Miro píše:Ryunin,
Jak to, že když cvicím zazen, cviči zazen všechny bytosti? Ano, kritizoval jsem tu před tím jogu, nebo jogíny a jejich pojetí osvícení jako něčeho osobního.
Zkusím to říct krátce - pokud v zazenu mizí já, protože já je vlastně jen abstraktní myšlenka a nic konkrétního, na co by šlo ukázat nebo to změřit, pak tu mizí hranice mezi "já" a "ostatní bytosti".
Skoda, ze si nevysvetlil to najpodstatnejsie - preco si myslis, ze jogini chapaju osvietenie ako nieco osobne, alebo preco si myslis, ze v joge ja nemizne...
Cela joga sa da zhrnut do upanisadoveho vyroku, ktory v sanskrte znie Tat twam asi (znamena to: To si Ty), cim sa mysli, ze Atman je Brahman. A co sa tyka Tvojho ponimania "ja", uz minule si napisal (27. 5.):
"ja" je tezko definovatelna kategorie / kde zacina a kde konci ja? je to nejake mistecko v mozku nebo je to moje ruka nebo nos nebo je to spina na tvari nebo je to vzduch v tehle mistnosti nebo je to taky cela galaxie? nemuzeme urcit, kde ja konci a kde zacina, takze soutezit v moudrosti je nesmysl
Tri zakladne kategorie buddhizmu (opat uznavane vsetkymi skolami buddhizmu bez vynimky, i Dogenom) su anatta (no-self, bez-ja), anicca (impermanence, pomijivost) a dukkha (unstisfactoriness, strast). Vsetky tri ale vlastne vyplyvaju z bez-ja, pretoze ak nemame ziadne ja (ako buddhizmus naozaj uci, bez ohladu, ci o tom vies alebo nie), potom vsetko je pomijejici (citoval si tu Suzukiho, ze vsechno se meni - skor mal povedat, ze vsechno pomiji, bolo by to o hodne blizsie), a tym padom je i strastne.
Povedane jednou vetou, v buddhizme neexistuje ziadne ja.
Dalej pises:
Bytosti umírají v době kdy jiná bytost cvičí zazen. Jistě, ale také můžeme říct, že formy se neustále mění, lae podstata zůstává neměnná.
Je mi velmi luto, ale v buddhizme neexistuje ziadna podstata - ak by existovala, buddhizmus by sa nelisil od jogy ci ved a upanisad, z ktorych Buddha vysiel a ktore poprel - pretoze ta podstata by nebola nic ine, nez Atman ci Brahman.
Atd....
Miro
u jogy se pozastavuju nad tim, jak velky duraz se klade na osobu ucitele - je to muj nazor, pouze nazor a kdyz ctes Maa, on jasne rozlisuje mezi stupni duchovniho poznani - v buddhismu nejsou stupne duchovniho poznani, jen znovu a znovu navrat do pritomnosti - nekteri ucitele buddhismu jsou slavni protoze byli schopni bystre a uprimne komentovat ruzne problemy - ale to neznamena, ze by nadrazovali sve poznani poznani svych zaku
ještě jednou příměr s řekou -
v řece plavou tři osoby - jedna říká: nevím, co to je řeka, nevím, co to je plavat, nevím co to je voda...
druhá osoba říká : já vím, co to je řeka, já vím, co to je plavat, musíš to pochopit
třetí osoba říká: nenechte se zmást vlastními myšlenkami a jen plavte
První osoba představuje hledajícího, druhá osoba intelektuála, který bere své myšlenky smrtelně vážně, třetí osoba je duchovní učitel. Všimni si, že ačkoliv mají jiný přístup k problému, všichni v řece tak jako tak plavou.
Pokud si myslíš, že tu je nějaké tajemství, kterému je třeba porozumět, pak jsi heretik, jak by řekl Dogen. Ale pokud myslíš, že tu není nic, čemu je třeba porozumět, pak jsi taky heretik. Je opravdu třeba trvat na jedné straně mince, když ta druhá je stejně důležitá? Nakonec je to jedna mince.
Dogenovo učení je asi 100 přednášek o tom, jak plavat v řece pro lidi, kteří v ní už plavou. Proč nám usí vysvětlovat tolik věcí o tak jaednoduché základní zkušenosti? Protože naše mysl je ochotná věřit tisícům intelektuálních výroků a zapomíná na to podstatné.
Co se týká tří základních kategorií buddhismu, nemyslím si, že jejich účel je udělat z nás vzdělané filozofy. Myslím, že jejich účel je povzbudit nás, abychom studovali the Self, své pravé já a abychom praktikovali své pravé já.
Když řekneš, že v buddhismu není žádné já, protože je to někde psáno, pak ten, kdo to psal si zoufá. On to nepsal proto, aby to někdo intelektuálně pochopil, ale aby to realizoval v každodenním životě. Ne-já je připomenutí pro pitomce, co si myslí, že je s druhými bytostmi nic nespojuje. Ne-já znamená, že beru ve svém životě v potaz štěstí všech bytostí. Ne-já je učení o tom, že sobectví způsobuje utrpení nám i druhým. Ale na druhou stranu říkat, že žádné já neexistuje, by znamenalo zříkat se odpovědnosti za své činy. Já , ano já, mám zodpovědnost za své činy. Nemůžu řídit auto a současně vstoupit do samadhi, protože bych naboural.
Takže obojí je důležité - jak uvědomit si, že já není definitivní kategorie, tak je důležité nezříkat se osobní, individuální zodpovědnosti.
Co se týká toho, že v buddhismu neexistuje žádná podstata. Ano, není tu nic, co by se dalo označit - jako nějaká věčně přetrvávající kvalita. Všechno je prázdné, a současně se vše, s čím přijdeme do styku, projevuje.
Když říkám, že moje a tvoje podstata je stejná, nemyslím tím nějakou duši nebo Atman nebo Bůh... Ale protože se dorozumíváme pomocí slov, tomu, co nelze označit, co nelze definovat, se v buddhismu říká někdy Mysl, někdy Pravé Já, někdy Buddha, někdy osvícení... Jsou to všechno jen jména pro jednu a tutéž věc, která tím, že vůbec neexistuje jako zvláštní forma, nám dává možnost projevit Pravé Já nezávisle na intelektuálním poznání.