Sai píše:a k tomu krku... když si lehce udeřím prstama na krk, tak cítím že při větší síle by jsem ho mohl prorazit.... ale když se jemně udeřím do jamky, tak se mi chce z toho kašlat

... nevím... připadá mi to nepříjemnější, ale méně nebezpečné...
Nemám to z vlastní zkušenosti ale tak mi to řikal ňákej medik:
Když pěstí podrtíš vohryzek, tak se ten druhej zažne dusit na neprůchodnost a navíc mu tam poteče vlastní krev, ve který se začne "topit". Mluvit už asi nikdy nebude, ale záchranář mu může udělat tracheostomii - proříznout mu průdušnici u jamky a dát mu tak šanci na dejchání.
Když si pridušnici v jamce lehce stiskneš, vcelku nic se neděje. Ale když bodneš a podaří se ti polámat ten chrupavčitej krunýřek co průdušnici chrání, tak kromě křeče krev de taky a šanci na tracheostomii neni...
Čim víc se ten druhej třepe, tim menší máš šanci se trefit do jamky. A trefit se prstama těsně vedle do zakončení klíční kosti nejni nic co by se dalo doporučit. Začíná to vypadat, že bodnutí do jamky je velmi funkční až při znehybnění-dorážení, když už je to dost na štíru se zákonem.
Sai: No skoro. Když někdo byl zabitej, tak pověsili někoho kdo to ASI moh udělat...

Teda pokud to nebyl zrovna šlechtic (baron, samuraj...), žejo. Ale né takovej šlechtic co je zrovna v nemilosti, žejo. Lidi sou furt dost stejný...
___
Jox