Makoto píše:Dojo etika se dnes uz moc neresi, co? BTW, Sempai / Kohai - je to stejny vztah jako Starsi bratr / Mladsi bratr?
manikin píše:No priznavam, ze patrim k tem rejpalum. Ale to ze reknu, ze mi neco nefunguje a chci po Sensei, ci po jeho Sempai, aby mi techniku vysvetlili, neni utok na ne nebo na to, ze to co uci je hloupost. Kdybych si to myslela, tak tam nechodim.
Makoto píše:Jak jsem jiz drive napsal, par let take ucim a proto nemam problem vysvetlovat a snad to i vysvetluji nazorne (to necht posoudi ostatni). Vadi mi vsak, pokud prijde nekdo novy, kdo ma treba vysoky pas v jinem stylu nebo i klasicky novacek a hned za startu rekne, ze to nefunguje. Pak se mi sprajcuje napriklad pri provadeni paky, aby dokazal, ze to nefunguje. Samozrejme, ze to jde vyresit tak, ze bych tu paku nasadil takovym zpusobem, ze mu zlomim ruku, abych mu dokazal, ze to funguje, ale ted to nacvicujeme poprve a se zacatecniky a proto s minimalni silou a malicko odlisne nez pri realnem utoku.
Me spise jde o to, ze kdyz jsem pozadan ucit, tak chci ucit a ne chladit nekoho ego (to udelam mile rad po treninku![]()
Minule jsem tam mel napriklad manika, kteremu jsem ukazoval jistou techniku na zemi. A hned ze mu to nefunguje. Tak jsem mu ukazal skolni variantu, aby pochopil, kde tahnout a kde tlacit a protoze to cekal, sprajcnul se mi a ja to obratem udelal na druhou stranu. Z jeho pohledu to nefunguje, protoze jsem to neudelal na tu stranu, kterou jsem puvodne zamyslel. Z meho pohledu to funguje, protoze se zmenily podminky a ja tu techniku provedl, ale na druhou stranu. Nastesti se to pak vyresilo, kdyz opet zpochybnil skrceni a ja se pak pri nasazeni nejak zasnil nebo co....
ukropcany píše:U nás sa nič podobné nedeje, pretože všetci začiatočníci idú na tréning s bobkami, že čo zas bude. Po dosiahnutí totálneho vyčerpania v prvej časti tréningu už v 2. časti nikto nemá potrebu si otvárať hubu a o niečom pochybovať... ak totiž priebežne niekto odchádza grcať na záchod a tréner s Tebou skáče a ešte do toho volačo mele, tak si to každý dobre rozmyslí...![]()
Potom je aj iná možnosť - na boxe keď nie je tréner na moje pindy zvedavý, tak ma tak spičuje, že už som ticho...
Makoto píše:Jeste jedna vec me napadla - panove a (pripadne i) damy, setkali jste se s zenskyma, ktere vyslovene bavi mlatit chlapy? Jako kdyby si lecily nejake mindraky nebo co... Jak jste je usmernili, ze neni potreba pouzivat extremni silu, aby technika fungovala?
Zrovna jednu takovou asi mame ted na kurzu a uz jsem od ni schytal takovy loket na solar, ze jsem si malem ustlal...Nevadi mi dostavat na budku, ale musi to mit nejaky smysl a ona tezila z toho, ze ji to jako chlap nevratim (coz mela pravdu). Ukazovali jsme jednu zakladni techniku, kde jsme rikali, ze se musi nejdrive naucit pohyb na nohou a nacasovani. O samotny uder v teto fazi vubec neslo. Presto do toho dala takovou silu a s takovym potesenim, ze....no zkratka, jak byste neco takoveho resili vy? Bejt to chlap, uz bych mu vysvetlil pravidla slusneho chovani, ale zenska....
xiexie píše:Ad tohle a většina z předchozích příspěvků k sebeobraně žen. Moje vlastní zkušenost je trošičku jiná než vaše pánové.
manikin píše:co všeobecně soudíte o "smíšeném", tedy holka-kluk, tréninku/sparingu?
manikin píše:co všeobecně soudíte o "smíšeném", tedy holka-kluk, tréninku/sparingu?
Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků