s

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Jendis » úte 26. zář, 2006 16:44

SiuLouFu píše:
Jendis píše:4 SiuLouFu-zrovna lidi od p.Kurfursta(popř. od p.©ány) se poprat umí......asi ne všichni,ale co jich pár znám...... :wink: :twisted:

Slo by to nejak upresnit. Trosku mi to pripomina onu scenku z Cerveneho Trpaslika v dilu o bile dire: "Jeste nikdy jsem ji nevidel - nikdo ji nevidel - ale myslim, ze existuje"

Tak konkrétně Zdenek ©ána určitě.Abych to vysvětlil dále....já TaiChi necvičím a necvičil jsem......kluky z jeho školy jsem potkával na oslavě jeho narozenin(víkendová akce-vždy),která byla na konci jejich týdenního soustředění.....neznám jejich příjmením,ale s několika jsem se kočkoval(Pavel,Standa a pár dalších,jejichž jména si fakt nepamatuju) a bylo to velmi zajímavé.Bylo by fajn,kdyby se tu ozval někdo přímo od nich,jména by se už do kupy dala.....

Docela bych se ohradil k tomu přirovnání,nikdy jsem tu neměl tu potřebu nějak zveličovat,či přehánět a myslím si,že kluci tady vědí,že netlachám.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » stř 27. zář, 2006 2:40

Zjednodušeně a polopaticky: Praní se stylem Taiji nebo Shaolin (nebo cokoliv jiného z wushu) je stejné, protože i technicky jsou ty styly stejné. Liší se pouze způsobem nácviku a to ještě ne tolik. taiji,Xingyi,Bagua, Wingchun a další "vnitřní" styly jsou jenom vyšším stupněm Shaolin gongfu protože z něj nepochybně vycházejí. jen prostě přesunuly to vnější více dovnitř. :idea:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » stř 27. zář, 2006 12:48

pavela píše:Zjednodušeně a polopaticky: Praní se stylem Taiji nebo Shaolin (nebo cokoliv jiného z wushu) je stejné, protože i technicky jsou ty styly stejné. Liší se pouze způsobem nácviku a to ještě ne tolik. taiji,Xingyi,Bagua, Wingchun a další "vnitřní" styly jsou jenom vyšším stupněm Shaolin gongfu protože z něj nepochybně vycházejí. jen prostě přesunuly to vnější více dovnitř. :idea:

kratce, strucne, aktualne..... skvele 10/10 8)
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 27. zář, 2006 13:23

Jendis píše:Tak konkrétně Zdenek ©ána určitě.Abych to vysvětlil dále....já TaiChi necvičím a necvičil jsem......kluky z jeho školy jsem potkával na oslavě jeho narozenin(víkendová akce-vždy),která byla na konci jejich týdenního soustředění.....neznám jejich příjmením,ale s několika jsem se kočkoval(Pavel,Standa a pár dalších,jejichž jména si fakt nepamatuju) a bylo to velmi zajímavé.Bylo by fajn,kdyby se tu ozval někdo přímo od nich,jména by se už do kupy dala.....

Docela bych se ohradil k tomu přirovnání,nikdy jsem tu neměl tu potřebu nějak zveličovat,či přehánět a myslím si,že kluci tady vědí,že netlachám.

Diky za doplneni. :wink:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 27. zář, 2006 13:42

pavela píše:Zjednodušeně a polopaticky: Praní se stylem Taiji nebo Shaolin (nebo cokoliv jiného z wushu) je stejné, protože i technicky jsou ty styly stejné. Liší se pouze způsobem nácviku a to ještě ne tolik. taiji,Xingyi,Bagua, Wingchun a další "vnitřní" styly jsou jenom vyšším stupněm Shaolin gongfu protože z něj nepochybně vycházejí. jen prostě přesunuly to vnější více dovnitř. :idea:

Souhlasim. Ja jsem se jen pokousel dobrat toho, zda uroven cviceni Tai Chi je stejna jak v Cine, tak i tady v CR. Moje osobni zkusenost je takova, ze ne. Snazil jsem se proto reagovat na prispevky v teto diskuzi a pripadne si poopravit nazor.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » stř 27. zář, 2006 14:01

SiuLouFu píše:

Souhlasim. Ja jsem se jen pokousel dobrat toho, zda uroven cviceni Tai Chi je stejna jak v Cine, tak i tady v CR. Moje osobni zkusenost je takova, ze ne. Snazil jsem se proto reagovat na prispevky v teto diskuzi a pripadne si poopravit nazor.
Samozřejmě, že není a nebude. Vyšší škola kungfu zvaná vnitřní styly, je pro nás těžce nepochopitelná a těžko se dobereme k tomu, prož to těm kurvám šikmookejm funguje a nám ne. :lol: Prostě a jednoduše, my se zmůžeme jako evropani akorát možná na napodobování, někdy líp někdy hůř ale prostě ty adidasky budou vždycky lepší v originále než ty naše se čtyřma pruhama. Jsem v tom směru opravdu dost pesimista, protože jsem já(ale bezpochyby i vy kluci od Yiwana) viděli a zažili v Číně, jak to ty dědkové dělaji, a přijít tomu na kloub prostě nejde. Dělám taky vnitřní styly ale čím víc to dělám, tím víc vidím, že to není ono a kdybych se chtěl prát tak, jak to dělaji ti Tajtisti v Číně, tak to prostě nebude fungovat. Takže se prostě nezbývá než používat sílu vnější, nikoliv jako oni vnitřní. Je krásný, že se přesto lidi u nás(včetně mě) pouštějí jako Sun a další do sisyfovské a předem prohrané bitvy ale naučit se skutečně prát Taijiquanem tak jak to dělají třeba lidi jako Ma Changxun nebo Fang Zhiqiang to je myslím marné.(nikdy jsem třeba nepochopil, jak je možný 3 stupeň odstrkování neboli tygr v Xingyi,jak to dělá třeba Du Fu Kun kdy síla míří DOLů a člověk letí NAHORU. To jsou věci mezi nebem a zemí. Fyzika?, trik? Čchi? Kdo ví. Jsme prostě jenom napodobovači a kopisti pohybů, co se děje vevnitř, kdo ví???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 27. zář, 2006 14:08

pavela píše:Samozřejmě, že není a nebude. Vyšší škola kungfu zvaná vnitřní styly, je pro nás těžce nepochopitelná a těžko se dobereme k tomu, prož to těm kurvám šikmookejm funguje a nám ne. :lol: Prostě a jednoduše, my se zmůžeme jako evropani akorát možná na napodobování, někdy líp někdy hůř ale prostě ty adidasky budou vždycky lepší v originále než ty naše se čtyřma pruhama. Jsem v tom směru opravdu dost pesimista, protože jsem já(ale bezpochyby i vy kluci od Yiwana) viděli a zažili v Číně, jak to ty dědkové dělaji, a přijít tomu na kloub prostě nejde. Dělám taky vnitřní styly ale čím víc to dělám, tím víc vidím, že to není ono a kdybych se chtěl prát tak, jak to dělaji ti Tajtisti v Číně, tak to prostě nebude fungovat. Takže se prostě nezbývá než používat sílu vnější, nikoliv jako oni vnitřní. Je krásný, že se přesto lidi u nás(včetně mě) pouštějí jako Sun a další do sisyfovské a předem prohrané bitvy ale naučit se skutečně prát Taijiquanem tak jak to dělají třeba lidi jako Ma Changxun nebo Fang Zhiqiang to je myslím marné.(nikdy jsem třeba nepochopil, jak je možný 3 stupeň odstrkování neboli tygr v Xingyi,jak to dělá třeba Du Fu Kun kdy síla míří DOLů a člověk letí NAHORU. To jsou věci mezi nebem a zemí. Fyzika?, trik? Čchi? Kdo ví. Jsme prostě jenom napodobovači a kopisti pohybů, co se děje vevnitř, kdo ví???

Tak, a ted to rekl nekdo naplno. Ja s touto formulaci plne souhlasim a uz nemam co dodat. Lip to ani ric neslo. Diky.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » stř 27. zář, 2006 14:55

Čest Pavelo ! Tak konečně tu někdo otevřeně vyslovil to, o čem všichni přemýšlí a debatují a hlavně si to nechtějí připustit.

Díkec a pozdravuj v parku :lol: :wink:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

vnitřní vs vnější

Příspěvekod Boris68 » stř 27. zář, 2006 15:01

Třeba to chce čas a trpělivost! A hlavně to nezavrhovat! :D
www.wingchunpraha.org

Jednoduchost, přímočarost, ekonomie pohybu, minimální využití fyzické síly, praktičnost.
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: vnitřní vs vnější

Příspěvekod xiexie » stř 27. zář, 2006 16:04

Boris68 píše:Třeba to chce čas a trpělivost! A hlavně to nezavrhovat! :D

nikdo to nezavrhuje, jen stojíme nohama pevně na zemi :D 8) :wink:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 27. zář, 2006 16:28

pavela píše:
Samozřejmě, že není a nebude. Vyšší škola kungfu zvaná vnitřní styly, je pro nás těžce nepochopitelná a těžko se dobereme k tomu, prož to těm kurvám šikmookejm funguje a nám ne. :lol: Prostě a jednoduše, my se zmůžeme jako evropani akorát možná na napodobování, někdy líp někdy hůř ale prostě ty adidasky budou vždycky lepší v originále než ty naše se čtyřma pruhama. Jsem v tom směru opravdu dost pesimista, protože jsem já(ale bezpochyby i vy kluci od Yiwana) viděli a zažili v Číně, jak to ty dědkové dělaji, a přijít tomu na kloub prostě nejde. Dělám taky vnitřní styly ale čím víc to dělám, tím víc vidím, že to není ono a kdybych se chtěl prát tak, jak to dělaji ti Tajtisti v Číně, tak to prostě nebude fungovat. Takže se prostě nezbývá než používat sílu vnější, nikoliv jako oni vnitřní. Je krásný, že se přesto lidi u nás(včetně mě) pouštějí jako Sun a další do sisyfovské a předem prohrané bitvy ale naučit se skutečně prát Taijiquanem tak jak to dělají třeba lidi jako Ma Changxun nebo Fang Zhiqiang to je myslím marné.(nikdy jsem třeba nepochopil, jak je možný 3 stupeň odstrkování neboli tygr v Xingyi,jak to dělá třeba Du Fu Kun kdy síla míří DOLů a člověk letí NAHORU. To jsou věci mezi nebem a zemí. Fyzika?, trik? Čchi? Kdo ví. Jsme prostě jenom napodobovači a kopisti pohybů, co se děje vevnitř, kdo ví???

Já bych to přeci jenom doplnil. Měl jsem možnost cvičit se žáky profesora Fang Ninga v Guangzhou a v Xian a i s ním samotným. On tzv. no-circle ovládá, ale s jeho čínskými žáky je to úplně stejné jak u nás, když číňan cvičení fláká, je na tom stejně jako my. Prostě se k tomu neprocvičí. I šedesátiletý žák čumí na mistra s otevřenou pusou. Sice teoretický ví o co se jedná, ale není schopen to udělat. A taky tam jsou jako u nás zatuhlí cvičenci, jak fyzicky tak psychicky nebo naopak uvolnění jak špagety. Jsou tam takoví, co makaj s mistrem pomalu každý den, chodí k němu domů a taky takoví, co příjdou jednou za týden, pokecaj, zatuishujou a je to. Mají však výhodu, že správné provádění pořád vidí. Ovšem je tam jeden velký rozdíl, všichni se u toho neskutečně baví. Každému odstrčení se řechtají, ať už sami létají nebo se jen dívají. Já se taky úžasně bavil, když jsem na hotelu lítal do sražených postelí. Byla to opravdu skvělá zábava, někdo odstrčil mne někoho zas já. Nepřipadal jsem si vůbec, že bych snad toho uměl o hodně míň než oni, smáli jsme se všichni dohromady, když se někomu něco povedlo, ale i uznale pokývali hlavama, když si někdo něco dovolil proti služebně staršímu a ten to taky byl schopen ocenit. A to je taky obrovská výhoda, že mají pořád srovnání s někým lepším, takže si o sobě nikdo až tak moc nemyslí, i když jsou tam taky takoví, co chtějí každého přeprat za každou cenu bez ohledu na principy. To mistr jen kroutil hlavou, vysvětloval a vysvětloval, ale nebylo to nic platné. Pak se společně zasmáli.
Když jsem se ptal, proč je jejich mistr na takové úrovni, obdivně říkali:" představ si, že on cvičil třikrát denně - to už dnes asi nikdo nedokáže". Jen pro upřesnění, když řekli třikrát denně, mysleli tím, že ne jednou za týden, ale každný den, za rok ani jednou vynechat a tak pořád dokola. Je to neskutečné, a protože to většina z nich absolutně nedokáže,tak se toho mistra velmi moc váží. Jen si to zkuste, ráno dvě hoďky, v poledne dvě a večer čtyři. Jak dlouho to vydržíte?
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » stř 27. zář, 2006 16:55

[quote="pavela"][ Samozřejmě, že není a nebude. Vyšší škola kungfu zvaná vnitřní styly, je pro nás těžce nepochopitelná a těžko se dobereme k tomu, prož to těm kurvám šikmookejm funguje a nám ne. :lol: Prostě a jednoduše, my se zmůžeme jako evropani akorát možná na napodobování, někdy líp někdy hůř ale prostě ty adidasky budou vždycky lepší v originále než ty naše se čtyřma pruhama.[quote]

S obsahem sice víceméně souhlasím, ale jak psal Sun důvod bych hledal někde jinde než v tom že mají šikmé oči :roll:
Kdybys trénoval stejně jako oni budeš stejně dobrý...ale to zrovna tobě asi říkat nemusím :lol:
Mír všem
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 27. zář, 2006 22:08

Zdar a silu!

Dekuji vsem za podnetne prispevky. Nicmene, stale bych chtel vedet, zda se u nas v CR praktikuje v Tai Chi skolach sparring s jinymi styly Kung Fu ci San-Da, popripade i s jinymi druhy BU (box, muay thay, atd.). Obecne se v cinskych skolach BU (kam zahrnuji i Tai Chi) tomuto postupu nebrani. Naopak bych rekl, ze to patri ke standardni soucasti metodiky pro ziskavani zkusenosti. Tento aspekt jsem ale u zadne skoly Tai Chi v CR nevidel (a ani na zadnych webovych strankach nenasel). Takze se jeste jednou zeptam (pro nekoho mozna hloupe a mene sofistikovane) na nekolik otazek, na ktere jsem zatim nedostal primou odpoved:

1) Je standardni soucasti metodiky vyuku Tai Chi v CR realny sparring s jinymy druhy BU?

2) Pripadne, ze ano, je to potom brano jako pokrocila metoda, nebo se zahrnuje do vyuky co nejdrive? A nebo to neni u tohoto stylu vubec nutne?

3) Jakym zpusobem se procvicuje uder (kop), popripade serie uderu (kopu)? Pouziva se pri vyuce boxovaci pytel nebo lapy?

Predem dekuji za informace. Pokud jsem snad nekoho pohorsil svymi hloupymi ci malo sofistikovanymi dotazy, tak se predem omlouvam. Rad bych ale dostal na primou otazku primou odpoved. Diky.

P.S.
  Mir a laska i Tobe, Pando. Bud dobry! Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 28. zář, 2006 11:33

Panda píše:
pavela píše:[ Samozřejmě, že není a nebude. Vyšší škola kungfu zvaná vnitřní styly, je pro nás těžce nepochopitelná a těžko se dobereme k tomu, prož to těm kurvám šikmookejm funguje a nám ne. :lol: Prostě a jednoduše, my se zmůžeme jako evropani akorát možná na napodobování, někdy líp někdy hůř ale prostě ty adidasky budou vždycky lepší v originále než ty naše se čtyřma pruhama.

S obsahem sice víceméně souhlasím, ale jak psal Sun důvod bych hledal někde jinde než v tom že mají šikmé oči :roll:
Kdybys trénoval stejně jako oni budeš stejně dobrý...ale to zrovna tobě asi říkat nemusím :lol:
Mír všem
ale já jsem přece nepsal, že je to šikmejma očima, když se cizinec narodí, nebo bude od 3 let vyrůstat třeba v klášteře ©aolin, určitě dokáže totéž i když nemá šikmé oči. Ale musí vstřebat od malička a od základů čínskou kulturu, řeč a kungfu. Jednoduché :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » čtv 28. zář, 2006 11:36

Panda píše:
pavela píše:[ Samozřejmě, že není a nebude. Vyšší škola kungfu zvaná vnitřní styly, je pro nás těžce nepochopitelná a těžko se dobereme k tomu, prož to těm kurvám šikmookejm funguje a nám ne. :lol: Prostě a jednoduše, my se zmůžeme jako evropani akorát možná na napodobování, někdy líp někdy hůř ale prostě ty adidasky budou vždycky lepší v originále než ty naše se čtyřma pruhama.

Mír všem

Ty bláho zkus říct svýmu mistrovi až s nim budeš "kurvo šikmooká"... :lol: :lol: :lol:
Nenosíš Bombra ???:lol: :lol: :lol:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 28. zář, 2006 13:12

xiexie píše:Čest Pavelo ! Tak konečně tu někdo otevřeně vyslovil to, o čem všichni přemýšlí a debatují a hlavně si to nechtějí připustit.

Díkec a pozdravuj v parku :lol: :wink:
Čest i tobě Xiexie, budu pozdravovati!
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 28. zář, 2006 14:00

NIK píše:
Panda píše:

Mír všem

Ty bláho zkus říct svýmu mistrovi až s nim budeš "kurvo šikmooká"... :lol: :lol: :lol:
Nenosíš Bombra ???:lol: :lol: :lol:
Jen klid, oni mi zase v parku říkaji bílej ďábel :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » čtv 28. zář, 2006 14:13

Pro Pavela-
Tak to je dobrý :lol: :lol: :lol:

Hlavně jim neřikej co předpověděl Nostradamus.Mám občas obavy když to vidim v Praze že se to splní-samej Vietnamec,Japonec,Číňan.No šílený.... :lol: :wink:

Oni sou zkrátka všude.Je to tak týden co sem potkal v noci na Smíchově krásnou Japonku.Hledala nějakej hotel na Karlíně.Ještě než sem jí posadil do Taxi sem se jí navrhl(slušně a z části ze srandy)jestli nechce spát u mne :lol: :lol: :lol: Byla milá a slyšel sem že sou Asiatky "Čuňandy" :lol: :lol: :lol: tak mi to nedalo :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

s...

Příspěvekod luen » čtv 28. zář, 2006 15:34

Jendis píše:
SiuLouFu píše:
Jendis píše:4 SiuLouFu-zrovna lidi od p.Kurfursta(popř. od p.©ány) se poprat umí......asi ne všichni,ale co jich pár znám...... :wink: :twisted:

Slo by to nejak upresnit. Trosku mi to pripomina onu scenku z Cerveneho Trpaslika v dilu o bile dire: "Jeste nikdy jsem ji nevidel - nikdo ji nevidel - ale myslim, ze existuje"

Tak konkrétně Zdenek ©ána určitě.Abych to vysvětlil dále....já TaiChi necvičím a necvičil jsem......kluky z jeho školy jsem potkával na oslavě jeho narozenin(víkendová akce-vždy),která byla na konci jejich týdenního soustředění.....neznám jejich příjmením,ale s několika jsem se kočkoval(Pavel,Standa a pár dalších,jejichž jména si fakt nepamatuju) a bylo to velmi zajímavé.Bylo by fajn,kdyby se tu ozval někdo přímo od nich,jména by se už do kupy dala.....

:D 8O :wink:

Mam osobni zkusenost, ale prave opacnou ... 8O :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 28. zář, 2006 18:15

Tohle bylo konkrétně k čemu???
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně