Moderátor: Picard
Anonymní píše:pucmaz píše:Za japonsky zpusob: narozdil od nasi karate sceny, kde si lide s ucitelem bezne tykaji a narame se kamaradi, je tady vztah ucitel-zak na trochu jine urovni. Kdyz se sensei rozhodne, ze mam nejvyssi cas na zkousky, nepripada v uvahu s nim zacit polemizovat o tom, ze vlastne zadnej pasek nechci a ze me zkousky vubec neberou. Je to ta nevetsi pocta a odmitnout by byla urazka...
Navic jde taky o zodpovednost. Mam-li cerny pas, cvicim pri keiko uplne vepredu a za mnou jsou vsechny ostatni pasy. Nemuzu si ani nahodou dovolit si oddechnout, cvicit jen tak napul, nebo proste nestihat, protoze bych se jako "cerny pas" pred ostatnimi ztrapnil. Stejne tak jako pri kumite (jakemkoliv) si nemuzu dovolit byt horsi nez muj partner, pokud ma nizsi stupen nez ja...
Zodpovednost se tyka i ucitelu. Kdyz pujde nekdo na seminar s napr. nejakym japonskym mistrem a vezme si bily pas, nazvdory tomu, ze u sebe v dojo bezne nosi cerny, je mi z toho spatne. Vsichni lide co jej neznaji od nej samozrejme nebudou cekat nic vic, nez co dovede clovek s bilym paskem, nikdo se nebude divit, kdyz mu dojde dech atp.
Karate je taky o sebevedomi a zodpovednosti. Clovek muze mit plnou hubu skromnosti, ale je taky mozny, ze pred necim utika
S první části se nedá než souhlasit ke druhé jen tolik. Pokud se při cvičení staráš o to jak vypadáš, a zda nejsi o něco horší než ten s jinou barvou obi, tak máš ještě dlouhou cestu před sebou.
Pokud si při kumite dáváš pozor na to, aby si nebyl horší než partner s nižším technickým stupněm, tak se bojovat nenaučíš. Máš hlavu plnou emocí. Zopakuj si co znamená význam slova karate. Chybu může udělat každý. Barva obi tě před ní neochrání
RBR
hlavu plnou emoci
Anonymní píše: Pokud se nesoustředíš, tvé cvičení nepřináší potřebný efekt. Sám z vlastní zkušenosti vím, že se musím při cvičení plně koncetrovat na své vnitřní pocity, proto nemám čas čučet kolem sebe a hodnotit ostatní.
Anonymní píše:Jsem ve fázi, kdy většinou neřeším jak má technika z vnějšku vypadat, to už mám za sebou. Sleduji procesy uvnitř těla, pocity, postavení svalů, dýcháni, propojení těla atd. Zajímá mě jak mám tu danou techniku provést, aby byla naprosto funkční.
Anonymní píše:To Pucmaz: Co by si chtěl o mě více vědět? Na fóru jsem někde vyčetl, že Ty sám cvičíš 3 roky, teď už asi 4. Cvičit si začal v Japonsku, do té doby si o karate nezavadil, proto mě občas udivuje Tvoje znalost českého karate.
Anonymní píše:Já jsem do japonska nepách. Cvičím 15 let. Hlásím se k jedné větvi Nishijamovců v ČR. Jsem evropan nikdy nebudu přistupovat ke cvičení jako japonec. Mám za sebou jinou výchovu, zkušenosti, kultůru, myšlení, proto můj přístup ke karate bude vždy odlišný něž u japonce, ale to neznamená, že je horší, že nemůžu dosáhnout stejných výsledků jako japonci. Věřím, že v karate rozhoduje osobní přístup a né zda jsem asiat nebo evropan.
Anonymní píše:P.S. Dlouhou cestu mam zcela nepochybne jeste pred sebou, a co ty?
Zhruba tak 2x delší, když si uvědomím kolik jsem toho za poslední dobu natrénoval.
Anonymní píše:4. Zdá se mi, že poněkud nadceňujete význam černých pásků.
Jendis píše:V pohodě,Gino.....já to neberu nijak zle.Já se potkal s lidma,kteří BU přímo žijí,jsou to "maniaci",dřou jako barevní a i s lidma,kteří si prostě myslí,kdovíjak nejsou dobří(hubou),ale skutek utek....
Říkám si,každému,co jeho jest....ať si cvičí,jak uznají za vhodné....
Donívám se,že i anonym to myslí dobře,jen,jak už je zvykem u psaných příspěvků,došlo trošku k nepochopení.....toť vše. :wink:
Hlavně,že jsou lidi,kteří dřou,jsou ochotní studovat u "profíků" a u "zdroje".....to je přínos do budoucna.... :idea: :wink: :!: :!: :!: :!:
Jen bych nerad,aby to dopadlo tak,že pokud někdo necvičil u Japonců,aby se nad ním neohrnoval nos......i ten 3.Dan může být hodně šikovnej a může mít dobrého učitele,takže bude mít co naučit.Ne každej se může sebrat a jet studovat ke zdrojům.......a ani tohle není záruka kvality.
Protože i takovej člověk může být skvělý budoka,ale nemusí být dobrý učitel...... :idea:
ukropcany píše:okrem toho mám stále viac a viac mám pocit (zatiaľ ostáva len pri pocite), že japonské BU za ostatnými naokolo veľmi zaostávajú, neviem či to nevyplýva práve z tohoto systému "hodnotenia"... páni, vaše názory?
pucmaz píše:mamushi: no slava nazdar, uz jsem se lek, ze ses docista vyparil... Expo bylo sileny (prej, ja tam bohuzel nebyl) takze otsukaresama! vic pres mejl, nebo SZ
![]()
RBR: snad jen to, ze nez jsem odjel sem, mel jsem za sebou 5 let shotokanu a 5 let juda... tady cvicim 4 roky. Jinak v pohode, chapu asi co chces rict, ale pisemna komunikace je nekdy pretezka...
ukropcany: v cem zaostavaji japonska bu?
Gino píše:Už mi nepřijde, že jeden o voze a druhý o koze.
Stačí to jako odpověď na "už mě chápeš?". Snad jo
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 0 návštevníků