Praying mantis Kung fu

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Praying mantis Kung fu

Příspěvekod Mantis » stř 22. bře, 2006 21:53

Srdečně vás všechny zdravím, je to už pěkně dávno, co jsem sem napsal dotaz na kung fu kudlanky, avšak nikdo mi neodpověděl. Je u nás někdo, kdo se některým ze stylů kudlanky vážně zabývá? Jako žák či učitel, to není důležité. Event. jaké má zdroje informací (učitele, DVD, knihy apod.)
Máte někdo nějaké ohlasy na školy/učitele kudlanky u nás či ve světě?

Díky moc za jakékoliv informace k tématu.

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 203
Registrován: úte 03. srp, 2004 23:00
Bydliště: UK

 

Příspěvekod Raptor » stř 22. bře, 2006 23:58

Zdarec, v Písku cvičí / cvičil kudlanku J. Hušek, a jinak zřejmě dobří borci budou například v Polsku - mrkni se na tohle:

Aplikace a tréninkové drily:

http://www.youtube.com/watch?v=poBDybswmP4

Chlapík co to předvádí se jmenuje Marek Piechotka a je z Varšavy.

Sestava:

http://youtube.com/watch?v=jubnWzWXC-k
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned 12. zář, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod yuanfen » čtv 23. bře, 2006 7:12

ahoj. Ja viem, že majster Wang Yingshen patrí k piatej generácii priamych pokračovateľov štýlu tanglang quan. :wink:
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 121
Registrován: ned 29. led, 2006 0:00

Příspěvekod makky » čtv 23. bře, 2006 8:41

Videa pekna, dalsi aplikace kudlanky se objevily uz ve foru Videicka. Skoda, ze ostatni kung fu smery se prezentuji jenom sestavami. Bylo by zajimavy videt, jak vypadaji "vic v akci". Aspon ja jsem na netu nenasel co se tyce hung ga nebo tai ci nic jineho nez videa ze sestav, "realny pouziti" zadny... :(((
makky
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte 17. led, 2006 0:00

Tong Long Kyun

Příspěvekod yingjowpai » čtv 23. bře, 2006 8:59

Studuji kudlanku u SiFu Huška, který se styl naučil od svého dlouholetého učitele mistra Ng Ngok Pui (Paul Eng). Studoval u něj styl kudlanky sedmi hvězd a taiji kudlanky.

PK
yingjowpai
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00

Tak je to přece lepsí než cca před 18měsíci

Příspěvekod Mantis » čtv 23. bře, 2006 19:31

Děkuji všem, kteří jste mi odepsali.
To video z Polska jsem již jednou viděl a tehdy jsem jej zatratil, protože nebylo celé a ty útržky mě moc nepřesvědčily, tohle bylo jiné :D
Ten chalpík se učí u S.Milczárka a to je jak se tady v UK říká středočínská větev, pokud jsem to dobře odhadl. Je to opravdu jedna z ukázek, že tradiční kudlanka ještě nezanikla v houfu tzv. Wu šu kudlanek, které postrádají onu výbušnost a energii, i přesto, že jsou rychlé. (Podle toho, co jsem viděl.)
Bohužel i dnes se mnoho stylů kudlanky prezentuje formami, na různých stránkách můžeme najít mnoho fotografií aplikací, ale to spíše vypadá jako tzv. ilustrační fota. Zkrátka, žádné video pro kontext.
Mám kamaráda, který je instruktorem Ba bu Tang lang (8 kroků kudlanky) v USA a vím, že žáci tam si své úspěchy musí tvrdě zasloužit nejen ve formách, jen výška postojů, které jsem viděl svědčí o velké síle nohou (tedy základu), a o použití stylu se nebavím....
Pro nenechavé uvádím, že vím, že výška postoje není vše a v praxi se moc nehodí, ale mám-li silné nohy, lehce jdu nahoru i dolů, ale se slabými to už tak jednoduché není že? :wink:
Viděl jsem taktéž nějaké videa od J.Funka, což je známý americký mistr kudlanky, ale jeho kudlanka už trochu ulítla do vojenských systémů, kterými se tento také zabývá.

Teď pár řádků ke kudlance u nás. Děkuji Ti Yingjowpai za informace o si fu Huškovi. Vím, že u nás už nějaký pátek působí, bohužel, informace, které o kudlance poskytuje se zužují na pár fotek na jeho stránkách, což není opravdu mnoho. ®e by opět nastala doba výuky za zavřenými dveřmi?
Velmi rád bych se podíval na nějaké video z vašeho tréninku či jej navštívil osobně, bude-li to možné. U mě nejdříve za pár let, nevím, kdy se k nám dostanu na tak dlouhou dobu, abych k vám zajel a vůbec, jdou tu nějaké zprávy, že si fu Hušek zavřel školu, tak vážně nevím...
Jen pro objasnění informací, NEJEDNÁ se o nějaké urážení, jsme dospělí lidé a polovina tohoto fóra je plná dotazů na "nejlepší" a "nejautentičnější" školu, takže zde napíši některé postřehy o kterých vím.
Je škoda, že jsem na netu nenašel na tu akademii bojových umění pod vedením Scotta Ripkeho nic, pouze odkaz, že tento se učil u známého am. učitele A.Hsu. Nic víc. Ale možná je to tím, že se tak na netu neprezentují.
Vím, že si fu Hušek cvičí více jak 30 let což je i není hodně. Píši to protože když jsem viděl, co vše si fu Hušek cvičí, nechápu, jak to stíhá. Asi před půl rokem jsem se ptal svého velmistra, Lee Kam Winga, za jak dlouho odcvičí všechny formy (a to JEN formy), máme jich v systému 83 z toho 42 beze zbraně. Dále je tam spousta dvojforem, což znamená, že musíte znát dvě strany, dohromady to může dělat takových 105-110 forem a to je pěkná sumička. No, velm. mi řekl, že za týden odcvičí každou 10× což znamená že bratru cvičí cca 14 forem denně a každou 10× (omlouvám se za trošku matematiky) = 140 forem × 1.5 minuty = 210 minut, tedy 3,5 hodiny, tedy reálně 4 hodiny denně, pouze jeden styl a to jen formy. Kde jsou Qi gong, posilování, otužování, drily atd? No a to máme jeden styl. Na to Tai ji, Fu Jow Pai a další.
Zajímá mě, jestli si fu Hušek učí kompletní systémy, nebo jen části, (vím například, že jistý "Iron" Pavel z Brna učí v systému jeho mistra Bei shaolin, i kudlanku, ovšem ne celou. Slyšel jsem to samé o Qin Ming Tangovi To první vím určitě, to druhé pouze z doslechu.
Napiš mi prosím, pokud můžeš, kolik má vaše kudlanka forem beze zbraně, forem se zbraněmi dvojforem? Dále jak dlouhé máte tréniky ev. skladbu tréniků. Chtěl bych si udělat obrázek, jak cvičí jiné školy kudlanky.
Doufám, že se mi podaří napsat nějaký článeček o kudlance na západě + něco málo o východě, za jakékoliv konstruktivní připomínky budu vděčný.

A ještě jednou připomínám, všechny dotazy a "rýpání" sem píši proto, že mě kudlanka velmi zajímá a chci si udělat ucelený přehled, hlavně co je s ní u nás. Určitě se zde s vámi podělím o informace v tomto směru.

Pro ty co to neví:

Kudlanka se učí v zemích kolem nás, co vím tak v Maďarsku se učí 7 hvězd a Tai ji mantis, V německu 7 hvězd a Kudlanka švestkového květu a v Polsku 7 hvězd.

23. dubna 2005 proběhla v John Irvin´s Cleveland Wing Lam KF school "The first Mantis Boxing Conference" - kde se mimo jiné instruktoři z celého světa bavili o účinnosti kudlanky v dnešní době. To mohlo být jistě zajímavé.

Hodně zdaru při cvičení

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 203
Registrován: úte 03. srp, 2004 23:00
Bydliště: UK

Re: Tak je to přece lepsí než cca před 18měsíci

Příspěvekod Raptor » sob 25. bře, 2006 13:55

Mantis píše:... vím například, že jistý "Iron" Pavel z Brna učí v systému jeho mistra Bei shaolin, i kudlanku, ovšem ne celou ...


Pěkný příspěvek, tím "železným" Pavlem z Brna myslíš Pavla Kalu?

To videjko se mi moc líbilo, zdá se, že kluci polští cvičí kvalitní GF s kvalitními lidmi ... proto jsem Ti sem to videjko pohodil ;) Tady a tady najdeš linii Qi Xing Tang Lang Quan, kde jsou i ti Poláci.

Vypadá to, že cvičíš jeden ze stylů kudlanky v Anglii, tam je poměrně dost kvalitních učitelů na různé styly GF ... Nechceš napsat třeba něco víc o tom, kde, jak, u koho a co přesně cvičíš, případně předhodit na veřejnost nějaké obrázky / videjka ze systému, který cvičíš?
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned 12. zář, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Mantis » ned 26. bře, 2006 12:39

Soukr. zpráva - prosím Tě, cos mi poslal soukromou zprávu, snažil jsem se Ti napsat na uvedený mejl, ale vrátilo se mi to jako nedoručitelné, adr. jsem kopíroval, takže by měla být OK :(
Napiš mi prosím přímo do zprávy Tvůj meil.
Díky moc

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 203
Registrován: úte 03. srp, 2004 23:00
Bydliště: UK

Příspěvekod Mantis » ned 26. bře, 2006 14:08

Hezkou neděli všem,

mám trošku času takže zodpovím některé Raptorovy otázky.
Nevím jestli s jedná o Pavla Kalu, viděl jsem toho "Iron" Pavla ne fotce s touto přezdívkou, příjmení tam nebylo - našel jsem na tuto školu pouze tento nenalezitelný odkaz:

Česko-čínská akademie čínských bojových umění - Chan Kowk Wai IA-CZ

Možná víte víc o koho jde, přiznám se, že jsem trošku "vypadl" z
informací u nás.
Učím se tady v Leicesteru UK přímo u mistra Dereka Frearsona, žáka Lee Kam Winga - Qi Xing Tang lang (7 hvězd kudlanky). Tito představují tzv. Hong kongskou větev tohoto stylu. Tato se od té čínské liší asi jako Leung Tingův systém WT a Fo shan WCH. Omlouvám se, jiné přirovnání mě nenapadlo.
Jsem stále na začátku cesty kudlanky. I když jsem se snažil cvičit kudlanku jak se dalo minimálnš před 5 lety, až cesta sem do UK mi umožnila začít se učit nějak smysluplněji. Takže cca před 1,5 rokem jsem začal cvičit přímo ve škole mého mistra. I když máme tréninky 3× týdně, já stačím kvůli práci docházet zatím pouze 1× týdně, nicméně si toto vynahrazuji soukromými hodinami s mistrem, které mi tento ochotně poskytuje a nutno dodat, že za cenu, při které by se mnohým učitelům v okolních státech ČR, jeho úrovně (co jsem slyšel) nechtělo ani zvednout telefon. Jinak řečeno platit si tu s ním soukr. hodiny mi nečiní vůbec žádných potíží. Takže z tohoto pohledu jsem myslím trefil dobře.
Co se přímo tréninku týče, nemám ani fotky ani videa - zatím, ani nevím, jetstli někdo někdy z našeho tréniku nějaký záznam pořizoval. Možná později.
Tréniky máme cca 1,5 hod. (soukr. je vždy 2 hodiny - hodina běžná, tedy 60min.) i když se dělá nějaká rozcvička, mistr počítá s tím, že na trénink už lidi chodí minimálně rozcvičení, takže po krátkém rozehřátí a nějaké té rozcvičce se procvičují základní techniky, otužování v páru a základní drily. Stěžejní část je pak věnována cvičení sestav (na můj vkus bych sestav trochu ubral a přidal více z předchozích cvičení), pak se procvičují dvojsestavy, pokud na to máte úroveň - což jsou defakto řízené sparingy a aplikace boje v našem stylu. Ke konci se cvičí zbraně, rovněž, pokud na to máte úroveň. No a úplně nakonec je vždycky nějaký ten pokec atd.
Toto je styl výuky mého mistra a v žádném případě si netroufám kritizovat jeho styl tím, že pod uvedu +/-, jedná se o to, co více vyhovuje mě.

"+"

Osobní příklad - mistrovi je mezi 63-65let, blíže se mi to zatím nepodařilo zjistit, pokud budu já v jeho věku cvičit a takovou rychlostí a nasazením, myslím, že jsem cvičil dobře a stálo to za to, navíc, jakýkoliv dril na otužování je peklo, kdysi jsem cvičil tzv. "ocelové předloktí" a tak se hned tak něčeho neleknu, ale na tohle vážně nemám :D

Mistr - pokud není v zahraničí vede tréninky sám a věnuje se každému, ochoten zodpovědět jakýkoliv dotaz.

Menší kolektiv, tady nás cvičí (v den mého tréninku) kolem 10, děti mají svůj, instruktory vedený trénink - viděl jsem a bylo to super :D .

To, že není problém zůstat na tréninku déle a probírat s mistrem problematické části cvičení.

Mistr sám je velmi dobrý v bojových stylech KF nevím jak dlouho dělal HK Wing Chun a poté asi 12 let Fo shan WCH přímo u mistra Lun Kai.
No a pak samozřejmě 7 hvězd kudlanky, 17. rokem u velm. Lee Kam Winga.

Možnost soukromých hodin

Jednoduché levely - co vím, žák, 1. lev. instruktor, 2. lev. instruktor a mistr.

"-"

Vím, že tak jako děti, mají i instruktoři svůj vlastní program cvičení s mistrem. Nevím kdy ani jak dlouho, ale eveidentně jej musí mít vzhledem k tomu, co už znají a jak jsou schopni používat techniky, znalosti aplikací.

Tím se dostávám k druhému bodu - aplikace, občas něco děláme, ale spíše pro pochopení nějaké techniky - nicméně, jak jsem si na posledním tréninku zkusil, mistr VÍ velice dobře, co a jak funguje :twisted: .

Výuka je rychlá - nevím jestli je to tím, že kudlanka sama je rychlá, velmistr i mistr učí velmi rychle a hodně nechávají na iniciativě žáka, zkrátka, musíte pořád sledovat co se děje. Nová technika je ukázána několikrát a rychle - někdy je oba podezřívám, že ani jeden to pomalu neumí :lol: .

Více se věnovat drilům, alikacím otužování apod.

Velký počet forem - na jednu stranu to zabírá mnoho času, myslím jako množství pro naučení se a pak pro opakování. Jednotlivé formy jsou však celkem krátké 1-2min. Nejsou tak obsáhlé a navíc se cvičí jak nejrychleji dokážete. Druhá stránka téhle mince je, že spousta pohybů se neustále opakuje, což je vlastně dril, spousta věcí vám takto zůstane v hlavě "sama" :roll: .


Takže shrnuto, to že tady v Leicesteru nechodí tolik lidí je spíše výhodou, pokud vím, má mistr pouze tady v UK mnoho a mnoho škol, vedených jeho instruktory, nebo lidmi, kteří už mají titul si fu.
Tato škola se mi líbí rodinným přístupem, i když si člověk musí pořád připomínat, že jsou to angličani - kdo byl delší dobu v UK ví o čem mluvím :wink: .

I když chci své obzory o kudlance rozšířit i někde jinde, jsem rád, že mám tohoto mistra a tuto školu.


No a na závěr ještě mé oblíbené
"víte že":

Styly kudlanky se dělí na hlavní dvě větve tzv. severní styly a jižní styly.
Zatím co jižní styl (pokud vím) je jeden a jmenuje se Chow gar.
Severních stylů je mnoho, z toho asi nejznámější je právě 7 hvězd kudlanky (Qi Xing Tang lang) , dále pak Kudlanka velkého předělu (Tai ji Tang lang), Kudlanka švestkového květu (Mei Hua Tang lang), Kudlanka 6 harmonií (Liu He Tang lang), 8 kroků kudlanky, nebo také 8 postupů lovící kudlnaky (Ba Bu Tang lang) a mnoho jiných, které jsem nikdy neviděl ani o nich mimo názvu nic nevím.

Rozdíl mezi severní a jižní kudlnakou je asi jako TKD a WCH, jiné přirovnání mě nenapadá. Jižní kudlanka tíhne spíše ke vnitřním školám, trochu mi také připomíná Yi chuan, co jsem viděl. Severní je pohyblivá, rychlá vpřed i vzad, mnohdy do strany, má strategie pro velké a těžké protivníky, stejně tak pro menší a slabší.

Tak to je pro dnešek vše, užívejte života, cvičení a jara, protože můžeme chodit cvičit ven a ti co to ještě nezkusili, dejte si sparing někde v přírodě, uvidíte, že ne vše vám bude fungovat jako v tělocvičně. :D

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 203
Registrován: úte 03. srp, 2004 23:00
Bydliště: UK

Re: Tak je to přece lepsí než cca před 18měsíci

Příspěvekod JRup » stř 29. bře, 2006 15:22

Mantis píše:Děkuji všem, kteří jste mi odepsali.

Je škoda, že jsem na netu nenašel na tu akademii bojových umění pod vedením Scotta Ripkeho nic, pouze odkaz, že tento se učil u známého am. učitele A.Hsu. Nic víc. Ale možná je to tím, že se tak na netu neprezentují.

Mantis


Ahoj Mantis,

také toho moc nemám ke Scottu Ripke. www adresa jeho školy je následující, ale stránky se v současnosti tvoří, takže uvidíme třeba za měsíc.

http://www.greenforesttemple.org/links.html

Jediný kontakt (telefon) je v článku o jeho škole v časopisu Connection z července 2005. Údajně učí v Aptos v Kalifornii společně s Lindou Darrigo. Oba se učili také u mistra Hsu. Údaje uváděné panem Huškem a Scottem Ripke, které se týkají toho kdy a kdo školu vedl se trochu liší, ale to není tak důležité. Scott Ripke vede školu již od roku 1986.

Časopis lze stáhnout zde (9 MB, článek je na straně 14):

http://www.theconnect.com/Resources/july05issue.pdf

Jinak s těmi styly je to opravdu divočina. Mnozí mistři v minulosti, a je to jasně vidět třeba v karate, se hluboce a oddaně věnovali jednomu stylu celý život a každý den. Přijde mi také opravdu nadlidské 100 % zvládat několik kompletních a odlišných stylů. Zřejmě pak člověk musí udělat určitou selekci a někde to prostě ošidit.


Kudlance zdar,
JRup.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 296
Registrován: pon 20. bře, 2006 0:00

 

Re: Tak je to přece lepsí než cca před 18měsíci

Příspěvekod fakt » pát 31. bře, 2006 8:02

JRup píše:
Mantis píše:Děkuji všem, kteří jste mi odepsali.

Je škoda, že jsem na netu nenašel na tu akademii bojových umění pod vedením Scotta Ripkeho nic, pouze odkaz, že tento se učil u známého am. učitele A.Hsu. Nic víc. Ale možná je to tím, že se tak na netu neprezentují.

Mantis


Ahoj Mantis,

také toho moc nemám ke Scottu Ripke. www adresa jeho školy je následující, ale stránky se v současnosti tvoří, takže uvidíme třeba za měsíc.

http://www.greenforesttemple.org/links.html

Jediný kontakt (telefon) je v článku o jeho škole v časopisu Connection z července 2005. Údajně učí v Aptos v Kalifornii společně s Lindou Darrigo. Oba se učili také u mistra Hsu. Údaje uváděné panem Huškem a Scottem Ripke, které se týkají toho kdy a kdo školu vedl se trochu liší, ale to není tak důležité. Scott Ripke vede školu již od roku 1986.

Časopis lze stáhnout zde (9 MB, článek je na straně 14):

http://www.theconnect.com/Resources/july05issue.pdf

Jinak s těmi styly je to opravdu divočina. Mnozí mistři v minulosti, a je to jasně vidět třeba v karate, se hluboce a oddaně věnovali jednomu stylu celý život a každý den. Přijde mi také opravdu nadlidské 100 % zvládat několik kompletních a odlišných stylů. Zřejmě pak člověk musí udělat určitou selekci a někde to prostě ošidit.


Kudlance zdar,
JRup.

Zajímavé.
Neumím anglicky tak dobře, abych rozuměl všemu. Nemohl bys prosím článek(alespoň stručně) přeložit.

Děkuji Fakt
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Re: Tak je to přece lepsí než cca před 18měsíci

Příspěvekod JRup » pát 31. bře, 2006 10:31

Zajímavé.
Neumím anglicky tak dobře, abych rozuměl všemu. Nemohl bys prosím článek(alespoň stručně) přeložit.

Děkuji Fakt


Vzhledem k tomu, že zde mnozí hýří angličtinou, tak jsem nepředpokládal, že zde potkám analfa – english – beta. Moje chyba.

Nuže, článek zmiňuje následující:

V oblasti Santa Cruz je mnoho zkušených mistrů praktikujících a vyučujících různé styly bojových umění. Jedním z nich je i Scott Ripke, který vede školu „Green Forest Temple“ (Chrám zeleného lesa) v Aptos. 1977-1987 studoval u mistra Paula Enga v Kalifornii. Zde studoval styly Hung Gar, How Fu Gow (černý tygr), Pěst severního ©aolinu, Praying Mantis (styl kudlanky nábožné). Studoval také styly Ba Ji, Pi Qua, Taj Ji a Ba Qua Chuan u mistra Adama Hsu (uf, tomu teda nezávidím, já bych z toho byl asi schizofrenní).
Tato tradiční škola je v činnosti od roku 1985, kdy ji započal George Husek (pravděpodobně p.Hušek z Písku). V roce 1986, když George Husek opouštěl Spojené státy, předal školu Scottu Ripkemu. Ten v roce 2000 přestěhoval školu do Aptos, kde nyní vyučuje společně s Lindou Darrigo (studovali spolu u mistra Hsu).
Scott Ripke se při výuce zaměřuje na základní principy a jejich pochopení. Pokud člověk toto zvládne, pak může principy aplikovat v jakémkoliv stylu. Například k efektivitě stylu Seven Star Praying Mantis není bezpodmínečně nutné zvládnou více než 30 forem, aby „to“ fungovalo. Mnozí znají mnoho sestav, ale bez jejich pochopení a efektivity.

Pro zájemce adresa školy:
The Green Forest Temple
5901 Freedom Blvd
Aptos
tel. 831 688-6934

Zdar,
JRup.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 296
Registrován: pon 20. bře, 2006 0:00

Příspěvekod yingjowpai » sob 01. dub, 2006 7:26

Ještě k tomu překladu. Je tam ve stručnosti napsáno, že kudlanka sedmi hvězd má asi 30 ručních forem a že mnozí lidé si myslí, že ke zvládnutí stylu je nutné se je naučit všechny. Autor pak v podstatě píše, že bez dobrého zvládnutí základů a pochopení principů je toto spíše nežádoucí a není to potřeba (tzn. podstatné je mít gung fu), někdo naopak umí všechny formy a žádné gung fu nemá. Jinak pokud vím SiFu Hušek vedl školu v Kalifornii cca 10 let a do Čech přijel cca. v roce 1996, tzn. v článku je chyba 10 let. Jinak pro mantis: SiFu Hušek měl nedávno seminář kudlanky v Maidenhead blízko Londýna na pozvání SiFu Juliana Dale - mého eagle claw učitele, takže jsi to neměl asi tak daleko.

PK
yingjowpai
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 82
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00

Příspěvekod Mantis » ned 02. dub, 2006 17:38

Pro JRup

díky za komentář k tomu článku, já se přiznám, že jsem ten časopis 2× prohlížel a nenašel jsem tam nic, proč tam vlastně ten odkaz na něj, resp. S.Ripkeho, byl.

Co se týče množství stylů, které učitelé cvičí - na jednu stranu chápu, že se člověk chtěl naučit něco více, resp. logický doplněk ke svému stylu - viz např. tygr doplněný jeřábem, Pigua zhang a Baji quan, nebo známé Bagua a Xing I. Říká se, a to je odpověď na všechny otázky typu "KTERÝ STYL JE NEJLEP©Í?", že na každý styl existuje obrana - no a mít více stylů je jako mít v záloze ještě jinou zbraň. :wink:

Ale co je moc, to je moc.
Ty cvičíš také kudlanku? Jakou, kde a u koho? :D

Pro Yingjowpai
- díky za ty informace, souhlasím s nimi - třeba u nás, v našich formách si můžeme říci, proč tam tolik forem vlastně je? Někdyse mi zdá, že to s prominutím dělali pro blbce, protože některé pohyby se ve formách provádějí pouze s rozdílem výše - pásma. Tedy místo toho, aby se ukázalo, že tento sek je možno aplikovat na pas i na krk, je z toho nová forma. Samozřejmě, že tam těch drobností je více, ale!? Co vím, tak je pouze několik pěstních forem opravdu dost odlišných.
No a bez pochopení a procvičování principielních technik a drilů + gung fu vlastních pro styl, je to vše jen jiná spartakiáda, ale to platí ve všech stylech, že ano?! :wink:

No, ten seminář by mě jistě zajímal, škoda jen, že jsem o něm nevěděl. Ono, to, že to mám asi 150km ještě neznamená, že o tom vím, viz. upgrade stránek si fu Huška. A na stránky Eagle claw (i když o nich vím) se kvůli kudlance fakt nedívám. Nicméně, doufám, že to nebylo naposled a ža tentokrát budou informace trošku více zveřejněny, byl bych moc rád. Už takhle mi tady utekl den setkání instruktorů různých škol kudlanky, což mě fakt mrzelo a to jen z toho důvodu, že v této vyspělé zemi se z některých měst vlakem v neděli kolem 14:00 prostě NIKAM nedostanete. Doufám, že si tohle přečte i nějaký zodpovědný člověk na ČD a nebudou si brát vzor z UK, jak se o to už jednou pokusili. :evil:

Mimochodem, nemáte někdo kontakt na si fu Huška - tel. email třeba mi jej pošlete na soukr. zprávu. Na jeho stránkách jsem nic nenašel. Díky moc, jinou možnost kontaktování tady odsud nevidím.
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 203
Registrován: úte 03. srp, 2004 23:00
Bydliště: UK

Re: Tak je to přece lepsí než cca před 18měsíci

Příspěvekod fakt » pon 03. dub, 2006 6:47

JRup píše:
Mantis píše:Děkuji všem, kteří jste mi odepsali.

Je škoda, že jsem na netu nenašel na tu akademii bojových umění pod vedením Scotta Ripkeho nic, pouze odkaz, že tento se učil u známého am. učitele A.Hsu. Nic víc. Ale možná je to tím, že se tak na netu neprezentují.

Mantis


Ahoj Mantis,

také toho moc nemám ke Scottu Ripke. www adresa jeho školy je následující, ale stránky se v současnosti tvoří, takže uvidíme třeba za měsíc.

http://www.greenforesttemple.org/links.html

Jediný kontakt (telefon) je v článku o jeho škole v časopisu Connection z července 2005. Údajně učí v Aptos v Kalifornii společně s Lindou Darrigo. Oba se učili také u mistra Hsu. Údaje uváděné panem Huškem a Scottem Ripke, které se týkají toho kdy a kdo školu vedl se trochu liší, ale to není tak důležité. Scott Ripke vede školu již od roku 1986.

Časopis lze stáhnout zde (9 MB, článek je na straně 14):

http://www.theconnect.com/Resources/july05issue.pdf

Jinak s těmi styly je to opravdu divočina. Mnozí mistři v minulosti, a je to jasně vidět třeba v karate, se hluboce a oddaně věnovali jednomu stylu celý život a každý den. Přijde mi také opravdu nadlidské 100 % zvládat několik kompletních a odlišných stylů. Zřejmě pak člověk musí udělat určitou selekci a někde to prostě ošidit.


Kudlance zdar,
JRup.

Stěmi styli je to trochu složitější. V podstatě záleží na tom, kde na světě cvičíš. Kupříkladu v Číně jsou lidé chudí, nevzdělaní a netrpělivý a vůbec nemají dispozice k tomu, aby se naučily mnoho stylů. Opačná situace je třeba v USA. Jde o zemi bohatou, rozvinutou a kulturní. Díky své militantnosti zde má každý občan 2-4x větší talent ke studiu BU. Američtí studenti jsou navíc trpělivější, učenlivější a odpovědnější než jejich čínští kolegové. Průměrný amík má také více finančních prostředků, aby si zaplatil rychlejší výuku. To co průměrný číňan zvládne za celý život, zvládne průměrný amík za 5 maximálně 6 let. Poku tedy cvičí kupříkladu 30 let může umět 5-6 stylů.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod Mantis » pon 03. dub, 2006 7:24

Pro Fakt:

Další díky za nov info. Musím přiznat, že z tohoto pohledu jsem se na to nedíval. Musím však říci, že jsem o asiatech všeobecně četl a mé skromné zkušenosti to potvrzují, že tito jsou právě a naopak trpělivější než lidé v západním světě. Už jsem viděl i inzeráty typu: " Za částku xxxx budete vlastnit do doby yyy (velmi krátká 1-3 roky), černý pás, mistrovský stupeň..." To vypovídá o té snaživosti a trpělivosti. ¨

Co se finančních možností a určitě i možnosti výběru stylu a učitele týče, výhoda západního světa je myslím jasná.

To, že jsem schopen se díky volnému času a finančním možnostem, naučit se několik stylů mi až tak moc nesedí.
Protože musím vše neustále procvičovat, je jasné, že to vedle energie stojí čas a ten máme bez rozdílu světových stran všichni stejný - 24 hod/den. Takže ani člověk ve vyspělé zemi prostě nemůže zvládnout vše.

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 203
Registrován: úte 03. srp, 2004 23:00
Bydliště: UK

Příspěvekod roza » pon 03. dub, 2006 8:15

Mantis - on je spise ten Faktuv prispevek psan lehce ironickym tonem.
Co jsem tak vyrozumel ,Fakt ma vuci pisecke skole pana Huska urcite osobni pohledavky :wink:
Pokud se mylim ,tak se omlouvam.

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Příspěvekod fakt » pon 03. dub, 2006 8:24

roza píše:Mantis - on je spise ten Faktuv prispevek psan lehce ironickym tonem.
Co jsem tak vyrozumel ,Fakt ma vuci pisecke skole pana Huska urcite osobni pohledavky :wink:
Pokud se mylim ,tak se omlouvam.

Roza

Jsi výjimečným spojením bojových schopností a inteligence.
Klobouk dolu.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1363
Registrován: pon 02. led, 2006 0:00

Příspěvekod roza » pon 03. dub, 2006 8:30

Fakt - to vis ,jeden dela co muze ,konkurence je obrovska......ve volnym case hodne ctu.... :lol: :lol: :lol:

:wink:
Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 723
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Komárov u Hořovic

Re: Tak je to přece lepsí než cca před 18měsíci

Příspěvekod La-jia » pon 03. dub, 2006 9:00

fakt napsal:
Stěmi styli je to trochu složitější. V podstatě záleží na tom, kde na světě cvičíš. Kupříkladu v Číně jsou lidé chudí, nevzdělaní a netrpělivý a vůbec nemají dispozice k tomu, aby se naučily mnoho stylů. Opačná situace je třeba v USA. Jde o zemi bohatou, rozvinutou a kulturní. Díky své militantnosti zde má každý občan 2-4x větší talent ke studiu BU. Američtí studenti jsou navíc trpělivější, učenlivější a odpovědnější než jejich čínští kolegové. Průměrný amík má také více finančních prostředků, aby si zaplatil rychlejší výuku. To co průměrný číňan zvládne za celý život, zvládne průměrný amík za 5 maximálně 6 let. Poku tedy cvičí kupříkladu 30 let může umět 5-6 stylů.[/quote]

Tý vole, kde si takovouhle hovadinu četl? Proč motáš prachy verzus dovednost. Vo Číně víš asi pěkný prd, tak jak můžeš hodnotit trpělivost a vzdělanost číňanů. A že nejsou militantní? CHA! Zkus v Číně třeba předběhnout ve frontě na autobus a první ženská nebo chlap, kterýho to nasere tak ti dá do držky a jako návdavek ti vypere žrádelník, že ti z toho nebude dobře. Konkrétně téhle situace jsem byl svědkem. A jakpa by se ty kompletní styly asi tak k amíkům dostali, co? A nejsou to právě amíci, kdo si z BU udělali pěknej kšeft a rejžujou a rejžujou? Proč myslíš, že nedělaj semináře v Čechách? No protože by je nikdo nezaplatil. Já bych chtěl vidět nějakýho amíka, kterej zvládne kompletní xing yi, bagua a taiji za círka, jak ty řikáš, 15-18 let. Kluci vzbuďte se! :evil:
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 147
Registrován: čtv 27. led, 2005 0:00
Bydliště: Rakovník

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron