knihy - best of

knihy, časopisy, TV, film a internet...

Re: knihy - best of

Příspěvekod Anonymní » pát 16. dub, 2004 5:56

Anonymní píše:jake knihy o bojovych umenich - at uz v cestine, nebo v jinych jazycich (anglictina, nemcina) ptri k tomu lepsimu/nejlepsimu, co jste kdy z oblasti bojovych umeni cetli? vim, ze u nas i ve svete vyslo spousta pitomosti, ale snad se mezi nima najdou i vyjimky...

Texty o japonskych boj. umenich, ktere vysly v cestine nestoji za archivaci :wink: ale i venku maji dost hruzny materialy...

Nicmene kvalitni informace o bu poskytoval Donn F. Draeger (Comprehensive Asian Fighting Arts... preklad vysel i u nas, ale bez fotek... a kdovijaky?)... Malo se tu vi o jeho serii Classical Bujutsu, Classical Budo a Modern Bujutsu & Budo... kterou tady vybira a przni doktor Fojtik... D.F.Draeger cvicil v JPN moderni (7. Dany v dzudo, kendo a iaido)i stare discipliny (Menkjo kaiden v Katori Sinto rju a Sinto Muso rju) a byl predstavovan mnoha predstavitelum techto skol... Ziskaval od nich nejen informace, ale i texty a materialy k nahlednuti a prostudovani. Takze vedel o cem pise... (napsal take spolu s Gordonem Warnerem Japanese Swordsmanship... moc dobre).

Z tech veci, ktere vysly pozdeji na podobne tema (Japonsko)... a jsou k dispozici (obvykle pres internet) doporucuji Serge Mola (Classical Fighting Arts of Japan...), Diane Skossovou (...) a dalsi autory kolem koryu.com

Milion veci je v japonstine... :x a to asi nikdo neprelozi ani do ENGL ani do CZ... skoda.

Moje osobni studnice a temer bible o dzodo je The Way of Stick od Pascala Kriegera. ktera je ale vyprodana a uz ji nikdo nedostane :cry: :D

... o aikidu v anglictine doporucuji Aikido od Kisshomaru Ueshiby a knizky Gozo Siody (Dynamic a Total Aikido)... Co se tyce rozsahu informaci o historii Aikido, je bezkonkurencni Stanley Pranin (aikidojournal.com)...

O iaidu jsem dobrou knizku nevidel vyjma shora uvedenych Draegerovych titulu, ale o kendu je jeden unikatni "slabikar" nebo "kucharka" :wink: Kendo the definite guide od Hiroshi Ozawy... nic lepsiho jsem nevidel... krom videokazet :wink: :wink: :wink:

...ale v cestine? Fakt me nic nenapada.

Patrik
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 16. dub, 2004 8:56

Tak fajn. Prave som stravil polhodinu pisanim odpovede, poslal som to, vyhodilo mi to spravu "Invalid session" a vsetko to slo do haja. 8)

Relativne nedavno publikovana kniha mojho ucitela "Ba Gua Quan. Foundation Training" je velmi dobra aj pre ludi, ktori nepraktikuju baguu. Prva cast knihy su kratke eseje o povahe, zmysle a principoch bojovych umeni vseobecne, druha cast je venovana priparavnym cviceniam (jibengong) aplikovatelnymi pre vsetky druhy cinskych bojovych umeni, tretia je venovana analyze tzv. osmich materskych dlani v bague. Blizsie info tu:
http://www.lineofintent.com/martial/pub ... ishing.htm
Okrem toho este by som odporucal nasledovne tituly:
- "The Intrinsic Energies of T'ai Chi Ch'uan", translated by Stuart Alve Olson (published by Dragon Door Publications 1994) - analyza roznych druhov jin(u) v taijiquan.
- "The T'ai Chi Boxing Chronicle", by Kuo Lien-Ying, translated by Guttmann (North Atlantic Books 1994) - o principoch TJQ.
- Ako aj vsetky preklady by Douglas Wile (jeden tusim vysiel aj v cestine ci slovencine), i ked sa Wile v svojich prekladoch parkrat riadne sekol (ale to viac-menej kazdy prekladatel v oblasti bojovych umeni).

Velmi slusna kniha o vrhani nozov je "Knife & Tomahawk Throwing. The Art of the Experts" by Harry K. McEvoy (Charles E. Tuttle Co. 1988). Autor predtym vydal este inu knihu s nazvom "Knife Throwing: A Practical Guide", ktoru som bohuzial nezohnal. Zrejme bude daleko viac zamerana na "know-how", takze skor by som odporucal tuto. Ak ju niekto ma, ozvite sa mi, prosim, dik.

Osobne by som velmi rad napisal knihu ohladne formovania, nacviku a vyuzitia tzv. vnutornej energie (jin) v bojovych umeniach, obavam sa vsak, ze k tomu nikdy nedojde. Jednak by si tu knihu kupilo tak dvadsat ludi, a jednak okrem tohto potencialneho projektu mam v plane napisat tri romany, par prekladov z klasickych textov bojovych umeni, buddhistickej meditacie, taoizmu, klasickej cinskej filosofie atd. - a uz teraz absolutne nic nestiham...

Inak tento web ma jednu komicku zvlastnost. Medzi prispievatelmi je niekto s nickom DaLok, ktoreho vsetky prispevky su moje vlastne prispevky. :D Napriklad v tomto threade DaLok (nie ja, Miro) uverejnil dva moje stare maily (tri odporucane knihy, charakteristika B. K. Frantzisa) z inych threadov... Nie ze by mi to az tak vadilo, ale je to divne, nie? Alebo je DaLok tak laskavy a chce mi usetrit cas? :D

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 10:15

Docela se divím,že nikdo nezmínil Go Ri No ©o (Knihu pěti kruhů) od M.Musašiho 8O 8O To je skoro povinnost,tuhle knihu vlastnit,ne?
Pak bych ještě doporučil knihu Umění války - Sun Tzu...ale ta pojednává spíše o strategii.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 16. dub, 2004 10:44

No o bojových uměních, kterým se věnuji, vyšly v češtině samý kraviny se spoustou zavádějících a nepravdivých informací ...

Je to nejspíš proto, že japonských bojových umění s mečem má spoustu lidí plnou hubu, ale ve skutečnosti je dělá u nás velmi malý okruh lidí (tipuju tak do 150), pro ty se asi nakladatelům nevyplatí knihy vydávat.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 16. dub, 2004 11:40

Jendis píše:Docela se divím,že nikdo nezmínil Go Ri No ©o (Knihu pěti kruhů) od M.Musašiho 8O 8O To je skoro povinnost,tuhle knihu vlastnit,ne?
Pak bych ještě doporučil knihu Umění války - Sun Tzu...ale ta pojednává spíše o strategii.

No kniha peti kruhu je pekna vec, ale ja ji nepochopil... take to neni knizka, kterou staci precist.

Mimochodem, otazka kvality ceskeho prekladu je take dost podstatna vzhledem k tomu, ze se preklada pres anglicky... a tech anglickych je hromada. V cestine Go Ri no So vysla minimalne ve dvou ruznych nakladatelstvich.

...a ve Zline je jeden dobrodruh, ktery si ji koupil, precetl... a pochopil a take rekl, ze s nami cvicit kendo nebude, protoze to neni v souladu s prave s touto knihou... 8O

Co Vy na to?

Patrik

P.S.
Podobny problem s prekladem je v pripade Busido, kterou vydalo Temple... (jde to pres anglictinu)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 16. dub, 2004 11:44

Picard píše:No o bojových uměních, kterým se věnuji, vyšly v češtině samý kraviny se spoustou zavádějících a nepravdivých informací ...

Je to nejspíš proto, že japonských bojových umění s mečem má spoustu lidí plnou hubu, ale ve skutečnosti je dělá u nás velmi malý okruh lidí (tipuju tak do 150), pro ty se asi nakladatelům nevyplatí knihy vydávat.

No bude jich vic, kdo by kupovali, ale radsi at nikdo nic v cestine nepise...
Proboha
:lol:

Patrik

P.S.
Ten predchozi prispevek je Anonymni, ale muj Patrik...

P.P.S.
Nasel jsem ted (prave vcera) vyborny zdroj o klasickych jap. boj umeni - materialy na kazetach, DVD a knizkach... zajemci o vyhodny nakup, ozvete se patrik.orth@quick.cz
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 11:59

Já ji taky nepochopil jako celek.Ale některé pasáže jsem pochopil(třeba to urážení rohů) 8) 8)
Mám tuhle knihu na nočním stolku a celkem pravidelně se do ní začítám...ani už nespočítám,kolikrát jsem ji přečetl a kolik času se nad ní napřemýšlel.....ale je to síla :!: :!: :!:

Ten dobrodruh musí být klasik....řekl bych "osvícený" :lol: :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 16. dub, 2004 12:05

Jendis píše:Já ji taky nepochopil jako celek.Ale některé pasáže jsem pochopil(třeba to urážení rohů) 8) 8)
Mám tuhle knihu na nočním stolku a celkem pravidelně se do ní začítám...ani už nespočítám,kolikrát jsem ji přečetl a kolik času se nad ní napřemýšlel.....ale je to síla :!: :!: :!:

Ten dobrodruh musí být klasik....řekl bych "osvícený" :lol: :lol: :lol:

...jo a for je v tom, ze si nasel nejaky lidi tem nakoupil sinaie a bogu a zacal se s nima mlatit :lol:

...tedy cvici s nimi v duchu Knihy peti kruhu :D

...a to jen po trech trenincich v nasem dodzo a jedne nebo dvou navstevach pana V.H. :P

No nejsme mi dokonali, kdyz poskytujeme v tom nasem dodzo takove rychlokurzy... :wink:

P.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 16. dub, 2004 12:30

Patrik O. píše:
Picard píše:No o bojových uměních, kterým se věnuji, vyšly v češtině samý kraviny se spoustou zavádějících a nepravdivých informací ...

No bude jich vic, kdo by kupovali, ale radsi at nikdo nic v cestine nepise...
Proboha
:lol:

Patrik

P.S.
Ten predchozi prispevek je Anonymni, ale muj Patrik...

P.P.S.
Nasel jsem ted (prave vcera) vyborny zdroj o klasickych jap. boj umeni - materialy na kazetach, DVD a knizkach... zajemci o vyhodny nakup, ozvete se patrik.orth@quick.cz

Heh proboha :-) No at klidne napise, ale at je to proboha nekdo kompetentni. A taky at umi aspon trochu psat ...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 16. dub, 2004 12:45

Picard píše:Heh proboha :-) No at klidne napise, ale at je to proboha nekdo kompetentni. A taky at umi aspon trochu psat ...

a jak kompetentni... myslis, ze ma vystudovany telocvik nebo psychologii, nebo ze ma 1. dan v ultra-multi-samurai-dzucu-do?

Hele my tu mame jednoho, kterej lepi plakaty, ze ma 9. dan Karatedzucu a mimo jine uci kendzucu a iaidzucu... chces na nej kontakt, treba by neco napsal.

Patrik
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 13:21

Patrik - No to si děláš prdel,ne? :cry: :cry: :cry: A lidi mu to žerou,samozřejmě.....ach jo.

Jinak si myslím,že co se týče kendo,tak je u nás pár lidí,kteří by byli schopni napsat pár stránek kompetentně.
A to jste na tom ještě dobře,kendisti....co se týče evropského šermu,tak kde nic tu nic.Něco,tuším,napsal p.Koza a jinak ticho po pěšině(teda alespoň já o ničem nevím,můžu se plést).Ještě,že občas někdo má Fabrise,Capo Ferro ap.Jenže to je staroitalsky...... :( Ale má to hodně obrázků :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 16. dub, 2004 13:30

Jendis píše:Patrik - No to si děláš prdel,ne? :cry: :cry: :cry: A lidi mu to žerou,samozřejmě.....ach jo.

Nedelam... tak jsem mu volal, ze jako, kdo ho uci a ktere rju dela... a on, ze cvicil zacatkem devadesatych let na nejakem seminari iaido, tak to upravil a zaradil do osnov karatedzucu...

:roll:

...je to na jedne strane prca, na druhe dost smutne...

Ja se totiz pripravil o zakaznika (kupoval ode me kimona)... ale ten plakat jsem fakt nemohl vydrzet...

Nicmene odbocuji od knizek...

Jedna o "tradicnim" japonskem BU vysla nedavno, ale jestli je to trdicni nebo ne, to nevim... Zive ostri od pana Madla... nechce se mi investovat 350,- Kc do tak riskantniho podniku. Nicmene v obsahu by melo byt tantodzucu, kendzucu a dzodzucu 8O

Ja se tady uz nikoho nechci dotknout, ale navrhuji vypsat The stupidest of ceske budo literatury...

Momentalni vitez u me je
Zancin dzudzucu M. Prochazky... 8O

...kdo mate lepsi titul

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 13:44

Na "®ivé ostří" jsem četl recenzi a trošku jsem tím listoval....není to asi úplně ono,ale člověku,který konkrétně tu techniku či styl studuje,to něco dá a leccos osvětlí....rozhodně se nejedná o špatnou knihu.
Co se týče knih o boji nožem,tak jsou docela povedené oba díly od kluků ze Sitra Achra(Cibulka,Schovanec).Alespoň co do informativní stránky....

K nepovedeným knihám se nebudu vyjadřovat,i když se třeba jedná o příšernou slátaninu,tak si s tím autor určitě dal spoustu práce a jako takovou tu práci hodnotím.Když se mi ta kniha nelíbí,nekoupím si jí,ale to je tak všechno....víc k tomu nemám.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 16. dub, 2004 13:51

Jendis píše:K nepovedeným knihám se nebudu vyjadřovat,i když se třeba jedná o příšernou slátaninu,tak si s tím autor určitě dal spoustu práce a jako takovou tu práci hodnotím.Když se mi ta kniha nelíbí,nekoupím si jí,ale to je tak všechno....víc k tomu nemám.

No já nevím... když se mi nelíbí nekoupím si jí, ale znamená to, že může člověk psát o něčem, co si vymyslel? A co laik, který nikdy nic necvičil - přečte si, uvěří... a za půl roku tady v diskuzi bude přesvědčovat kolektiv, že jen a jen jeho učitel je ten nejosvícenější...

:?

Patrik

P.S. Tím nechci říct, že nemá právo něco napsat... potom ale ať počítá s kritikou, že...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 16. dub, 2004 13:52

No kompetentni jako ze to to o cem pise, dela treba vic jak na jednom seminari, nebo ze to vubec nekdy delal :)

Jinak o historickem sermu jsem onehda cetl vybornou ceskou knizku, ale sakra nemuzu si vzpomenout jak se jmenovala. Ale takova velka, tvrdy desky, barevny fotky, trochu strucna, ale obsahujici hlavni obdobi a knihy, moc do toho nedelam, ale prisla mi celkem OK. To je vokno, ja si casem vzpomenu :-)

Co se tyce moderniho/sportovniho sermu, tak bych celkem doporučil Trohař - Základy šermu. Sice starsiho data, ale dobra, do zacatku i do pokrocilych supr material.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 13:56

Jasně,že kritiku neodsuzuju.Jenže té bouřlivé diskuze se dočkáš tak jako tak....to není knihou,ale lidmi.Vždyť je to jedno,ne....stejně si to napíše a bude si myslet svoje...odborná veřejnost ho odsoudí a jemu to bude akorát.......víš co myslím,ne?Tohohle se nezbavíme,bohužel.
Já se prostě jen nechtěl vyjařovat....co se nelíbí mně,líbí se jinému,tak ať to tak zůstane.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 16. dub, 2004 13:56

Jendis píše:Na "®ivé ostří" jsem četl recenzi a trošku jsem tím listoval....není to asi úplně ono,ale člověku,který konkrétně tu techniku či styl studuje,to něco dá a leccos osvětlí....rozhodně se nejedná o špatnou knihu.

...kde se ta recenze da sehnat... prosim pekne.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 16. dub, 2004 14:04

patrik píše:
Jendis píše:Patrik - No to si děláš prdel,ne? :cry: :cry: :cry: A lidi mu to žerou,samozřejmě.....ach jo.

Nedelam... tak jsem mu volal, ze jako, kdo ho uci a ktere rju dela... a on, ze cvicil zacatkem devadesatych let na nejakem seminari iaido, tak to upravil a zaradil do osnov karatedzucu...

:roll:

...je to na jedne strane prca, na druhe dost smutne...

Hehe to je dobry :) Mozna bych si ho jeste pamatoval :)
Naposledy upravil Picard dne pát 16. dub, 2004 14:06, celkově upraveno 1
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 16. dub, 2004 14:04

Picard - Myslíš : ©ermíři,Rváči,Duelanti??? Jo,máš pravdu,ta je dobrá.Na tu jsem zapoměl.
Moderní/sportovní šerm nedělám....nebere mne.

Patrik - Bylo to,tuším,dubnové číslo časopisu Zbraně a Náboje.Tu recenzi napsal M.Cibulka,ale fakt dost objektivně a bez nějakých příkras.Něco shodil,něco vyzdvihl....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pát 16. dub, 2004 14:06

Jendis píše:Picard - Myslíš : ©ermíři,Rváči,Duelanti??? Jo,máš pravdu,ta je dobrá.Na tu jsem zapoměl.

Jojo to je vona ! Tak ta mi prisla taky dobra. No a neni sportovni serm jako sportovni serm, ale to sem tahat asi nebudeme :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a média...