Kult osvícení

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

co sa nemeni

Příspěvekod ly » pon 30. kvě, 2005 11:56

roman_t píše:Moje zkušenost mi říká, že mezi mnou v 5 letech a mnou v součastnosti (přes 30) je tak velký rozdíl, že s tím malým chlapcem nemám prakticky nic společného, možná ani buňku, myšlenku, prožívání, nic , protože se mezitím všechno změnilo. Přesto se něco nezměnilo, tehdy jsem to byl já a dnes jsem to samé já. Je tu tedy přece jen něco, co se nemění?

imho takych 99,9% tvojich genov :roll:
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » pon 30. kvě, 2005 12:00

Miro píše:Ryunin,

pokud filozofuju bez toho, že by to mělo souvislost s reálným životem, je to opravdu k ničemu, ale to, k čemu odkazuju, co se snažím povzbudit, to je otevřená mysl a ta má rozhodně vliv na kvalitu života, takže si nemyslím, že bych pouze filozofoval

takže když tvrdím člověku, který nevěří, že je osvícen, jsi osvícen, doufám, že jeho mysl bude čistá, že prostě znameénko plus vyruší zanménko mínus, chceš li, vyjádřím to matematicky: ten člověk má v hlavě minus jedna. Já řeknu plus jedna. Výsledek je nula.

A uz si sa niekedy dotycneho aj opytal, ci mu to funguje v realnom zivote? Alebo to je vsetko iba Tvoja vlastna teoreticka spekulacia, ako by to malo fungovat? Skus si svoje filozofovanie overit pokusom: az najblizsie uvidis nejakeho zobraka, povedz mu, ze je milionar. Tym mu k jeho znamienku minus pridas plus a vysledok bude nula. Zobrak bude urcite velmi stastny. Alebo az uvidis nejakeho skinheada, povedz mu, ze jeho charakteristiky spravania su v podstate prejavom osobnej spokojnosti a lasky k bliznemu, napriklad k Romom...

A takhle pomocí plus a minus funguje i celé učení Dogena. Když za ním někdo přijde s nějakým výrokem, kterému vážně věří, Dogen to popře. Když druhý den přijde s výrokem, který vyslovil Dogen, Dogen to taky popře. Dogen někdy v jedné kapitole tvrdí že A je B, a přitom v jiné kapitole tvrdí, že A není B. Někdy si protiřečí dokonce v jedné větě!

Bohuzial nemas pravdu. Zen (ci Dogen) nie je o popierani ci o plus a minus (spomen si napriklad na koan "Mas hul, dam Ti ji - nemas ji, vezmu Ti ji"), ale o poznani. Ale co je hlavne, toto ucenie pochadza z osobneho poznania, nie z filozofovania.

Miro

Jestli to nekomu pomohlo? Ano, prave proto, ze mi lide dekovali nebo me zadali o moje eseje nebo ze jim to pomohlo neco vyresit, prave proto to delam. A jsou to lide, kteri bud cvicili zazen nebo meali nejaou zkusenost s meditaci nebo o zazenu uvazovali. Takze to u nich vedlo k praktickym zmenam a ne jen k planym myslenkam.

Ano vychazi z osobniho poznani, ale v cem to poznani spociva? Spociva v tvem pochopeni nebo nepochopeni zenu? Spociva v mem pochopeni nebo nepochopeni? Poznani ceho mas na mysli? Ze plaves v rece, v ktere jsi dosud cely zivot plaval? Nebo ze soused prave kouka na NOvu? Nebo ze te nic nerozcili? Nebo ze umis vysvetlit kazdou sutru? Nebo ze umis odpovidat na koany? Nebo ze umis vymenit pneu u auta? Mne by zajimalo, co bys chtel poznavat...
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » pon 30. kvě, 2005 12:43

Jestli to nekomu pomohlo? Ano, prave proto, ze mi lide dekovali nebo me zadali o moje eseje nebo ze jim to pomohlo neco vyresit, prave proto to delam. A jsou to lide, kteri bud cvicili zazen nebo meali nejaou zkusenost s meditaci nebo o zazenu uvazovali. Takze to u nich vedlo k praktickym zmenam a ne jen k planym myslenkam.

Vies, tu na Slovensku bezi v televizii taka reality show, Mojsejovci, podla mna je to naprosta stupidita, ale som totalne fascinovany, doslova zostavam uplne vyvaleny a v nemom uzase, ako ludia posielaju sms-ky o tom, aki su ti Mojsejovci a dalsi hraci uzasni a ako im sledovanie tej show pomaha...
Buddha poprel aj vedy a upanisady, aj dzinizmus (jainism) aj carvakovcov (materialistov) atd., hoci bezo sporu tiez pomahali ludom. Co myslis, preco to robil?

Ano vychazi z osobniho poznani, ale v cem to poznani spociva? Spociva v tvem pochopeni nebo nepochopeni zenu? Spociva v mem pochopeni nebo nepochopeni? Poznani ceho mas na mysli? Ze plaves v rece, v ktere jsi dosud cely zivot plaval? Nebo ze soused prave kouka na NOvu? Nebo ze te nic nerozcili? Nebo ze umis vysvetlit kazdou sutru? Nebo ze umis odpovidat na koany? Nebo ze umis vymenit pneu u auta? Mne by zajimalo, co bys chtel poznavat...

Je to poznanie toho, ze existuje strast, ze existuje pociatok strasti, ze existuje koniec strasti, ze existuje prakticka cesta k zaniku tejto strasti.
P.S.: A je to poznanie uskutocnenia tejto cesty.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » pon 30. kvě, 2005 14:38

Miro píše:Jestli to nekomu pomohlo? Ano, prave proto, ze mi lide dekovali nebo me zadali o moje eseje nebo ze jim to pomohlo neco vyresit, prave proto to delam. A jsou to lide, kteri bud cvicili zazen nebo meali nejaou zkusenost s meditaci nebo o zazenu uvazovali. Takze to u nich vedlo k praktickym zmenam a ne jen k planym myslenkam.

Vies, tu na Slovensku bezi v televizii taka reality show, Mojsejovci, podla mna je to naprosta stupidita, ale som totalne fascinovany, doslova zostavam uplne vyvaleny a v nemom uzase, ako ludia posielaju sms-ky o tom, aki su ti Mojsejovci a dalsi hraci uzasni a ako im sledovanie tej show pomaha...
Buddha poprel aj vedy a upanisady, aj dzinizmus (jainism) aj carvakovcov (materialistov) atd., hoci bezo sporu tiez pomahali ludom. Co myslis, preco to robil?

Je to poznanie toho, ze existuje strast, ze existuje pociatok strasti, ze existuje koniec strasti, ze existuje prakticka cesta k zaniku tejto strasti.

Miro

ano, nekdy pomaha nemluvit o buddhismu, nekdy pomaha divat se na stupidni serial, nekdy pomaha vysvetlovat buddhismus, jindy pomaha kritizovat buddhismus, jindy chvalit buddhismus... to zalezi na okolnostech

me pripada, ze mas v mysli jakysi pevný fixní systém pouček a definic, které považuješ za něco reálného

Tohle píšeš: Je to poznanie toho, ze existuje strast, ze existuje pociatok strasti, ze existuje koniec strasti, ze existuje prakticka cesta k zaniku tejto strasti.

Pokud to neaplikuješ na každodenní život a
na praxi, je to prázdná fráze. Já nepochybuju o tom, že praktikuješ buddhismus, nebo že znáš základní teorie buddhismu, ale vypadá to, že tvoje teoretické poznání stojí odděleně od tvého praktického poznání.
Ale to nelze dokázat, doložit, to musíš bu´d cítit nebo to necítíš a podobně lidi, kteří tě poslouchají. V každíém případě buddhismus není systém definic. Ten systém tu je jako kostra, která pomáhá držet stavbu našeho každodenního života.

V mém průměrném dni se buddhistickými myšlenkami zabývám možná deset, dvacet minut, často vůbec - ale v každém dni musím , celý den musím převádět to, co jsem poznal jako teorii, čili jako učení podané slovy, na praxi. Když vařím, když nakupuju, když mluvím s lidmi, když řídím auto. V práci, na ulici, s přáteli...

moje příspěvky mohou působit, že od rána do večera filozofuju... naprosto ne a například s mou přítelkyní takové diskuze o buddhismu vedeme asi tak jednou za tři měsíce po dobu tří minut

tohle forum je pro mě velice ojedinělá příležitost tyto věci komunikovat
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » pon 30. kvě, 2005 14:40

Riverman píše:4Ryunin...proc jsi buddhista?

podle toho co myslíš tím "být buddhista"
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » pon 30. kvě, 2005 14:58

Riverman píše:vypada to tak, ze o zenu (zazenu) se da psat a mluvit do nekonecna....a pritom jsou snad slova zbytecny, ne?...kdo vi, nemluvi...kdo nevi,mluvi...lao´c

když je to tak, Lao C neměl nic říkat
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » pon 30. kvě, 2005 15:05

Ryunin,

me pripada, ze mas v mysli jakysi pevný fixní systém pouček a definic, které považuješ za něco reálného

Vies, utrpenie je velmi realne, az nechutne realne. Problem akurat je, ze este mu celkom nerozumies, este ho tak celkom necitis, zrejme to beries skor systemom "jednou jsme dolu, jednou nahore" a mozno preto vlastne ten buddhizmus je tak trochu mimo Teba.
Keby bol Buddha basnik, mozno by sa vyjadril podobne ako jeden mlady cesky basnik, ktoreho meno mi uz davno vyfucalo z hlavy, a jedine, co si o nom pamatam, je, ze si ako tusim 24-rocny pustil plyn plus tento uryvok z jednej jeho basne:

Panove,
vecne skepticti a proziravi,
kteri sve smutky vazete do kytek,
jako verse svych kultivovanych pratel,
to neni pro vas,
co tady davam do placu.
To je pro skutecny lidi,
ktere jsem poznal.

Samozrejme tym nechcem povedat, ze nie si skutocny, ale... Ale ako hovori Ecclesiastes, je cas rozeni a cas umirani... A je cas ukoncit tuto debatu. Bolo to fajn, diky, a nech sa Ti dari.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 30. kvě, 2005 15:24

ryunin píše:

no nekdo je stoupenec krestanstvi nebo islamu a nekdo treba buddhismu...nemyslim to nejak spatne, zajima me jen okamzik, kdy ses rozhodl, ze buddh.(zen) je ta spravna cesta a vykrocil jsi po ni...proste kdy jsi ziskal tu viru, ze buddh. te zbavi utrpeni a pokud budes sedet v zazenu tak dosahnes probuzeni?...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pon 30. kvě, 2005 15:25

to jsem psal ja...
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ryunin » pon 30. kvě, 2005 15:26

Miro píše:Ryunin,

Vies, utrpenie je velmi realne, az nechutne realne. Problem akurat je, ze este mu celkom nerozumies, este ho tak celkom necitis, zrejme to beries skor systemom "jednou jsme dolu, jednou nahore" a mozno preto vlastne ten buddhizmus je tak trochu mimo Teba.
Keby bol Buddha basnik, mozno by sa vyjadril podobne ako jeden mlady cesky basnik, ktoreho meno mi uz davno vyfucalo z hlavy, a jedine, co si o nom pamatam, je, ze si ako tusim 24-rocny pustil plyn plus tento uryvok z jednej jeho basne:

Panove,
vecne skepticti a proziravi,
kteri sve smutky vazete do kytek,
jako verse svych kultivovanych pratel,
to neni pro vas,
co tady davam do placu.
To je pro skutecny lidi,
ktere jsem poznal.

Samozrejme tym nechcem povedat, ze nie si skutocny, ale... Ale ako hovori Ecclesiastes, je cas rozeni a cas umirani... A je cas ukoncit tuto debatu. Bolo to fajn, diky, a nech sa Ti dari.

Miro

Diky, taky ti preju jen dobre

Ryunin
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » pon 30. kvě, 2005 15:46

Anonymní píše:
ryunin píše:

no nekdo je stoupenec krestanstvi nebo islamu a nekdo treba buddhismu...nemyslim to nejak spatne, zajima me jen okamzik, kdy ses rozhodl, ze buddh.(zen) je ta spravna cesta a vykrocil jsi po ni...proste kdy jsi ziskal tu viru, ze buddh. te zbavi utrpeni a pokud budes sedet v zazenu tak dosahnes probuzeni?...

To bylo tak / v pubertě jsem začal hledat smysl života, zabývat se vážně filozofií, taky jsem otevřel Bibli. Křesťanství mi nikdy nic neříkalo, Bibli jsem naprosto vůbec nechápal... Křesťanství nebo jeho hodnoty jsem objevil až díky buddhismu, od té doby si ho vážím někdy až zarputile...

Takže jsem pořád narážel na to, že jedni filozofové tvrdili, že Bůh není a druzí že Bůh je. Nějak se mi ani jedna varianta nezdála. Panteismus a další směry, které vidí Boha všude nebo ve všem a podobně, mě stejně nepřesvědčili... Pořád jsem nevěděl, co já s tím, jakou to má souvislost s mým životem. Byly to pro mě teorie, které měly někam vést, ale nikam mě nikdy nepřivedly.

Pak jsem narazil v knihovničce jedné americké kamarádky na knihu Introduction to Zen Buddhism od profesora Daisetze Suzukiho - neplést si s roshi Suzuki, kterého hodně zmiňuju.

Já si myslím, že význam profesora Suzukiho spočíval v tom, že západním intelektuálům vysvětlil, že Zen je něco, co stojí za to zkoumat. Ovlivnil Fromma, Junga, Keruaca atd.

Ta kniha mě dostala - byla to první knížka, která neřešila filozofii filozofií, ale pomocí filozofie odkazovala ke skutečné zkušenosti člověka. Jeho ukázky, jak mistr kroutí žákovi nosem, jak ukazuje na hejno hus, jak říká, že nejhlubší pravda je bublající potok a podobně mě naprosto dostaly.
Cítil jsem, že tahle filozofie není pouze filozofie ale že to je něco, co člověku otvírá mysl k tomu, aby poznal, kdo vlastně skutečně je. Kromě toho Suzuki vysvětloval, že Zen existenci Boha ani nepopírá, ani nepotvrzuje. To mě nadchlo. Suzuki dává příklad jak mistři negují jakýkoliv dualistický výrok žáka. MIstr vezme hůl a zeptá se, co to je. Když žák rřekne, že to je hůl, dostane třicet ran, když řekne, že to není hůl, taky dostane třicet ran. Tenhle koan má převést naši dualistickou mysl na ten pověstný druhý břeh, transformovat běžný způsob myšlení. Takže správná odpověď je vzít hůl a praštit s ní o zem. Nebo něco s holí udělat, to je jedno co. Prostě projevit se jako živý, jednající člověk. Suzuki to nazývá VY©©Í POTVRZENÍ. Jak jsem tu drív psal, mistři popírají jakýkoliv výrok, aby byl prosto pro čin samotný. I když budeme mít IQ 1000, žádná odpově´d mistra neuspokojí, pokud neukážeme, že jsme sami sebou.

Tak proto jsem začal praktikovat ve škole Rinzai, která používala koany. Jenže pak jsem objevil Dogena, možná chybně, jak někdo říká, jsem byl inspirován jeho učením že satori a praxe je totéž, a od té doby cvičím zazen bez cíle.

Na druhou stranu musím dávat pozor, aby to nebyla jen neupřímná póza.

A jsem si jist, že zazen zjednodušuje komplikace mysli, je to jako když umyjete okno. Vidíte tentýž strom, ale najednou ho vidíte jasně a ostře.

Je tu ještě soucit a ten se projevuje teprve tehdy, když naši praxi nepovažujeme za něco individuálního, když si přestaneme myslet, že víme něco lepšího než ostatní... když začneme brát druhé opravdu v úvahu a nežijeme na úkor druhých lidí. Já si myslím, že zazen tento druh soucitu probouzí.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sai » pon 30. kvě, 2005 17:56

:D A kdo se dostal až sem, dostane bobříka vytrvalosti!!!! :D
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » pon 30. kvě, 2005 20:39

Tak koukám, a docela překvapeně, že se zde v tomto tématu znovu rozproudila diskuze.

Ryunin nehodil flintu do žita, a činil se i Miro.

Jak vidím, moje předpověď se docela vyplnila... t.j. že vše může být i jinak.

Kašista Michal :wink:
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » úte 31. kvě, 2005 7:53

Empty_Bell píše:Tak koukám, a docela překvapeně, že se zde v tomto tématu znovu rozproudila diskuze.

Ryunin nehodil flintu do žita, a činil se i Miro.

Jak vidím, moje předpověď se docela vyplnila... t.j. že vše může být i jinak.

Kašista Michal :wink:

Koukám, že termín kašismus se ujal. Ale ty, Michale, tentokrát žádný kašistický poznámky, já bych řekl, že typická kašistická poznámka z poslední strany, to by mělo být strana 9, je: A kdo se dostal až sem, má bobříka vytrvalosti.

Já myslím, že z tohohle tématu se nakonec stalo přátelské povídání o smyslu buddhismu, o tom, co to znamená rozumět a nerozumět Buddhově Cestě a každý, až na pár kašistů, s něčím přispěl. Do toho počítám i otázky, protože nejen odpovědi učí, ale taky otázky učí.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Empty_Bell » úte 31. kvě, 2005 8:52

ryunin píše:
já bych řekl, že typická kašistická poznámka z poslední strany, to by mělo být strana 9, je: A kdo se dostal až sem, má bobříka vytrvalosti.

Tuhle poznámku ohledně bobříka například vnímám jinak, jako odlehčení tématu. Proč všechno brát tak nekompromisně vážně? Vážnost často přiláká rozvernost, nekompromisnost kompromis, slušňáctví sprosté slovo, atd. taoisté to umí dobře popsat...
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Riverman » úte 31. kvě, 2005 10:01

Ryunin>...presto si myslim, ze otazka zda "Buh" je ci neni je pro cloveka naprosto zasadni a at chce nebo ne, podvedome se s ni neustale vyporadava. Vidim to do jiste miry na sobe.( a Jung taky rikal ze clovek je "chorobne nabozensky zalozeny"). Nechci mluvit o tom, co si pod tim pojmem predstavit, jelikoz vira je naprosto individualni zalezitost, nicmene nerozumim tomu, ze jak pises, podle Suzukiho Zen otazku zda Buh je nebo neni neresi...a to se me nezda, podle me to naopak musi byt jeho podstata...myslim to tak, ze az se dostanes do stavu kdy "odlozis vsechno" tak se ti mysll naplni "Bohem"....strasne tezce se o tom pise
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Mirovi

Příspěvekod Empty_Bell » úte 31. kvě, 2005 11:44

Miro, jestli budes chtit, nechces napsat neco vic o sve praxi, cim se zabyvas v duchovni oblastni? Pripojuji i svuj e-mail, kdyby se Ti chtelo odpovedet soukrome:

Empty_Bell@centrum.cz

Dik, Michal
Empty_Bell
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » úte 31. kvě, 2005 11:51

Empty_Bell píše:
ryunin píše:
já bych řekl, že typická kašistická poznámka z poslední strany, to by mělo být strana 9, je: A kdo se dostal až sem, má bobříka vytrvalosti.

Tuhle poznámku ohledně bobříka například vnímám jinak, jako odlehčení tématu. Proč všechno brát tak nekompromisně vážně? Vážnost často přiláká rozvernost, nekompromisnost kompromis, slušňáctví sprosté slovo, atd. taoisté to umí dobře popsat...

no to jo, jenze ja uz si z kasismu taky delam srandu... jako ze to neberu vazne, kdyz neco oznacim jako kasismus
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Mirovi

Příspěvekod ryunin » úte 31. kvě, 2005 11:52

Empty_Bell píše:Miro, jestli budes chtit, nechces napsat neco vic o sve praxi, cim se zabyvas v duchovni oblastni? Pripojuji i svuj e-mail, kdyby se Ti chtelo odpovedet soukrome:

Empty_Bell@centrum.cz

Dik, Michal

to by mne taky zajimalo, nejak to uniklo v proudu diskuzi na jednotliva temata
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ryunin » úte 31. kvě, 2005 12:14

Riverman píše:Ryunin>...presto si myslim, ze otazka zda "Buh" je ci neni je pro cloveka naprosto zasadni a at chce nebo ne, podvedome se s ni neustale vyporadava. Vidim to do jiste miry na sobe.( a Jung taky rikal ze clovek je "chorobne nabozensky zalozeny"). Nechci mluvit o tom, co si pod tim pojmem predstavit, jelikoz vira je naprosto individualni zalezitost, nicmene nerozumim tomu, ze jak pises, podle Suzukiho Zen otazku zda Buh je nebo neni neresi...a to se me nezda, podle me to naopak musi byt jeho podstata...myslim to tak, ze az se dostanes do stavu kdy "odlozis vsechno" tak se ti mysll naplni "Bohem"....strasne tezce se o tom pise

Suzuki top nemyslel tak, že Zen otázku existence Boha neřeší, ale že existenci Boha ani nepotvrzuje, ani nepopírá. Zen vychází z toho, že Bůh je za protiklady - a tvrzení "existuje" a "neexistuje" jistě protiklady jsou. Tomu se říká dualismus. Když řekneš ano, je to špatně, když řekneš ne, je to taky špatně. Řešením tohoto problému, jak vysvětluje profesor Suzuki, je tzv. vyšší potvrzení, které je vyjádřeno naší vlastní zkušeností za slovy.

Když člověk odkládá všechno, odkládá také mysl, která by se naplnila Bohem. Když člověk odkládá všechno, Bůh se stává Bohem, ačkoliv vždy Bohem byl. Tento výrok ale nemá jinou než inspirativní hodnotu.

Cokoliv uvízne v naší mysli, co je kladné nebo záporné, brání nám to realizovat to, co je podstatné. Pokud chceme realizovat Boha, nemůžeme chodit s myšlenkou, že Bůh je nebo není. Pokud chceme realizovat Boha, nezbývá než soustředit se na to, co děláme. Když se soustředíme na to, co děláme, nemáme čas držet si v mysli jakékoliv dualistické myšlenky.

Věda se spoléhá na poznávání objektivní skutečnosti, idealismus nebo filozofie se spoléhá na myšlenky. Zen spoléhá na aktuální, tedy skutečné prožívání našeho skutečného života, který vědu nebo filozofii pouze může použít pro něčí prospěch, ale nepodřizuje se výsledkům vědy nebo filozofie.

To možná nedává smysl - příklad: když jsem četl profesora Suzukiho, neměl jsem zájem stát se zenovým filozofem nebo vědcem nebo zbožným mnichem, který se klaní Buddhovi. Chtěl jsem realizovat sám sebe, svůj vlastní život, skutečný život. A filozofie zenu mě inspirovala k tomu, abych to zkusil - abych zkusil praktikovat to, co praktikoval Buddha... a tak jsem se postupně učil soustředit se na každodenní život jako zdroj poznání. Dřív jsem životem prolétal jako vítr, teď se denně zastavuju, snažím si uvědomovat si, co dělám - že jím, že jdu po ulici, že se dokýkám předmětů - například, uvědomujete si, že se vaše chodidla dotýkají země, když kráčíte? Uvědomujete si, že se vaše ruce dotýkají volantu, když řídíte? Uvědomujete si, že se vaše dlaně dotýkají těla vaší partnerky nebo partnera, když se milujete? Většina lidí si takové věci vůbec neuvědomují, všechno dělají jako ve snu. Všechno dělají zbrkle, chtějí přeskočit přítomnost a rychle se dostat tam, kam směřuje jejich chtění. Čili dojet autem do cíle, dostat se k orgasmu, dojít na zastávku tramvaje atd. Když se soustředíme a nesnažíme se přeskočit přítomnost, překonáváme dualistického pojetí sebe a světa. Mnoho moudrých lidí věří, že právě v tomto přístupu k životu je klíč k překonání utrpení.
ryunin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj