Evropský šerm

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod RBR » úte 10. led, 2006 21:28

Jendis píše:Víš,ten člověk sám platí "hříšný prachy" za další studium.Tady se pozastavujete nad cenou,ale kdyby dojel Nakajama(jen příklad),tak mu ty prachy dáš taky...... :wink:


Na poprvé určitě (Pokud by jěště žil), už jen proto aby si jej viděl in natura. Ale pokud si později v klidu porovnáš přínos semináře proti vloženým investicím začneš přemýšlet.
Něco jiného je celosvětově unávaný odborník, který jsem dorazí jednou za čas a místní borec, ke kterému můžeš dojít kdykoliv.
Ukončíme tuto neplodnou debatu.
Díky za tipy na různé www servery. Je tam dost zajímavé čtení.
Docela mě pobavilo, že tam byl jeden borec co tvrdil, že za dva roky zlikviduje výstroj za 100.000,-. Nejspíš se specializoval na pozdní středověk. Proto tak dráhá výstroj. Docela by mě zajímalo co dělá, že je schopen ji tak rychle likvidovat. To snad ani samotní středověcí rytíři neměli takovou spotřebu materiálu. Myslím, že kapku kecal.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

 

Příspěvekod Jendis » úte 10. led, 2006 22:50

Jde o to,že pana Kozu znají i mimo hranice a takovej Hobbs(velmi uznávaný odborník na šerm,koordinátor a choreograf spousty filmů) o něm mluví jen v dobrým.....o to tady jde.On prodává své know/how....živí ho to......ber to taky tak,že tomu obětoval to,co si půlka z nás ani neumí představit.....a předává to dál.
Nakajama nebyl vhodnej příklad(prsknul jsem ho hlavně pro Tebe,jako pro karateku).....to samé je,když půjdeš třeba do SBG k Mattu Thorntonovi,k rodině Gracie....zaplatíš,protože se to chceš naučit a oni jsou zárukou kvality.To je Magisterium taky.....ať si lidi říkají,co chtějí.....(pro pořádek,než mne z toho někdo obviní-NEJSEM členem Magisteria,NIKDY jsem tam nestudoval-i když bych rád)....a bohužel,za informace se platí.Je to takovej začarovanej kruh okolo BU.....
Si zkus odpovědět na to,proč,když je tak drahej,za ním stejně lidi choděj,učí se tam atd.?????A hlavně,NIKDO TĚ NENUTÍ tam chodit..... :wink: :idea:


K tomu "borcovi"......pokud děláš "living history",zbroj Tě přijde na pěkný prachy....a jsou šílenci,kteří to do toho dají a maj na to.Nemyslím si,že by kecal......možný to klidně je.
Naposledy upravil Jendis dne úte 10. led, 2006 22:51, celkově upraveno 1
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Fireball » úte 10. led, 2006 22:50

Zdar.
No celkom zaujímavá debata.
Na jednej strane prachy na druhej vedomosti.
Nuž venujem sa aj Iai do a Ken do, tam sa platí hlavne ubytko a letenka učiteľom a treba povedať, že týto páni majú omnoho viac nacvičené a ich vedomosti pochádzajú z istej línie. Pri šerme zase všetko čo je u nás je viac menej zrekonštruované z nejakých kníh a podobne. Potom aj niektoré techniky u P.Kozu vyzerajú tak ako vyzerajú.
Záleži hlavne asi na učiteľovy koľko peňazí berie. Ja učím šerm zadara, teda vlastne za 1000 sk ročne, aby som mal na jednu kordovú čepeľ, teda okolo 20 Sk za rok na hlavu ak nás je 5 v klube ;)
Na Kendo a Iai do platím iba za telocvičňu, učiteľ neberie niľ, semináre si platí sám tak ako aj ja ak idem s nín ;)
Na iných BU ale sa platia iné pálky. Niektorý berú aj 1 000 Čk za súkromnú hodinu. Ide asi o tom kto je aký odvážný pri stanovení ceny a kto je koľko ochotný zaplatiť. Hold žijeme v trhovom hospodárstve.

Patrik
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 424
Registrován: stř 09. čer, 2004 23:00

Příspěvekod Jendis » úte 10. led, 2006 22:54

Já bych nerad,aby se to tu zvrhlo v pomlouvání Magisteria(či p.Kozy)....myslím,Patriku,že nikdo lepší,co se týká šermu,u nás není.Jestli ano,hoď sem jméno...... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Fireball » úte 10. led, 2006 23:16

Zdar.

Nesnažím sa ohovárať. Hovorým len vlastné skúsenosti. A je pravda, že porovnávam P.Kozu, pretože on to vedie najviac systematickejšie. Mám aj nejaké skúsenosti so SEBU ale to je v podstate rovnaké, len do toho nemontujú divadlo.
®iaľ, mne celkom dosť prekáža to prepojenie divadlo so šermom, hlavne ak sa učia techniky len preto aby oli pekné, aby to vyzeralo ako šerm a nie aby to bol naozaj šerm.

Patrik
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 424
Registrován: stř 09. čer, 2004 23:00

Příspěvekod Jendis » úte 10. led, 2006 23:19

Já koukám na jeho žáky a Ti jsou nejen "divadelníci",ale hlavně šermíři.....tak Ti nevím.....podívej třeba na Borka Belfína,který svedl velice pěkný souboj s p.Hotovcem.......takže jen o divadle a kráse techniky to asi nebude. :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Hark » stř 11. led, 2006 10:05

RBR píše:Asi jsem byl naivní a myslel si, že historický šerm je oblast spíše nadšenců a zatím se nesnaží na sobě vzájemně vydělávat. :cry: No nic, zase jedna iluze je pryč. Začínám chápat, že když jsem dříve trénoval lidi bez nároků na "motivačné", tak jsem byl prostě jen obyčejný hlupák. Prostě dělat něco jen pro své vnitřní uspokojení je dnes nemoderní.
RBR


Nepropadej panice. Porad jsou lidi, kteri uci ty, kteri se chteji neco naucit. Magisterium ma reputaci, kterou si pracne vydobylo, za vyuku ti daji glejt a overujou si, jestli se neflakas a obnovovanim glejtu te nuti cvicit. Tim si zase udrzuji dobre jmeno - jejich glejt ma pouze clovek, ktery nejpozdeji pred dvemi lety mel dobrou techniku. Kdo chce platit a kdo na to ma - at plati.

IMHO kdyby o studium u mne byl velky zajem, taky bych zavedl placeni - je to jeden ze zpusobu, jak filtrovat zajemce na ty, kteri do toho ze sebe neco venuji (penize, cas, drinu) a ty co to berou jen rekreacne. Netvrdim, ze to vzdycky funguje, ale je to mensi zlo, nez mit plnou telocvicnu s 50 sermiri na jednoho mistra, ktery se jim proste nema cas venovat.

Ja, diky Bohu, delam serm a kung fu predevsim pro sve vnitrni uspokojeni. A co je moderni a co ne, na to kaslu. Dobreho ucitele si studenti vzdycky najdou.
Uživatelský avatar
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 612
Registrován: úte 16. pro, 2003 0:00
Bydliště: Praha, Frýdlant nad Ostravicí

Příspěvekod Jendis » stř 11. led, 2006 10:14

tak.... :wink: Není co dodat..... :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Dejrum » stř 11. led, 2006 11:19

RBR píše:
Dejrum píše:Zdravím,

Je kupříkladu velký rozdíl, zda trénuji v oddílé, který spadá pod nějakou větší sportovní organizaci, nebo zda se prostě parta lidí domluví, že by se jim vyplatilo kdyby si na ně udělal čtyři hodiny týdně času nějaký člověk, který něco zajímavého umí a učil je to. V druhém případě je to zpravidla podstatně dražší, protože prostě musím přistoupit na komerční nájmy a dotyčného zajímavého člověka nějak motivovat.


Z výše uvedeného samozřejmě neplyne, že nejsou mezi různými učiteli všeho možného vydřiduši. Jen je asi dobré si nejdřiv udělat představu jak to s tím konkrétním člověkem je než ho z něčeho obviním.


Dejrum


Pochopil jsem, že se ten příspěvek týká mě. Mám pár seminářů za sebou a měl jsem, bohužel, možnost i nahlídnout pod pokličku, proto jsem ztratil iluze. V 90% je to tvrdý business.
Nemusím jej znát osobně, abych si z prostého srovnání cen nedokázal odvodit, že ten dotyčný to bere přinejmenším poloprofesionálně. Pravda nechal jsem se unést na vlně emocí. Chápu, že historický šerm je drahá zábava a že je třeba si na výstroj vydělat.
Asi jsem byl naivní a myslel si, že historický šerm je oblast spíše nadšenců a zatím se nesnaží na sobě vzájemně vydělávat. :cry: No nic, zase jedna iluze je pryč. Začínám chápat, že když jsem dříve trénoval lidi bez nároků na "motivačné", tak jsem byl prostě jen obyčejný hlupák. Prostě dělat něco jen pro své vnitřní uspokojení je dnes nemoderní.

RBR


Já jsem také pár seminářů již absolvoval a některé z nich právě s Petrem Vytopilem a vždy jsem byl v přímém kontaktu s jejich organizátory a poměrně přesně jsem viděl do jejich financováná. Proto si myslím, že si mohu dovolit částečně posoudit jak se věci mají.

Máš pravdu v tom, že Petr se výukou šermu zabývá profesionálně. (®iví se tím.) On totiž nedělá nic jiného než že se zabývá šermem. A v tom to je! Myslím, že problém je v tom, že obecně vládne jakási představa, že o evropském šemu se prostě všechno ví "a basta" a že lidé, kteří šerm učí prostě tohle všechno vědí a ti hodní vám to poví zadarmo a ti zlý za to budou chtít spoustu peněz. Není tomu tak. Jsou lidé, kterí se neustále snaží sbírat a hledat nové a nové informace a současnou úroveň poznání stále rozšiřovat a prohlubovat. K tomu, aby to mohli dělat potřebují čas, o který by přišli kdyby si k tomu ještě vydělávali peníze nějak jinak. Pro mě osobně je velmi pohodlné a hlavně při mém časovém rozvrhu jediné reálné, si prostě zaplatit za to, že se v klidu, teple a pohodě dozvím a naučím věci, které bych jinak musel sám pracně objevovat.

Určitě je pravda, že takového mého postoje by mohl někdo zneužívat a prodávat mi draho běžně dostupné informace, ale tomu se snažím bránit prostě tím, že se neučím pouze u jednoho člověka a snažím se neustále si udržovat přehled o dostupné literatuře a tuto v rámci možností studovat. To mi umožňuje poměrně přesně odhadnout z čeho vlastně konkrétní učitel vychází a jestli mi přináší skutečně neco nového či ne.

Prostě když si budu chtít koupit nové auto, tak si radši vyberu vůz vyrobený profesionální firmou, než bych se domluvil s kamarádem automechanikem, že my jako něco vyrobí.

Výše uvedeným jsem nechtěl říci, že není možné získat kvalitní informace a znalosti "relativně levně". (Ono je to vždy něco za něco.) Určitě je spousta lidí, kterí mi prostě na spoustu věcí odpoví když se jich zeptám. (Mimo jiné právě i Petr Vytopil. Prostě mu stačí poslat e-mail nebo si ho najít během roku na nějaké šermířské akci.) Akorát za některými musím jezdit a zjišťovat jestli mají čas a některé si prostě pozvu když mám čas já a něco jim za to zaplatím.

Co se celého Magisteria týče, tak tam bych viděl situaci o něco složitěji. Jde o to, že je to prostě organizace, která nějakým způsobem sdružuje jednotlivé lidi, kteří jsou různí. Myslím, že je vždy přínosnější posuzovat jednotlivé lidi než organizaci ve které se tito sdružují, dle mého mnohokrát spíše z historických důvodů než v důsledku naprosté názorové shody.

A nakonec bych snad ještě řekl, že jsem asi nemoderní, protože mě šerm uspokojuje převážně vnitřně. Vono nejni moc lidí se kterejma vo tom rozumě pokecáš :) .
Dejrum
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 13
Registrován: úte 10. led, 2006 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod RBR » stř 11. led, 2006 12:33

Ok. Zakončíme tuto již neplodnou debatu i financích. Jen pokud je profi tak 1x týdně po 3 nebo 4 hodinách, no nic moc. To pak musí jezdit po seminářých a dalších akcích jak šílený, aby donesl nějakou kačku domů.
Přesto všechno mě to k mečům láká čím dál víc. Hned jak se mi uvolní prostor tak s něčím začnu, ale nejspíš to bude nějaká japonská škola. Mám to přímo pod nosem a navíc mi to umožní pochopit některé techniky v karate.

Jedna věc mě docela zajímá. Jak to řešili středověcí rytíři, když byli oblečení do plechů a potřebovali nutně na stranu.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

a

Příspěvekod roza » stř 11. led, 2006 13:15

RBR - to ti reknu uplne presne : udrzovali ty plechy zevnitr pekne naolejovane :wink:

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod Jendis » stř 11. led, 2006 13:54

Dejrum píše:Co se celého Magisteria týče, tak tam bych viděl situaci o něco složitěji. Jde o to, že je to prostě organizace, která nějakým způsobem sdružuje jednotlivé lidi, kteří jsou různí. Myslím, že je vždy přínosnější posuzovat jednotlivé lidi než organizaci ve které se tito sdružují, dle mého mnohokrát spíše z historických důvodů než v důsledku naprosté názorové shody.

A nakonec bych snad ještě řekl, že jsem asi nemoderní, protože mě šerm uspokojuje převážně vnitřně. Vono nejni moc lidí se kterejma vo tom rozumě pokecáš :) .


Určitě.... :!: :!: A ta poslední větička......to je pravda pravdoucí,nevztahuje se ale jen k šermu..... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod RBR » stř 11. led, 2006 14:55

Tušil jsem to. To musel být smrad, ale když jde o život, tak je to nepodstaný detail. Možná, že japani to měli vychytané lépe.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Příspěvekod dondyna » čtv 12. led, 2006 21:13

pokud jste někdy na školním výletě dávali alespoň trochu pozor tak ve předu bývá po straně přezka kterou se chránič onoho místa z boku uvolní a odklopí a vzadu jsou to normální kožené kalhoty,které se samozřejmě taky jako kalhoty používají.těžko by někdo se zaplechovanou zadnicí seděl na koni....pro pěší upotřebení bývá přes zadnici jakoby sukně z pruhů spojených kroužkya při běžném sedu se to složí jako žaluzie a nebo přímo kroužky z jakých je košile.modelů bude hodně ale celouzavřených?snad nějaký soubojový,ale i na turnaji s dostatkem pážat by to bylo na obtíž...
dondyna
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 141
Registrován: úte 10. úno, 2004 0:00

Příspěvekod Mac » pát 13. led, 2006 8:24

RBR píše:
Jendis píše:Víš,ten člověk sám platí "hříšný prachy" za další studium.Tady se pozastavujete nad cenou,ale kdyby dojel Nakajama(jen příklad),tak mu ty prachy dáš taky...... :wink:


Na poprvé určitě (Pokud by jěště žil), už jen proto aby si jej viděl in natura. Ale pokud si později v klidu porovnáš přínos semináře proti vloženým investicím začneš přemýšlet.
Něco jiného je celosvětově unávaný odborník, který jsem dorazí jednou za čas a místní borec, ke kterému můžeš dojít kdykoliv.
Ukončíme tuto neplodnou debatu.
Díky za tipy na různé www servery. Je tam dost zajímavé čtení.
Docela mě pobavilo, že tam byl jeden borec co tvrdil, že za dva roky zlikviduje výstroj za 100.000,-. Nejspíš se specializoval na pozdní středověk. Proto tak dráhá výstroj. Docela by mě zajímalo co dělá, že je schopen ji tak rychle likvidovat. To snad ani samotní středověcí rytíři neměli takovou spotřebu materiálu. Myslím, že kapku kecal.

RBR

ahoj,

očividně nemáš představu jak se pohybujou ceny vybavení, tak se teď vynasnažím ti to přiblížit.
Začnu u zbroje: zbroj za 100 tis. nemusí být zase tak přepychová, rozhodně jsou i dražší zbroje. Čím dražší zbroj tím je pochopitelně více zdobená ( leptáním, mosazí, vypilované lilie aj.) a tím pádem je více náchylná ke zničení než hladké zbroje bez zdobení.
Jak zničit zbroj: stačí v ní vystupovat! Prostě člověk sem tam nějakou chytí ať chce nebo ne. Dále si nemůžeme vybírat jestli chceme vystupovat na tom krásném zeleném trávníku , kde se bude krásně padat, ale kolikrát jsme nuceni vystupovat na asfaltu, betonu, lepence,štěrku a podobném příjemném povrchu. Nevím jestli jsi viděl co ce stane se zbrojí, když dopadne z výšky na beton, ale věř mi, že ty rýhy ze zbroje už nedostaneš! Nemá cenu to vybrušovat, neb by se plechy ztenčovali a stejně to příště dopadne stejně. Dále to jsou kožené řemínky. které se musí vyměnit a přezky, které taky nevydrží věčně. V neposlední řadě bych se zmínil o tom, že zbroj je jako auto. Koupíš novou za plno peněz a za rok, dva jsi rád , že to prodáš za polovic. Je to tím ,že dnešní řemeslníci se čím dál zdokonalují a dělají lepší a lepší věci (myšleno i zrbaně aj.) a zbroj jako taková hrozně rychle strácí hodnotu.
Dále tam bylo napsáno, že zlikviduje výstroj za 100tis., tedy ne jenom zbroj (i když jak jsem psal, není to nereálné). do výstroje patří : boty cca 5 tis, meč cca 5 tis., kostým cca 5tis., oblečení pod pláty- prošívanice - 8-10tis. , štít 3.tis, tyčová zbraň 3,5tis. , dýka - 2,5tis., tesák cca 4.tis. + další výdaje jako jsou různá řemení, tašvice a různé doplňky.
Věci které jsem uvedl ( ceny jsou orientační) buď dva roky nevydrží, a nebo se stejně musí vymněnit, kvůli bezpečnosti (zbrně, štíty), nebo stálému vývoji věcí.
Dofám ,že jsem ti trochu nastínil jak to chodí a příště o mě nebudeš psát, že jsem kapku kecal
S pozdravem Mac
www.mac-armour.cz
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 76
Registrován: čtv 12. led, 2006 0:00

Příspěvekod Mac » pát 13. led, 2006 8:58

RBR píše:
Jendis píše:Víš,ten člověk sám platí "hříšný prachy" za další studium.Tady se pozastavujete nad cenou,ale kdyby dojel Nakajama(jen příklad),tak mu ty prachy dáš taky...... :wink:


Na poprvé určitě (Pokud by jěště žil), už jen proto aby si jej viděl in natura. Ale pokud si později v klidu porovnáš přínos semináře proti vloženým investicím začneš přemýšlet.
Něco jiného je celosvětově unávaný odborník, který jsem dorazí jednou za čas a místní borec, ke kterému můžeš dojít kdykoliv.
Ukončíme tuto neplodnou debatu.
Díky za tipy na různé www servery. Je tam dost zajímavé čtení.
Docela mě pobavilo, že tam byl jeden borec co tvrdil, že za dva roky zlikviduje výstroj za 100.000,-. Nejspíš se specializoval na pozdní středověk. Proto tak dráhá výstroj. Docela by mě zajímalo co dělá, že je schopen ji tak rychle likvidovat. To snad ani samotní středověcí rytíři neměli takovou spotřebu materiálu. Myslím, že kapku kecal.

RBR


Ještě jsem zapomněl napsat něco kté spotřebě. Brnění , které se používalo dříve, bylo vyrobeno z jiného materiálu, než se používá dnes. Byl to kalený materiál a "škála" kalení byla od 30 do 45 Rc. Kalený materiál vydrží znatelně více než černý plech ze kterého jsou vyráběny zbroje dnes. V naší dílně vyrábíme zbroje z pérové oceli 14 260 a kalíme je na cca 46-48 Rc ( stejné jako u mečích), bohužel náklady na materiál a vůbec výrobu jsou tak vysoké, že si to nemůže dovolit každý(ani já ne, a to to vyrábím).
Dále "středověcí rytíři" nemuseli X-krát denně a X-krát ročně vystupovat pro diváka (tím nechi ,aby to vyznělo, že my musíme - my chceme) a nechat se sekat stále do stejných míst dle choreografie jako my. To tu zbroj ničí zásadním způsobem + další vlivy,ketré jsem již zmínil.
S pozdravem mac
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 76
Registrován: čtv 12. led, 2006 0:00

Příspěvekod RBR » pát 13. led, 2006 11:41

Dík za vyčerpávající odpověď. Nejsem zas až tak naivní, abych nevěděl, že rytíř měl kožené kalhoty. Mě zajímá na kolik jsou ve zbroji přístupné, aby si mohl vykonat potřebu, aniž by se musel zdlouhavě odstrojovat. Museli to mít vychytané, protože se nemohli spoléhat na to, že na ně nikdy nic nepříjde. Navíc ten systém musí být hodně pohotový. Mohli se dostat do situace, kdy museli spěchat (protivník byl poblíž). V muzeích, na zámcích a hradech mě nikdy nedali dost času na to, abych si mohl zbroj pořádně prohlídnout.
Pokud jde o spotřebu plátů. Je mi jasné, že během roku sem tam něco odejde. Minimálně čepele mečů, štít atd. Myslel jsem si, že to bude většinou opravitelné. Když máš poškrábaný blatník u auta, tak ho taky hned neměníš. Navíc plná zbroj byla drahá již ve středověku, a dědila se z generace na generaci, takže pokud měl syn dostatečně podobnou postavu s otcem, tak pláty upravili. Během užívání tak utržili pár ran. Tím pádem byla zbroj různě vyspravovaná a upravovaná, takže pár škrábanců na zbroji dodá na ten správný punc.
Typoval jsem, že se to vyškrábe tak na 20.000,-Kč ročně a jednou za několik let se udělá větší výměna, proto mě to překvapilo.
Navíc pokud jseš již v tom tak daleko, že máš několik zbrojí, tak tu starší můžeš používat na trénink a novější pouze na vystoupení ( s tím, že si pár tréninků pře vystoupením, oblečeš "novější" aby sis na ní zvykl).
Kolik těch vystoupení děláte ročně? Docela mě to zajímá. Myslím, že na tréninku si to ošetříte tak, aby zbroj zbytečně netrpěla (pády na šutry, štěrk atd.).
Pokud jde o ty exponované místa (často zasahované) nelze zbroj v těch místech zpevnit? Třeba udělat tam dvě vrstvy, atd., konstrukčně to určitě půjde udělat, tak aby to nebylo z venku poznat. Jistě má to souvislost četností změn choreografie soubojů. Pokud ji neměníte příliš často tak by to šlo zrealizovat, nebo ne?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Příspěvekod Jendis » pát 13. led, 2006 11:58

Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Mac » pát 13. led, 2006 17:09

RBR píše:Dík za vyčerpávající odpověď. Nejsem zas až tak naivní, abych nevěděl, že rytíř měl kožené kalhoty. Mě zajímá na kolik jsou ve zbroji přístupné, aby si mohl vykonat potřebu, aniž by se musel zdlouhavě odstrojovat. Museli to mít vychytané, protože se nemohli spoléhat na to, že na ně nikdy nic nepříjde. Navíc ten systém musí být hodně pohotový. Mohli se dostat do situace, kdy museli spěchat (protivník byl poblíž). V muzeích, na zámcích a hradech mě nikdy nedali dost času na to, abych si mohl zbroj pořádně prohlídnout.
Pokud jde o spotřebu plátů. Je mi jasné, že během roku sem tam něco odejde. Minimálně čepele mečů, štít atd. Myslel jsem si, že to bude většinou opravitelné. Když máš poškrábaný blatník u auta, tak ho taky hned neměníš. Navíc plná zbroj byla drahá již ve středověku, a dědila se z generace na generaci, takže pokud měl syn dostatečně podobnou postavu s otcem, tak pláty upravili. Během užívání tak utržili pár ran. Tím pádem byla zbroj různě vyspravovaná a upravovaná, takže pár škrábanců na zbroji dodá na ten správný punc.
Typoval jsem, že se to vyškrábe tak na 20.000,-Kč ročně a jednou za několik let se udělá větší výměna, proto mě to překvapilo.
Navíc pokud jseš již v tom tak daleko, že máš několik zbrojí, tak tu starší můžeš používat na trénink a novější pouze na vystoupení ( s tím, že si pár tréninků pře vystoupením, oblečeš "novější" aby sis na ní zvykl).
Kolik těch vystoupení děláte ročně? Docela mě to zajímá. Myslím, že na tréninku si to ošetříte tak, aby zbroj zbytečně netrpěla (pády na šutry, štěrk atd.).
Pokud jde o ty exponované místa (často zasahované) nelze zbroj v těch místech zpevnit? Třeba udělat tam dvě vrstvy, atd., konstrukčně to určitě půjde udělat, tak aby to nebylo z venku poznat. Jistě má to souvislost četností změn choreografie soubojů. Pokud ji neměníte příliš často tak by to šlo zrealizovat, nebo ne?

RBR

Rytíř neměl kožené kalhoty, v kožených kalhotech se pařej kolena!
Co se týče zbrojí ( polních ) tak tam není problém si ulevit, sice to není žádné pohodlí, ale jde to (když je zbroj dobře udělaná). Když to na ně přišlo během bitky, nebo očekávaného útoku, tak bohužel......
Další problém byl v tom, že plno oblečení bylo takové konstrukce, že kalhoty se přivazovali ke kabátci, tak že další problém na světě :o)

Co se týče oprav, tak samozřejmně štíty, boty apod. se dají opravit, ale taky to nestojí korunu.

Poškrábaný blatník u auta vykytuješ a natřeš - žádný problém a souhlasím, bohužel u zbroje to nelze :o(

S tím dědictvým to nebylo zase tak slavné. Jasné, že chudší člověk byl rád, že je rád ( jsou dochované předělávané přilby, které sloužily i cca 150 let), ale jinak to fungovalo jako teď. Člověk který má peníze (a rytíř, šlechtic je měl) , taky nebude jezdit škodovkou 120 po tátovy ,ale když na to má, tak si koupí nějaké hezké auto, aby se vytáhl před sousedy. Co se týč ješitnosti, tak bych řekl, že dříve to určitě nebylo horší než dnes, né-li hůř.

Je hloupost trénovat v jiné zbroji, než ve které se vystupuje. Při tréningu se zbroj neničí, nebo minimálně. 4lověk si může vybrat kam bude padat a jak razantně, při vystoupení si to dovolit nemůžeš.

Loni jsme moc vystoupení neměli (cca 15), nabírali jsme nové členy a dávali dohromady program. Největší počet výstupek jsme měli asi před 6 lety, kdy jsme šermovali o prázdninách každý víkend 12 - 14 představení denně (to se ale fakt nedá, to už je na psychoo"o)+ zbytek sezóny.

Určitá místa by šla zpevnit ,ale zase tím přibude váha. Vše má svý + i -.
Ahoj Mac
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 76
Registrován: čtv 12. led, 2006 0:00

Příspěvekod Mac » pát 13. led, 2006 17:11

RBR píše:Dík za vyčerpávající odpověď. Nejsem zas až tak naivní, abych nevěděl, že rytíř měl kožené kalhoty. Mě zajímá na kolik jsou ve zbroji přístupné, aby si mohl vykonat potřebu, aniž by se musel zdlouhavě odstrojovat. Museli to mít vychytané, protože se nemohli spoléhat na to, že na ně nikdy nic nepříjde. Navíc ten systém musí být hodně pohotový. Mohli se dostat do situace, kdy museli spěchat (protivník byl poblíž). V muzeích, na zámcích a hradech mě nikdy nedali dost času na to, abych si mohl zbroj pořádně prohlídnout.
Pokud jde o spotřebu plátů. Je mi jasné, že během roku sem tam něco odejde. Minimálně čepele mečů, štít atd. Myslel jsem si, že to bude většinou opravitelné. Když máš poškrábaný blatník u auta, tak ho taky hned neměníš. Navíc plná zbroj byla drahá již ve středověku, a dědila se z generace na generaci, takže pokud měl syn dostatečně podobnou postavu s otcem, tak pláty upravili. Během užívání tak utržili pár ran. Tím pádem byla zbroj různě vyspravovaná a upravovaná, takže pár škrábanců na zbroji dodá na ten správný punc.
Typoval jsem, že se to vyškrábe tak na 20.000,-Kč ročně a jednou za několik let se udělá větší výměna, proto mě to překvapilo.
Navíc pokud jseš již v tom tak daleko, že máš několik zbrojí, tak tu starší můžeš používat na trénink a novější pouze na vystoupení ( s tím, že si pár tréninků pře vystoupením, oblečeš "novější" aby sis na ní zvykl).
Kolik těch vystoupení děláte ročně? Docela mě to zajímá. Myslím, že na tréninku si to ošetříte tak, aby zbroj zbytečně netrpěla (pády na šutry, štěrk atd.).
Pokud jde o ty exponované místa (často zasahované) nelze zbroj v těch místech zpevnit? Třeba udělat tam dvě vrstvy, atd., konstrukčně to určitě půjde udělat, tak aby to nebylo z venku poznat. Jistě má to souvislost četností změn choreografie soubojů. Pokud ji neměníte příliš často tak by to šlo zrealizovat, nebo ne?

RBR

Rytíř neměl kožené kalhoty, v kožených kalhotech se pařej kolena!
Co se týče zbrojí ( polních ) tak tam není problém si ulevit, sice to není žádné pohodlí, ale jde to (když je zbroj dobře udělaná). Když to na ně přišlo během bitky, nebo očekávaného útoku, tak bohužel......
Další problém byl v tom, že plno oblečení bylo takové konstrukce, že kalhoty se přivazovali ke kabátci, tak že další problém na světě :o)

Co se týče oprav, tak samozřejmně štíty, boty apod. se dají opravit, ale taky to nestojí korunu.

Poškrábaný blatník u auta vykytuješ a natřeš - žádný problém a souhlasím, bohužel u zbroje to nelze :o(

S tím dědictvým to nebylo zase tak slavné. Jasné, že chudší člověk byl rád, že je rád ( jsou dochované předělávané přilby, které sloužily i cca 150 let), ale jinak to fungovalo jako teď. Člověk který má peníze (a rytíř, šlechtic je měl) , taky nebude jezdit škodovkou 120 po tátovy ,ale když na to má, tak si koupí nějaké hezké auto, aby se vytáhl před sousedy. Co se týč ješitnosti, tak bych řekl, že dříve to určitě nebylo horší než dnes, né-li hůř.

Je hloupost trénovat v jiné zbroji, než ve které se vystupuje. Při tréningu se zbroj neničí, nebo minimálně. 4lověk si může vybrat kam bude padat a jak razantně, při vystoupení si to dovolit nemůžeš.

Loni jsme moc vystoupení neměli (cca 10), nabírali jsme nové členy a dávali dohromady program. Největší počet výstupek jsme měli asi před 6 lety, kdy jsme šermovali o prázdninách každý víkend 12 - 14 představení denně (to se ale fakt nedá, to už je na psychoo"o)+ zbytek sezóny.

Určitá místa by šla zpevnit ,ale zase tím přibude váha. Vše má svý + i -.
Ahoj Mac
Mac
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 76
Registrován: čtv 12. led, 2006 0:00

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků

cron