sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod yin » stř 18. led, 2006 10:51

Npadá mě jedna zajímavá věc. Na BU.cz proběhlo několik fór věnujících se psychice ve stresových situacích (začátek souboje, moment překvapení atd.) Tohle téma tu řeší lidé, několik let praktukující různá bojová umění. Vážně se domníváte, že má smysl řešit tady pár technik, které se naučí 50ti kilová slečna nebo dáma v režimu dva tréninky týdně po dobu 30 ti dnů, aby je cíleně použila až na ní vyběhne 80ti kilový chlapík s nestandardními požadavky? Tím myslím nadržený hovado supící nočním parkem? Potažmo zloděj míjející tu dotyčnou na kole a strhávající kabelky z ramene? Myslím že o garanci úspěchu tady může mluvit maximálně ten noční lovec.
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Angus » stř 18. led, 2006 11:11

yin píše:Myslím že o garanci úspěchu tady může mluvit maximálně ten noční lovec.

To si piš :!:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Snooorri » stř 18. led, 2006 11:16

Ja myslim, že když zkombinuješ tvrdy bojový styl (treba Hung Gar) s nejakym klidnym cvicenim s energii (př: tai-ji quan, meditace, čchi-kung..)
tak ti po nejake dobe cviceni budes schopnej na ulici dobře reagovat :twisted:
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod yin » stř 18. led, 2006 11:32

2 Snooorri - Já myslím, že když budeš dělat jen jedno, cokoliv z toho, budeš toho schopen taky.
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod sulthan » stř 18. led, 2006 11:37

yin píše:2 Snooorri - Já myslím, že když budeš dělat jen jedno, cokoliv z toho, budeš toho schopen taky.

pokud to nebude ta meditace :lol:
sulthan
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 18. led, 2006 11:37

Já si zase myslím že když absolvuješ kurz u Jima Wagnera, který simuluje přímo ty krizové situace, tak tě to připraví líp než meditace.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » stř 18. led, 2006 11:55

NAIA píše:Já si zase myslím že když absolvuješ kurz u Jima Wagnera, který simuluje přímo ty krizové situace, tak tě to připraví líp než meditace.

nevim videl jsem od neho nekolik foto a par klipov, ale nejak se mi to nezdalo, aj kdyz pry je uznavanej a policajt a blabla..... nevim..
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tedd » stř 18. led, 2006 12:42

nevim, ja myslim ze clovek se musi smirit s tim, ze proste dostane a nemyslet na nasledky. nekdy sem plnej sebeduvery, ale pak treba vidim nekoho bez oka a uz si zacnu rikat "ty vole, co kdyz ji dostanu do ksichtu a zkurvi se mi oko"?a pak je sebeduvera v prdeli a ja chodim podel zdi. nechce to premejslet, tot muj nazor
Tedd
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod koblih » stř 18. led, 2006 15:08

Je to pořád debata kolem jedné a té samé neznámé, kterou prostě nelze zjistit. A to je otázka: Co a jak dlouho musím cvičit abych se byl schopen efektivně bránit. Na to přece nelze jednoznačně odpovědět. Nevím kdy, kde, s kým, kolik, jak ozbrojených, náhoda, štěstí ... prostě plno faktorů, dneska se ubráním za týden dostanu ... trénuju měsíc a ubráním se, dřu roky, dostanu do budky ...
Tedy prostě můžu jen říct, že s každou odcvičenou hodinou se pouze zvyšuje šance na to, že budu schopen se ubránit. To jak rychle ta schopnost ubránit se narůstá to už je druhá věc a na efektivitu toho či onoho stylu či toho či onoho způsobu výcviku má každý asi svůj názor.
To co ty ženy se naučily za dva měsíce je podle mě určitě lepší než nic, a je dobře, že ta žena má nějakou alternativu. Ty ženy si jistě uvědomují, že za dva měsíce z nich nebudou stroje na zabíjení. To že se může stát, že to nezafunguje a útočníka to spíš vydráždí a dopadne to hůře ... no já nevím, zkuste se vžít do té ženy v té situaci, udělá vše aby tomu zabránila ať něco umí nebo ne ... díky tomu kurzu získá jakousi psychickou průpravu a větší šanci, že se ubrání. Na druhou stran je podle mě velká škoda, že to je jen dva měsíce. Ono nic není zadarmo a dovednosti snadné, "rychlé" či lehce nabyté nemají dlouhého trvání.

Velmi zajímavé by bylo kdyby se tu mohly vyjádřit i samotné ženy co ten trénink absolvovaly.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » stř 18. led, 2006 16:00

NAIA píše:Jasně já tě chápu, jestli nějak z mého příspěvku vyznělo že to jde bez práce tak jsem to asi špatně napsal.

S tou garancí... Třeba Brazilské Jiu Jitsu. Rickson Gracie má za sebou přes 400 zápasů bez porážky. Dokázal to i Pride FC že je to funkční.... co řekneš jako stoupenec tradičního BU? Je to dostatečný důkaz toho že moderní BU fungují aspoň tak dobře jako tradiční?

Neber to jako útok jen mě zajímá názor lidi z té tradiční strany BU.
Co je to moderní? Je to Jiu Jitsu? Tak je to tradiční. Moderní je to, co se cvičí teď. Lidské tělo je stejné jako před 2000 lety a proto principy fungují stejně. Ty pitomosti o skvělém "moderním" a k ničemu "tradičním" začal šířit právě Bruce Lee, který tím chtěl říct moderní(moje) je nejskvělejší a tradiční(to co cvičí ostatní) jsou sračky. Věřit téhle kravině můžou jenom naivové, kteří o tom neví nic. Právě tenhle Bruce, který tohle chvástání troubil do světa doma hezky cvičil naprosto tradiční postupy(do té míry dokud je znal)aby byl vůbec schopen nějak se prát. V BU už nebude vymyšleno NIC nového, leda, že by začly lidem růst 3 ruce... Dongwu, no vono se jim to možná v krizový situaci vybaví, ale to v případě že budou mít to kungfu(alespoň rok denodenního cvičení). V opačném se jim po náznaku agresivního útoku akorát roztřesou kolena a nebudu schopný ničeho.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » stř 18. led, 2006 16:07

Snooorri píše:Ja myslim, že když zkombinuješ tvrdy bojový styl (treba Hung Gar) s nejakym klidnym cvicenim s energii (př: tai-ji quan, meditace, čchi-kung..)
tak ti po nejake dobe cviceni budes schopnej na ulici dobře reagovat :twisted:
Proč by se kombinovalo něco, co je totéž?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » stř 18. led, 2006 18:16

pavela píše:
NAIA píše:Jasně já tě chápu, jestli nějak z mého příspěvku vyznělo že to jde bez práce tak jsem to asi špatně napsal.

S tou garancí... Třeba Brazilské Jiu Jitsu. Rickson Gracie má za sebou přes 400 zápasů bez porážky. Dokázal to i Pride FC že je to funkční.... co řekneš jako stoupenec tradičního BU? Je to dostatečný důkaz toho že moderní BU fungují aspoň tak dobře jako tradiční?

Co je to moderní? Je to Jiu Jitsu? Tak je to tradiční. Moderní je to, co se cvičí teď. Lidské tělo je stejné jako před 2000 lety a proto principy fungují stejně. Ty pitomosti o skvělém "moderním" a k ničemu "tradičním" začal šířit právě Bruce Lee, který tím chtěl říct moderní(moje) je nejskvělejší a tradiční(to co cvičí ostatní) jsou sračky. Věřit téhle kravině můžou jenom naivové, kteří o tom neví nic. Právě tenhle Bruce, který tohle chvástání troubil do světa doma hezky cvičil naprosto tradiční postupy(do té míry dokud je znal)aby byl vůbec schopen nějak se prát. V BU už nebude vymyšleno NIC nového, leda, že by začly lidem růst 3 ruce... Dongwu, no vono se jim to možná v krizový situaci vybaví, ale to v případě že budou mít to kungfu(alespoň rok denodenního cvičení). V opačném se jim po náznaku agresivního útoku akorát roztřesou kolena a nebudu schopný ničeho.

Jen přidám názor - Nejde o to, abu byly vymyšleny nové pohyby - vše už tu je. Jsou ale nové situace a současná přemodernizovaná společnost na přeplněné planetě - to tu ještě nebylo. Proto nové systémy - nové přístupy.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 18. led, 2006 20:46

pavela píše:

Sorry ale nesouhlasím. Myslím, že ta situace není stejná. Tak mi schválně napiš jak řeší thai ti (nazvi si to jak chceš) odbrojení protivníka s pistolí, použití spreje atp... třeba právě toto jsou ty moderní přístupy. Nejde o třetí ruku, jde třeba i o nástroje:)

Jinak dál. Ji Jitsu neznamená hned tradiční umění sahjící až k samurajům. Viděl jsi někdy BJJ? Připadá ti to stejné jako tradiční JJ? Asi ne, takže je to tedy něco novéhe že?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 19. led, 2006 4:25

NAIA píše:
pavela píše:

Sorry ale nesouhlasím. Myslím, že ta situace není stejná. Tak mi schválně napiš jak řeší thai ti (nazvi si to jak chceš) odbrojení protivníka s pistolí, použití spreje atp... třeba právě toto jsou ty moderní přístupy. Nejde o třetí ruku, jde třeba i o nástroje:)

Jinak dál. Ji Jitsu neznamená hned tradiční umění sahjící až k samurajům. Viděl jsi někdy BJJ? Připadá ti to stejné jako tradiční JJ? Asi ne, takže je to tedy něco novéhe že?
No, teda to jsi mě dostal, řekni mi které BU řeší namířenou pistoli s nataženym kohoutkem? ®ÁDNÉ, na to ti žádný moderní přístup nebo inovace BU nepomůže!!! (a právě falešné sebevědomí jakési "sebeobrany" člověka dovede akorát k nějaké akci, končící dírou v hlavě :twisted: )Mimochodem, vždycky mám legraci z aikidistů, když předvádí tu ladnou sebeobranu proti pistoli, to je hezký, jenže zarejvat hlaveň do břicha nebo do zátylku udělá jenom pitomec, každej drban s náznaky alespoň nějaké inteligence bude V¬DY mířit na člověka s odstupem. Ptáš se mě, jak to řeší taiji, nebo jiné tradiční umění? Pokud je dotyčný pistolník slabomyslný idiot,a drží pistoli jako prase kost, v životě nestřílel, drží to obráceně, nemá natažený kohoutek, patronu v hlavni, šilhá a míří jinam, je hluchý a mentálně retardovaný atd atd...dá se to s trochou(hodně) štěstí řešit stejně jako proto čemukoliv jinému, kudle(i když to zrovna taky neni košer), holi atd, teda stejně, jako před 2000 lety. V opačném případě se to dá řešit jediným a jednoduchým způsobem, pokleknout a prosit aby dotyčný nestřílel :lol: . Jakákoliv akce skončí velmi rychle dírou v těle. Myslím, že kolega 158 mi tady dá za pravdu. Apropó, právě naprostou nesmyslnost použití BU proti střelné zbrani dokázalo názorně čínské povstání boxerů. Tehdy spousta SKUTEČNÝCH machrů na BU, takových kteří umí věci, kterí dnes neumí nikdo(protože ti frajeři nedělali nic jinýho, než že od rána do večera cvičili BU,na což dnes nemá nikdo čas) zařvalo a natáhlo bačkory, protože proti střelným zbraním BU ne,mělo šanci, ať už bylo sebelepší. Myslím, že kolega 158 také připíše svoje... PS. Garcia jiu jitsu jsem skutečně neviděl, neměl jsem příležitost sorry :cry:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 19. led, 2006 6:46

NAIA píše:Jinak dál. Ji Jitsu neznamená hned tradiční umění sahjící až k samurajům. Viděl jsi někdy BJJ? Připadá ti to stejné jako tradiční JJ? Asi ne, takže je to tedy něco novéhe že?

Jen poznámka. Nechci Tě nijak podceňovat, ale "tradiční džúdžucu" v Čechách taky moc neuvidíš. Ono totiž něco jako tradiční džúdžucu moc není...

Je to of topic, ale jen jako reakce a pro představu. Vždycky jde o konkrétní rjú, podobně jako u kendžucu. Takže Takenouči rjú džúdžucu (15. století) je něco jiného než Sosuišicu rjú džúdžucu (19. století)... Ani jedno ale neuvidíš u nás. Snad někdy v budoucnu...

U nás je téměř výhradně k vidění moderní džúdžucu, které podobně jako to brazilské vychází především z džúdó...

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... 6836#26836

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 19. led, 2006 8:40

kurt78 píše:
NAIA píše:Já si zase myslím že když absolvuješ kurz u Jima Wagnera, který simuluje přímo ty krizové situace, tak tě to připraví líp než meditace.

nevim videl jsem od neho nekolik foto a par klipov, ale nejak se mi to nezdalo, aj kdyz pry je uznavanej a policajt a blabla..... nevim..

Ten pán má výsledky,lidi,kteří u něj prošli kurzama taky.....má hodně praxe,umí naučit a ví,o čem mluví......a co učí.Pokud bych měl tu možnost jít k němu,neváhal bych......!!!!!!
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 19. led, 2006 8:47

K té střelné zbrani....jo,nedat příčinu ke střelbě.Pokud je jasné,že to fakt zmáčkne a chcete se pokusit o obranu,je šance,když ho přinutíte,aby mluvil......nechte ho získat nad vámi převahu a kochat se.....hlavně,ať mluví...pokud mluví,bude jeho reakce o chloupek pomalejší......o malej,ale bude.Nejsem doktor,nevím,jak to funguje,ale když se mluví,zpomaluje to ostatní reakce......ale i tak je ta šance velmi malá.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 19. led, 2006 10:05

pavela píše: No, teda to jsi mě dostal, řekni mi které BU řeší namířenou pistoli s nataženym kohoutkem? ®ÁDNÉ, na to ti žádný moderní přístup nebo inovace BU nepomůže!!! atd atd...

No tak třeba Krav Maga, Kappap, již zmiňovaný Jim Wagner, Ben Cooley, Omar Martinez... chces dalsi? Mimochodem to jsou ty moderní styly (aspon podle mě, ale jde jen o název, tak tomu říkám já tak se do mě hned neobouvej).
Jinak jestli myslíš že je to samé co s nožem tak ani moc ne:)

No a jinka nejmenuji je Garciovi a Gracie:) A Proč tvrdíš že je to tradiční když jsi to nikdy neviděl?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 19. led, 2006 10:09

Jo a ještě jsem si vzpomněl...
S tim Boxerskym povstani to byl špatnej příklad, využití BU proti střelné zbrani. To je chyba těch boxeru ze to podcenili. Ale teď na tebe muže vytahnout krochnu každej drban a je lepší to trocha pocvičit. A že ti jinedá na tělo? Jak asi mířil Lubina na to ženskou v parku než vystřelil na chudáka Velíška???????
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Makoto+Med

Příspěvekod Targa » čtv 19. led, 2006 10:40

Mel jsem ted hodne prace a v podstate uz nemam moc dotazu. No, neco by se naslo.

V ukazkach obcas pouzivate dva utocniky za sebou, neberou to vase ucastnice jako nacvik obrany proti vice lidem ?

Pouzivate behem kurzu povzbuzovani, "hecovani" publikem ? Napriklad k vybuzeni vetsi agresivity ? V zaveru kurzu a v zaverecnem testu je to samozrejme kontraproduktivni.

Pri spravne provedenem "dokopani" se balite do polohy nenarozeneho ditete, pricemz ruce davate pred oblicej bez ohledu na to, zdali byla hlava zasazena nebo ne. Netrenovany respektive "nikdy predtim nezmlaceny" utocnik takhle zpravidla nereaguje. Pasivne si kreje hlavne ta mista, kam dostal. Vsiml jsem si toho take u jednoho kurzu made in USA, kdy byl v ucastnicich vyslovene trenovan nebezpecny reflex. Chlap lezici na zemi a zakryvajici si oci je automaticky vyhodnocen jakozto vyrizeny, adeptka ho ignoruje, dost casto se k nemu toci zady, apod.
Jinak zenske v "americky" vedenych kurzech muzou vasim ceskym holkam docela zavidet. Dost casto se tam mlati do chlapa, ktery je natolik obalen, ze na nem je videt jenom pusobeni kineticke energie na nezive teleso, nikoliv ucinky uderu a kopu na lidsky organismus.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...