bojova umeni a zdravi

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

Re: bojova umeni a zdravi

Příspěvekod Zombius » pát 26. bře, 2004 11:06

Hink píše:docela by me zajimalo, jake zdravotni ucinky jste na sobe od te doby, co cvicite bu, vypozorovali - at uz pozitivni, ci negativni!


Nez jsem zacal cvicit, mel jsem problemy se zady. Ted se vse zlepsilo, nepricitam to vsak bojovemu umeni, nybrz tomu, ze jsem se konecne odlepil od monitoru pocitace :D Oproti tomu mam problemy s kyclema :( Ale kazdej ma neco, ne :D
Zombius
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 20
Registrován: pát 12. bře, 2004 0:00

 

Příspěvekod xiexie » úte 19. říj, 2004 14:42

Mozna to bude znit fantasticky, lec diky taiji a meditaci jsem si zklidnila mysleni, zivot se stal jednodussi,netrapi me malickosti, zlepsil se mi sluch a zrak. Jedna z mych studentek ma roztrousenou sklerozu, kdyz prisla poprve do kurzu nedokazala postat chvilku v meditacnim postoji -pricina nemoci. Brala leky po kterych pribirala na vaze, po rocnim cviceni taiji dokazala ustat kopy na jedne noze po dobu 10 a vice vterin. Leky nebrala od doby co zacala cvicit a jako potvrzeni mi prinesla i zpravu od lekare z doby pred rokem a po roce cviceni taiji. Jinak dalsi studenti projevovali zlepseni psychiky a celkove se jejich zdravi zlepsilo. Bolesti zad ustoupily, krece pominuly, plet se vycistila a dalsi. Ono je to nejen taiji, ale i tim, ze se lide hybou. V Cine kazdy dela neco. Rano cvici taiji nebo jina BU a nebo cvici podle radia takovou klasickou rozcvicku. A u nas ???? At si kazdy odpovi sam. Verim, ze BU a to jakakoli, mohou prinest zlepseni fyzickeho i psychickeho stavu a neni dulezite co cvicite nebo kdo je vasim mistrem. A pokud nekdo narika na bolesti kloubu a dalsi, tak se podivejte zpet po cem vas ty klouby boli. Ona se pricina najde a neni to v BU ale v nas , jak cvicime. Jen pro ukazku, videla jsem v Praze ve Stromovce cvicit cinskeho mistra asi pred 4 lety, kolem krouzek studentu novacku, ti co byli za mistrem delali vse spravne , lec ti co stali pred mistrem delali vsechno zrcadlove- no a to napriklad u Taiji muze nadelat v tele peknou paseku. JO jo lidsky faktor. Vzdy hledejme chyby v sobe, a bojujme s tim, o tom to je :D :D
XieXie
Uživatelský avatar
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 438
Registrován: stř 29. zář, 2004 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod pm » pát 09. pro, 2011 9:42

japonsky mistr karate, 74 let, respekt!

http://www.youtube.com/watch?v=jEmRVudozKA&sns=fb

a btw. kata co predvadi je hodne blizko originalnimu fujianskemu bilemu jerabovi/peti predkum, pekny!
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

Příspěvekod NOKT » pát 09. pro, 2011 10:46

pm píše:japonsky mistr karate, 74 let, respekt!

http://www.youtube.com/watch?v=jEmRVudozKA&sns=fb

a btw. kata co predvadi je hodne blizko originalnimu fujianskemu bilemu jerabovi/peti predkum, pekny!


To je ten týpek z Uechi Ryu, na svůj věk je to řádnej hustodémon. Doufám, že na to budu podobně až budu starej :)
NOKT
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 656
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod hellas » pát 09. pro, 2011 11:42

dobré japonské děduško :-)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

Příspěvekod luen » pát 09. pro, 2011 12:06

pm píše:japonsky mistr karate, 74 let, respekt!

http://www.youtube.com/watch?v=jEmRVudozKA&sns=fb

a btw. kata co predvadi je hodne blizko originalnimu fujianskemu bilemu jerabovi/peti predkum, pekny!


4pm:Myslim, ze uz tady to video behalo :wink: se stejnou diskuzi, ze je to podobne fujianskym stylum, atd ... ja v tom zasejc vidim prvky z wing cheunu :wink:

4all:doufam, ze se to tentokrat obejde bez klise ze shotokan je lepsi, ze zdaleka ne vsechny styly karate pochazeji z ciny, z okinawy...

Jinak myslim, ze je zbozne prani vsech praktikantu ruznych bu a bs, ze praktikovani zrovna toho jejich bu/bs je privede k harmonii, dokonalosti, dlouhovekosti ...
Delat jogu = byt zdravej, to same u gung fu, u posilovani ... Nekdo vidi svuj recept na dlouhovekost v tom, ze si da kazde rano panaka palenky, nekdo to spojuje s pozitivnim pristupem k zivotu.
Jinej se muze pro svuj zdravotni stav pretrhnout a ve 30-ti umre na rakovinu :evil:

Kdyz uz se tady otevrelo stare tema, ktrere bylo tenkrat asi aktualni:
Tak jak to je? Kdo ma pravdu, vsichni maji pro sva tvrzeni milion a jeden dukaz a na druhou stranu, kdyz pak nekdo z techto lidi umre brzo, tak se to prejde mlcenim. jini si zase pridavaji leta, aby predlozili dukaz, jak je jejich pocinani prospesne pro zdravicko.

Vazne je to tak jednoduche a ten kdo se dozije vice roku ma nutne lepsi, kvalitnejsi a spokojenejsi zivot??? Myslim, ze tomu tak neni a povazuji za naivni davat do prime souvislosti dlouhovekost s kvalitou zivota.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod DrGlock » sob 10. pro, 2011 0:47

Cvičení BU nemá vliv na dlouhověkost víc, než cvičení jakéhokoliv jiného sportu. Je to jen chytré marketingové lákadlo, protože když někdo zjistí, že ho s tou dlouhověkostí oklamali, už s tím nic nenadělá :twisted: Ale hlavně se stačí porozhlédnout kolem a člověk zjistí, že není neobvyklé, že lidi aktivně cvičí i v nadprůměrném věku. Včetně takových extrémů, jako běhání maratonů ve sto letech.

Nic proti 74 let starému mistrovi karate, když je takhle vytržen z kontextu, vypadá to pomalu na zázrak. Ale průměrný věk, kterého se dožijí Japonci, je nějakých 83 let. 70 let tam oslaví přes 85% populace a necelých 70% se tam dožije 80ti let. Takže 74 let starý karatista, nebo jakýkoliv jiný sportovec, tam není nic neobvyklého. A když to porovnám s 74 let starým Japonským kulturistou, pak jsou činky jasná volba :wink:

Strašně moc lidí promarnilo život hledáním receptu na dlouhověkost či přímo nesmrtelnost. Ale jak pravil Seneca: "Život je jako divadelní hra. Nezáleží na tom, jak byl dlouhý, ale jak dobře byl zahrán." Ostatně nejstarší člověk, Francouzka Jeanne Calment, která se dožila 122 let, nějak zásadně nesportovala a zdravý životní styl neřešila. Přestala kouřit ve 117 letech a až do smrti pila víno a týdně spořádala necelý kilogram čokolády. No nevím jak vy, ale já si myslím, že tajemství dlouhověkosti je v té čokoládě 8)
Jan Bednařík
www.RBSD.cz
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: pát 20. říj, 2006 23:00

Příspěvekod YueFei » stř 14. pro, 2011 7:11

Tak pro ty pomalejší... :lol: :Tento klip jsem sem dával už tak před pěti lety.Mimochodem jeden z žáků tohoto Mistra žije a učí v Praze.

Co se týče té dlouhověkosti a BU-rozhodně souhlas,alespoň co se týče Vnitřních stylů(pořád to silně rozlišuji... :lol: )-vitalita se silně zvyšuje a s tím samozřejmně jde ruku v ruce dlouhověkost...rozhodně daleko více než u klasického sportu ten spíš huntuje když je brán do extrému zatímco extrémní cvičení třeba Taiji...To je ale na dlouhé povídání :roll:


Jsem si teď v souvislosti s posledním příspěvkem vzpoměl na spolužáka ze střední-potkal jsem ho na jedné "párty" před pár lety.Prodává drogy a žije si dobře,měl tam sebou nějaký dvě kurvičky.Zakecali jsme se...povídám mu-"Proč to děláš??Ničíš jiný lidi a jednou tě chytnou nebo tě někdo oddělá...a on:"No to jo dávám si ještě tak deset let,ale prožiju víc než ty za tři životy..."Tak jsem se zasmál poslal ho do prdele i s kurvičkama a šel pryč :lol:
YueFei
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv 11. lis, 2010 0:00

Příspěvekod Janoj » stř 14. pro, 2011 16:20

xiexie píše:Mozna to bude znit fantasticky, lec diky taiji a meditaci jsem si zklidnila mysleni, zivot se stal jednodussi,netrapi me malickosti, zlepsil se mi sluch a zrak. Jedna z mych studentek ma roztrousenou sklerozu, kdyz prisla poprve do kurzu nedokazala postat chvilku v meditacnim postoji -pricina nemoci. Brala leky po kterych pribirala na vaze, po rocnim cviceni taiji dokazala ustat kopy na jedne noze po dobu 10 a vice vterin. Leky nebrala od doby co zacala cvicit a jako potvrzeni mi prinesla i zpravu od lekare z doby pred rokem a po roce cviceni taiji. Jinak dalsi studenti projevovali zlepseni psychiky a celkove se jejich zdravi zlepsilo. Bolesti zad ustoupily, krece pominuly, plet se vycistila a dalsi. Ono je to nejen taiji, ale i tim, ze se lide hybou. V Cine kazdy dela neco. Rano cvici taiji nebo jina BU a nebo cvici podle radia takovou klasickou rozcvicku. A u nas ???? At si kazdy odpovi sam. Verim, ze BU a to jakakoli, mohou prinest zlepseni fyzickeho i psychickeho stavu a neni dulezite co cvicite nebo kdo je vasim mistrem. A pokud nekdo narika na bolesti kloubu a dalsi, tak se podivejte zpet po cem vas ty klouby boli. Ona se pricina najde a neni to v BU ale v nas , jak cvicime. Jen pro ukazku, videla jsem v Praze ve Stromovce cvicit cinskeho mistra asi pred 4 lety, kolem krouzek studentu novacku, ti co byli za mistrem delali vse spravne , lec ti co stali pred mistrem delali vsechno zrcadlove- no a to napriklad u Taiji muze nadelat v tele peknou paseku. JO jo lidsky faktor. Vzdy hledejme chyby v sobe, a bojujme s tim, o tom to je :D :D

Ano, také si myslím, že "taiji je dobré" (jak to prohlásil kdysi Deng Xiaoping) :D
Skutečně, řada lidí na sobě pozoruje určité změny, které se dají přičítat praktikování taiji. I já jsem si např.hodně zlepšil záda a naučil jsem se, díky relaxaci a zpevňování páteře, větší stabilitě v postojích. Určitě se mi také zlepšilo vnímání těla a podařilo se mi více vybudovat propojení těla (např. jeho pohybu a uspořádání) a mysli.

O tom, jak může taiji zlepšit člověku život, by se dalo hovořit určitě více. Je třeba mít ale na paměti, že podobně jako např. akupunktura nefunguje na každého (před mnoha léty jsem slyšel, že u 1/5 lidí nemusíme s ní mít nějaký výraznější úspěch), tak také vliv praktikování taiji na člověka je individuální (ať už z hlediska zlepšení zdraví a nebo vlivu na délku lidského života).
Toto je třeba mít na mysli, aby člověk nebyl pak zbytečně zklamán a nebo si dokonce neublížil, že třeba vysadí léčbu a bude zcela spoléhat na to, že ho taiji zachrání. Právě taiji a s ním úzce svázaný princip jin-jang mě ukázaly, že nic není stoprocentní, nic není ryzí. Když se nám zdá, že je něčeho někde maximum, tak je tam vždy třeba hledat i ten malý podíl toho protikladného (viz.diagram taiji - čínská monáda)

Při této příležitosti je dobré zmínit jednu aktuální knihu od Bruce Frantzise
http://www.fontana.ws/cviceni-kondice/t ... ekost.html

případně více informací o ní v angličtině s možností nahlédnutí dovnitř knihy

http://www.amazon.com/Tai-Chi-Health-Br ... 1583941444

Chtěl bych se ještě zeptat xiexie, proč si myslí (pokud to ještě je v jejím případě stále pravda, protože čas letí jako bláznivý :wink: :lol: ), že by "zrdcadlové" cvičení (pokud jsem jí pochopil, tak se jedná např. o to, že sestavu začnu cvičit na opačnou stranu než se cvičí normálně) mohlo praktikujícímu nějak uškodit. Snad kromě toho, že se mu to bude možná zpočátku motat v hlavě a bude nejistý :wink: (mám takovou osobní zkušenost), i když na druhou stranu ho to třeba donutí se více na provádění sestavy soustředit :wink: )
Díky předem za její názor a samozřejmě budu velice rád i za názory ostatních :D
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 138
Registrován: pon 11. pro, 2006 0:00
Bydliště: Plzeň

Předchozí

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 23 návštevníků