tomu, jen tomu veris, veris, ze to tak je; k cemu je vira v neco? a kdyz to vis (na zaklade sve zkusenosti), nemusis tomu verit
pr: Dogen by ti rekl, ze kdyz skocis z 55. patra dolu na beton, tak se ti nic nestane
budes tomu verit? asi tezko, protoze uz jsi v zivote spadnul z mnohem mensi vysky a zranil se (=mas svou zkusenost)

muj oblibeny priklad je laska: dokud ji neprozijes (asi budes muset vickrat :) ), nerozumis tomu
az tomu budes rozumnet a uslysis 5 letyho kluka, jak prednasi o lasce, zasmejes se a reknes mu, ze si tu lasku bude muset prozit

co znamena hledat sam? :)
ber to vsechno jako hadanku, kterou chces vyresit

jasne, neposlouchej me, jen proboha neposlouchej ani ostatni
(ale pokud se nebudes ridit moji radou => nebudes me poslouchat
a pokud me poslechnes, prestanes me poslouchat taky :D )
never mi, to co rikam, nemusi byt pravda, jdi a zkus jestli kecam
zivot je neco jako D&D hra :) (tenhle typ her je delanej podle skutecnyho zivota)
cim vic zkusenosti mas, tim jsi na vyssim levelu, tim jsi nabusenejsi :)
jdi a vyzkousej vse, co muzes

az budu mit cas prijit na net, tak se do toho pustime, zatim se mej

jen mala poznamka - co to je verit tomu, co napsal Dogen?

kdyz jsem objevil knizku, ktera shrnovala Dogenovo uceni a praxi, zkusil jsem tak cvicit - zkusil jsem prestat hledat osviceni, proste jsem se jen soustredil na pozici, veril jsem tomu, ze to cviceni samo je cilem, ze uz dal neni co dosahnout

takze vira ve slovo se promenila v cin, v praxi, ktera se zase odrazila v mem kazdodennim zivote / protoze muzu porovnavat svou realnou zkusenost PRED ctenim Dogena a pote, co pravidelne cvicim zazen bez cile, muzu porovnavat dve skutecne zkusenosti vlastniho zivota

ta prvni byla -zmatek, romanticka vira v umeni, hledani lasky, hledani filozofie, hledani moudrosti ve filozofii samotne, spousta myslenek, idealu, zmatku, bolesti, frutrace...

ta druha zkusenost je mnohem vic klidu, radosti z obycejnych veci / copak me do 25 let nekdy napadlo jen tak koukat do listi do koruny stromu? nevidel bych v tom tehdy zadny smysl, leda by me to zajimalo jako z hlediska vytvarneho umeni, cim dal vic si uvedomuju, ze moje obycejna kazdodenni zkusenost je to nejcennejsi co mam - a cim dal vic me zajima, jak harmonicky zit s druhymi lidmi, jak s nimi najit spolecnou rec - zatimco do 25 let jsem byl naprosto a jasne oddelen svymi myslenkami od sveta druhych, dnes nachazim spolecny jmenovatel v tom, co jako bytosti vsichni sdilime, co nam dava pocit stesti, radost ze zivota - napriklad moje pritelkyne neni typicka intelektualka, kdyz mi bylo 25 tak bych s ni nechodil - nemohl bych s ni rozebirat intelektualni veci, umeni - dnes na ni objevuju moudrost a krasny veci v tech nejobycejnejsich projevech - a to me dnes zajima

takze takhle vidis, ze Dogen muze hodne konkretne ovlivnit zkusenost cloveka

tak a jdu pozde na rande a o tom to je - bejt normalni a normalne stihat kazdodenni ukoly / ale jeste to stihnu
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » čtv 26. kvě, 2005 19:08

WT_Martin píše:
ryunin píše:Protoze doufam, ze jsem pochopil pravidla hry. Kazdy ma pravo se tady podelit se svymi zkusenostmi nebo myslenkami. A taky jsem pochopil, doufam, ze pouzivat terminy Blabol a Scestny a podobne ma smysl pouze, pokud jsme v pozici ucitele a mame zaky, kteri prisli na nasi prednasku nebo do naseho klastera - pak to patri k veci. (pokud je to nas styl) Pokud ty, kdo tu nejsi v nadrizene pozici vuci mne, a nevis, jestli mas u me autoritu, pouzivas slova jako blabolis, a podobne, je to - podle me - destruktivni. Lepe receno, k nicemu. Lepsi je tady na diskuznim foru zkusit argumentovat v klidu a bez nadavek. Tady jsme si vsichni rovni.

"Zcestny blabol" nebyl myslen jako urazka Tebe nebo Tvych nazoru, ale jako presny a vecny popis toho, cim neustale spamujes tuto diskusi. Me to neurazi, je mi to v zasade jedno, protoze se Tvym prispevkum akorat smeju. :-) Jen me zarazil ten rozpor - nejdrive tvrdis, ze uz sem nic psat nebudes, ze to byla chyba, a ze uvazujes o smazani svych starsich prispevku - ale pak najednou zacnes dal spamovat, dal plnit forum zcestnymi blaboly, dal se obhajujes, dal se zabyvas tim, co si tady o Tobe mysli nejake pro Tebe anonymni identity, ktere drze utoci na Tvoje ego a osvicenou (eeee, totiz probuzenou ;-)) zenovou mysl.

Tak se chlape prober - bud ses rozhodl sem neprispivat a venovat svuj cas necemu rozumnejsimu anebo ne - budes sem dal psat, dal se za klavesnici dusit vztekem co si tu dovolujeme na Tvoji adresu psat a pak se budes na foru zas tvarit jako guru. Ale bylo by vhodne si v tom konecne udelat jasno a nechovat se takhle zkratkovite.

ja jsem si uvedomil, ze jsem zvolil spatnou formu, proto se zrikam toho, co jsem tu driv psal a mazu prispevky - ale nezrikam se moznosti komunikovat veci, ktery lidi trapi

nemyslim si, ze by mi tu nekdo ublizoval nebo me shazoval, me predtim stvalo to, ze jsem nechapal, kde je chyba, ted uz to chapu, tak je to v pohode

pis, jak myslis, ze je to pro blaho druhych nejlepsi, jestli jsem spam a veris tomu a jestli si opravdu myslis, ze tim, co tady pisu, nekomu beru jeho moznost byt stastny, tak proti me bojuj sec muzes, bud statecny a nevzdavej se

nedovol nikomu, aby ublizoval druhym, v tom mas mou podporu
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jox » čtv 26. kvě, 2005 20:10

ryunin: Dycky je moc fajn zjistit kde je chyba.

Esi pořád uvažuješ v rovině "ze je to pro blaho druhych nejlepsi" - nechtěl by sis ujasnit esi se tu na fóru pokoušíš učit nebo ne? Vypadá to že nechceš ale chceš. No já vim, je to votrava věnovat tomu 12 let a eště neučit... Ale na druhou stranu, nejni to zas až tak moc. :wink:

Hele, dělá se v tom vašem směru, že se vobčas podivá do zrcadla - totiž že se egu předhodí ňákej jeho vlastní výplod?

(Jinak si soukromě myslim že mazat po sobě příspěvky je hovadina.)
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 26. kvě, 2005 20:31

co napsal Dogen?
nevim co to znamena :)
ja vod nej nic necetl, byl to jen priklad :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sai » čtv 26. kvě, 2005 20:35

bl blablablabal bla bla bla a bla... kdy už tyhle kecy skončí...

já nepotřebuju být osvícený ani nic jiného, ale cítím velký pocit zadostiučinění že my bohové dali sílu přečíst všech 7 stránek blábolů.. nebo kolik jich bylo...
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » pát 27. kvě, 2005 4:57

jox píše:ryunin: Dycky je moc fajn zjistit kde je chyba.

Esi pořád uvažuješ v rovině "ze je to pro blaho druhych nejlepsi" - nechtěl by sis ujasnit esi se tu na fóru pokoušíš učit nebo ne? Vypadá to že nechceš ale chceš. No já vim, je to votrava věnovat tomu 12 let a eště neučit... Ale na druhou stranu, nejni to zas až tak moc. :wink:

Hele, dělá se v tom vašem směru, že se vobčas podivá do zrcadla - totiž že se egu předhodí ňákej jeho vlastní výplod?

(Jinak si soukromě myslim že mazat po sobě příspěvky je hovadina.)
___
Jox

ono je taky duzezity si uvedomit, jestli to uceni pochazi od osoby nebo od neceho, co je na osobe nezavisly - tezko rict, kde zacinam ja a kde koncim a kde zacina nekdo jinej a kde konci -tezko rict, kde zacina a konci uceni, co je a co neni uceni, hranice tu nejsou dany

proc si zkusenosti vymenujeme, to je neco, co vetsinou zapominame

"ja" je tezko definovatelna kategorie / kde zacina a kde konci ja? je to nejake mistecko v mozku nebo je to moje ruka nebo nos nebo je to spina na tvari nebo je to vzduch v tehle mistnosti nebo je to taky cela galaxie? nemuzeme urcit, kde ja konci a kde zacina, takze soutezit v moudrosti je nesmysl

dnes v pul pate rano byl mesic nizko nad obzorem, byl bily a velikansky a vymluvny, ackoliv nebe uz bylo svetle modre
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 27. kvě, 2005 8:20

WT_Martin píše:

no, prinejmensim v dogmaticnosti si muzete podat ruce....

Martin
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 27. kvě, 2005 9:37

ono je taky duzezity si uvedomit, jestli to uceni pochazi od osoby nebo od neceho, co je na osobe nezavisly - tezko rict, kde zacinam ja a kde koncim a kde zacina nekdo jinej a kde konci -tezko rict, kde zacina a konci uceni, co je a co neni uceni, hranice tu nejsou dany

proc si zkusenosti vymenujeme, to je neco, co vetsinou zapominame "ja" je tezko definovatelna kategorie / kde zacina a kde konci ja? je to nejake mistecko v mozku nebo je to moje ruka nebo nos nebo je to spina na tvari nebo je to vzduch v tehle mistnosti nebo je to taky cela galaxie? nemuzeme urcit, kde ja konci a kde zacina, takze soutezit v moudrosti je nesmysl
-------------
Ryunin:..mas vyjimecnou vlastnost obycejne veci prevadet do slozitych (radobychytrych) struktur a egoisticky se ukajet nad svymi dlouhymi prispevky, ktere nerikaji vubec nic, ale vyvolavaji pocit dulezitosti obsahu...mas zapotrebi se porad sebepotvrzovat? Nekteri lidi se radi poslouchaji, ty budes asi ten kdo po sobe rad cte...

sedis doma v zazenu a blahove se domnivas, zes nasel navod nebo cestu jak se vyporadat se zivotem...driv nebo pozdeji stejne narazis na to, ze odpoved proste neexistuje a nevysedis ji ani za tisic let..[/i]
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » pát 27. kvě, 2005 11:33

Riverman píše:ono je taky duzezity si uvedomit, jestli to uceni pochazi od osoby nebo od neceho, co je na osobe nezavisly - tezko rict, kde zacinam ja a kde koncim a kde zacina nekdo jinej a kde konci -tezko rict, kde zacina a konci uceni, co je a co neni uceni, hranice tu nejsou dany

proc si zkusenosti vymenujeme, to je neco, co vetsinou zapominame "ja" je tezko definovatelna kategorie / kde zacina a kde konci ja? je to nejake mistecko v mozku nebo je to moje ruka nebo nos nebo je to spina na tvari nebo je to vzduch v tehle mistnosti nebo je to taky cela galaxie? nemuzeme urcit, kde ja konci a kde zacina, takze soutezit v moudrosti je nesmysl
-------------
Ryunin:..mas vyjimecnou vlastnost obycejne veci prevadet do slozitych (radobychytrych) struktur a egoisticky se ukajet nad svymi dlouhymi prispevky, ktere nerikaji vubec nic, ale vyvolavaji pocit dulezitosti obsahu...mas zapotrebi se porad sebepotvrzovat? Nekteri lidi se radi poslouchaji, ty budes asi ten kdo po sobe rad cte...

sedis doma v zazenu a blahove se domnivas, zes nasel navod nebo cestu jak se vyporadat se zivotem...driv nebo pozdeji stejne narazis na to, ze odpoved proste neexistuje a nevysedis ji ani za tisic let..[/i]

ono to tak vypada, ze mi jde o nejaka moje vlastni slova apod. ale ta odpoved je nezavisla na tom co pisu, ta odpoved je ta praxe samotna a moje slova pouze k ni nekdy slozite, jindy jednodusse, ukazuji

je to jenom a pouze a nic vic nez smer
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sai » pát 27. kvě, 2005 11:48

ono to tak vypada, ze mi jde o nejaka moje vlastni slova apod. ale ta odpoved je nezavisla na tom co pisu, ta odpoved je ta praxe samotna a moje slova pouze k ni nekdy slozite, jindy jednodusse, ukazuji

...přečteno snad desetkrát.. pochopeno ani jednou...

Možná jsem debil, ale já opravdu chápu snad jen 10% ryuninových textů.. a to ještě nesmí být složené věty...

Ryunine, jak může být tvá odpověď nezávislá na tom co píšeš?? Další věty vysvětlit už radši ani nechci.

Taky jsem nepochopil tvoji odpověď s bílým měsícem v půl páte ráno... to mělo být nějaké přirovnání nebo co?? Nebo to je jenom výsledek tvého pozorování korun stromů??

Řekl bych spíše, že v poslední době tvůj Merkur právě prochází znamením Blíženců a máš přirozenou potřebu se projevovat jak ústně, tak písemně...
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 27. kvě, 2005 14:36

ryunin píše:
Riverman píše:ono je taky duzezity si uvedomit, jestli to uceni pochazi od osoby nebo od neceho, co je na osobe nezavisly - tezko rict, kde zacinam ja a kde koncim a kde zacina nekdo jinej a kde konci -tezko rict, kde zacina a konci uceni, co je a co neni uceni, hranice tu nejsou dany

-------------

ale jo, beru to tak, ze jsi nasel neco co ma pro tebe smysl a preji ti, aby ti to vydrzelo co nejdele...

moje potiz s vychodnimi filozofiemi spociva spis v tom, ze v sobe proste nemam zakorenenou potrebnou "duchovni tradici" a zpusob mysleni jako maji vychodni lide...at chci nebo ne, jsem ovlivnen krestanstvim a dva tisice let stary koren me drzi tam kde jsem....proto me obcas prekvapi lide, kteri nevytahnou paty z ceske republiky, ale chovaji se jako kdyby snedli veskerou moudrost vychodu...osviceni sem, probuzeni tam, obcas neco napsat, pronest par moudrych vet a cekat od okoli, ze jim vsichni padnou k noham a oni sami budou povazovani za nositele pravdy (ego se raduje)...

zenova cviceni jsou pro me prostredek, jak spis nez neco ziskat, je potreba naopak spoustu toho odlozit, vnitrne se osvobozovat, odpoutat a nelpet na nicem...snaha "nechat veci byt" a duraz na "byti zde a nyni"...ale to jiste vis

proc se teda nesnazis psat jasne,ale vecne se pohybujes v klickach, prirovnanich a vytvareni "filozofickeho dusna"?....nebo si snad prece jenom nejses tak jistej tim cemu vlastne veris?...i kdyby, je to problem vsech lidi na svete....jestli je zen o "cistote" mysleni, tak zkus taky tak psat...
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » ned 29. kvě, 2005 15:58

Riverman píše:
ryunin píše:

-------------

ale jo, beru to tak, ze jsi nasel neco co ma pro tebe smysl a preji ti, aby ti to vydrzelo co nejdele...

moje potiz s vychodnimi filozofiemi spociva spis v tom, ze v sobe proste nemam zakorenenou potrebnou "duchovni tradici" a zpusob mysleni jako maji vychodni lide...at chci nebo ne, jsem ovlivnen krestanstvim a dva tisice let stary koren me drzi tam kde jsem....proto me obcas prekvapi lide, kteri nevytahnou paty z ceske republiky, ale chovaji se jako kdyby snedli veskerou moudrost vychodu...osviceni sem, probuzeni tam, obcas neco napsat, pronest par moudrych vet a cekat od okoli, ze jim vsichni padnou k noham a oni sami budou povazovani za nositele pravdy (ego se raduje)...

zenova cviceni jsou pro me prostredek, jak spis nez neco ziskat, je potreba naopak spoustu toho odlozit, vnitrne se osvobozovat, odpoutat a nelpet na nicem...snaha "nechat veci byt" a duraz na "byti zde a nyni"...ale to jiste vis

proc se teda nesnazis psat jasne,ale vecne se pohybujes v klickach, prirovnanich a vytvareni "filozofickeho dusna"?....nebo si snad prece jenom nejses tak jistej tim cemu vlastne veris?...i kdyby, je to problem vsech lidi na svete....jestli je zen o "cistote" mysleni, tak zkus taky tak psat...

myslim ze Dogen je asi tak 20 krat slozitejsi nez to, co pisu ja, roshi Suzuki byl taky mnohem hur pochopitelny pro sve zaky a to s nim temer denodenne zili... ja se snazim ty veci podavat prave s ohledem na evropskou mysl -druha vec je jak se mi to dari nebo nedari

jeden dlouholety zak roshiho Suzukiho mu jednou rekl: mistre, jsem uz leta vasim zakem, ale nechapu z vaseho uceni vubec nic... mohl byste to uceni shrnout do jedne vety? Suzuki se zamyslel a pak rekl> Vsechno se porad meni.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 29. kvě, 2005 20:06

ryunin: co říkáš na tuhle knížku, je tam tak málo vět a zároveň všecko co? Mě se moc líbí protože si to můžu dovolit, je to jak pro mimino :D

http://dogensangha.org.uk/IBPZ/IBPZ-Czech.pdf
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » ned 29. kvě, 2005 22:42

Harutomo_Yasumizu píše:ryunin: co říkáš na tuhle knížku, je tam tak málo vět a zároveň všecko co? Mě se moc líbí protože si to můžu dovolit, je to jak pro mimino :D

http://dogensangha.org.uk/IBPZ/IBPZ-Czech.pdf

To je v podstate presne to, co se snazim sam vysvetlovat.

Ta knizka je prehledna, strucna, normalnim jazykem napsana. Nishijima byl zakem Kodo Sawakiho a tak je samozrejme silne ovlivnen Sawakim, ale o to nejde - Sawaki byl ovlivnen jinymi uciteli, Dogen byl ovlivnen starymi cinskymi mistry a ti byli ovlivneni Buddhou. Nakonec tu jsme my sami a at uz se buddhismus ubiral jakymikoliv cestami, je na nas, abychom nasli spojovaci clanek s Buddhou.

Co se tyka myho psani, nechci nikoho imitovat, ale drzim se zakladnich principu Dogena a jsem ovlivnen nekterymi slozitymi filozofickymi koncepty, ktere Dogen sam refektoval, jazykem, kteremu dnes rozumi jen opravdu malokdo a Nishijima je jeden z tech mala. Takze Nishijima vychazi ze situace a mysleni lidi v 21. stoleti a prevadi Dogenovo uceni do prosteho jazyka. Muj vlastni styl se teprve vyviji a zadnou prehlednou ucebnici buddhismu jsem nenapsal, jen par eseju a chybi mi nektera dulezita temata.

Jdu se ted podivat, jak se vzala tahle ceska verze na netu. Dik za odkaz.

Brad Warner, ktereho jsem drive zminoval jako soucasneho zijiciho zenoveho mistra, ktery si na nic nehraje, napsal knihu Hardcore Zen, kterou silne ovlivnila jeho zkusenost praxe pod vedenim roshiho Nishijimy. ALe narozdil od Nishijimy Brad zvolil jazyk ne pouze prosty, on pise jazykem, jakym se mezi sebou domlouvaj skateboardisti.

TAK JESTE OPRAVA

ukazalo se, ze knizecku napsal vlastne zak Nishijimy, Eido Michael. Takze Eido Michael v knizce podava trest uceni Nishijimy, potazmo je to jadro buddhismu jako takoveho

kdyz clovek pise o buddhismu, tak snaha byt originalni je neco, co by vas nemelo ani napadnout - nekdo pise temer identicky se svym ucitelem, nekdo prijde s necim jinym, s necim jakoby novym, ale porad to jsou jenom ruzne rely, ktere tecou do tehoz more
Naposledy upravil ryunin dne ned 29. kvě, 2005 23:45, celkově upraveno 1
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » ned 29. kvě, 2005 23:04

Jeste chci doplnit, ze ta knizecka, kterou si kdokoliv muze stahnout a precist cesky, jen potvrzuje to, co jsem napsal v clanku Kult osviceni. Totiz ze osviceni je mytus, bez ktereho by sotva kdo zacal s buddhismem. Lide se zajimaji o myty, ne o prostou realitu, kterou uz maji. Ta knizecka vysvetluje, proc je osviceni mytus a proc je nase kazdodenni zkusenost v podstate zazen a proc je zazen v podstate nase kazdodenni zkusenost a proc je to totez co osviceni.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj