Panda píše:Jestli ti stačím já se svými 4 roky studia aikida (když mi bylo 16letkteré se občas považuje za japonský vniřní styl tak jsem ti plně k diskuzní dispozici a rozhodně se tě nebojí, nebudu tě osobně napadat an uhýbat
![]()
Panda píše:O co ti jde přesně,
Já bych tu viděl asi následující body:
1. principipy (teď myslím ty co se pak aplikují v boji)
2. schopnosti a dovednosti které potřebuješ k aplikování těchto principů
3. o metodiku nácviku těchto schopností
Jendis píše:možná bych doplnil uzavřenost......myslím tím,že za hranicí doja(či federace) neexistuje svět.....jestli chápete?
SiuLouFu píše:Jendis píše:možná bych doplnil uzavřenost......myslím tím,že za hranicí doja(či federace) neexistuje svět.....jestli chápete?
Vim, co myslis. Ale mohl by si to zkusit vydefinovat jako dalsi bod v seznamu, co je zde uveden? Dik.
Jendis píše:což o to,zkusit můžu....
nevím,jestli to plně vystihne,ale hodí se tam sebestřednost(můj styl vyžaduje více práce,než ostatní....nechuť porovnat......)
SiuLouFu píše:1. Obecne a specificke principy pro dany styl.
2. Schopnosti, dovednosti a zkusenosti ktere jsou potreba k aplikaci techto principu.
3. Metodiku nacviku techto schopnosti a dovednosti. System pro ziskavani zkusenosti.
4. Porovnani teto metodiky s metodikou ostatnich stylu, konfrontace s okolim. Otazka sebestrednosti a arogance typicke pro dany styl.
5. Polemika o zazitych pravdach a mystifikacich k danemu stylu.
Harutomo_Yasumizu píše:Sebestřednost je nejhorší věc, tyhle kluby lidem vymejvaj mozek a sesílaj na bojová umění celkově posměch, protože na lajckou veřejnost působí kecama, který je podvědomě staví na laťku velkých odborníků a tak bojová umění jsou pod záštitou těchhle reprezentantů vnímány jako nějaká asijská blbost.
Opravdu úžasně se člověk cejtí když se věnuje nějakému asijskému bojovému umění a všude kolem něj visí letáky těchto odborníků s kotrmelcem pod kterým je nápis efektivní sebeobrana. Asi sem vztahovačnej, ale mívám hrůzu z toho pomyšlení aby si mě s tím někdo spojoval.
Co udělat pro to aby na nás někdo nekoukal jako na borce v kotrmelcích a mistry lítání? V pátek mi kluk z bejvalího tréninku položil otázku jak se pozná když už je člověk mistr? Když se mu řekl že třeba už tak, že s ním prostě nikdo nezamete a lidi se to od něho chcou učit, tak začal povídat že to není prada, že asijský bojoví umění jsou jiný, a začal povídat o všem tom ostatním, eh mě z toho málem kleplo. Problém je ale to, že je to tady všeobecnej názor a protože normální lidi tohle nehledaj, tak hledaj sebeobranu jinde a obloukem se vyhnou veškerejm asijskejm stylům a navopak psychouši k nám nalezou a když zjistěj že je to úplně něco jinýho než ty ostatní věci kromě boje, že je to koníček v "tupým fyzickým drilu", tak nakonec necvičí nikdo, ou to je zase paradox![]()
Já myslím že tohle do téma pohádek docela sedne, ovšem s malým háčkem, tenhle problém je realita![]()
SiuLouFu píše:Jendis píše:což o to,zkusit můžu....
nevím,jestli to plně vystihne,ale hodí se tam sebestřednost(můj styl vyžaduje více práce,než ostatní....nechuť porovnat......)
Jo, myslim, ze to zni vcelku dobre. Navrhuji ten bod specifikovat tedy takto:
4. Porovnani teto metodiky s metodikou ostatnich stylu, konfrontace s okolim. Otazka sebestrednosti a arogance.
Takze zde je pracovni verze seznamu bodu (otazek), ke kterym by jsme se meli v diskuzi vyjadrit:1. Obecne a specificke principy pro dany styl.
2. Schopnosti, dovednosti a zkusenosti ktere jsou potreba k aplikaci techto principu.
3. Metodiku nacviku techto schopnosti a dovednosti. System pro ziskavani zkusenosti.
4. Porovnani teto metodiky s metodikou ostatnich stylu, konfrontace s okolim. Otazka sebestrednosti a arogance typicke pro dany styl.
5. Polemika o zazitych pravdach a mystifikacich k danemu stylu.
Jendis píše:myslím,že dělit ani netřeba...jsou okruhy,které jsou všude stejné...jen dosadíte název stylu.......opět bohužel.
Jen ještě dotaz....chceme,aby to byla věcná diskuze,bez emotivní výlevů a tak je v tom třeba udělat jasno...budeme jmenovat,nebo necháme na lidech,ať si dosadí???Tím jmenováním nemyslím osočování,ale jen třeba větu:setkal jsem se s tím tady v této škole,učil mne to ten a ten.......
osobně bych byl radši pro "anonymní"....ať si lidi dosadí sami.Ne proto,že bych se bál....nejde o nějaké špinění....ale rád bych,aby ta diskuze měla úroveň a něco přinesla...byla věcná!
Miro píše:SiuLouFu,
*Proto se znovu ptam v teto diskuzi, zda je nekdo ochoten se o techto polopravdach a zavadejicich neprestnostech, ktere se vazi k temto stylum, otevrene a konstruktivne pobavit. Zajimaji me hlavne nazory lidi, co tyto styly cvici a plne si pritom uvedomuji, ze jsou primarne urceny k boji a nikoliv ke "kresleni energeticych car nekam do vesmiru", meditaci ci aplikovani pouze jako zdravotniho cviceni. Rad bych ale chtel tuto diskuzi udrzet na rozumne a ucelne urovni (tzn. mimo jine bez osocovani, urazeni a dalsich nesvaru, ktere se posledni dobou na BU rozmahaji ve velkem). Predem vsem dekuji za jejich nazory a konstruktivni pripominky.*
Problem je, ze nema zmysel sa s Tebou bavit (sorry). Napriklad Sun Ti jasne vysvetlil, ze nie kazde bojove umenie pouziva rovnake principy - lenze to Ty neakceptujes, takze Ti potom z toho vyplyva, ze studenti taijiquan nekopu a nebiju do mechu a preto to nie je funkcne bojove umenie, resp. ze je to "kreslenie energetickych ciar".
Prednedavnom tu Lydia postla 2 fotky Wan Laishenga v threade Historicke fotografie cinskych kungfistu. Na jednej je Wan v mabu, na druhej stoji v xubu (na okraji kosa). Su to dva zakladne postoje bojovych umeni. V Cechach a na Slovensku som zatial nestretol nikoho, kto by ich dokazal zacvicit tak ako Wan na onych fotkach. Ak nikto nedokaze ani len malu nasobilku (zakladne postoje), aky ma zmysel sa bavit o aplikaciach, ktore z nej vyplyvaju? Ak nedokazes stat v mabu ci xubu, ako mozes generovat silu z noh spravnym sposobom?
Takze o com sa chceme bavit? Chces po mne (resp. po niekom inom), aby sme sa snazili Ta presviedcat o niecom, comu nerozumies a nechces to akceptovat, lebo si zvyknuty na ine? Sorry, nie je to osocovanie ci urazanie Teba, ale co ine Ti napisat?
Miro
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník