To F4ust:
Mám pár připomínek k tvým příspěvkům.
1) nevím jak jsi na to přišel, ale Marian už nedělá Bujinkan víc než 4 roky, takže tvrdit, že si ještě před dvěma lety hrál na Mortal Kombat je trošičku scestné. Když se tak trochu zamyslíš (pokud víš co to znamená

), tak si určitě vzpomeneš, že i ty jsi určitě v pubertě měl svůj "idol" nebo film, kterej se ti líbil. Na tom přeci není nic špatnýho napodobovat ho (teď nemyslím zrovna film typu Kill Bill

).
2) Byl bych rád, kdyby jsi mi poskytl zdroje svých informací (myslím tím, v jakých skupinách si svůj, jak ty říkáš research, dělal?) a kolik skupin jsi takto prošel? Pro osvěžení paměti ti připomenu (když máš tak rád ty fakta), kolik tu bylo skupin začátkem roku 2003.
Praha - Abadá capoeira, Axé capoeira, Brincadeira capoeira, Grupo de capoeira Praha
ostatní města - Liberec, České Budějovice, Hořice, Svitavy, Jihlava, Kuřim, Přerov, Vsetín, Orlová, Nový Vestec, Mladá Boleslav (pokud jsem někoho vynechal, omlouvám se) (záměrně jsem nenapsal Rokytnici v Orlických horách, protože to není capoeira)
3) Co znám Mariana (a věř mi, že je to hodně dlouhá doba), tak si nevzpomínám, že by někdy napodoboval Mortal Kombat či jiné filmy. Vždycky bral cvičení v Bujinkanu vážně. Trénovali jsme i ve dnech, kdy tréninky nebyly, a tak je tomu i nyní s capoeira. Nevím odkud znáš Mariana, ale bejt tebou, moc se do něj nenavážím. Nemá to rád, věř mi.
4) K Marianově obraně. Sice píšeš, že si o Marianovi nemyslíš nic špatného, ale podle mě to tak není. Proto se nediv, že se Mariana zastáváme. Abych ti to trochu osvětlil. Grupo Axé Capoeira funguje jako velká rodina. Náš Mestre Barrao je jako náš otec a všechny, i nás bezvýznamné človíčky, bere jako své děti. Nediv se tedy, že když napadáš Mariana nebo kohokoliv z naší grupo, tak uražíš našeho "bratra". Doufám, že ti to je jasný. Nerad bych ti to vysvětloval (a spolu se mnou dalších 60 lidí) ručně. Neber to jako vyhrožování, nýbrž jako upozornění.
5) Nevím, jak dalece znáš ty osobně kluky z Aché (soudě podle návštěvy vašich stránek bych ale řekl, že se znáte dobře). Já měl možnost s klukama z Aché párkrát cvičit. Dokonce jeden z nich při návštěvě matičky Prahy zavítal na náš trénink. Z toho vyplývá, že kluky a jejich styl "boje" znám (alespoň trochu). Viděl jsem je před necelým rokem. Pro tvou informaci ta kniha je na trhu sotva pár měsíců.
Musím dát za pravdu Popovi. V Česku (sakra já si na to pořád nemůžu zvyknout. Proč to neůžou býr Čechy?

) je již spousta skupin, které se zabývají capoeirou. Ať už je to grupo Axé Capoeira, nebo Abadá Capoeira. Za tu dobu, co tady tohle bojové umění existuje, už existuje několik schopných lidí, kteří dokáží učit capoeira takovou, jaká opravdu je. Můžeme děkovat Barrilovi z grupo Axé Capoeira, který nás dojíždí učit z Polska. Kluci z Abadá capoeira zase můžou děkovat, že je učí jezdit Professor Pasóka (omlouvám se, ale musel jsem to napsat foneticky, páč tu nemám portugalské znaky.

).
Proč tedy chodit do skupiny s názvem Aché, když člověk může navštěvovat respektované a celosvětově známé grupos...?
Lukáš Křivánek
[url]lucas@capoeira.cz[/url]
grupo Axé Capoeira