Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod NIK » pon 09. říj, 2006 21:50

JRup píše:NIKu,

jedinou věc, kterou jsem dnes nedodržel je to, že už dnes nebudu psát. Tvá reakce je ohlušující jako bombardér, takže se budu citovat (ostatním se omlouvám za tuto trapnost). Musíme postupovat jako ve škole při větném rozboru.

1. necituješ konkrétní věc, ale kompletní příspěvek, takže se snažíš dělat hlupáka ze mě místo, abys poukázal na konkrétní chybu.

2. zde je můj příspěvek z 9.10. 15:41, který jsi citoval, kde stojí:
JRup píše:Pro získání odpovědí doporučuji prostudovat knihy:
1. Otázky a odpovědi (Chen Wei-ming).
2. Tajná předání rodiny Jangů.
3. The red book – Taijiquan explained (Dong Ying Jie).

Forma tohoto téma vyzní jako kampaň… Nicméně stav tzv. vnitřních stylů je takový jací jsou „lídři“ = ti co vedou a společnost. Z mého pohledu není v ČR nikdo skutečně kvalifikovaný, kdo by aktivně a cíleně vedl a učil tuto vysokou školu BU. Proto i ten stav a různá sdružení jejichž „tanečky“ postrádají principy, které znají běžně i tanečníci. Další věc je motiv cvičení, který není a ani nemůže být stejný jako kdysi a je zřejmý zejména u této části BU. Horizont cvičení má naprosto odlišný charakter.

Vzhledem k tomu, že si se Siu L. postavil do popředí hledání pravdy a nastavil i otázky, doporučuji obejít kolegy z Tvého sousedství, tj. např. Qin Min Tang, Zhai Hua, Jiří Hušek, Radek Kolář. Ti všichni dlouhodobě praktikují a vyučují tyto styly a zároveň tím nastavují „laťku“. Otázky jsi již zmínil. Zeptej se prosím jaký smysl pro ně má studium těchto stylů, koncept, metodika výuky, efektivita. To není žert. Myslím, že závěr, který zde zveřejníš pomůže předejít mnoha osobním neshodám a dezinformacím.

3. zde je můj příspěvek ze 7.10. 22:48, kde stojí:

"Jenom připomenu, že jsem nikde v diskuzi neshazoval „vnitřní“ styly, teda zejména ty jako Taiji (pokud ano, pak cituj). Na druhou stranu jsem řekl, že úroveň cvičenců těchto stylů v ČR není taková, aby se mohli postavit do ringu s cvičenci boxu, karate nebo wing chun. Jednoduché"

- zde doporučuji adekvátní literaturu popisující základní principy, o které byl projeven zájem.
- popisuji stav těchto stylů (kvalitu průměrného žáka), který je částečně vizitkou jejich učitelů, viz Mirův příspěvek přede mnou bod 1. Ne to na jaké úrovni jsou, ale schopnost předání a dlouhodobé výchovy žáka. Není to kritika, ale můj osobní pocit stavu. Možná, že tvůj učitel bude výjimkou. Zatím je však na začátku, tzn. začíná s výchovou.

Prosím zapomeň na kohoutí klávesnicové zápasy mezi námi a přemýšlej.
Díky,
J.

Tak tohle už je vážně k smíchu :lol: :lol: :lol:
Rád bych ti nějak pomohl,ale nevim jak.Zas tak dobrej psycholog nejsem,ale asi začnu kuli tobě studovat.Je mi tvé neuvědomilosti líto.
Zcela jasně tam schazuješ lidi kteří to zde učí-píšeš přímo:v Čr nejsou lidé skutečně kvalifikovaní a jejich žáci tudíž provozují pouze tanečky...Takže opakuji-zajdi za Qin Min Tang,Du Fu Kun,Zha Hua,Huškem,Zhai Feng atd a řekni a cituj co zde předvádíš.Nevidíš si na špičku nosu.Zalez do té knihovny a spíš tam cvič a medituj-mysl se vytříbí i bez hromadění znalostí.OK?Dík.Nejde o kohoutí zápasy,ale o tvou pokryteckou aroganci.Z pecky už hrušku narychlo neuděláš.... 8O :roll: :idea:
Je možné že tě k tvému chování vedou "obchodní účely"To bych možná chápal i víc-dnes v Čr podniká daleko více tupých jedinců...
A neodvolávej se na Mira a ostatní autority-je to dětské.Také se za nikoho neschovávám.BUď chlap alespoň v té knihovně-de to :!: :idea:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » úte 10. říj, 2006 7:43

SiuLouFu píše: 
  Ma osobni zkusenost z uciteli (mistry) je jina. Napriklad muj Sifu Ivan Rzounek je otevren debate na jakekoliv tema - i na tema "vnitrnich" stylu - a jiz nekolikrat to zde na BU prokazal. A je schopen sve nazory, tvrzeni, dovednosti a myslenky nazorne a prakticky dolozit. (Nejen) ja pocitam Wing Chun take mezi "vnitrni" styly (pokud se budem i nadale drzet tohoto zavadejiciho deleni) a tak jsem si dovolil Sifu Rzounka a Wing Chun zahrnout do Tveho seznamu (myslim, ze pavela zde v jine diskuzi napsal: Yong Chun Quan /Wing Chun Kuen/ = Tai Ji Quan jizni Ciny). Za nasi skolu zde muzu jeste jmenovat Sifu Jana Novaka, ktery mimo jine zalozil tuto diskuzi. Z vlastni zkusenosti vim, ze stejne tak i Shifu Qin Ming Tang je ochoten o teto problematice diskutovat. Pomerne casto jsem navstevnikem v jeho skole (pritelkyne u nej cvici, navic tam chodim obcas na caj a za dobrou cinskou kuchyni). Takze vim, ze se na toto tema nebrani diskutovat a pripadne i svou diskuzi okamzite na miste prakticky podporit ci dolozit. Stejne tak i jeho syn Qin Fei (muj kamarad) je ochoten o tom diskutovat a pripadne prakticky dolozit cokoliv. Stejne tak vim, ze i Sifu Husek je velmi otevreny a dokaze se o problematice techto stylu pobavit. Takze Ti nic nebrani (v dobe internetu, telefonu, ...) oslovit tyto skoly osobne a pozadat je o prispeni do teto diskuze. Nebal bych se ani "jazykove" bariery. Ze skusenosti vim, ze hodne lidi je schopno se se svym mistrem domluvit anglicky nebo (kupodivu ve velke mire) i cinsky. Takze jazyk neni prekazkou. Urcite se najde nekdo, kdo by ochotne tlumocil. Nechci, aby za sve mistry hovorili jejich zaci, ale ti sami zaci by mohli pozadat sve mistry o prispevek do teto diskuze. Pokud to jde u nas ve skole Mai Gei Wong, tak by to nemel byt problem ani nikde jinde. Takze svou prosbu smeruj na zastupce jmenovanych skol. Pokud budou mit zajem, tak se jiste vyjadri. Pokud ne, tak i tak to ma svou jistou vypovidajici hodnotu ...

Já Ti už vážně nerozumím. Nejprve hodíš do fóra dotaz. 15 stránek odpovědí Ti nestačí. Potom řekneš, že se vídáš se špičkami BU scény, jejichž stylu se Tvůj dotaz týká a nutíš ostatní, aby se jich ptali na to, co zajímá tebe.
Myslím, že vím o co Ti jde a tak to tady řeknu:"Uznávám, že Ivan Rzounek dělá tradiční bojové umění. Toto umění cvičí poctivě a umí ho naučit své žáky tak, aby ho mohli použít."
Pokud Ti šlo o jinou osobu např. Jana Nováka, tak si pouze v viz. výše prohoď jména.
Jestli Ti to takhle stačí, tak se měj. Já si jdu zase cvičit to svoje.
Fakt
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » úte 10. říj, 2006 9:08

fakt píše:Já Ti už vážně nerozumím. Nejprve hodíš do fóra dotaz. 15 stránek odpovědí Ti nestačí. Potom řekneš, že se vídáš se špičkami BU scény, jejichž stylu se Tvůj dotaz týká a nutíš ostatní, aby se jich ptali na to, co zajímá tebe.
Myslím, že vím o co Ti jde a tak to tady řeknu:"Uznávám, že Ivan Rzounek dělá tradiční bojové umění. Toto umění cvičí poctivě a umí ho naučit své žáky tak, aby ho mohli použít."
Pokud Ti šlo o jinou osobu např. Jana Nováka, tak si pouze v viz. výše prohoď jména.
Fakt

Tohle bylo myslím úplně zbytečné. Jestli si těch 16 stran skutečně pročetl a aspon jedním okem sledoval tuhle diskuzi, tak bys tohle nenapsal Obrázek Celá tahle diskuze začala jinde http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... &start=120 a takovou reklamu nemáme zapotřebí :!: Tuto diskuzi jsem vyvolal já a sifu I. Rzounek s tím nemá absolutně nic společného :!: Možná si to celé projdi ještě jednou a třeba dojdeš k jinému závěru Obrázek Ale pokud si skutečně myslíš, že jsme tak dobří jak píše, tak si to příště nech pro sebe :wink: Naši žáci svoje vědí a ti co ne ... vědí taky svoje ... Obrázek

Celé to začalo tímhle :
Luen píše:tomi napsal:
Traduje sa to nejak tak ze mnisi neboli schopni dlhych meditacii pretoze to nedokazali fyzicky uniest, bodhidarma im dal subory cvikov ktore im pomohli a dali ich fyzicky dokopy, no a to bol zaklad bojovym umeniam...ale je mozne ze to tak vobec nebolo Usmívající uz som pocul to ze to je omyl, ale nepamatam si ine vysvetlenie.

Tuto HISTORKU známe snad všichni..., ale jak jsem napsal ... ©ipka HISTORIE BU (a to nejen v Asii) je mnohem, mnohem starší než Buddhismus ... ®e mohl (možná) samotný Bodhidharma sehrát ve vývoji BU nějakou (?) roli ..., je teoreticky možné ... Koulející očima Ale rozhodně nepoložil základy BU jako takového - to je čirá spekulace Upozorňující Upozorňující Upozorňující Tato představa je ..., řekl bych naivní ... Vytvářet různé báchorky je módní trend a fenomén každé doby a každého národa!!!

Sama zápletka a pozadí ("Traduje sa to nejak tak ze mnisi neboli schopni dlhych meditacii pretoze to nedokazali fyzicky uniest, bodhidarma im dal subory cvikov ktore im pomohli a dali ich fyzicky dokopy") celé této legendy je velmi úsměvné Smějící

Každý národ potřebuje hrdiny..., a každá kuktura je vytváří. Je pravidlem, že mýtická postava je ve skutečnosti "směs" několika částečně skutečných a částečně smyšlených postav a příběhů.

Někdo věří na pohádky a jiný ne Upozorňující Upozorňující Upozorňující

Náboženství resp. filozofie vlastně není jeho nedílnou součástí - filozofii přinesli do BU filozofové Upozorňující Upozorňující Upozorňující Ne vždy byla tato fúze žádoucí, štastná ..., často tragická Upozorňující (podstata BU se vytratí a zůstane spolek "vědátorů" nebo sekta "oduševnělích expertů")

Bojové umění dělá ze snílka pragmatika Upozorňující Upozorňující Upozorňující

Sorry je to OT - jestli chceš založ nové téma a můžeme se pustit do historie BU

4 Fakt - SZ :!: :!: :!:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » úte 10. říj, 2006 10:05

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 11:37, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » úte 10. říj, 2006 10:17

marvin píše:zacalo to tam a skoncilo tu kde vzdy. :D
Ako som povedal ked beriete detom hracku tak zacnu plakat. Ked zoberiete ludom co na tom stoji cele ich b.u. presvedcenie ich rozpravky zacnu pisat radoby intelektualne zvasty a verbalne kopat okolo seba.
Je to logicke - ruca sa im svet - ved naco mam cvicit 40 rokov nieco ked tu niekto drzo pise, ze vsetko co ocakavam su len rozpravky. to nasere. ;)

Vsetky tie problemi zacinaju a koncia v tom, ze dnes nie je take jednoduche aby si kazdy co sem dnes nieco napise zajtra za to niesol zodpovednost. Nebolo by veru od veci urobit z toho 16.sept. co chalani vymysleli a uspesne zvladli take pravidelne stretnutie. Povedzme raz za pol roka. Ludia co sem potom budu prispievat si mozno rozmyslia co sem budu pisat ked budu vediet, ze je velmi jednoduche si overit ci si za vecou aj realne stoja schopnosti, alebo su to len b.u. rozpravky.

Já už něco pamatuji :wink: a byla krásná doba bez internetu! Každý kdo mi něco chtěl, musel přijít a říci mi to do očí - nebylo tolik hrdinů jako dnes a hlavně se vědělo, jak takové srandy dopadají. V tomto ohledu je internet zlo, lidi co mají poruchu pudu sebezáchovy není možné skrz toto medium léčit :wink: Toho "16" tito hrdinové stejně nedorazí - od malička choděj kanálama a 21. století jim tam dalo internet - KRYSY Obrázek Akorát zapomínají, že svět je malej a cestovat se dá nejen na internetu, ale i realně ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » úte 10. říj, 2006 10:28

:roll:
Naposledy upravil marvin dne sob 16. pro, 2006 14:45, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 10. říj, 2006 10:33

marvin píše:no ved to je prave ono. - ked taky clovek nepride a nikto ani netusi kto to je tak ho proste kazdy bude automaticky ignorovat pretoze je jasne, ze nestoji za to s nim diskutovat ked je uplna 0. Mozno by sa to tu vycistilo. Mozno zopar ludi co tu ma v ociach citatelov vaznost na zaklade ich verbalnej sily ;) by o nu rychle prislo. Alebo si ludia, ktori absolvuju taky "16" najdu ine miesto na pisanie si cez inet a nechame bojoveumeni.cz napospas nech si ho tieto divozienky zaplavia. Nebolo by prve ani posledne.

bojovaumeni.cz je jinak celkem kvaltní záležitost a bylo by těchto stránek škoda, ale těch stupidit by asi bylo méně :wink:

Koukám, že jsem dosáhl "magického" čísla 108 příspěvků, tak by se to mohlo vyplnit Obrázek Obrázek
Naposledy upravil luen dne úte 10. říj, 2006 11:01, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 10. říj, 2006 10:41

fakt píše:Já Ti už vážně nerozumím. Nejprve hodíš do fóra dotaz. 15 stránek odpovědí Ti nestačí. Potom řekneš, že se vídáš se špičkami BU scény, jejichž stylu se Tvůj dotaz týká a nutíš ostatní, aby se jich ptali na to, co zajímá tebe.
Fakt

Plne se ztotoznuji z vyjadrenim Sifu Jana Novaka. V teto diskuzi prezentuji sve vlastni nazory, myslenky a dotazy. Muj Sifu Ivan Rzounek neni za me prispevky odpovedny a pokud on sam shleda, ze najakym zpusobem spinim (lzive vyjadrovani, osocovani druhych, neslusne ci urazlive chovani, atd.) jeho osobu ci jmeno nasi skoly Mai Gei Wong Wing Chun, ponesu za to plnou odpovednost se vsemi dusledky, ktere z toho vyplyvaji.

Takze zde jeste jednou prohlasuji: Chci diskutovat na dane tema a pro udrzeni diskuze jsem navrhl urcity okruh otazek, ze kterych jsem chtel vychazet. Me dotazy nejsou cilene ci zamerene na znevazeni zadnehu uvedeneho stylu a ani nemaji zadny politicky ci propagandisticky zamer.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » úte 10. říj, 2006 11:37

Mimochodem k té "politice" v BU. Je to často používaný termín a celkem nevhodně! jelikož POLITIKA je: účast na záležitostech státu, úloh a obsahu jeho činnosti, zahrnující otázky státního zřízení, správy státu, stranického boje ... atd ... Myslím, že ve vztahu k BU je tento termín naprosto mimo mísu ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » úte 10. říj, 2006 11:54

no ono když dosadíš za slovo stát nebo státní slovo za slovo bojové umění tak to celkem vystihuje podstatu...a bohužel musím říct že "politické boje" se kolem mě objevujíčím dál tím častěji...a odvádí od cvičení :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 10. říj, 2006 12:16

Panda píše:no ono když dosadíš za slovo stát nebo státní slovo za slovo bojové umění tak to celkem vystihuje podstatu...a bohužel musím říct že "politické boje" se kolem mě objevujíčím dál tím častěji...a odvádí od cvičení :wink:

Ted už mi to dává smysl Obrázek Obrázek nezapínej tv, radio atd..., ale to je asi stejně marné ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

pohadky v BU

Příspěvekod mnich » úte 10. říj, 2006 14:51

pro PAVELU-kdesy jsem cetl ze sing i cvicila ve sare cine armada.Tak tri roky v zakladnim postoji?TO jim ti hunove a tatari tri roky pockali?Nebo to ze tenhle nebo tamten mistr toho ci onoho stilu cvicily armadu je jedna z dalsich pohadek v BU?
mnich
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod SiuLouFu » úte 10. říj, 2006 15:11

Miro píše:dovol mi, prosim, aby som sa Ta tiez opytal dve otazocky:

1. Nespochybnujes ucenie tunajsich majstrov taijiquan, ale spochybnujes kvalitu vsetkych ich ziakov, ak Ti dobre rozumiem. Je to tak? Nezda sa Ti potom zvlastne, ze ti ucitelia (spominali sa tu konkretne Qin Mintang, Zhai Hua, Jiri Husek, Radek Kolar v oblasti taijiquan) nevychovali ani jedneho ziaka, ktory by vyhovoval Tvojim poziadavkam? Ako moze byt niekto skutocne dobrym ucitelom (co nespochybnujes) a nevychovat ani len jedneho skutocne dobreho ziaka (co spochybnujes)? Nevyplyva Ti z toho skor, ze ti ucitelia su zli ucitelia, ak nemaju ani jedneho ziaka, ktory by bol natolko dobry, aby vyhovoval Tvojim nazorom? Nechces sa tych ucitelov opytat, preco nedokazali vychovat ani jedneho dobreho studenta?

Asi se oba shodneme na tom, ze pro vyuku bojovych umeni (ale i obecne) jsou zapotreby tri zakladni veci - ucitel, zak a metodika. Ucitel vyuziva k predani svych vedomosti (ktere jsou predem dane) nastroj, ktery budu dale nazyvat metodika vyuky. Metodika (oproti znalostem ucitele) nemusi byt predem pevne dana a muze se (a mela by se) vyvijet a menit - podle okamzite potreby tak, aby co nejefektivneji pomohla k predani znalosti z ucitele na zaka. No, a na konce tu mame samotneho zaka. Zak prichazi do skoly s urcitym zamerem - chce ziskat vedomosti (teorie) a obohatit je o zkusenosti (praxe). Ucitel nemuze ovlivnit (v te dane chvili, kdy otvira skolu) zve znalosti (jak jsem jiz rekl - ty jsou predem dany) - pouze nabidne to, co momentalne je schopen naucit a co sam umi. Co je ale schopen ovlivnit je metodika, kterou pouzije pro svou vyuku. A nyni do tohoto procesu zapojime zaka. Zak ma zamer se naucit konkretni styl BU u nejakeho ucitele, ktery vyuziva nejakou metodiku. Zak k tomuto zameru dosel na zaklade nejakych informaci, ktere ho k danemu rozhodnuti dovedli. A protoze vsichni radi citujeme stare mistry, tak si dovolim poznamenat, ze jsem vychazel pri teto uvaze z praci "Sifu" Jana Amose Komenskeho, ktery se zaslouzil o rozpracovani obecne problematiky vyuky.

Moje uvaha (posleze potvrzena vlastni zkusenosti) se ubirala nasleujicim smerem - predstava o tom, jak se maji nektere (zejmena "vnitrni") styly Kung Fu u nas cvicit je velmi zkreslena (asi nejklasictejsi pohadku o bojovych umenich vubec, co znam). Takze zak prichazi do urcite skoly s touto deformovanou predstavou a chce se zacit ucit. Ucitel ma nyni na vyber nekolik moznosti. Prvni (a rekl bych asi nejserioznejsi) moznosti je to, ze zakovi ihned jeho predstavu rozmluvi a prakticky dolozi. To ma dva mozne dusledky: zak bud pochopi a prijme fakt, ze je vse jinak a zustane se u ucitele ucit, nebo dojde k dalsi pokrivene predstave - ze ucitel tomu nerozumi, protoze jeho vyuka je od vysnene pohadky na hony vzdalena a zak odchazi hledat zaslibenou zemi jinam. Druha moznost je, ze i pres to, ze ucitel ma "spravne" znalosti, dovednosti a zkusenosti, musi upravit metodiku tak, aby u nej alespon nejaci zaci zustali (v opacnem pripade muze skolu zavrit a muze se zacit zivit napriklad prodejem parku v rohliku). To lze oznacit za generovanou poptavku. Ucitel je vicemene nucen zacit ze zacatku uplatnovat takovou metodiku, aby si zaky udrzel (a byl schopen skolu udrzet v chodu a neumrel hladem). Takze zak dostane, po cem jeho srdicko touzi, nebot on vi, jak ma prece vyuka daneho stylu vypadat a jak se ma vyucovat. Pokud je ucitel seriozni (a nechce na druhou stranu umrit hlady), bude se snazit zakum otvirat oci postupne a ukazovat jim, jak to ve skutecnosti je. Je jasne, ze se bude opakovat stejna situace, jakou jsem popsal o par radku vys - urcita skupina zaku zustane a urcita skupina odejde. Posledni moznosti je, ze ucitel rezignuje a bude zaky ucit to, co se sami chteji ucit a jak se to chteji ucit.

Bohuzel, negativnim efektem tohoto procesu je fakt, ze existuji skoly, kde ucitel ma vsechny predpoklady zaky naucit "spravnou" latku, ale nemuze toho dosahnout. Pokud za nim prijde nejaky zak, ktery nema pohadkovou predstavu a primo se ucitele zepta, jak to doopravdy tedy je, tak asi dostane i pravdivou odpoved. Ucitel muze k tomuto zakovi posleze pristupovat jinak (a mimo jine s nim o tom muze i diskutovat). Ale zbyle zaky nemuze nutit, aby se sveho snu vzdali. Nejhorsi, co se muze stat, je pripad, pokud ucitel zakovi po nejake dobe ukaze pravdu a tento zak se rozhodne odejit (protoze se ucitel asi najednou zblaznil a mluvi z cesty) a otevrit si vlastni skolu a zacit ucit dle te vlastni (spravne) predstavy. Popripade si tento zak najde jineho ucitele, ktery ho bude (z ruznych, i kdyz ne treba zlych ci zamernych, duvodu, viz. vyse) dale podporovat a utvrzovat v jeho pohadce. Bohuzel u nas se da v nekterych pripadech mluvit jiz o druhe ci treti generaci takovychto "zasnenych" ucitelu, kteri byli pred tim zaky s velmi utkvelou pohadkovou ci detskou predstavou, ktere se nehodlali (ci nehodlaji) vzdat.

Takze tolik k problematice zpochybnovani ucitelu, zaku a metodiky. Ve finalni vyjadreni k otazce vyuky zminenych "vnitrnich" stylu je nasledujici: Ma osobni zkusenost je takova, ze metodika vyuky techto stylu je u nas jina, nez ta, ktera je uplatnovana u techto stylu v Cine (nebo i v nekterych ne-cinskych skolach napriklad v USA a na Taiwanu). Vysledna kvalita Kung Fu zaku techto tuzemskych skol pak odpovida teto metodice. Nejedna se v jejich pripade o Kung Fu, ale o nastudovani divadelni verze hry jejich pohadky o Kung Fu.

Miro píše:2. Tato tema je prilis komplikovana na jednoznacne odpovede, ale niektore jej casti su velmi jasne a jednoduche - napr. pre vazbu adjektivum + substantivum (bojovy letoun) je hlavnou charakteristikou substantivum, ktore je dalej charakterizovane adjektivom, teda bojovy letoun je predovsetkym letoun, to znamena nieco co lieta, a az potom je dalej charakterizovane ako nieco co lieta a pouziva sa v boji - a teda primarna funkcia bojoveho letounu je lietanie, nie bojovanie. Take jednoduche nevies? :wink:
Ale pripustme teoreticky, ze mas pravdu, ze bojove umenia su primarne o boji a ze v Cechach nie su ziadni studenti, ktori by dokazali aplikovat taijiquan ako bojove umenie v boji. Pripustme hypoteticky, ze je to tak. Otazka potom znie - co s tym? Preco sa o to tak vehementne zaujimas? Napada mi par teoretickych odpovedi:
a, Chces tych studentov zacat ucit "skutocne" bojove umenie...
b, Chces tym vlastne povedat, ze su menejcenni a mali by preto cvicit taijiquan bojovo...
c, Chces tym povedat, ze Ty si (alebo styl, ktory praktikujes, je) v Cechach lepsi kvoli realnemu uplatnenie v boji...
d, Alebo chces len tak diskutovat pretoze jednoducho si sam nedokazes domysliet suvislosti a dosledky...
Alebo je to nieco ine? Ak ano, co je to? Preco vlastne o tom "debatujes"?

Diky za Tvoje odpovede.

Miro

"Jezka v kleci" se slovicky nebudu komentovat. Je to pro mne prilis sofistikovany hlavolam. Obcas na nektere veci opravdu nedosahnu. Ale budu se priste snazit. Slibuju! Obrázek

Me reakce na Tve teoreticke odpovedi ve Tve hypoteticke uvaze:

ad a) Ne
  ad b) Ne
  ad c) Ne
  ad d) Ne

Takze ani jednou spravne, skoda Obrázek Priste by si se mel vic snazit pro zmenu zase Ty ...

Oduvodneni me diskuze na toto tema, vcetne navrhu jeji osnovy, nalzenes na druhe strance teto bohate ilustrovane (diky luene) pohadkove knizky ...

JRup píše:Siu L.,

rámcově se mi to libí. Posunul bych to dál a v tom opravdu nemohu sloužit bo jsem „přespolní“. Jaká je tvá zkušenost z cvičenci těchto stylů z pražských škol? Zřejmě ses opřel o praktickou zkušenost z tvého okolí.
Cvičí se to u nás jinak než v Číně?
Je výsledek, tj. cvičenec, rozdílný?

J.

Doufam, ze jsem to ted rozvedl trochu vice. Muze se (pokud bude zajem) vyjadrit k metodice vyuky techto stylu v netuzemskych skolach :D
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » úte 10. říj, 2006 19:30

SiuLouFu píše:Bohuzel, negativnim efektem tohoto procesu je fakt...ktere se nehodlali (ci nehodlaji) vzdat.

Takze tolik k problematice zpochybnovani ucitelu... ale o nastudovani divadelni verze hry jejich pohadky o Kung Fu.

Marku dobrý, ale dalo to práci než jsem to celé přelouskal Obrázek Dokonce bych řekl, že těch kategorií je (dle mé praxe) mnohem více!!! Bohužel má u nás kung fu (díky "učitelům" podvodníkům a žákům snílkům) děsivou pověst! Chybu ani tak nevidím ve stylech samotných, jako v přístupu učitelů/žáků Obrázek Lidi jdou většinou tou nejpohodlnější cestou (rychle, snadno, bez námahy, levně ...), která vždy není tou "nejvhodnější"! Je těžké někomu nabízet pot a krev, když jinde nabízejí opak a drze garantujou stejné výsledky Obrázek Chyba vznikla u těch "mistrů", kteří bez ohledu na kvalitu upřednostnili počet žáků. A u těch "mistrů" jež se nikdy nikde, nic nenaučili a sami trousili tyto bludy vydávajíce je za ono "KUŇFU" Obrázek Ale připouštím, že těch důvodů proč je kung fu tam kde je, bude mnohem více Obrázek
Naposledy upravil luen dne úte 10. říj, 2006 19:37, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod romantimpl » úte 10. říj, 2006 19:36

SiuLouFu píše: Ma osobni zkusenost je takova, ze metodika vyuky techto stylu je u nas jina, nez ta, ktera je uplatnovana u techto stylu v Cine (nebo i v nekterych ne-cinskych skolach napriklad v USA a na Taiwanu). Vysledna kvalita Kung Fu zaku techto tuzemskych skol pak odpovida teto metodice. Nejedna se v jejich pripade o Kung Fu, ale o nastudovani divadelni verze hry jejich pohadky o Kung Fu.

Mohl bys být konkrétnější? V čem se liší? Popřípadě jaké školy srovnáváš? Jaké konkrétní chyby v metodice to jsou?
Je to dost obecné, já bych se rád dozvěděl něco jako: ten a ten dělá to a to tak a tak, což je podle mého názoru špatně, protože...
romantimpl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: .

Příspěvekod JRup » úte 10. říj, 2006 21:52

luen píše:Mimochodem k té "politice" v BU. Je to často používaný termín a celkem nevhodně! jelikož POLITIKA je: účast na záležitostech státu, úloh a obsahu jeho činnosti, zahrnující otázky státního zřízení, správy státu, stranického boje ... atd ... Myslím, že ve vztahu k BU je tento termín naprosto mimo mísu ...

Ahoj,

jen na okraj k té politice: Je to všeobecný termín, který můžeme v praxi vidět jako např. politika jakosti, obchodní politika atd. Všeobecně je to způsob jednání (strategie) za účelem dosažení něčeho. Politikou může být i to, když školák sní sladkosti v šatně, protože by se o ně ve třídě musel rozdělit. Nemusí to nutně souviset se správou státu.

Opět k tématu a v bodech k tradičnímu systému výuky např.v rodině Yang, tak jak se původně vyučovalo:
- cvičení statických pozic
- cvičení jednoduchých pohybů
- cvičení plynulého přecházení mezi pohyby
- cvičení sestav – střední postoje, rychlé cvičení sestavy, cvičení sestavy v nízkých postojích a nakonec nejtěžší a nejvyšší úroveň – cvičení ve vysokých postojích
- cvičení tui shou
- cvičení předem definovaných sestav pro dva
- cvičení volného boje
- cvičení se zbraněmi.

Osobně si myslím, že jsou tyto stupně seřazeny v souladu s konceptem J.A.Komenského od nejméně po nejvíce náročné na správné provádění. Těch přípravných cvičení je tam mnohem více než v mnohých stylech a než se žák dostane k opravdovému „bouchání“, tak to prostě trvá trochu déle než např. v boxu.

Siu L.,

znáš známé „tváře“ těchto stylů v ČR a diskutoval jsi s nimi. Zmínili tento koncept? Viděl jsi, že vedou své žáky v souladu s tradicí? Možná máme rozdílnou zkušenost.

Zní to hezky, že učitelé nepoznali vhodné žáky s tím správným očekáváním. To ani učitelé ve školství a stejně máme všeobecně vzdělaný národ. Pokud rezignovali na kvalitu, aby neumřeli hlady, tak se z nich stali, bohužel, obchodníci a sami přispívají k deformaci. Pak je to opravdu jedna z pohádek v BU o letadlu (učiteli) a bláznech kolem (nevhodných žácích). Pokud někomu vyšlo to, že je schopen se tímto způsobem uživit, aniž by rezignovali na kvalitu a původní záměr, pak měl štěstí a je to O.K. Vzhledem k zatím krátké historii těchto stylů u nás věřím ve zlepšení. Důležité je vytrvat. V horším případě bude mít člověk jednoduše dobrý pocit ze "zdravotního" cvičení. Proč ne. I to je pozitivní.

J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » stř 11. říj, 2006 3:21

Já si nemyslím, že by wušu v ČR bylo v tak katastrofálním stavu(i v porovnání třeba s USA nebo německem) Snaha je a jak říkáme my kungfisti, nemusí pršet, jen když kape....
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » stř 11. říj, 2006 8:32

mnich: netusim kolik toho o xingyi vis, ale vlastne jde o to, ze cvicis porad dokola 5 uderu (jde spis nez o techniku o pet zpusobu pouziti sily), coz je pro armadu podle me OK. Pokud to chces ale cvicit poradne jde o neco jineho a tudiz tri roky v postoji je taky OK (ale SunLuTang takhle ucil pokud vim jen jednoho zaka) - na to armada cas nema a je to pro ni i zbytecny.

NIK: Na tvem miste bych byl s vyzvama a chlapackejma recma trochu opatrnejsi. Mozna uz jsi zapomel, ze jsem te taky vyzval a jediny cos mi odepsal bylo, ze jsem namachrovanej debil :twisted: Jinak ted kdyz delas cest nebo ostudu jinemu mistrovi a skole nez je ta nase, tak je mi to jedno a tudiz se da rict, ze spolu "mame dobre vztahy" 8) Tohle jsem nepsal jako vyzvu, ale abys tolik "nemachroval". Nemam zapotrebi se s nikym mlatit kvuli hovadinam, ale jestli mas na tohle jiny nazor........ vzdycky vis, kde me najdes :wink:

Siu L.: Co se tyce stavu vnitrnich stylu je podle me nekolik problemu - kdyz nekdo cvici taiji, muze premyslet o bojovem vyuziti tak po deseti letech a tak dlouho u nas myslim zadny zaci poradne necvici (pokud zacnou driv, mozna se naucej mlatit, ale sotva se naucej vyuzit taiji v boji - coz by podle me bylo kontraproduktivni). Dalsi problem je jazykova a kulturni bariera (u cinskych mistru). Cvicim asi deset let az ted zacinam nekterym vecem rozumet :cry: Pojeti spousty terminu je pro cinany a pro nas jiny a treba pojem "qi" je pro ne zpusob jak neco vysvetlit aby to bylo pochopitelny a uplne normalni vec, ale pro nas je to totalne matouci teorie a prostor pro spoustu "chytraku". Taky je dobry si uvedomit, ze driv meli lidi jiny dispozice a nam zabere mnoho let usilovnyho cviceni dostat se na uroven, na ktery oni zacinali :!: :idea:
To jsou podle me hlavni duvody, proc vetsina lidi u nas, co cvici vnitrni styly jsou takovy lemplove (pocitam i sebe, neboj :lol: ). Ale co se tyce alespon nasi skoly, nikdo se sparingu nebrani. Zato spoustu lidi, ktery tady mluvej o nedostatku konfrontace ve vnitrnich stylech jsem 16. nevidel (tim nenarazim zrovna na vasi skolu, protoze k vam obcas zajdu a vim, ze neni problem s kymkoliv zasparovat).

Nakonec bych rekl, ze napr. Sun se treba bojovat nenauci, ale pokud se dozije ve zdravy vyssiho veku nez my, tak bych rekl, ze vyhral :oops: :wink: Tohle se samozrejme pozna az za dlouho, takze osobne se pridrzim momentalni efektivity, ale kdo vi............. Zatim se ridim heslem, ze nejvic jste pro svoje zdravi udelali, kdyz je misto vas na ARO "ten druhej" :twisted:
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » stř 11. říj, 2006 10:13

Dong_wu píše:mnich: netusim kolik toho o xingyi vis, ale vlastne jde o to, ze cvicis porad dokola 5 uderu (jde spis nez o techniku o pet zpusobu pouziti sily), coz je pro armadu podle me OK. Pokud to chces ale cvicit poradne jde o neco jineho a tudiz tri roky v postoji je taky OK (ale SunLuTang takhle ucil pokud vim jen jednoho zaka) - na to armada cas nema a je to pro ni i zbytecny.

NIK: Na tvem miste bych byl s vyzvama a chlapackejma recma trochu opatrnejsi. Mozna uz jsi zapomel, ze jsem te taky vyzval a jediny cos mi odepsal bylo, ze jsem namachrovanej debil :twisted: Jinak ted kdyz delas cest nebo ostudu jinemu mistrovi a skole nez je ta nase, tak je mi to jedno a tudiz se da rict, ze spolu "mame dobre vztahy" 8) Tohle jsem nepsal jako vyzvu, ale abys tolik "nemachroval". Nemam zapotrebi se s nikym mlatit kvuli hovadinam, ale jestli mas na tohle jiny nazor........ vzdycky vis, kde me najdes :wink:

Siu L.: Co se tyce stavu vnitrnich stylu je podle me nekolik problemu - kdyz nekdo cvici taiji, muze premyslet o bojovem vyuziti tak po deseti letech a tak dlouho u nas myslim zadny zaci poradne necvici (pokud zacnou driv, mozna se naucej mlatit, ale sotva se naucej vyuzit taiji v boji - coz by podle me bylo kontraproduktivni). Dalsi problem je jazykova a kulturni bariera (u cinskych mistru). Cvicim asi deset let az ted zacinam nekterym vecem rozumet :cry: Pojeti spousty terminu je pro cinany a pro nas jiny a treba pojem "qi" je pro ne zpusob jak neco vysvetlit aby to bylo pochopitelny a uplne normalni vec, ale pro nas je to totalne matouci teorie a prostor pro spoustu "chytraku". Taky je dobry si uvedomit, ze driv meli lidi jiny dispozice a nam zabere mnoho let usilovnyho cviceni dostat se na uroven, na ktery oni zacinali :!: :idea:
To jsou podle me hlavni duvody, proc vetsina lidi u nas, co cvici vnitrni styly jsou takovy lemplove (pocitam i sebe, neboj :lol: ). Ale co se tyce alespon nasi skoly, nikdo se sparingu nebrani. Zato spoustu lidi, ktery tady mluvej o nedostatku konfrontace ve vnitrnich stylech jsem 16. nevidel (tim nenarazim zrovna na vasi skolu, protoze k vam obcas zajdu a vim, ze neni problem s kymkoliv zasparovat).

Nakonec bych rekl, ze napr. Sun se treba bojovat nenauci, ale pokud se dozije ve zdravy vyssiho veku nez my, tak bych rekl, ze vyhral :oops: :wink: Tohle se samozrejme pozna az za dlouho, takze osobne se pridrzim momentalni efektivity, ale kdo vi............. Zatim se ridim heslem, ze nejvic jste pro svoje zdravi udelali, kdyz je misto vas na ARO "ten druhej" :twisted:

No konečně!!! :lol: :lol: :lol:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 11. říj, 2006 10:33

pavela píše:Já si nemyslím, že by wušu v ČR bylo v tak katastrofálním stavu(i v porovnání třeba s USA nebo německem) Snaha je a jak říkáme my kungfisti, nemusí pršet, jen když kape....

Jasne, a jednooky mezi slepymi kralem, ze ... :roll:  Ja bych se neporovnaval s temi horsimi, ale s temi lepsimi. Pak to bude ku prospechu veci  :wink:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně