sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Low » ned 20. srp, 2006 21:57

Panda píše:
Low píše:
tam jde spis o to ze jako 60kilova tvoje rana ani kop mit zadnou razanci nebudou. to je o vaze. nejsou zadny techniky ktery ti budou fungovat.

Domluvím ti rande s jedním 60ti kilovým thajcem, Buakaw se tuším jmenuje, ti to vysvětlí :)

a já pak domluvim Buakavovi rande s nekym z normalni K-1 kdo vazi o polovinu vic bez pravidel a Buakaw uz nebude:)

je to rozdil, ty videa o tomhle nevypovidaji. to je jen dobre ze se chodite porovnavat,chodi se porovnavat i ucastnice vasich kurzu? ja jen rikam ze u lidi kteri se chtej umet prat je to chodit domu zrizenej zaklad.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » ned 20. srp, 2006 22:11

Low píše:
Panda píše:
Low píše:
tam jde spis o to ze jako 60kilova tvoje rana ani kop mit zadnou razanci nebudou. to je o vaze. nejsou zadny techniky ktery ti budou fungovat.

Domluvím ti rande s jedním 60ti kilovým thajcem, Buakaw se tuším jmenuje, ti to vysvětlí :)

a já pak domluvim Buakavovi rande s nekym z normalni K-1 kdo vazi o polovinu vic bez pravidel a Buakaw uz nebude:)

A já tomu tvýmu borci domluvím rande s Royce Graciem (80 kg) ktery podle pravidel ultimátních zápasů porazil Akebona (asi 200 kg) čiže ten vážil víc než dvakrát tolik :lol:
Zkus to přebít. :wink:

OT.:Zatracený pravopisný chyby sem jich tu tentokrát nasekal tolik že už se to bez editace neobešlo, protože byste si mysleli že jsem nevychodil základku :)
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 20. srp, 2006 22:26

Teda kluci... vy tu tema kilama zase hazite :D Buakaw 60kg, Royce 80kg...
hele ze vy se snazite trumfnout debatu o procentech, ktera probehla v jednom z vedlejsich for :D

Ad sebeobrana... muzska, nebo zenska... osobne jsem jeste nenarazil na kurz sebeobrany, ktery by vicemene vyhovoval memu nahledu na tento problem (na ulici jsem byl bitej dost, takze mam nahled pomerne radikalni), ale... zase musim dodat, ze muj nahled je porad jenom muj nahled a to je furt jen subjektivita...

Ale souhlasim, ze jsou podobne kurzy dost slusnej job... zejmena slouzi dobre k zaplneni diry v klubove kase. Sam jsem kdysi o otevreni podobneho kurzu uvazoval, jenomze kdyz jsem si pocital jakym stylem bych to vedl a jake nasazeni bych na cviceni po devcatech pozadoval a jake soky jim ustedroval, dosel jsem k nazoru, ze by mi vsechny utekly a ja bych na tom seredne prodelal (ono prostory v Praze jsou drahe) a nepomohl bych ani sobe, ani tem holkam.

Ono priznejme si, ze ani nejde vyucovat tak tvrde, jak by clovek chtel a jak clovek vi, ze by to melo nejvetsi prinos. Ono je potreba najit takovou trochu optimalni hranici mezi tim, aby tam ty holky chodily a a aby se i neco naucily - a to je asi ten nejvetsi problem. Kdyz budete jemni, budete mit mozna plno, ale ty lidi na ulici nepripravite... kdyz budete zas az moc tvrdi, nebudete mit ani koho pripravovat, pac vam tam nikdo nevydrzi.

Snad je z toho tak trochu mozno vycist, co jsem chtel naznacit.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 20. srp, 2006 22:33

Lowe dneska jsi me potesil... nasel jsem dve veci, se kterymi s tebou souhlasim... a to...

"ale hlavne proto ze pak dokazes realne odhadnout svoje sance" = Pocit bezpeci, vyvolany domenkou, ze se ubranis protoze ses vse ucil tak, jak ti to nekdo predlozil, je pekna mrcha - sam jsem na tenhle pocit kdysi solidne doplatil a jsem rad, ze me tahle zkusenost neprisla jeste draz.

a taky...

"ja jen rikam ze u lidi kteri se chtej umet prat je to chodit domu zrizenej zaklad" = Pravda, jenze vetsina lidi dneska ani nechce az nejak moc makat pomalu do padnuti... radsi si nekde priplatej, kde jim slibej to same a za mene namahy, pripadne rychleji. Netvrdim, ze je to pravidlem, to jiste ne... ale je takovych lidi dost.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pon 21. srp, 2006 0:34

myslim ze na ulici by s zadnym s graciu nemeli problem. zkus jemnovat nekoho trosku lepsiho, mozna tak Filipovic nebo Emelianenko.. :)

gino ty si zase potesil me ze si to pochopil :)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fidellll----llll » pon 21. srp, 2006 7:03

Panda píše:
Low píše:
Panda píše:
Low píše:

A já tomu tvýmu borci domluvím rande s Royce Graciem (80 kg) ktery podle pravidel ultimátních zápasů porazil Akebona (asi 200 kg) čiže ten vážil víc než dvakrát tolik :lol:
Zkus to přebít. :wink:

OT.:Zatracený pravopisný chyby sem jich tu tentokrát nasekal tolik že už se to bez editace neobešlo, protože byste si mysleli že jsem nevychodil základku :)

to sme uz trosku jinde ja 70kg bych dokazal porazit nejtezsiho chlapa na svete kterej mel pres 635kg protoze ze nemoh ani hejbat dobry ne?

Gracie je mistr svyho stylu az se bude naka zenska tomu venovat tolik let jako on tak ma sanci ale to tezko to uz sem psal
Fidellll----llll
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Panda » pon 21. srp, 2006 10:32

Low píše:myslim ze na ulici by s zadnym s graciu nemeli problem. zkus jemnovat nekoho trosku lepsiho, mozna tak Filipovic nebo Emelianenko.. :)

No tak to ses moc nevytáh, čekal jsem nějaký další příklad..:) Ale chápu že když 80 kilovej chlápek porazí v zápase bez pravidel 200kilového tak se to přebíjí těžko :lol:
Ne ale vážně cílem mého popichování bylo ti ukázat že to fakt není o váze :wink:
Teď si nějak nemohu vzpomenout kdo že to vyhrál před dvěma roky klasickou k1? že by nějaký veliký a těžký machr? :)

Ale Emelianenko je i muj oblíbenec..nebo spíš sou oba, protože soupeře porážej hlavou ne váhou :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pon 21. srp, 2006 10:38

Panda píše:Ale Emelianenko je i muj oblíbenec..nebo spíš sou oba, protože soupeře porážej hlavou ne váhou :wink:
... v neposlední řadě srdcem.

Všichni tři. Počkejme si pár let na nejmladšího. Už teď boxuje lépe než Saša.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pon 21. srp, 2006 17:20

Panda píše:
Low píše:myslim ze na ulici by s zadnym s graciu nemeli problem. zkus jemnovat nekoho trosku lepsiho, mozna tak Filipovic nebo Emelianenko.. :)

No tak to ses moc nevytáh, čekal jsem nějaký další příklad..:) Ale chápu že když 80 kilovej chlápek porazí v zápase bez pravidel 200kilového tak se to přebíjí těžko :lol:
Ne ale vážně cílem mého popichování bylo ti ukázat že to fakt není o váze :wink:
Teď si nějak nemohu vzpomenout kdo že to vyhrál před dvěma roky klasickou k1? že by nějaký veliký a těžký machr? :)

Ale Emelianenko je i muj oblíbenec..nebo spíš sou oba, protože soupeře porážej hlavou ne váhou :wink:

Ja bych ti nerad nabouraval vnimani, to rozhodne ne... ale sam za sebe mohu rici, ze o vaze to proste taky trochu je... proto jsou taky ty vahove kategorie, ze jo... leckde.

Ale tohle je nazor zase jen z me vlastni zkusenosti. Mel jsem sparringa, zapasil jsem s nim obcas a nekdy se mi podarilo uhrat "pat"... jako v sachach... vetsinou na zemi - proste bezvychodna situace (alespon se tak v te chvili zdala) a jen veeelmi zridka jsem ho dokazal dostat tak, ze se vzdal, nebo jsem to koncilo mou jasnou prevahou... zrazu jsem ale )asi nejaka hormonalni zmena) pribral jenom blbejch 6 kilo a dostaval jsem ho mnohem casteji, az jsem se sam divil, ze je to najednou lehci.

Nemluve o rozdilech vetsich vice, nez 20kg... zkusenosti a znalosti mi pomahaji trochu tu vahu nahrazovat (protoze jsem sam jak Lunt), ale pokud nekdo umi taky a navic ma kilovou prevahu... tak to je znat. Ale rozumim, ze mozna v tom "stand-up" tolik ne... s tim zkusenosti nemam... mluvim o boji na zemi, respektive telo na telo... ac se rika, ze se tam vahove rozdily stiraji, me to nejak setrit nejde... asi si vybiram moc dobry sparringy :D
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pon 21. srp, 2006 17:59

ono pokud jeden ma 100 a druhej 130 tak to je jeste jakztakz vyrovnany. je to neco jinyho nez kdyz ma holka 60 a ten co na ni pude 85..

takze neni divu ze porazej slabsi, ale i v tech ultimateceh jsou vahovy kategorie. dneska si myslim ze by si gracie moc neskrt, i kdyby byl ve forme jako zamlada.

v boji na zemi se setrou asi vic nez v stand-upu ale stejne.. myslim ze s vahou kolem +90 kilo uz se na hmotnost vymlouvat nejde ale kdyz ses hubenej tak to nevyhoda je..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pon 21. srp, 2006 19:09

Určitě souhlasím s tím že být těžší je výhoda, ve standupu trochu menší než na zemi (tam je to o to těžší že přichází ke slovu i statická síla místo dynamické,a tu nenaženeš rychlostí) ale i ve stand up je to znát protože dáš větší ránu, ale není to žádná ultimátní výhoda :!:
Je to asi taková výhoda jako když je někdo rychlejší nebo má lepší postřeh případně ovládá taktiku nebo techniku.Proto malí kluci vyhrávají stejně často jako velcí.
Jinak výsledek kvízu kdo vyhrál před dvěma roky k1 (když už teda vidím že je ti nejbližší) je : poměrně lehký šlachovitý thajec, žádná velká namakaná gorila :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » pon 21. srp, 2006 19:38

já myslím že se plete páté přes deváté, porovnává se boj Graciů a bojovníků z K1čky... ale je to jako kdyby někdo neměl auto na závody a chtěl se vyrovnat nejlepším speciálům. Tihle "profíci" maj natrénováno a cvičí 6dnů v týdnu dvoufázově denně. Mají speciální jídelní režimy a porovnávat s nimi kohokoliv je zcestné pokud si to sám nevyzkouší, pak zjistí že v takovém profiringu jde i o něco jiného. Přeci jen je to jejich zaměstnání. Pokud někdo navštíví Thaiské království a začnete se zajímat blíže o ThaiBOx zjistíte i jiný druh ThaiBoxu používaný Thaiskou královskou armádou.
Jinak asi manikin chtěla říci když se cítí bezpečněji, tak sebeobrana neni jen boj, je to i prevence jak si dávat pozor,krýt si záda a pod. útočník vždycky zaútočí pro něj v nejvhodnějším a pro "obět" nejnevhodnějším okamžiku. Proto některé navštívené sebeobranné kurzy respektive modelové situace na kurzech a budoshow vyvolávají rozpaky a u potencionálních zájemkyní obdiv, když samotná žena zničí 7 útočníků téměř se samopaly :) . Pokud jsem měl možnost konzultovat s instruktory sebeobranné situace pro ženy, tak mi je jasné že po 60ti kilové ženě, která přijde domu v půl šesté (po cestě z práce z nákupů, kdy má v každé ruce jednu nákupní tažku) nemůžu chtít aby v sedm proháněla po ringu stokilového boxera ?? to je nesmysl aby si utužovala úderové plochy. Vim že když jsem závodil ThaiBoxu tak jsme si to bez toho nedovedl představit, ale po téhle ženě to chtít nemůžu i když vím že se tím její šance snižují. Ale je to i o prevenci a jak už tady bylo řečeno a je to napsáno na netu: větší podíl útoků na ženy mají na svědomí blízké osoby napadené. sebeobrana nejde naplánovat ani modelové situace nejdou nacvičit, nikdo nemůže vědět proti kolika útočníkům, kde, v jakém zdravot.stavu, co bude mít na sobě (kimono to asi nebude, třeba zimní bunda??) bude bojovat...?.Tohle vše zvládnout chce trénink profesionála a možná zkušenost z plnokontaktních bojů at v Kick/ThaiBoxu, Kyokushin, Savate, B.Jiu-jitsu a pod. se rozhodně hodí. i kuli připravenosti "inkasovat" ránu.
kolik váží R.Gracie jsem tady psal a rozhodně stojí za to jet na jeho seminář (občas jezdí do UK) je to člověk s ohromnými zkušenostmi. Sebeobrana je sebeobrana, neplatí žádná pravidla ani omezení.....jako v životě :idea:
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pon 21. srp, 2006 19:52

No joo noo...my jsme se s lowen jenom trochu off topic popichovali..
Jinak angličani mají takové jedno pořekadlo: Jen aby lék nebyl horší než nemoc.
To myslím sedí k tomu co jsi napsal...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » pon 21. srp, 2006 20:03

jenze vyhral hlavne na body protoze je dobrej a rychlej. ale podivej se na jeho zapas s ignashovem a pak si to zkus predstavit na ulici.je fakt ze treba Mighty Mo slozil slusne.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pon 21. srp, 2006 22:34

Ondra to tu vystihl přesně!
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pon 21. srp, 2006 23:37

Ondra píše:kolik váží R.Gracie jsem tady psal a rozhodně stojí za to jet na jeho seminář (občas jezdí do UK) je to člověk s ohromnými zkušenostmi.

Ondro myslíš Ricksona,Roylera,Ryana, Rogriga,Royce, Roriona, Rollse (toho asi ne), Rogera, Renza, Ralpha, Ralana :lol:

Joke...promiň musel jsem
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » úte 22. srp, 2006 0:16

Odyseus byl mnohem menší než Kyklop a stejně se mu ubránil. :D
Co jsem na netu,tak mám pocit,že kam hodim šutr tam trefim nějakou školu bu.Všude samý mástři dokonce jsem netušil co je lidí v ČR s výším danem než 4.dan.Na satelitu se řežou nabušený hovada a spousta dalších jich je po klubech MT/Kickbox apod.Pořád někdo straší s Ueshibou nebo špičkovými závodníky.Potom vyjdu do ulic a nepotkám nikoho takovýho.
Mluvím s dcerou mojí setřenice,která začla chodit na JJ a po roce se ubránila šikaně ve škole.Kamarádka se s jedním trikem ubránila nadrženýmu Ukrajincovi,který evidentně nechtěl rozumět,že není žádaný.Jedna mladá holka byla neštastná z toho,že jí v létě pořád kluci hážou do bazénu a ona jim to prostě nebaští.Naučil jsem jí,jak se má vyprostit z držení a už se jim to povedlo jen vyjímečně,když na ní byli 4.No prostě pubertáci.Jedné známé jsem poradil jednoduchou větu,kterou za víc jak rok použila,když se jí pokusil u ní doma její bývalý přítel znasilnit.Nechal toho a k ničemu nedošlo.Tomu říkám život.Myslím,že pravděpodobnost napadení ženy nějakým nemocným uchylem s nožem nebo bojovníkem K1 je tak mizivá,že nechápu,jak můžete v tomhle topicu takhle uhnout.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » úte 22. srp, 2006 0:29

napadení bojovníkem K1 :lol:

co se tyce tohohle " napadení ženy nějakým nemocným uchylem s nožem" tak to uz je skoro jisty. ten clovek musi bejt nemocnej , pro nuz hodne z nich nema hluboko do kapsy..

ono z tech ozralejch ukrajincu mam obcas strach i ja.. (ne ze bych byl takova kapacita aby se nemohlo stat ze bych mel strach:)

a co to bylo za vetu cos ji poradil? nejaky zaklinadlo?
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » úte 22. srp, 2006 1:09

Zaklínadlo to nebylo,ale musela se při tom uvolnit a říct to dost otráveně.Uvádět jí nebudu,protože dneska bych už jí to neporadil,ale jsem rád,že to zafungovalo.Možná ani o tu větu nešlo,ale o to jakým způsobem to řekla a zahrála.Hodně znásilnění se stává proto,že ten agresor /ne utočník v pravém slova smyslu/ nevnímá emoce ženy nebo si je vysvětluje jinak,ale to spadá i do prevence a o tom ví víc Makoto.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod manikin » úte 22. srp, 2006 7:41

Děkuji za Ondrovu podporu.

Znovu...NIKDY jsem neřekla, že jsem si jistá, že se ubráním.
Taky nejsem úplně klasický případ absolventky kurzu sebebrany, protože pro mě to byl začátek a pokračuji dál. Pokusím se odpovědět na poznámky od Low.

1. Součástí tréninku (ne kurzu sebeobrany) je úderovka. Ze začátku jsem to nenáviděla...neuměla jsem praštit, rána šla jen od ramene, neuměla jsem použít bok...zkloubit nohy a ruce...no byl to děs. neuměla jsem kopnou...jak zapojit boky do kopu a dát mu větší razanci..., neuměla jsem uhnout.
Jenže potom se to zlomilo...sice pravda...trenovala jsem doma před zrcadlem...ale myslím, že jsem se někam posunula.
Jinak jsem byla i na několika lekcích kick boxu a jedné thaiboxu...kick box dobrý...thaibox...musím přiznat, že trenér mluvil i přes nízký věk některých studentů jak dlaždič...to opravdu nemám za potřebí. Myslím, že základy ...umět se uhnout, pohybovat se na nohách jsou důležité, ale já potřebuju ke své práci hlavu, takže si do ní nenechám mlátit jen abych se utužila.
2. Co se týče razance kopu...dynamika je o síle (hmotnosti), ale i o rychlosti. Sílu nikdy nebudu mít jako chlap,ale mohu být rychlejší.
manikin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...